SUPLIMENT PREŢUL SĂNĂTĂŢII "Domeniului medical din România îi lipsesc predictibilitatea, digitalizarea reală şi, cel mai important, empatia instituţionalizată"

Ziarul BURSA #Companii #Sănătate / 4 aprilie

"Domeniului medical din România îi lipsesc predictibilitatea, digitalizarea reală şi, cel mai important, empatia instituţionalizată"

(Interviu cu Dr. Wargha Enayati, fondatorul şi preşedintele executiv al Enayati Medical City)

Investiţia iniţială în Enayati Medical City - un ecosistem medical complet, în care medicina privată şi cea umanistă coexistă - s-a ridicat la aproximativ 64 de milioane de euro, fiind cea mai mare investiţie medicală privată cu capital 100% românesc din ultimii ani, ne-a declarat Dr. Wargha Enayati, fondatorul şi preşedintele executiv al EMC, menţionând că oraşul medical găzduieşte spitale de specialitate, servicii de oncologie, recuperare medicală, îngrijiri paliative şi o rezidenţă modernă pentru seniori, alături de un sistem ambulatoriu centrat pe diagnostic.

Reporter: Care este povestea Enayati Medical City? Cum aţi decis să investiţi într-un proiect major de medicină integrată?

Dr. Wargha Enayati: Povestea Enayati Medical City (EMC) este, de fapt, povestea unei misiuni personale - aceea de a transforma modul în care este percepută şi livrată îngrijirea medicală în România. După ce am fondat reţeaua Regina Maria şi Fundaţia Inovaţii Sociale Regina Maria, am simţit că este momentul să construim ceva ce nu exista încă: un ecosistem medical complet, în care medicina privată şi cea umanistă să coexiste. Enayati Medical City este un proiect de suflet, născut din experienţă, din dorinţa de a inova, dar mai ales din credinţa că pacienţii merită grijă cu adevărat integrată, empatică şi eficientă.

Reporter: La cât s-a ridicat investiţia iniţială şi ce a presupus aceasta? Ce investiţii aţi făcut ulterior şi ce mai aveţi în vedere? Intenţionaţi să vă extindeţi?

Dr. Wargha Enayati: Investiţia iniţială în Enayati Medical City s-a ridicat la aproximativ 64 de milioane de euro, fiind cea mai mare investiţie medicală privată cu capital 100% românesc din ultimii ani. A presupus construcţia unui campus medical de peste 35.000 mp, dotat cu tehnologii moderne şi gândit modular - astfel încât să putem integra servicii de oncologie, geriatrie, recuperare, îngrijire paliativă, ambulatoriu şi chirurgie. Ulterior, am continuat investiţiile în digitalizare, extinderea echipelor medicale şi dotarea cu echipamente de ultimă generaţie. Acum, deschidem o nouă locaţie - Policlinica Enescu şi extindem Policlinica Băneasa, cu servicii medicale dedicate mamei şi copilului. Aceste investiţii vin să întregească ecosistemul medical construit în jurul conceptului Concierge Doctor. În 2026 vom prelua şi relansa Maternitatea Băneasa, ca parte dintr-un plan amplu de extindere a Enayati Medical City în zona de nord a Capitalei.

Reporter: Ce include Enayati Medical City, ce servicii/tratamente oferiţi, ce tehnologii utilizaţi şi ce a însemnat să aduceţi tehnologia în acest proiect? Care sunt cele mai solicitate servicii în cadrul EMC?

Dr. Wargha Enayati: Oraşul medical găzduieşte spitale de specialitate, servicii de oncologie, recuperare medicală, îngrijiri paliative şi o rezidenţă modernă pentru seniori, alături de un sistem ambulatoriu centrat pe diagnostic de precizie ce se învârte în jurul Concierge Doctor. Mai mult decât un simplu complex medical, Enayati Medical City este un simbol al medicinei colaborative, unde pacientul beneficiază de un traseu medical optimizat, fără obstacole birocratice sau lipsă de coordonare între specialişti. Acest proiect a fost posibil printr-o investiţie de 64 de milioane de euro, consolidând poziţia sectorului privat ca alternativă viabilă la sistemul public.

O altă inovaţie pe care acest model o aduce este introducerea conceptului de Concierge Doctor - un ghid medical personal care ajută pacienţii să navigheze prin sistemul medical, asigurându-se că ei primesc în timp util tratamentul potrivit, indiferent dacă acesta se află într-un spital de stat sau privat.

Tehnologia a fost un pilon-cheie: avem acceleratoare liniare de ultimă generaţie pentru radioterapie, soluţii digitale pentru dosarul pacientului, telemedicină şi platforme pentru programări rapide. Cele mai solicitate servicii rămân cele la Concierge Doctor, observăm o creştere remarcabilă a accesării abonamentelor Enayati Medical City în paralel cu tratamentele oncologice, serviciile de recuperare, serviciile de geriatrie şi îngrijirea paliativă.

"Avem un procent în creştere de pacienţi din afara ţării"

Reporter: Aveţi şi pacienţi din afara ţării? Dacă da, care este proporţia acestora?

Dr. Wargha Enayati: Da, avem un procent în creştere de pacienţi din afara ţării - aproximativ 8-10% în acest moment. Cei mai mulţi vin din diasporă, în special din ţări precum Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie, dar avem şi pacienţi internaţionali care aleg România pentru tratamente de oncologie sau îngrijire paliativă, atraşi de calitatea serviciilor şi costurile mai accesibile comparativ cu alte sisteme de sănătate.

Reporter: Aţi lansat ideea de "Concierge Doctor". Ce presupune acest concept?

Dr. Wargha Enayati: "Concierge Doctor" este un concept inspirat din medicina americană personalizată. Practic, pacientul nu mai este nevoit să navigheze singur prin sistem, ci este însoţit de un medic dedicat care coordonează întreaga lui experienţă medicală: de la prevenţie, analize şi investigaţii, până la tratamente şi monitorizare. E vorba despre încredere, continuitate şi o relaţie medicală umană, nu fragmentată. Este unul dintre cele mai inovatoare elemente incluse în abonamentele Enayati Medical City. Acesta nu este doar un medic, ci un consilier medical dedicat, care ghidează pacientul prin labirintul sistemului de sănătate. Spre deosebire de alte abonamente care limitează accesul doar la propria reţea, Concierge Doctor oferă soluţii medicale indiferent de locaţie - fie în sectorul privat, fie în spitale publice, în ţară sau în străinătate.

Reporter: Care sunt diferenţele dintre modelul de îngrijire medicală din ţara noastră şi cel pe care îl oferiţi la EMC? Ce îi lipseşte domeniului de îngrijire a sănătăţii din România?

Dr. Wargha Enayati: Principala diferenţă este viziunea pe termen lung. În România, sistemul este încă reactiv: tratăm problemele când apar. La Enayati Medical City, ne concentrăm pe prevenţie, pe însoţirea pacientului şi pe integrarea serviciilor medicale - ceea ce duce la mai puţină suferinţă, costuri mai mici pe termen lung şi o calitate mai bună a vieţii. Domeniului medical din România îi lipsesc predictibilitatea, digitalizarea reală şi, poate cel mai important, empatia instituţionalizată. Nu avem încă un sistem construit în jurul pacientului.

Cel mai inovativ sunt diferenţiatorii incluşi în abonamentele Enayati Medical City, ce gravitează în jurul Concierge Doctor, dar aduce şi alte avantaje diferite de ceilalţi jucători de pe piaţă.

Oferim acces extins la servicii medicale, fără restricţii de reţea. Abonamentele Enayati Medical City sunt singurele de pe piaţă care permit accesul la o reţea deschisă de peste 2.000 de furnizori medicali, nu doar la centrele proprii. Această flexibilitate este un avantaj major pentru companiile cu angajaţi în diferite oraşe, eliminând barierele logistice şi oferind acces rapid la medici de top.

Avem servicii medicale la birou şi pentru familie. Un alt element distinctiv este posibilitatea de a beneficia de consultaţii medicale direct la sediul companiei. Această facilitate reduce timpul pierdut cu deplasările şi permite un control mai bun al stării de sănătate a angajaţilor. În plus, Enayati Medical City extinde protecţia medicală şi către părinţii angajaţilor, fără costuri suplimentare - un beneficiu unic pe piaţa abonamentelor medicale corporate. Facem programări rapide şi oferim acces garantat la specialişti. Într-un sistem medical unde programările la specialişti pot dura săptămâni, Enayati Medical City oferă garanţia consultaţiilor în maximum trei zile lucrătoare. Acest aspect este esenţial pentru companiile care îşi doresc un serviciu medical eficient, fără timpi de aşteptare îndelungaţi. Prin aplicaţia mobilă MyEMC, abonaţii au acces rapid la programul medicilor, dosarul medical sau posibilitatea de a gestiona programările întregii familii, în acelaşi loc.

Organizăm webinarii personalizate şi educaţie medical. Educaţia medicală este un alt pilon important al abonamentelor Enayati Medical City. Companiile beneficiază de sesiuni de informare şi webinarii pe teme de interes pentru angajaţi, susţinute de medici specializaţi. De la sănătatea mintală şi nutriţie, până la prevenţia bolilor cronice, aceste sesiuni aduc valoare reală şi contribuie la o cultură organizaţională sănătoasă.

"Birocraţia şi lipsa colaborării între public şi privat frânează multe iniţiative valoroase"

Reporter: Ce oportunităţi şi ce provocări sunt în ţara noastră, în domeniul în care activaţi?

Dr. Wargha Enayati: Oportunităţile sunt uriaşe: România are un potenţial enorm în medicina privată, iar digitalizarea, inteligenţa artificială şi turismul medical pot deveni motoare reale de dezvoltare. Provocările? Forţa de muncă medicală - avem medici excepţionali, dar şi o migraţie continuă. De asemenea, birocraţia şi lipsa colaborării între public şi privat frânează multe iniţiative valoroase.

Reporter: Ce cifră de afaceri aţi înregistrat în 2024 şi ce estimaţi pentru 2025?

Dr. Wargha Enayati: În 2024, cifra de afaceri a grupului Enayati Medical City a depăşit 50 de milioane de euro, cu o creştere constantă pe toate segmentele. Pentru 2025 estimăm o creştere de peste 30%, susţinută de lansarea noilor structuri, extinderea reţelei de parteneri medicali şi creşterea numărului de abonaţi în reţeaua noastră cu acces deschis.

Reporter: Plănuiţi să lansaţi vreun proiect nou anul acesta?

Dr. Wargha Enayati: Da, anul 2025 marchează un moment simbolic pentru noi - aniversarea a 30 de ani de când am deschis primul cabinet de cardiologie din care s-a transformat si dezvoltat apoi Reţeaua Regina Maria pe care am condus-o şi crescut-o timp de 20 de ani. "30 de ani de inovaţie medicală" este egida acestui an. Vom avea multe surprize anul acesta, cele mai vizibile rămân deschiderea şi extinderea celor două policlinici Băneasa şi Enescu.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte

PREŢUL SĂNĂTĂŢII

danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

04 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5295
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2969
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8826
Gram de aur (XAU)Gram de aur450.1929

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
leonidas-universitate.ro
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
ccib.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb