Piaţa produselor de lux este mai nişată, astfel încât, probabil, va fi mai puţin afectată decât alte industrii de războiul comercial global început de preşedintele american Donald Trump, spune Mircea Varga, preşedintele Consiliului de Administratie al lanţului de bijuterii de lux Teilor Holding, în cadrul evenimentului ce marcat listarea ultimelor emisiuni de obligaţiuni ale companiei la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).
Mircea Varga a afirmat: "Începem să ne obişnuim cu genul acesta de situaţii. Ne repliem destul de rapid şi orice se întâmplă nu mai reprezintă nicio surpriză. Într-adevăr, în acest moment există o temere că toate aceste tarife impuse de Statele Unite vor genera puţină turbulenţă. Dar dacă ne uităm în urmă, în ultimii cinci ani, începând cu anul de dinaintea pandemiei, cred că realizăm că aceasta este paradigma în care trăim. Ne adaptăm, încercăm să anticipăm şi să găsim repede soluţii. Sigur că orice măsură de acest gen, orice turbulenţă, produce un şoc, dar ne repliem rapid şi facem ca lucrurile să funcţioneze".
Preşedintele Teilor a adăugat: "Este greu de estimat în acest moment cum vom fi afectaţi (n.r. de războiul comercial). Ştim că vom fi afectaţi cu toţii, dar probabil că la un moment dat lucrurile se vor aşeza. Piaţa produselor de lux este puţin mai nişată şi cred că, totuşi, va fi mai puţin afectată decât alte industrii, pentru că ne adresă unei clientele care, probabil, nu este atât de afectată de măsuri de acest gen".
Reprezentantul companiei a afirmat că Teilor vizează realizarea unui IPO şi listarea efectivă la bursă. "Tot ce facem acum este de fapt o pregătire pentru acel moment, dar care este greu de anticipat acum, tocmai pentru că apar multe lucruri noi. Când am realizat prima emisiune de obligaţiuni, ne gândeam că într-un orizont de doi-trei ani de zile vom face şi pasul către piaţa reglementată printr-un IPO. Din păcate, între timp a venit un război care continuă. Trebuie să aşteptăm, să vedem când va fi momentul adecvat să facem acest pas. Noi consolidăm compania şi încercăm ca, atunci când va fi momentul, să aducem pe piaţă o bijuterie de companie pentru investitori", a spus Mircea Varga.
Ultimele emisiuni de obligaţiuni emise de Teilor Holding, în valoare totală de 4,4 milioane de euro, au debutat, ieri, pe Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al Bursei de Valori Bucureşti. Obligaţiunile sunt denominate în lei şi euro, cea în monedă naţională fiind în valoare de 7,4 milioane lei, în vreme ce valoarea emisiunii în monedă europeană este de 2,9 milioane de euro. Dobânzile se ridică la 9,5% şi 8,5% pe an, cu plăţile cupoanelor semestrial. Titlurile sunt negarantate, valorile nominale fiind de 100 lei, respectiv 100 euro, cu maturităţi de cinci ani, respectiv în 2029, în condiţiile în care obligaţiunile au fost vândute investitorilor printr-un plasament privat în octombrie anul trecut.
Teilor Holding are listate două emisiuni de obligaţiuni la BVB, cu valori de 6,27 milioane euro, respectiv 14 milioane lei, lansate în 2021 şi cu scadenţa în decembrie 2026, dobânzile fiind de 5,75% pentru cele în monedă europeană şi 8,25% în cazul celor în lei.
La jumătatea anului trecut, emitentul avea venituri totale de 239,6 milioane lei, cu 24% peste cele de la jumătatea lui 2023, circa 60% din venituri provenind din vânzarea de bijuterii din aur şi lingouri din aur pentru investiţii. Profitul operaţional era de 12,3 milioane lei, cu 21% sub cel din 2023, dar rezultatul net a fost o pierdere de 1,3 milioane lei, din cauza rezultatului negativ din activităţi financiare.
Pe lângă România, la jumătatea anului trecut Teilor Holding mai opera în Bulgaria, Polonia, Ungaria şi Cehia. Ilie Enache deţinea 93% din societate în vreme ce Manuela-Geanina Enache avea aproape 7% din Teilor Holding.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2025, 09:36)
funny, daca te uiti la actiunile LVMH sau Kering, se vor vedea caderi de 50% in ultimii ani
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Ne-am nascut intr-un tractir! în data de 04.04.2025, 11:32)
Really, nu poti avea incredere intr-un mascul imbracat in roz!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2025, 12:11)
Da, pentru ca puterea de cumpare a oamenilor bogati este mult mai mare decat a oamenilor cu venituri mici. Si din nou va creste prapasria dintre oamenii bogati si cei cu venituri mici, medii.
3. :)
(mesaj trimis de Danny în data de 04.04.2025, 13:44)
are you familiar with the concept of negative wealth effect? :)