Comisia Europeană va prezenta în următoarele două săptămâni o foaie de parcurs privind modul în care intenţionează să elimine treptat toate importurile de combustibili fosili din Rusia, a anunţat joi preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, în cadrul unui eveniment pe tema energiei, desfăşurat la Londra, transmite Reuters.
Comisia şi-a reafirmat angajamentul de a renunţa complet la combustibilii fosili ruşi până în 2027, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din 2022. Potrivit lui von der Leyen, importurile de gaze ruseşti au scăzut deja de la aproximativ 45% în 2021 la 18% în prezent, dar "mai sunt paşi importanţi de făcut".
O mare parte din deficitul de aprovizionare a fost acoperit prin creşterea importurilor de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite şi a livrărilor de gaz din Norvegia.
"Aceste parteneriate energetice, inclusiv importurile de GNL din SUA, rămân de importanţă strategică pentru Uniunea Europeană", a subliniat von der Leyen.
Preşedintele american Donald Trump a declarat că doreşte ca UE să cumpere mai mult gaz american, iar oficialii europeni consideră acest aspect drept o posibilă monedă de schimb în negocierile privind tarifele comerciale.
Comisia analizează în prezent mai multe instrumente juridice care ar putea fi incluse în foaia de parcurs. Printre opţiunile luate în calcul se numără interzicerea prin legislaţie a semnării de noi contracte de gaze cu Rusia de către companiile europene, precum şi oferirea unui cadru legal care să permită rezilierea contractelor existente fără penalităţi, a relatat Reuters la începutul săptămânii.
Von der Leyen nu a confirmat o dată exactă pentru publicarea foii de parcurs în discursul său, însă o agendă separată a Comisiei indică data de 6 mai ca termen de publicare, a consemnat Reuters.
1. Alta colectie de aberatii
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 08:15)
Alta colectie de aberatii si vorbe goale rupte de realitate..
Nu contruim centrale nucleare, nu construim lacuri de acumulare dar facem foi de parcurs si le discutam pana le ia dracii in conferinte de economie verde.
1.1. pana astazi (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 11:50)
continuarea constructiilor la hidrocentralele devine obiectiv strategic-militar si constructia centralelor nucleare ar trebui sa treca la acelasi regim ,poate si neptun deep,sa vedem teroristii de la ong cum mai intarzie dezvoltarea Romaniei.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 12:00)
Iti dai seama cat dureaza constructia unei centale hidro,
care oricum ramane adesea fara apa din cauza incalzirii globale,
si constructia unor centrale nucleare plus ca de unde atata uraniu
sa fim seriosi
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 12:06)
Pai uraniu se poate importa din... Rusia
asa cum face si SUA de mult
hahahaha
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 12:13)
Actuala clasa politica sa construiasca centrale atomo electrice si hidrocentrale./ In ce viata.?Romania,a fost printre putinele tari care sub ceausescu si impreuna cu romanii de azi,care au ajuns batrani,uitati de politicienii de azi,au construit centrala de la cernavoda,si unele dintre cele mai mari baraje din europa prin care se asigura energie electrica pentru toata industria romaneasca chiar daca erea energofaga iar romanii,plateu kv. cu 0,35 de bani.In 35 de ani,actuala clasa politica,nu a fost in stare sa puna in fuctiune cele doua reactoare de la cernavoda desi constructia,erea terminata in proportie de 50%. Despre hidrocentrale ce sa mai vorbim. Nu au fost in stare nici macar sa puna in functiune hidrocentralele ramase dupa 1989 care ereau aproape finalizate.TRADATORII de azi,nu sunt in stare nici sa le intretina pe cele care au fost construite inainte de 89.Retelele de distributie a electricitatii,au fost construite cu sacrificii si truda de romanii batjocoriti de acesti ciocoi de azi.Ba mai mult,le-au incredintat strainilor si unor bisnitari autohtoni,care au saracit romanii cu preturi mari nevisate de straini si bisnitari. Ne miram de unde au azi politicieni niste palate si milioane de euro. Pai tot ei la spun romanilor ca le-au primit de la mamele lor care toate au peste 80 de ani si sunt femei de mare succes in afaceri.Ceausescu mergea cu dacia,azi burghezi din fruntea tarii,merg cu masini straine de sute de mii de euro iar romanii cam 1/3 dintre ei,sunt sub pragul saraciei. TRAIASCA UNIUNEA EUROPEANA,care a facut din ROMANIA,un stat,aproape SCLAVAGIST,cu ajutorul tradatorilor din politica.!
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 09:24)
De 3 ani auzim acest text de propaganda,
dar UE cumpara energie din Rusia direct/prin interpusi,
la un pret total/an,mai mare decat ajutorul dat Ucrainei/an.
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 09:26)
Prin Turkstream primeste gaz rusesc si Ucraina.
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 11:42)
Asta vor americanii, chinezii si arabii, Europa sa fie divizata intre UE si Rusia. Fraieri mai suntem noi si rusii...ce puternici am fi impreuna. Dar ne batem ca niste triburi din Congo.
5. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 11:57)
Cotoroanta delireaza din nou,
ea nu are energie destula
depinde de cate zile insorite sant si daca bate vantul
dar va construi in "patru ani jumate" un scut nuclear de care habar nu are
si va inarma Europa de ii bate pe americani si pe rusi
la ora asta medicii incearca sa elucideze care parte a creierului ei este mai mult afectata
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 12:22)
Premanevre ale hotiilor care vor urma la nivelul intangibil al hotilor de acolo. Cei de acolo in frunte cu Ursoaica Leoaica, nu cred ca mai stiu cat au furat (macar numai in pandemie).