Autoritatea pentru protecţia datelor din Coreea de Sud a concluzionat că startupul chinez de inteligenţă artificială DeepSeek a colectat informaţii personale de la utilizatorii locali şi le-a transferat în străinătate fără acordul acestora, transmite CNBC.
Comisia pentru Protecţia Informaţiilor Personale (PIPC) a publicat joi rezultatele unei investigaţii legate de confidenţialitatea şi securitatea aplicaţiei DeepSeek. Ancheta a fost declanşată după ce, în februarie, aplicaţia chatbot a fost retrasă din magazinele de aplicaţii sud-coreene la recomandarea PIPC. Potrivit instituţiei, compania chineză s-a angajat să colaboreze în rezolvarea problemelor semnalate.
În perioada în care a fost activă în Coreea de Sud, DeepSeek a transferat datele utilizatorilor către mai multe firme din China şi SUA fără să obţină consimţământul necesar sau să informeze utilizatorii despre aceste practici, a precizat comisia.
O situaţie particulară evidenţiată de PIPC a fost transferul de informaţii extrase din comenzile AI introduse de utilizatori, precum şi date despre dispozitive, reţele şi aplicaţii, către platforma de cloud Beijing Volcano Engine Technology Co., companie identificată ca "afiliată" a ByteDance, deţinătorul TikTok.
Cu toate acestea, PIPC a subliniat că platforma cloud este "o entitate juridică separată şi nu are legătură cu ByteDance", conform unei traduceri automate din declaraţia oficială.
DeepSeek a afirmat că a utilizat serviciile Volcano Engine pentru a îmbunătăţi securitatea şi experienţa utilizatorilor aplicaţiei, dar a oprit transferul de informaţii din comenzile AI începând cu data de 10 aprilie.
Atât DeepSeek, cât şi ByteDance nu au oferit un răspuns imediat solicitărilor adresate de CNBC.
Startupul chinez din Hangzhou a atras atenţia la nivel global în ianuarie, odată cu lansarea modelului de raţionament R1, care rivaliza cu performanţele competitorilor occidentali, în pofida faptului că fusese antrenat la costuri mai reduse şi cu hardware mai puţin avansat.
Totuşi, popularitatea în creştere a aplicaţiei a generat rapid îngrijorări legate de securitatea naţională şi protecţia datelor, în contextul obligaţiilor legale impuse firmelor chineze de a împărtăşi datele cu guvernul de la Beijing. Experţii în securitate cibernetică au atras de asemenea atenţia asupra vulnerabilităţilor aplicaţiei şi politicii sale de confidenţialitate.
PIPC a emis o recomandare corectivă către DeepSeek, solicitând distrugerea imediată a datelor AI transferate companiei chineze şi implementarea unui cadru legal clar pentru transferul datelor personale în afara ţării.
Reprezentanţii autorităţii sud-coreene au precizat că aplicaţia DeepSeek ar putea reveni în magazinele locale de aplicaţii doar după ce compania va respecta cerinţele legale privind protecţia datelor.
Ancheta a fost lansată după ce mai multe agenţii guvernamentale sud-coreene au interzis angajaţilor utilizarea aplicaţiei DeepSeek pe dispozitivele de serviciu. Măsuri similare ar fi fost adoptate şi de alte guverne, inclusiv din Taiwan, Australia şi Statele Unite, scrie CNBC.
1. garoiul
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 11:44)
cioroiul de la aur de unde are baza de date a peste un milion de cetateni? carora le-a trimis scrisori cu nume prenume,adresa,cum este posibil asa ceva fara sa faci puscarie?
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.04.2025, 12:38)
When a producto rservice is free, you're paying with your data. Simplu.