BVB Roşu pe linie la BVB după anunţul tarifelor impuse de SUA întregii lumi

A.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Jurnal Bursier / 4 aprilie

Roşu pe linie la BVB după anunţul tarifelor impuse de SUA întregii lumi

Sanctuary Wealth: "Acesta era cel mai negativ scenariu posibil pentru tarife şi nu era inclus în preţurile pieţelor"

Profesorul de economie Cristian Păun: "La noi riscul constă, mai degrabă, în efectul de contagiune"

Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut deprecieri pe linie în şedinţa de tranzacţionare de ieri, într-o zi cu scăderi ample ale pieţelor europene, ce au reacţionat la tarifele vamale anunţate de preşedintele american Donald Trump. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un declin de 1,32%, la 17.330 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 1,3%, până la 3.223 de puncte.

În Europa, indicele Stoxx 600 avea, la ora 18:00, o scădere de 2,7%, în timp ce indicele DAX al pieţei germane era în depreciere cu 3%. La Paris indicele CAC40 avea un recul de 3,3%, în vreme ce indicele londonez FTSE se deprecia cu 1,8%.

Trump a anunţat, miercuri, o politică agresivă şi amplă de "tarife reciproce", plecând de la un tarif de bază de 10% pentru toate produsele importate în Statele Unite. Taxele se vor aplica pentru produsele provenite din peste 180 de ţări şi teritorii, inclusiv un tarif de 20% pentru bunurile importate din Uniunea Europeană şi un tarif de 10% pentru bunurile din Marea Britanie.

"Acesta era cel mai negativ scenariu posibil pentru tarife şi nu era inclus în preţurile pieţelor, motiv pentru care vedem o reacţie de aversiune faţă de risc", a spus Mary Ann Bartels, strateg-şef de investiţii la firma de consultanţă financiară Sanctuary Wealth, citată de CNBC.

Sectorul producătorulor auto european avea un declin de 3,2%, în vreme ce pentru sectorul bancar declinul era de 4,3%, la ora 18:00. Tehnologia scădea cu 4,2%, în timp utilităţile, sector tradiţional defensiv în perioadele de turbulenţe în pieţe, creşteau cu 3%.

În Statele Unite, după aproape două ore de la deschidere şedinţei de tranzacţionare, indicii aveau scăderi masive. Nasdaq Composite, al companiilor ce activează în domenii intensive în cunoaştere, se deprecia cu 5,4%, S&P 500 scădea cu 4,1%, în vreme ce Dow Jones cobora cu 3,4%.

Cristian Păun: "Dependenţa de Germania, Franţa, Italia sau Olanda poate să ne împingă într-o recesiune în câteva luni"

La Bursa de Valori Bucureşti scăderile au fost mai reduse, de 1,3% pentru indicele compozit BETPlus, ce a încheiat sesiunea de tranzacţionare la 2.556 de puncte, în vreme ce indicele BET-NG, al companiilor energetice s-a depreciat cu 1,34%, până la 1.252 de puncte. Valoarea tranzacţiilor a fost relativ redusă, de 65 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului de 166,4 milioane lei, ce include totuşi ofertele de titluri de stat Fidelis ce ridică masiv suma.

Profesorul de economie Cristian Păun spune că ţara noastră este deocamdată mai puţin afectată direct de tarifele impuse de administraţia de la Casa Albă. "La noi riscul constă, mai degrabă, în efectul de contagiune. Dependenţa de Germania, Franţa, Italia sau Olanda (intra-UE) şi dependenţa de UK (din afara UE) poate să ne împingă într-o recesiune în câteva luni. Deci, trebuie să rămânem foarte prudenţi în perioada următoare. Timpul nu va curge în favoarea agresorului, ca în orice război", a scris Cristian Păun pe o reţea de socializare.

Conform profesorului de economie, ţara noastră exportă în Statele Unite bunuri şi servicii în valoare de circa patru miliarde dolari şi importă bunuri de circa 1,5 miliarde dolari, exporturile fiind cauciuc, oţel, produse din oţel, echipamente electrice şi medicamente, piese auto (peste 60% din exporturi). "Exporturile totale ale României sunt de circa 100 miliarde euro, din care 80% în Uniunea Europeană, beneficiind de statutul de membru al Pieţei Unice unde nu avem bariere în calea circulaţiei bunurilor, serviciilor şi capitalurilor", a scris Cristian Păun.

Acţiunile Banca Transilvania, OMV Petrom şi Romgaz - pe primele trei poziţii în clasamentul rulajului

În piaţa "regular" a Bursei de Valori Bucureşti, topul valorii transferurilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 21,3 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în scădere cu 1,56%, la preţul de 28,35 lei.

Pe poziţia a doua în topul rulajului s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce au coborât cu 2,41%, la preţul de 0,73 lei, în condiţiile unor schimburi de 5,5 milioane lei.

Acţiunile Romgaz (SNG) s-au depreciat cu 0,17%, până la preţul de 6 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 3,1 milioane lei.

Pe poziţia a patra a clasamentului lichidităţii s-au situat titlurile Fondul Proprietatea (FP), ce au cumulat un rulaj de 2,4 milioane lei, acţiunile FP încheind ziua în scădere cu 1,26%, la preţul unitar de 0,3776 lei.

În piaţa "deals" au avut loc, în total, trei schimburi. Cel mai important dintre acestea, în valoare de 4,3 milioane lei, a fost încheiat cu acţiuni Banca Transilvania, tranzacţia fiind înregistrată la preţul unitar de 28,6 lei, cu 0,69% sub referinţa din piaţa "regular".

Indicele BET-FI, al fostelor SIF-uri plus Fondul Proprietatea, a avut un declin de 0,34%, până la 60.865 de puncte, în vreme ce indicele BETAeRO, al companiilor considerate relevante pentru Sistemul Multilateral de Tranzacţionare al BVB, a avut un recul de 0,87%, la 852 de puncte.

Topul celor mai mari creşteri

1."Electroaparataj" (ELJ): +14,81%

2. "Mecanică Fină" (MECE): +13,94%

3. "SIF Hoteluri" (CAOR): +10,55%

4. "Armătura" (ARM): +3,77%

5. "Turism Felix" (TUFE): +3,50%

Topul celor mai mari scăderi

1. "UAMT" (UAM): -5,45%

2. "Bittnet Systems" (BNET) : -4,59%

3. "Altur" (ALT): -4,50%

4. "Alumil" (ALU): -3,73%

5. "Oil Terminal" (OIL): -3,36%

Opinia Cititorului ( 4 )

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

  1. buna dimineata la cafeluta, oameni frumosi!

    si totusi, sunt companii la bvb care nu au de-a face cu tarifele portocalii..

    profitati de contagiune! ;) 

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    1. Azi sunt multi sensibili care apasa pe BID.

      Sa fie primit! 

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

      Warren Buffett once said that it's wise for investors “to be fearful when others are greedy and to be greedy only when others are fearful."

      Acord

      Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

    tatuca lui ONE ai ocazia sa o dai in jos masiv, profita de context, rupe actiunea... arata ne cine e sefu la butoane

    Acord

    Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb