Pieţele globale de acţiuni au scăzut puternic ieri, cele europene, spre exemplu, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele două luni, după noua rundă de taxe vamale anunţată miercuri seara de preşedintele american Donald Trump. Preşedintele SUA a anunţat taxe vamale de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, de 34% pentru cele din China, de 31% pentru cele din Elveţia, de 26% pentru India, de 10% pentru Marea Britanie, de 10% pentru Brazilia. Totodată, Trump a impus taxe vamale de 46% pentru produsele importate din Vietnam, de 49% pentru cele din Cambodgia, de 37% pentru cele din Bangladesh şi de 32% pentru cele din Indonezia. Liderul de la Casa Albă a precizat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puţin 10%.
În acest context, indicele paneuropean Stoxx 600 a scăzut cu 2,2% la ora locală 14.51, DAX al pieţei germane - cu 2,3%, CAC 40 al celei din Paris - cu 2,9%, FTSE 100 al Bursei londoneze - cu 1,6%, FTSE MIB al pieţei italiene - cu 2,5%. Acţiunile băncii germane Deutsche Bank AG au scăzut cu 5,9% la ora 14.51, cele ale BNP Paribas SA din Franţa - cu 4,5%. Titlurile companiei auto franceze Renault SA s-au depreciat cu 3%, cele ale grupului industrial german ThyssenKrupp AG - cu 5,4%.
La Bursa din New York, indicele Dow Jones Industrial Average a scăzut cu 2,7% în deschiderea sesiunii bursiere, S&P 500 - cu 3,1%, iar Nasdaq Composite - cu 4,2%. Titlurile companiei auto americane General Motors erau în declin cu 0,7% la ora 09.40, cele ale grupului industrial General Electric - cu 3,3%.
În Asia, indicele japonez Nikkei 225 s-a depreciat cu 2,8%, Hang Seng al pieţei din Hong Kong - cu 1,5%, Kospi al celei din Seul - cu 0,8%, CSI 300 al Bursei din China - cu 0,6%.
Tot ieri, cotaţia aurului a atins un nou maxim istoric, în condiţiile în care politicile comerciale ale SUA au alimentat temerile legate de economia mondială, îndreptând investitorii către active-refugiu. Ieri dimineaţă, aurul avea un preţ spot de 3.167,57 dolari uncia, după un avans de 19% de la începutul anului şi de 71% de la finele lui 2022. În a doua parte a zilei de ieri, însă, cotaţia spot a mai pierdut teren, ajungând la 3.068,42 dolari/uncie.
Preţul futures al petrolului era în declin major: -6,7% pe piaţa europeană, -7,2% pe cea americană, la ora locală 09.19.
Şi randamentele obligaţiunilor guvernamentale din zona euro înregistrau scăderi, pe fondul tensiunilor comerciale. Randamentele titlurilor de stat germane cu maturitatea la zece ani au scăzut cu aproape opt puncte de bază, la 2,648%, ajungând la cel mai redus nivel de la începutul lunii martie, iar cele cu scadenţa la doi ani au coborât la 1,958%, cel mai redus nivel din decembrie 2024.
Euro a urcat cu peste 2% ieri, la 1,1088 dolari. Moneda americană s-a depreciat cu peste 1,1% în raport cu lira sterlină, care era cotată la 1,3156 dolari, şi cu 1,76% faţă de moneda japoneză, la 146,65 yeni.
Ieri, Deutsche Bank a avertizat asupra riscului unei crize de încredere în dolarul american, considerând că modificările majore în alocările fluxurilor de capital ar putea prelua din fundamentele monedei, iar evoluţiile valutare ar putea deveni necontrolate. "Mesajul nostru general este că există riscul ca modificările majore în alocările fluxurilor de capital să preia din fundamentele monedei, iar evoluţiile valutare să devină necontrolate", a declarat George Saravelos, analist la Deutsche Bank, adăugând că o accelerare a declinului dolarului ar fi o veste proastă pentru băncile centrale globale.
• Fitch: "Taxele vamale americane au ajuns la cel mai ridicat nivel de după 1910"
Taxele vamale americane pe toate importurile au explodat în prezent, de la numai 2,5% în 2024, a declarat, miercuri, Olu Sonola, director de cercetări privind economia SUA la agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings, conform Reuters. După anunţul lui Trump privind noile taxe, acesta a spus: "Rata aceea a fost văzută pentru ultima oară în jurul anului 1910. Asta va schimba cu adevărat regulile jocului, nu doar pentru economia SUA, ci şi pentru economia mondială. Multe ţări vor ajunge, probabil, în recesiune. Putem renunţa la majoritatea previziunilor, dacă acest nivel al taxelor vamale rămâne în vigoare o perioadă extinsă de timp".
• Von der Leyen: "UE este pregătită să răspundă noilor tarife"
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat ieri că Uniunea Europeană "este pregătită să răspundă" la impunerea de tarife de 20% de către Statele Unite şi că lucrează la noi măsuri, transmite EFE, conform Agerpres.
"Finalizăm deja primul pachet de contramăsuri ca răspuns la tarifele pentru oţel, iar acum pregătim mai multe măsuri pentru a ne proteja interesele şi afacerile dacă negocierile eşuează", a declarat Ursula von der Leyen, menţionând: "Vom promova şi apăra întotdeauna interesele şi valorile noastre, şi vom apăra întotdeauna Europa".
Ursula von der Leyen şi-a exprimat disponibilitatea de a dialoga cu SUA, subliniind că "există o cale alternativă" şi că "nu este prea târziu pentru a aborda problemele prin negocieri". Preşedinta Comisie Europene a mai declarat că tarifele reciproce anunţate de preşedintele american "vor dăuna tuturor" şi în special "celor mai vulnerabili", subliniind: "Vor fi consecinţe nefaste pentru milioane de oameni de pe planetă. De asemenea, pentru ţările cele mai vulnerabile, care sunt acum supuse unora dintre cele mai mari tarife americane, opusul a ceea ce intenţionam să realizăm. Milioane de cetăţeni vor trebui să se confrunte cu preţuri mai mari ale alimentelor. Medicamentele vor costa mai mult, precum şi transportul. Inflaţia va creşte, iar acest lucru îi va afecta în special pe cei mai vulnerabili cetăţeni".
Von der Leyen a făcut apel la unitatea blocului comunitar şi a subliniat că piaţa sa internă este un "port sigur" în faţa războiului comercial. "Europa are tot ce îi trebuie pentru a depăşi furtuna" tarifelor, a afirmat domnia sa, subliniind că UE "se va menţine unită şi se va apăra reciproc".
Totodată, Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) i-a cerut ieri Uniunii Europene un răspuns "cuprinzător" pentru "a stabiliza economia şi a salva locurile de muncă", aşa cum a făcut în timpul pandemiei de Covid-19. CES menţionează că noile tarife impuse de SUA vor afecta "cu o duritate crescută lucrătorii".
• China îndeamnă SUA să anuleze imediat noile tarife vamale
China a îndemnat ieri Statele Unite "să anuleze imediat" noile tarife vamale anunţate de Donald Trump, făcând apel la "dialog" în faţa unor taxe care "pun în pericol dezvoltarea economică globală".
"China îndeamnă Statele Unite să anuleze imediat tarifele unilaterale şi să rezolve în mod adecvat disputele cu partenerii săi comerciali printr-un dialog corect", a anunţat Ministerul chinez al Comerţului, adăugând: "China se opune ferm acestui lucru şi va lua contramăsuri pentru a-şi proteja propriile drepturi şi interese.Nu există câştigători într-un război comercial şi nici o cale de ieşire din protecţionism".
Unele surse citate de Bloomberg afirmă că statul chinez a luat măsuri pentru restricţionarea investiţiilor companiilor locale în SUA - o decizie care ar urma să îi ofere Beijingului mai multă influenţă în potenţialele negocieri comerciale cu administraţia Trump.
Câteva departamente ale Comisiei Naţionale de Dezvoltare şi Reformă din China (NDRC) au fost instruite în ultimele săptămâni să suspende înregistrările şi aprobările pentru firmele care caută să investească în SUA, susţin sursele.
• Patronatul italian şi-a revizuit previziunile economice
Principala organizaţie patronală din Italia (Confindustria) şi-a revizuit, miercuri, estimările referitoare la creşterea economică, avertizând că războiul comercial care se prefigurează riscă să agraveze şi mai mult prognozele, transmite Reuters, conform Agerpres.
Confindustria a anunţat că se aşteaptă ca Produsul Intern Brut al Italiei să înregistreze o creştere de 0,6% în acest an, la jumătate faţă de prognoza de creştere oficială, de 1,2%, a Guvernului de la Roma şi mai puţin decât avansul de 0,9% preconizat de Confindustria în octombrie anul trecut. Asociaţia se aşteaptă ca ritmul de creştere să accelereze până la 1% în 2026.
Italia, a treia mare economie din zona euro, a înregistrat o creştere modestă, de 0,7%, atât în 2024, cât şi în 2023.
• XTB: "Donald Trump a speriat investitorii cu războiul comercial"
Donald Trump şi-a îndeplinit toate ameninţările pe care le-a făcut în ultima perioadă, tarifele anunţate de el fiind, de fapt, un bagaj de veşti proaste pentru investitori, mai ales pentru că vor fi resimţite consecinţele în întreaga lume, inclusiv în Uniunea Europeană, arată analiştii XTB - companie de investiţii pe bursele internaţionale.
Spectrul unui război comercial planează acum asupra lumii, iar câteva economii importante - inclusiv Uniunea Europeană şi China - nu au răspuns încă la tarifele "draconice" ale Statelor Unite, arată sursa citată.
În contextul economiei americane - în care incertitudinea cu privire la viitor şi teama de recesiune au prins deja rădăcini - a numi momentul impunerii taxelor "Ziua eliberării" pare excesiv, punctează analiştii XTB, adăugând: "Cu toate acestea, denumirea poate deţine o semnificaţie mai subtilă. Liderul de la Casa Albă a subliniat că, în ultimele decenii, Statele Unite au devenit mult prea dependente de bunurile străine şi de economiile vecinilor. Ca urmare, ţara şi-a pierdut autosuficienţa, iar puterea sa a devenit «fragilă». Acesta afirmă că astăzi, Statele Unite sunt o naţiune vulnerabilă la o serie de evenimente globale extreme.
Acum, se pare că aceste «războaie tarifare» urmăresc să pună capăt erei capitalismului «neîngrădit» care, în căutarea unor marje mai mari, se sprijinea puternic pe liberul schimb.
În acelaşi timp, nu se poate ignora rivalitatea cu China. În acest context, relansarea industriei americane pare necesară pentru ca interesele Statelor Unite - şi puterea militară - să fie luate în serios. Nu doar acum, ci şi în anii următori, timp în care baza industrială în creştere rapidă a Chinei ar continua altfel să construiască o dominaţie asimetrică şi sistematică în comparaţie cu cea americană. Trump vrea să pună capăt acestei situaţii.
Fără o bază industrială puternică şi fără un sector manufacturier naţional, Statele Unite nu vor putea probabil să îşi menţină rolul de hegemon global, iar deciziile vor avea o serie de consecinţe - pentru lume, dar şi pentru Wall Street".
"România a beneficiat semnificativ de pe urma comerţului global, iar impunerea noilor tarife vamale de către administraţia Trump asupra Uniunii Europene nu este o veste bună pentru economia noastră", declară directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete, menţionând: "Prima reacţie a pieţei locale în urma informaţiilor venite din SUA s-a văzut în deschiderea Bursei de la Bucureşti, care a fost pe roşu. Investitorii, cum era de aşteptat, sunt îngrijoraţi şi vor să vadă următoarele evoluţii, incertitudinea fiind deocamdată cuvântul cheie. Deşi exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naţionale, impactul indirect poate fi resimţit in sectoare precum industria auto, a mobilei şi a produselor din lemn, articolelor din oţel, fier, dar şi a produselor din cauciuc şi derivate, cea a echipamentelor industriale şi cea alimentară, care fac parte din lanţurile de aprovizionare globale. Vom fi aşadar afectaţi masiv pe canalul comerţului cu ţările membre UE, acolo unde expunerea României este foarte ridicată (70% din total exporturi sunt către ţări UE), iar partenerii europeni au relaţii comerciale directe mai ample cu SUA. (...) În acest moment, la Concordia, avem discuţii interne cu membrii noştri pentru a calcula impactul acestor tarife. Partea bună a lucrurilor este că suntem membri UE, o piaţă uriaşă pentru noi".
• Deprecieri la BVB, pe fondul unui rulaj redus
Indicii Bursei de Valori Bucureşti (BVB) au avut scăderi pe linie în şedinţa de tranzacţionare de ieri, într-o zi cu deprecieri semnificative ale pieţelor internaţionale, ce au reacţionat la tarifele vamale anunţate de preşedintele american Donald Trump. Indicele BET, al celor mai lichide douăzeci de titluri ale pieţei noastre, a avut un declin de 1,32%, la 17.330 de puncte, în vreme ce indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii în acţiuni, s-a depreciat cu 1,3%, până la 3.223 de puncte.
Valoarea tranzacţiilor a fost relativ redusă, de 65 milioane lei, cu mult sub media zilnică a anului de 166,4 milioane lei, ce include totuşi ofertele de titluri de stat Fidelis ce ridică masiv suma.
În piaţa "regular", topul valorii transferurilor a fost condus de acţiunile Banca Transilvania (TLV), ce au cumulat un rulaj de 21,3 milioane lei, titlurile instituţiei de credit încheind ziua în scădere cu 1,56%, la preţul de 28,35 lei.
Pe poziţia a doua în topul lichidităţii s-au situat titlurile OMV Petrom (SNP), ce au coborât cu 2,41%, la preţul de 0,73 lei, în condiţiile unor schimburi de 5,5 milioane lei.
Acţiunile Romgaz (SNG) s-au depreciat cu 0,17%, până la preţul de 6 lei, pe fondul unei valori a tranzacţiilor de 3,1 milioane lei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2025, 16:07)
Short vix. pt moment panica cea mare cred ca a trecut. tarifele s-au pus, fiecare a spus ce a avut de spus, nu spun ca bursa va creste, doar ca volatilitatea ar putea scadea. doar nu vor fi tot zile de -3,-4%.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2025, 16:34)
Dupa ce termina toti ignorantii din latrat si observa ca incepe sa mearga treaba foarte bine,
o sa guiţe "nu vezi, ti am spus eu ca va fi bine",
caragios
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.04.2025, 16:36)
Tu ești singurul care guiță ca va bine!