Libertatea de mişcare, viteza de deplasare, protecţia mediului sunt câteva dintre elemente foarte importante atunci când locuieşti într-un oraş aglomerat. Vehiculele electrice de mici dimensiuni satisfac din plin aceste cerinţe. Trotinetele electrice rămân în topul preferinţelor, bugetul alocat pentru achiziţia unei trotinete electrice fiind, în medie, de 2.000 de lei, potrivit datelor evoMAG. În mod obişnuit, clienţii care îşi doresc o trotinetă electrică încep prin a achiziţiona produse mai ieftine, acesta fiind primul pas. După ce "prind gustul" şi capătă experienţă fac o nouă achiziţie. După o perioadă de tatonare s-a ajuns în punctual în care cea mai mare parte dintre clienţii interesaţi de aceste produse îşi cumpără o a doua trotinetă electrică (pentru a o înlocui pe prima) mai rezistentă, mai fiabilă, mai uşoară şi cu o autonomie mai mare şi, pentru care sunt dispuşi să plătească mai mult. Potrivit specialiştilor, cumpărătorii ţin cont de câteva elemente atunci când achiziţionează o trotinetă electrică: autonomia, dimensiunea acesteia, design, cât de rapid accelerează, puterea motorului, frâne, timpul de încărcare, dotări (claxon, oglinzi, lumini), accesorii, acces la service. Cât priveşte profilul clienţilor pentru trotinetele electrice, acestea sunt achiziţionate cu precădere de bărbaţi (reprezentând 80% dintre cumpărători), cu vârste cuprinse între 25 şi 40 de ani, care, fie sunt pasionaţi de mişcare şi activităţi în aer liber, fie vor să găsească o alternativă la aglomeraţia din marile oraşe şi să economisească timp în trafic. Preţul mediu al unei trotinete electrice este de 2.000 de lei, de asemenea creşte cererea şi pentru scutere electrice, preţul mediu fiind aici 8.000 de lei.
Mihai Pătraşcu, CEO evoMAG a vorbit despre tendinţele acestei pieţe: "Urmărind tendinţele din Vest, unde micro-mobilitatea electrică a devenit un fenomen social, am considerat încă de la început categoria de vehicule electrice ca fiind una strategică. În 2019, când am lansat categoria, am intrat în forţă pe această nişă, cu un stoc mare de produse şi foarte multe modele, şi ne-am asigurat că vom avea şi infrastructura necesară pentru a oferi suport constant, la un nivel foarte ridicat; de aici şi înfiinţarea service-ului pentru trotinete electrice, dar şi preocuparea permanentă pentru dezvoltarea portofoliului de produse". Pătraşcu afirmă că se aşteaptă la vânzări de peste 5.000 de trotinete electrice, scutere electrice si biciclete electrice în 2021, magazinul are în portofoliu peste 300 de modele de vehicule electrice, mai mult de jumătate fiind trotinete, de la peste 50 de furnizori interni şi internaţionali, la care se adaugă peste 150 de modele de accesorii şi peste 350 de piese de schimb pentru vehicule electrice, fiind şi singurul magazin online din ţara noastră care are service propriu pentru trotinete electrice. Potrivit estimărilor, vânzările de vehicule electrice (trotinete, biciclete, scutere, hoverboard-uri, accesorii pentru categorie) vor creşte anul acesta cu aproximativ 20%, pe fondul cererii mai mari pentru astfel de produse, ca răspuns la traficul aglomerat din marile oraşe, şi din dorinţa utilizatorilor de a petrece mai mult timp în aer liber, concomitent cu intrarea pe piaţă a mai multor produse, mai fiabile şi mai accesibile. Utilizatorii şi nu numai ei îşi doresc însă şi reglementări mai clare în ceea ce priveşte circulaţia pe drumurile publice, pentru a fi evitate evenimentele nedorite.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2021, 13:08)
preferata , tinerilor obezi cu , curul cat batoza . nimeni nu mai vrea sa mearga , decat , cand molfaie saorme , de fapt si atunci stau !
2. Să-mi explice cineva
(mesaj trimis de anonimus în data de 09.07.2021, 16:52)
Să-mi explice cineva daca producția unui automobil electric nu produce poluare sau daca producerea energiei electrice cu care acesta se deplasează nu produce poluare.
Ce fel de calcule fac ăștia?
Producția unei singure eoliene produce tone de noxe și costuri de trebuie sa se învârtea morișca in bătaia vântului cel putin 10 ani pentru a le recupera.
Pe cine cred astia că păcălesc?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 09.07.2021, 23:27)
Cea mai mare poluare este la construirea masinilor electrice. Sa ne gandim la bateriile cat masina de mari cat de mult polueaza mediul acolo unde se fabrica si acolo unde se vor distruge. Va fii jale. Omul se autodistruge.