Cât de aproape este schimbarea tendinţei pentru fluxurile de capital către pieţele emergente?

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 9 iulie 2021

Călin Rechea

Valoarea şi volatilitatea fluxurilor de capital către pieţele emergente (PE) s-a temperat semnificativ în prima jumătate a acestui an, conform celor mai recente date de la Institute of International Finance (IIF) (vezi graficul 1).

Cât de aproape este schimbarea tendinţei pentru fluxurile de capital către pieţele emergente?

După intrări cumulate de 247,5 miliarde de dolari în T4 2020, revizuite în creştere de la 179,6 miliarde, finanţările direcţionate către pieţele emergente au fost de 136,6 miliarde în T1 2021, respectiv 78,9 miliarde în T2 2021.

Fluxurile de capital au fost de 28,1 miliarde de dolari în iunie 2021, repartizate între acţiuni ale companiilor (9,2 miliarde) şi obligaţiuni guvernamentale şi ale companiilor (18,9 miliarde).

"Fluxurile de capital au fost influenţate de schimbarea de atitudine a Federal Reserve din săptămânile recente, însă imaginea de ansamblu este încă pozitivă, pe fondul noilor emisiuni de obligaţiuni şi a contribuţiei importante a fluxurilor îndreptate către China", se arată în raportul de la IIF.

Intrările cumulate de capital în China au fost de 11,7 miliarde de dolari, în condiţiile în care investiţii de 5,2 miliarde de dolari s-au îndreptat către acţiunile companiilor, iar 6,4 miliarde către obligaţiuni.

În primele şase luni ale anului, sumele alocate acţiunilor companiilor din China au crescut cu 23,3% faţă de a doua jumătate a anului trecut, până la 37,8 miliarde de dolari, în timp ce valoarea capitalului investit în obligaţiuni a scăzut cu 47,9%, până la 80,7 miliarde.

Investiţiile de portofoliu în acţiuni le nivelul pieţelor emergente, exclusiv China, au înregistrat o dinamică negativă în prima jumătate a acestui an, respectiv ieşiri cumulate de 2,2 miliarde de dolari, după intrări de 39,2 miliarde în semestrul anterior.

Ieşirile nete au fost de 2,3 miliarde în T2 2021, în condiţiile în care s-au înregistrat intrări nete de 3,9 miliarde de dolari în iunie 2021. Analiştii de la IIF apreciază că această dinamică este influenţată de "creşterea incertitudinii privind perspectivele inflaţiei".

În ceea ce priveşte fluxurile de capital către obligaţiunile emise pe pieţele emergente, exclusiv China, acestea au scăzut cu 11,1% în S1 2021 faţă de semestrul precedent, până la 99,2 miliarde de dolari.

"Acest comportament al emitenţilor sugerează că multe pieţe emergente s-au grăbit să atragă finanţări înainte de majorarea aşteptată a dobânzilor", se arată în raportul de la IIF, unde se mai subliniază că "importanţa credibilităţii politicilor economice este primordială, în special pe fondul creşterii dobânzilor".

Repartizarea regională a fluxurilor de capital din iunie 2021 arată dominaţia clară a pieţelor emergente din Asia, care au înregistrat intrări de 14,4 miliarde de dolari, urmate de pieţele emergente din America Latină (10,8 miliarde USD) şi pieţele emergente din Europa (2,8 miliarde).

Pieţele emergente din Europa au înregistrat o scădere masivă a intrărilor de capital în S1 2021 faţă de semestru anterior, de 58,5%, până la 31,8 miliarde de dolari. Intrările în portofolii de acţiuni au fost de 12 miliarde de dolari, în scădere de la 33 de miliarde în a doua jumătate a anului trecut, iar intrările în obligaţiuni au fost de 19,8 miliarde, în scădere de la 43,7 miliarde de dolari.

În ciuda optimismului moderat manifestat de investitori pentru perspectivele pieţelor emergente, interesul pentru ţara noastră este încă foarte scăzut şi pare orientat mai mult către componenta speculativă, după cum arată datele de la IIF, care indică o volatilitate foarte ridicată a fluxurilor de capital (vezi graficul 2).

Cât de aproape este schimbarea tendinţei pentru fluxurile de capital către pieţele emergente?

Conform datelor disponibile până în aprilie 2021, intrările cumulate de capital din primele patru luni ale anului curent au fost de 2,6 miliarde de dolari, în condiţiile în care intrările în obligaţiuni, în special guvernamentale, au fost de 2,67 miliarde, iar ieşirile din portofoliile de acţiuni ale companiilor au fost de 65,5 milioane de dolari.

În ultimele patru luni ale anului trecut, intrările totale au fost de 4,07 miliarde de dolari, pe fondul unor intrări de 3,99 miliarde de dolari în obligaţiuni şi de 87,9 milioane de dolari în portofoliile de acţiuni.

Lipsa aproape completă a interesului investitorilor străini pentru piaţa de acţiuni din România, care se manifestă de foarte mulţi ani, arată incapacitatea autorităţilor statului de a crea un cadru instituţional adecvat pentru formarea şi dezvoltarea pieţelor, iar efectele sunt profund negative, inclusiv din punct de vedere al formării capitalului naţional.

Din păcate, perspectivele continuă să fie negative, în condiţiile creşterii volatilităţii fluxurilor de capital, mai ales pe fondul creşterii presiunilor inflaţioniste la nivel global şi a adâncirii dezechilibrelor majore de la nivelul economiei noastre.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Bancile din USA au anuntat deja ca incep sa inchida liniile de credit (ca pondere din piata)!!!!

    Deci ei stiu ce urmeaza sa vina!!! 

    Can in 2005!!! incepe sa se repete filmul prost! 

    Ca in 2007 se dadeau ajutoare !!! 

    Bula plesneste rabdare!!! 

    Romania are diferenta de 1-2 ani fata de ei in propagare!!! 

    Hai ca urmeaza sa se schimbe naratiunea!!! 

    Nu inca pentru Romania dar urmeaza!!! 

    USA mai are 1 an de spart bariera de pret in corba ascendenta a bulei in raport cu veniturile reale din piata! 

    semnat comenturi "cretine" 

    Bancile incep sa inchida usile si sa "blocheze" activele pe bula!

    semnat comenturi "cretine" 

    Atentie multe linii de credit urmeaza sa fie inghetate!

    La fel ca in 2007!! 

    Semnat comenturi "cretine" 

    Nu se da mai mult de 24 de luni din momentul acestui coment!!!!

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Iar?

      Da. Pe axa timpului. N-ai înțeles?

    O banca "frumoasa" din USA a inceput sa taie si creditele AUTO !!!

    Unde sunt bancile din romania de aberau pe situri de specialitate? 

    Unde? 

    Ca dobanda se tranteste pe trend iar marginalul (profit)in raport cu riscul real din piata devine tot mai mic; bancile pe usa incep sa se mute pe alte instrumente!!! 

    Gata au impachetat si alt prostime ce era de impachetat pe ciclul asta!!! 

    Ultimii prosti au scapat turma de toxicitati!! 

    semnat comenturi "cretine" 

    1. Spargerea bulei pe piețele de capital se va face prin înghețarea creditării urmată de apeluri masive în marjă. Este de evitat orice formă de tranzacționare sau investire în marjă!!!

      Abia apoi vor veni rândul celorlalte categorii de active, care vor alimenta efectul de domino.

      Orizontul de timp este discutabil, însă se vorbește de o prăbușire a pieței imobiliare undeva în cursul anului 2023. După cum bine știm, imobiliarele cad ultimele. 

      Rămâne de discutat orizontul de timp al spargerii bulei și elementele care grăbesc sau încetinesc efectul de domino. Personal, termenul de 24 de luni mi se pare oarecum prea îndepărtat- până în 2023. Dacă bula imobiliară se va sparge în 2023, cea de pe piețele de capital o va preceda în 2022. Este strict o evaluare subiectivă și personală.

      Imobiliarele cad ultimele - DA!

      Pentru ca ele sunt defapt un total de pachet al comoditatilor tranzactionate! 

      Adica: lemn, fier, cupru, beton, textile, etc... comoditati ce insumeaza instrumentul financiar vandut de BANCI (credit)! 

      Cand bulele ciclice severe lovesc mai toate clasele de comoditati atunci de rasfrange cotatia nominala si in activul financiar vandut de banci (IMOBILIARE) de le dau alora peste cap randamentele REALE si se panicheaza "saracii de ei" si fug in randamente la termen lung pe bonduri sau alte instrumente acoperite de GOV si banca centrala! 

      PS: cat depstre orizontul de timp este discutabil! perfect de acord! 

      Toate pietele internationale au valuri diferite si se supun ciclurilor de migrare si deplasare capitaluri nominale /credit din piata in piata. 

      Perfect de acord! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Cauta pe USA cotatie pret Imobiliar in raport cu veniturile!

      Sau cotatie pret imobiliar in raport cu cpi-ul!!! 

      Se vede bula din satelit! 

      E ca scobitoare!! 

      Am graficul istoic youtube pe contul Cicluri Economice o sa gaseste videoul! 

      tasteaza pe youtube Cicluri Economice si vezi ca am un canal de youtube cu videourile respective. (grafice istorice). 

      semnat comenturi "cretine" 

      Intotdeauna cand ai o Bula nu o sa fie o crestere graduala (3-6-8% ci 12-15-20-25% yoy)!

      Deci Romania este intrata OFICIAL IN BULA! 

      semnat comenturi "cretine" 

      Salut

      Ce nume are canalul dvs? ca sunt mai multe canale cu cicluri ec

      Ms 

      ...

      Ciclul economic actual este in faza debutului. Restul e cancan.... Hai sa fiti sanatosi!

      In functie de piete!

      Si tu ai dreptate! 

      semnat comenturi "cretine" 

      M-am abonat dar YouTube îmi furnizează numai ce vrea și nu găsesc acest material.

      Interesant!

      Totusi sunt videouri ce contin documente si grafice oficiale oferite gratuit publicului. 

      Cauta:  

      Credit Cycle Romania and Euro Zone  

      am slabit restriciile de varsta 

      vezi daca merge acum 

      PS: la ala cu bula imo are deja 460 de vizualizari. Deci este accesibil. 

      semnat comenturi “cretine”

      / OdWUk9GgTl8

      youtube 

      semn at comenturi “cretine” 

    A vazut cineva deflatia severa in bunuri si servicii tranzactionate cu propagare hiperinflatie in masa monetara circulata?

    Chiar si conversia bunurilor in dolar tot reflecta un pret mic fata de alte tari. 

    1 tort 6 dolari in toha 150.000  

    Bula de credit fara acoperire din 2012 tocmai plesneste plus restrictiile comerciale impuse de USA. 

    Incepand cu 2015 banca centrala a vandut majoritatea rezervelor valutare dolari fapt ce a dat alta paritate in piata. 

    Gdpul constant din bula maxima din 1976 nu a mai fost atins nici astazi! 

    Gros domesticul atins in 2012 e cazut in cap! 

    semnat comenturi “cretine”  

    1. iran

      semnat comenturi “cretine” 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb