Călin Georgescu a rostit un mesaj de Paşte, distribuit pe TikTok, în dimineaţa de duminică pe la orele 11.00.
Ulterior, mesajul a fost şters.
Nu cunosc motivele - l-a şters TikTok-ul sau l-a şters Georgescu?
Dacă este să ne luăm după numărul de baliverne din acest discurs (care s-a vrut o adresare solemnă şi înălţătoare către naţiune), atunci el a fost şters de bunul simţ.
În cele ce urmează, reproduc discursul şters de pe TikTok şi, succesiv, analiza lui, care dovedeşte că Georgescu e venit cu pluta în teologie.
Verificaţi şi singuri!
TikTok, Georgescu
"Hristos a înviat! Hristos a înviat! Hristos a înviat cu moartea pe moarte călcând, căci moartea este preţul păcatului nostru.
Cât de păgâni suntem ca, după două mii de ani de creştinism, să ajungem să alegem ştiinţa materiei în loc de ştiinţa conştiinţei lui Isus, care a biruit moartea şi-a onorat viaţa, căci acesta este sensul sfant al sărbătorii de Paşti de astăzi.
Toţi sunteţi morţi de vii, fiindcă nu credeţi în învierea lui Hristos, spunea părintele Nildu Romanţu, şi cât de actuale sunt vorbele lui acum. Asistăm astăzi la falimentul nostru intelectual şi social, mai ales de când ne-am manelizat limba română şi am înlocuit scriptura cu corectitudinea politică, ducându-o pe aceasta din urmă la nivel de politică de stat. Esenţa lumii divine, nucleul din care gândirea umană separă arderea de binecuvântare, este dată de limba noastră română, de limba bătrână a geţilor. Nealterată de imixtiuni, cu o conotaţie sacră. Limba noastră este principala formă prin care ne putem proteja identitatea şi credinţa strămoşească atunci când ne rugăm în limba română, limba noastră sfântă, ne protejăm imunitatea sufletească, atât de greu încercată de actuala criză pe care o traversăm. De altfel, criza este un simptom al turbulenţei din mintea oamenilor invadată de păcate fundamentale, trufia şi lăcomia.
Ambele sunt condamnate de morala tuturor religiilor.
Acum, cât este morală şi pseudomorală, promovată asiduu de împuterniciţii cultelor, preocupaţi doar să salveze instituţia, nu să-l afirme pe Hristos, rămâne de văzut.
Cert este că actuala criză este una a conştiinţei. Ceea ce domină astăzi, însă, în lume este trufia şi lăcomia.
Pui orgolul deasupra, ai o criză politică.
Duci lăcomia dincolo de limite admisibile, ai o criză economică.
Criza nu este un accident de parcurs.
Este un accident de sistem.
Este o eroare de fabricaţie, poate chiar dirijată să fie aşa.
Este un proiect greşit pe şevalet, larg, răspândit, ca prejudecată a societăţii şi învăţată în pseudoşcoala de astăzi."
Critica discursului: între solemnitate religioasă şi incoerenţă teologică
Discursul propus cu ocazia Paştelui se doreşte o reafirmare a credinţei creştine şi a valorilor tradiţionale, însă ceea ce livrează este un amalgam de dogmatism discutabil, judecăţi excludente şi formulări confuze, care slăbesc grav valoarea mesajului spiritual şi raţional.
1. Doctrina păcatului originar, folosită forţat
Discursul se sprijină pe ideea unei vine colective şi a unei moşteniri păcătoase transmise tuturor oamenilor, ceea ce intră în contradicţie cu Scriptura însăşi, în special cu Ezechiel 18:20, care afirmă răspicat responsabilitatea individuală. Întreaga construcţie se sprijină astfel pe o dogmă nesusţinută unitar în Biblie.
2. Judecata colectivă prin citat indirect
Citarea părintelui Nildu Romanţu pentru afirmaţia "Toţi sunteţi morţi de vii..." este un artificiu retoric prin care autorul transmite o judecată generalizatoare, faptic falsă şi teologic lipsită de caritate, fără a şi-o asuma direct.
3. Confuzia dintre ştiinţă şi revelaţie
Expresia "ştiinţa conştiinţei lui Iisus" este o formulare poetică dar complet inadecvată: conştiinţa lui Iisus, fiind şi dumnezeiască, depăşeşte orice cadru ştiinţific sau epistemologic. A vorbi despre ea ca "ştiinţă" este impropriu şi înşelător.
4. Moralism rigid şi fără soluţie
Critica adusă societăţii este rostită pe un ton profetic, dar fără nuanţă, fără empatie şi fără propuneri clare. Totul este redus la o criză a păcatului, dar fără recunoaşterea complexităţii realităţii umane moderne.
5. Mitologizarea limbii române ca poartă unică spre divin
Discursul afirmă că "esenţa lumii divine" ar fi dată de limba română, identificată cu "limba geţilor" şi considerată "nealterată" şi "sfântă". Aceasta este o exagerare pseudo-mistică, fără temei teologic, lingvistic sau istoric, care transformă limba într-un idol identitar. Mesajul devine astfel etnocentric şi exclusivist, contrar spiritului universal al creştinismului.
Discursul, în loc să lumineze şi să deschidă, condamnă, exclude şi idealizează necritic. Sub masca solemnă a unui mesaj religios, ascunde un amestec de dogmatism, naţionalism mistic şi excluziune morală, care contrazice tocmai spiritul Paştelui: renaştere, speranţă, deschidere spre viaţă şi comuniune.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2025, 18:37)
Util in demersul acesta este publicarea mesajului. Restul, nerelevant.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.04.2025, 19:47)
Pentru tine prostia si incultura sunt utile, iar procesul de gandire critica este nerelevat, oricat de riguros ar fi. Esti adept Georgescu. Nu intreb, te recunosc.
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 20.04.2025, 19:08)
Băieții răi s-au învățat să dea de lete pe TikTokul ăsta, care bag seamă că a devenit una din minunile lumii postmoderne :)
Așa o să se piardă toată comorile gândirii tictociene. TikTok o să aibă soarta bibliotecii din Alexandria. :)
Acum, serios, ăsta e stilul lui CG.
A luat-o pe arătură cu chestia de la pct. 5. Clar.
La pct. 1 și 2 cred că nu trebuie să ne raportăm doar la Vechiul Testament, ci și la cel nou, chiar dacă ele formează un tot, inseparabil.
Păcatul și judecarea lui pot fi și colective, nu numai individuale.
Cred că pedepsirea colectivă a trăitorilor din Sodoma si Gomora pentru desfrânarea lor e cel mai bun exemplu.
3. fără titlu
(mesaj trimis de Vîjeu în data de 20.04.2025, 20:53)
schizofreniku Calinic în continuare trăiește fără tratament !