Iranul, care a purtat sâmbătă o a doua rundă de discuţii nucleare cu Statele Unite la Roma, pare să fie într-o poziţie de forţă pentru negocieri, a scris duminică presa iraniană, înaintea noilor negocieri programate pentru sfârşitul săptămânii viitoare, relatează AFP, de la care redăm cele ce urmează.
Cele două ţări, inamice de la Revoluţia Islamică din 1979, au anunţat sâmbătă progrese şi au convenit să continue discuţiile în Oman.
Iranul spune că nu are interacţiuni directe cu Statele Unite şi că discuţiile se poartă prin medierea Omanului.
Se va pune problema lansării ''negocierilor directe'', scrie cotidianul reformist Ham Mihan, susţinând că ''nu este nici util, nici posibil, nici logic'' să se urmeze această metodă ''în faza de expertiză''.
Discuţiile tehnice dintre experţii iranieni şi americani sunt programate pentru miercuri în Oman, înainte de noi negocieri sâmbătă între ministrul de externe irsanian Abbas Araghchi şi trimisul american pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff.
În Iran, discuţiile cresc speranţele unei îmbunătăţiri a situaţiei, în contextul în care ţara încearcă să obţină ridicarea sancţiunilor care îi sugrumă economia. Bursa a avut parte sâmbătă de o capitalizare ''istorică'', potrivit agenţiei oficiale de ştiri IRNA, în timp ce moneda naţională s-a relansat uşor.
Un dolar se tranzacţiona duminică pentru aproximativ 830.000 de riali, comparativ cu peste un milion la începutul lunii aprilie, înainte de discuţii, conform mai multor site-uri iraniene care monitorizează cursul de schimb informal.
''Puterea militară a Iranului a forţat America să negocieze'', a titrat ziarul Kayhan, un oponent feroce al oricărui compromis cu Statele Unite.
Cotidianul conservator, care s-a opus oricărei negocieri cu Washingtonul, a adoptat în ultimele zile un ton mai conciliant.
''America (...) are nevoie de noi şi de credibilitatea pe care negocierile cu Iranul i-o oferă'', a scris ziarul, numindu-l pe preşedintele american Donald Trump un ''psihopat nedemn de încredere'' din cauza ''imprevizibilităţii'' sale.
Shargh a salutat cu prudenţă progresul negocierilor, despre care cotidianul reformist spune că va permite fiecărei părţi să ''afle treptat ce vrea cealaltă parte''.
Ambele ţări au ''linii roşii'', dar apar ''noi oportunităţi'', notează ziarul.
Iranul insistă ca discuţiile să se limiteze la domeniul nuclear şi la ridicarea sancţiunilor şi consideră o ''linie roşie'' orice negocieri despre destructurarea totală a programului său nuclear, rachete sau sprijinul pentru grupările armate ostile Israelului, inclusiv Hezbollah în Liban şi rebelii houthi în Yemen, potrivit sursei citate.
Pentru Donald Trump, linia roşie este ca Iranul să nu se poată dota cu bomba atomică. Teheranul respinge aceste acuzaţii şi apără dreptul la energie nucleară în scopuri civile.
Opinia Cititorului