Indicele global al preţurilor produselor alimentare a înregistrat prima scădere lunară în iunie 2021, de 2,5%, după douăsprezece creşteri consecutive, iar creşterea anuală s-a temperat până la 33,9%, de la 40,5% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) (vezi graficul).
Cea mai importantă contribuţie la scăderea indicelui agregat au avut-o preţurile uleiului şi cerealelor, care au înregistrat scăderi lunare de 9,8%, respectiv 2,6%.
Preţul uleiului a înregistrat cea mai mare creştere anuală dintre componentele indicelui agregat, de 81,8%, după o creştere de 124,5% în luna precedentă. În ultimele 13 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 5,7%.
Cel mai redus nivel al preţului din ultimele patru luni a fost atins pe fondul scăderii preţului uleiului de palmier, soia şi floarea soarelui. În cazul uleiului de soia, declinul preţului a fost determinat de scăderea cererii din partea producătorilor de biodiesel din Statele Unite. Preţul uleiului de rapiţă s-a redresat pe fondul perspectivelor de creştere a cererii la nivelul Uniunii Europene.
Preţurile cerealelor şi-au temperat creşterea anuală până la 33,8%, de la 36,3% în luna precedentă, în condiţiile unei scăderi lunare de 2,6%, după un avans de 5,8% în luna anterioară.
Preţul porumbului a scăzut cu 5% faţă de luna precedentă, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut a înregistrat o creştere de 72%, pe fondul producţiei peste aşteptări înregistrate în Argentina. S-au îmbunătăţit şi perspectivele privind recolta din Statele Unite pe fondul ploilor din ultima perioadă.
Scăderi lunare ale preţurilor s-au înregistrat la orz şi sorg, de 2,2%, respectiv 4,9%, în timp ce preţul grâului a înregistrat o creştere anuală de peste 31%, în condiţiile unei scăderi lunare de 0,8%. Preţul orezului a scăzut până la minimul ultimelor 15 luni, pe fondul limitării severe a exporturilor, determinată de creşterea explozivă a costului transportului maritim şi criza containerelor.
Preţul zahărului şi-a temperat creşterea anuală până la 43,8%, de la 57,4%, în condiţiile unei creşteri lunare de 0,9%. Creşterea lunară a avut loc pe fondul îngrijorărilor legate de impactul condiţiilor meteo nefavorabile asupra producţiei din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr la nivel mondial. Presiunile de creştere a preţului au fost temperate de îmbunătăţirea prognozelor privind producţia şi exporturile Indiei.
Preţul mediu al produselor lactate şi-a temperat creşterea anuală până la 22%, de la 28,5% în luna anterioară, pe fondul unei scăderi lunare de 1%. Cererea din Asia a reprezentat factorul determinant al dinamicii preţurilor de pe piaţa globală.
Preţul cărnii a înregistrat a noua lună consecutivă de creştere în iunie 2021, cu o medie lunară de 2%, iar creşterea anuală s-a accelerat până la 15,6%, de la 12,5% în luna precedentă.
"Cotaţiile pentru toate tipurile de carnea au crescut pe fondul cererii solide din Asia de Est, care a compensat temperarea achiziţiilor din China, în special pentru carnea de porc", se arată în raportul de la FAO.
Într-un comunicat de presă separat, referitor la perspectivele cererii şi ofertei de cereale, prognoza FAO pentru producţia din sezonul 2021/22 a fost revizuită în scădere cu 3,7 milioane de tone faţă de luna precedentă, până la 2,817 miliarde de tone, cu 1,7% peste producţia din sezonul anterior. Corecţia a fost determinată de scăderea puternică a prognozei privind producţiei de porumb din Brazilia.
Producţia de grâu a fost revizuită în scădere cu 1,1 milioane de tone, până la 784,7 milioane de tone, ceea ce reprezintă o creştere de 1,2% faţă de sezonul precedent, iar prognoza pentru producţia de orez a fost majorată cu 0,4 milioane de tone, până la 519,5 milioane de tone, cu 1% peste nivelul din sezonul anterior.
FAO mai prognozează o creştere cu 0,8% a comerţului mondial cu cereale în sezonul 2021/2022 faţă de sezonul precedent, până la 472 de milioane de tone, o nouă valoare record.
Prognoza comerţului cu grâu pentru sezonul 2021/2022 a fost revizuită în creştere la 189 de milioane de tone, cu 2,1% peste nivelul din sezonul anterior, în timp ce noile estimări privind comerţul internaţional cu orez arată o scădere de 0,3% în sezonul 2021/22 faţă de sezonul precedent, până la 48 milioane de tone.