PREMIERUL A DESCHIS SEZONUL REMANIERILOR Alexandru Nazare, demis din funcţia de ministru al Finanţelor

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 9 iulie 2021

Alexandru Nazare, demis din funcţia de ministru al Finanţelor

Alexandru Nazare: "I-am spus premierului că stăm bine cu execuţia bugetară şi că nu am motive întemeiate să-mi înaintez o demisie"

Prim-ministrul Florin Cîţu l-a demis, ieri, pe Alexandru Nazare din funcţia de ministru al finanţelor, declarându-se nemulţumit de blocarea unor proiecte pe fonduri europene la acest minister, precum şi a proiectelor destinate luptei împotriva evaziunii fiscale.

"Azi, după o discuţie cu membrii coaliţiei la prima oră am transmis preşedintelui Klaus Iohannis propunerea de revocare a ministrului Finanţelor, Alexandru Nazare. A avut posibilitatea să-şi prezinte demisia, a preferat să fie revocat. Am transmis propunerea ca eu să fiu ministru interimar. În cursul zilei de marţi am informat toţi liderii coaliţiei despre intenţia mea de a cere demisia domnului Nazare. Azi dimineaţă am avut o nouă discuţie cu liderii coaliţiei şi am informat despre refuzul domnului Nazare de a-şi dea demisia şi despre decizia de a fi revocat. Decizia am luat-o după analiza la 6 luni de zile. Avem proiecte întârziate la Finanţe pentru atragerea de fonduri europene şi pe combaterea evaziunii fiscale. Repet, liderii coaliţiei de guvernare au fost informaţi şi niciunul nu mi-a spus că nu ar fi oportună o astfel de decizie, care este atributul premierului", a declarat, ieri, prim-ministrul Florin Cîţu, după şedinţa de guvern.

El a menţionat că la Ministerul Finanţelor sunt câteva lucruri care trebuie îndreptate şi e posibil ca în curând membrii Corpului de control al premierului să meargă la Ministerul Finanţelor pentru a face mai multe verificări.

Şeful Guvernului a precizat că va prelua interimatul la Ministerul Finanţelor, că se va asigura ca toate proiectele întârziate în implementare să fie reluate în scurt timp şi că în acest moment nu există nicio propunere din partea PNL pentru funcţia respectivă.

"Am fost singurul care l-a susţinut pe ministrul Finanţelor, a fost propunerea mea pentru a ocupa această funcţie, de aceea decizia de azi nu are legătură cu lupta internă din PNL", a ţinut să precizeze premierul Florin Cîţu. Întrebat dacă a avut discuţii contradictorii cu Alexandru Nazare despre alocările bugetare pentru proiectele derulate de primării, şeful guvernului a arătat că alocările respective sunt semnate de el şi că ministerele doar propun ce sume să fie alocate.

Referitor la argumentele pe care fostul ministru de finanţe le-ar fi prezentat şefului guvernului atunci când a refuzat să îşi prezinte demisia, Florin Cîţu a spus ironic că Alexandru Nazare are posibilitatea să ţină în premieră, după şase luni de mandat, o conferinţă de presă, în care să arate care sunt respectivele argumente.

După revocare, Alexandru Nazare a transmis către mass-media următorul mesaj: "I-am spus premierului că mi-am făcut treaba, că am rezultate vizibile, apreciate chiar de el de multe ori, reflectate în evaluările instituţiilor internaţionale. I-am spus premierului că stăm bine cu execuţia bugetară şi că nu am motive întemeiate să-mi înaintez o demisie. Am considerat înţelept ca, în această perioadă să-mi menţin neutralitatea politică, prin prisma poziţiei de ministru al finanţelor".

Declaraţiile referitoare la informarea, ieri dimineaţă, liderilor coaliţiei cu privire la revocarea ministrului finanţelor, nu ar fi susţinute de spusele lui Ludovic Orban, preşedintele PNL, care, aflat la Teleorman, a afirmat că nu ştia de demiterea lui Alexandru Nazare şi că în opinia sa niciun ministru liberal nu ar trebui revocat, deoarece toţi şi-au exercitat cu bine mandatul până în acest moment.

Surse politice din PNL au afirmat că demiterea lui Alexandru Nazare a intervenit pe fondul discuţiilor contradictorii dintre acesta şi premierul Florin Cîţu cu privire la numirea unor persoane apropiate de PSD în cadrul Ministerului Finanţelor şi cu privire la rectificarea bugetară care ar urma să fie făcută în perioada următoare. Mai mult, şeful Guvernului i-a reproşat fostului ministru al finanţelor slaba comunicare publică - nicio conferinţă de presă în cele şase luni de mandat - şi slaba comunicare în interiorul Executivului.

Imediat după anunţul premierului privind revocarea din funcţie a ministrului finanţelor, Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD a afirmat că decizia şefului guvernului este o "răfuială personală" şi a spus că în acest moment Ludovic Orban a devenit "preşedintele de carton" al PNL.

"Mi se pare că modul cum a justificat sau de fapt nu a justificat premierul demiterea domnului ministru arată că este vorba despre o răfuială personală, de luptă internă care ne lasă fără obiectul important al Guvernului. Bineînţeles că Guvernul Cîţu are restanţe în ceea ce priveşte digitalizarea sistemului, în ceea ce priveşte chiar această haotică împrumutare săptămânală, lunară, de a aduce resurse care măresc îndatorarea României. Dar, nu cred că astea le face ministrul de finanţe ca politică, eu cred că dincolo de asta este vorba de o concentrare a puterii pe care o face domnul Cîţu în acest moment, pentru că s-a propus pe sine şi nici nu are o altă variantă", a afirmat Vasile Dîncu.

Curios este că demiterea lui Nazare a avut loc exact în ziua în care Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, se afla la Bruxelles, unde urma să stabilească împreună cu oficialii Comisiei Europene calendarul fiscal necesar implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

Surse liberale mai susţin că demiterea lui Nazare nu ar fi prima remaniere ce are loc în această vară şi că pe lista scurtă a premierului Florin Cîţu s-ar mai afla şi alţi miniştri. Unul dintre aceştia ar fi Adrian Oros, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe care Asociaţia Forţa Fermierilor l-ar fi dorit demis de ieri de către premierul Florin Cîţu.

"Mandatul de un an şi nouă luni la conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este unul dezastruos pentru Adrian Oros. Obiective neîndeplinite, fermieri minţiţi în faţă, anunţuri urmate de răzgândiri, consultări de formă doar cu structuri ale mediului asociativ agricol care îi conveneau, întârzieri şi comunicare deficitară. Irigaţiile şi depozitele regionale nu sunt în PNRR, demararea sesiunilor de proiecte de finanţare din bani europeni pentru Perioada de Tranziţie 2021-2022 nu sunt demarate încă, despăgubirile promise de Oros nu au fost acordate, fermierii mici şi fermierii mari sunt învrăjbiţi, inclusiv prin modul în care actualul ministru implementează politicile agricole naţionale şi europene, reprezentarea defectuoasă a intereselor fermierilor români în negocierile de la Bruxelles. Şi lista poate continua. În aceste condiţii, facem un apel către premierul Florin Cîţu, către preşedintele PNL Ludovic Orban, să treacă de urgenţă la remanierea ministrului Agriculturii, Adrian Oros, şi să găsească un profesionist care, susţinut politic de conducerea liberală, să ofere fermierilor români şansa unor consultări reale, eficiente, bazate pe bună-credinţă. Aceste consultări trebuie să ducă la realizarea cu succes un PNS bun, pe care agricultorii noştri, indiferent de mărimea fermei, de regiunea geografică sau de sectorul de activitate, şi-l doresc atât de mult", se arată în comunicatul de presă remis Redacţiei de Asociaţia Forţa Fermierilor.

Rămâne de văzut dacă premierul va efectua în perioada următoare şi alte remanieri. Cert este că în următoarele 45 de zile, premierul Florin Cîţu va deţine şi funcţia de ministru interimar al finanţelor publice, perioadă în care va trebui să iniţieze procedurile prevăzute de lege pentru numirea unei alte persoane în funcţia respectivă.

Imediat după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare din funcţie şi numirea ca interimar la Finanţe a premierului Florin Cîţu, Alexandru Nazare a reacţionat dur, pe pagina oficială de Facebook, la adresa şefului Guvernului:

"Premierul mi-a cerut demisia, paradoxal, cu o zi înainte de emisiunea României de eurobonduri, menţionând că dacă nu demisionez, îmi va cere remanierea. O demisie, înaintea unei emisiuni de eurobonduri, ar fi afectat condiţiile pe care România le-ar fi putut obţine pe pieţele externe, condiţii şi aşa vitrege.

Ieri, în timpul negocierilor, a revenit cu mesaje telefonice insistând să primească demisia cât mai curând. Imediat cum am finalizat cu succes emisiunea de eurobonduri, i-am răspuns că după toată munca depusă, rezultatele bune obţinute şi reflectate în execuţia bugetară şi evaluările instituţiilor financiare internaţionale, luând în calcul şi modul în care permanent a apreciat activitatea mea şi a colegilor din Ministerul Finanţelor, nu consider că aş avea vreun motiv sa îmi asum o demisie, atât timp cât am apărat cu onestitate şi bună credinţă interesele financiare ale României.

I-am spus domnului Florin Cîţu să pună în discuţie decizia legată de evaluarea şi retragerea mandatului meu în forurile de decizie ale PNL, conform protocolului asumat în coaliţie.

Astăzi, înainte de şedinţa de Guvern, mi-a confirmat că va trimite propunerea de remaniere. Am menţionat că remanierea nu se impune dacă analizăm rezultatele; a replicat că această decizie nu are legătură cu rezultatele, ci cu «echipa». Posibil s-a referit la faptul că nu m-am alăturat echipei care să îl susţină în campania pentru poziţia de preşedinte al PNL. Am considerat că o atitudine neutră, prin prisma poziţiei de ministru de Finanţe, este cea mai înţeleaptă în raport cu interesele românilor, cu ţintele asumate de România şi cu imaginea PNL.

Ţin să menţionez că nu sunt întârzieri în proiectele de la Ministerul Finanţelor, aşa cum a precizat premierul. Mai mult, am deblocat multe dintre proiectele preluate şi am iniţiat multe altele noi, precum parteneriatul cu UiPath.

Am mărit, în negociere cu Comisia Europeană, suma alocată Ministerului de Finanţe prin PNRR, de la 100 mil. EUR la 562 milioane de euro şi am dublat numărul de proiecte de digitalizare, de la 25 la 50. În plus, am adăugat şi reforme proiectelor de investiţii.

Spre exemplu, astăzi avem 90.000 de case de marcat conectate pentru că am demarat o aplicaţie nouă în luna ianuarie, care este funcţională. Numai dacă acest proiect este finalizat cu succes până la sfârşitul anului, aşa cum am planificat, va avea efecte de minim 10% în creşterea colectării TVA. Aplicaţia demarată în 2020, de ministrul Finanţelor de atunci (n.red. - actualul premier Florin Cîţu), încă nu este funcţională".

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Nu va mai straduiti sa mintiti,dl.citu.Stim de mai mult timp acest lucru.A avut rezultate mai proate decat dvs?Asa proaste nu avea.Mai mult sustinrea prostiilor si pe dvs.

    Merita sa fie demis. ANAF continua sa fie un rahat.. Daca ai de clarificat niste sume de plata nu ai pe cine sa suni, SPV e o aplicatie de tot rahatul, Romania e o tara de tot rahatul in intregul ei.

    1. Rahat, rahat..dar cu salarii foarte mari.

      Păi ANAF era un rahat și-n perioada când Cîțu era ministru de finanțe. Doar că atunci potaia era foarte interesat să reformeze (a se citi desființeze) direcția juridică din ANAF care investiga mânăria familiei Cîțu cu terenul retrocedat în județul Vâlcea.

    Deprofesionalizat, fără nicio viziune macro economică, trebuie înlăturat urgent, face foarte mult rău României.Acesta este gunoiul uman, numit Citu.

    ar putea sa ne spuna cateceva nazare despre ce a gasit la minister dupa caztu......cred ca ar fi interesant!...ar putea sa invoce greaua mostenire si sa dea din gusa....

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb