Partida dintre Germania şi Ungaria, care se va disputa astăzi la Munchen, decisivă pentru calificarea în optimi, a fost precedată de o serie de "meciuri" fără legătură cu sportul. Guvernul maghiar a adoptat o lege care interzice "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor, fapt ce a deranjat mai multe cancelarii europene. Printre cei care au ţinut neapărat să răspundă la mişcarea Budapestei, au fost germanii, adversarii de azi. Primul pas l-a făcut căpitanul Germaniei, Neuer, care a purtat o banderolă în culorile comunităţii LGBT. UEFA, intransigentă la astfel de manifestări, a devenit brusc mai tolerantă. Astfel, rapid, UEFA a încheiat ancheta în cazul portarului naţionalei Germaniei, Manuel Neuer, Gestul lui Neuer a fost considerat un simbol politic, care contravine regulamentelor UEFA, însă forul european a decis să nu sancţioneze în niciun fel jucătorul sau Federaţia Germană de Fotbal. Neuer ar urma să poarte această banderolă şi la meciul contra Ungariei.

Guvernul de la Budapesta a adoptat, săptămâna trecută, un text care interzice "promovarea" homosexualităţii în rândul minorilor. Decizia a provocat îngrijorarea apărătorilor drepturilor LGBT, în timp ce guvernul lui Viktor Orban creşte restricţiile cu privire la aceste comunităţi. Oraşul Munchen a cerut UEFA permisiunea de a ilumina stadionul în culorile curcubeului, simbolul comunităţii LGBT, pentru a protesta împotriva acestei legi. UEFA nu a acceptat propunerea, iar Allianz Arena nu va fi iluminat în curcubeu la Germania-Ungaria. Jens Grittner, purtător de cuvânt al Federaţiei Germane de Fotbal, a transmis că "UEFA solicită un design uniform al stadioanelor". Totuşi, stadionul din Munchen va fi iluminat în sprijinul comunităţii LGBT pe 28 iunie, când niciun meci nu este programat. Ministrul de externe ungar Peter Szijjarto a criticat planurile primăriei din Munchen, oficialul insistând că politica trebuie să rămână în afara sportului: "'Consider că este foarte dăunător şi periculos atunci când cineva încearcă să amestece politica cu sportul. Au existat unele încercări de acest fel în în istoria lumii şi ele au sfârşit foarte rău. Toată lumea îşi dă seama că despre aceasta este vorba, noi în Ungaria am adoptat o lege pentru a proteja copiii ungari şi există un protest împotriva ei în Europa Occidentală, pe care ei încearcă să-l exprime şi prin aducerea politicii la un eveniment sportive. Cred că aceasta face mult rău, experienţa istoriei arată că este un lucru greşit, şi cred că germanii ştiu asta, ei cu siguranţă îl ştiu foarte bine''. Premierul ungar Viktor Orban a avut o reacţie faţă de o altă controversă politico-sportivă, după ce spectatorii ungari au reacţionat cu huiduieli faţă de gestul selecţionatei irlandeze de fotbal de a îngenunchea împotriva rasismului înaintea unui meci amical desfăşurat la Budapesta: "'Ungurii îngenunchează în trei situaţii: în faţa lui Dumnezeu, în faţa Patriei şi când cer în căsătorie'', a explicat premierul ungar, adăugând că acest gest de a îngenunchea ca protest antirasist "'nu este înţeles în Ungaria''. În opinia sa nu-şi are locul la un eveniment sportiv, el răspândindu-se în ţările care au un trecut sclavagist şi duc această "'povară morală''. Maghiarii nu au îngenunchiat nici la meciul cu Portugalia şi nici la cel cu Franţa.

Serialul este însă şi mai lung. UEFA a anunţat deschiderea unei investigaţii disciplinare cu privire la un banner homofob desfăşurat la Budapesta, în timpul partidei Ungaria-Portugalia (0-3) şi la strigătele de maimuţă auzite în tribuna ultrasilor maghiari, la meciul Ungaria-Franţa (1-1). Forul european a desemnat "un inspector de etică şi disciplină" pentru a investiga "potenţiale incidente discriminatorii pe Puskas Arena din Budapesta" în timpul acestor două întâlniri din Grupa F a Euro-2020. În ceea ce priveşte meciul Ungaria-Franţa, mai multe persoane susţin au auzit strigăte de maimuţă în sectorul ocupat de ultrasii maghiari. Zgomotul făcut de zecile de mii de spectatori de pe Puskas Arena a făcut ca aceste scandări rasiste să nu fie predominante. Toate aceste incidente au ieşit la lumină exact când UEFA ameninţa Londra că va muta la Budapesta semifinalele şi finala. Între timp Londra a acceptat cererile UEFA legate de carantinarea vizitatorilor, dar oricum şansele Budapeastei de a găzdui fazele finale scăzuseră simţitor.

Ce trebuie reţinut, astăzi se joacă partida Germania - Ungaria şi cel puţin teoretic ambele echipe au şanse de calificare.