UEFA se apropie de o victorie totală în ceea ce priveşte operaţiunea de redeschidere a porţilor celor 12 stadioane care vor găzdui partidele de la Euro 2020. Chiar dacă patru oraşe au manifestat reţinere la prima solicitare a forului fotbalistic, lucrurile par să se îndrepte în direcţia dorită.
O nouă "victorie" a fost obţinută în această săptămână. Guvernul Italiei a decis că va permite accesul suporterilor la meciurile de la EURO 2020 într-un procent de cel puţin 25% din capacitatea Stadio Olimpico din Roma. EURO 2020 a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de coronavirus, iar Uniunea europeană de fotbal (UEFA) le-a cerut celor 12 ţări gazdă să-şi prezinte până la 7 aprilie planurile privind accesul publicului la partidele turneului final, programat în perioada 11 iunie - 11 iulie 2021. Săptămâna trecută, Comitetul Tehnico-Ştiinţific Italian (CTS) a precizat că nu şi-a putut da avizul înaintea termenului limită, pe care UEFA l-a prelungit ulterior până pe 19 aprilie. "Italia şi Roma sunt la bord.
Aprobarea de către guvern a prezenţei publicului la meciurile EURO 2020 de la Roma este o veste minunată, pe care o vom transmite imediat către UEFA", a precizat preşedintele Federaţiei Italiene de Fotbal (FIGC), Gabriele Gravina. Italia a înregistrat peste 115.000 de morţi de la debutul pandemiei de coronavirus, în februarie 2020, fiind cea mai afectată ţară din Europa, după Marea Britanie, cu un total de 3,79 milioane de cazuri de infectare cu Covid-19. Roma urmează să găzduiască trei meciuri din Grupa A, în care sunt angrenate selecţionatele Italiei, Turciei, Elveţiei şi Ţării Galilor, precum şi un sfert de finală. Dintre celelalte 11 oraşe gazdă, Budapesta a anunţat că doreşte ca toate cele 68.000 de locuri ale stadionului Puskas Arena să fie ocupate la partidele de la EURO 2020 programate în capitala Ungariei, în timp ce Sankt Petersburg şi Baku intenţionează să-şi deschidă stadioanele la 50% din capacitate. Londra, Amsterdam, Bucureşti, Copenhaga şi Glasgow au fost de acord cu accesul spectatorilor pe arenele loc în procente cuprinse între 25% şi 33%, în timp ce Dublin şi Bilbao nu au putut până acum să îşi ia vreun angajament în privinţa prezenţei fanilor. Primarul din Munchen a declarat la începutul acestei săptămâni că nu poate exclude blocarea participării suporterilor la meciurile din luna iunie, din cauza ratei de infectare şi a restricţiilor impuse în capitala bavareză. O decizie finală în privinţa menţinerii celor trei oraşe printre gazdele EURO 2020 urmează să fie luată la şedinţa Comitetului Executiv al UEFA care va avea loc la finele acestei luni.