Sportul este foarte important, dar există anumite limite în luarea deciziilor, mai ales când la mijloc este vorba despre sănătatea celor implicaţi, de la participanţii direcţi până la simpli suporteri. Nu toate statele implicate în organizarea Euro 2020 au fost dispuse să rişte foarte mult în legătură cu prezenţa spectatorilor la meciuri. Cele douăsprezece ţări-gazdă ale turneului final al Campionatului European de Fotbal şi-au prezentat Uniunii Europene de Fotbal (UEFA) planurile pentru modul de admitere a spectatorilor pe arene şi gradul de ocupare a stadioanelor. Martin Kallen, directorul turneului din cadrul UEFA, a declarat că diferenţele dintre oraşe sunt foarte mari: "Am stabilit termenul limită pentru 7 aprilie, deci este bine că toată lumea şi-a trimis deja proiectul. Pot spune că există diferenţe mari de la oraş la oraş în ceea ce priveşte ocuparea capacităţii stadionului".
Iniţial, UEFA s-a bazat pe patru scenarii, de la jocuri pe stadioane goale la meciuri cu tribune complete.
Cu toate acestea, preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a făcut recent rumoare când a spus că doar oraşele care permit accesul spectatorilor pe stadioanele lor ar fi în continuare eligibile pentru a găzdui Campionatul European.
Potrivit agenţiei germane de ştiri dpa, ţările gazdă au termen până la 28 aprilie să îşi actualizeze planurile în cazul în care reglementările Covid-19 dintr-o ţară o justifică. Bucureştiul a anunţat că va fi pregătit să primească 13.000 de spectatori, la fiecare dintre cele trei meciuri din Grupa C şi la partida din optimi pe care le va găzdui pe Arena Naţională, reprezentând 25 la sută din capacitatea arenei. Autorităţile ruse au precizat că Gazprom Arena va primi spectatori până la 50 al sută din capacitatea stadionului din Sankt Petersburg, care este de 68.000 de locuri. Problema cea mai mare este în Germania, unde vor avea loc meciuri pe Allianz Arena din Munchen.
Federaţia Germană de Fotbal (DFB) a lansat un apel urgent către autorităţile din Munchen pentru a prezenta un scenariu care să permită accesul publicului pe stadion, înainte de termenul limită, de miercuri, stabilit de UEFA pentru oraşele-gazdă. "Fac apel la autorităţile responsabile pentru oraşul Munchen şi la guvernul regional al Bavariei să depună toate eforturile pentru a prezenta un scenariu solid care să permită primirea cel puţin parţială a publicului la meciurile de la Munchen", a declarat vicepreşedintele DFB, Rainer Koch, care a adăugat: "În alte ţări, nu numai ritmul vaccinărilor este mai rapid, dar şi dezvoltarea şi implementarea scenariilor pentru găzduirea spectatorilor este mult mai avansată".
Cele douăsprezece oraşe-gazdă ale Euro-2020 sunt Roma, Baku, Copenhaga, Sankt Petersburg, Amsterdam, Bucureşti, Londra, Glasgow, Bilbao, Dublin, Munchen şi Budapesta. Speranţele autorităţilor sunt legate în primul rând de vaccinare, dar şi de ofaptul că până în luna iunie numărul de infectări va intra pe o pantă descendentă, iar valul trei al pandemiei va fi depăşit. O.D.