Dan Nicolaie

Italia a triumfat la turneul final al Campionatului European, oferind o lecţie de cum poate renaşte o echipă din propria cenuşă în timp relativ scurt. Trei ani au trecut, doar, de la dezastrul ratării prezenţei la turneul final al Cupei Mondiale până la câştigarea EURO 2020. În toată această perioadă, selecţionerul Mancini a reuşit să contruiască o formaţie greu de învins, bazându-se pe jucători ambiţioşi, care fie nu sunt vedete de linia întâi la echipele lor, fie au trecut de prima tinereţe (cazul excepţionalilor Bonnucci şi Chielini). Chiar dacă finala nu a dat pe dinafară din punct de vedere al spectaculozităţii, turneul final a fost unul foarte bun, cu multe meciuri intense, şi, spre deosebire de alte dăţi, cu puţine partide cu adevărat plictisitoare. Cu toate că nu au fost respectate întocmai calculele hârtiei, nu putem vorbi de o mare surpriză, în finală ajungând două echipe "grele" ale fotbalului European. La capitolul dezamăgiri pot intra Franţa, Germania şi Olanda, de la care se aştepta mai mult, dar până la urmă aceasta este frumuseţe unei astfel de competiţii, să mai existe şi câte un Goliat pus la pământ.

Revenind la ultimul meci, Giorgio Chiellini, căpitanul Italiei, a afirmat că echipa a "meritat victoria" în finala EURO 2020 cu Anglia (1-1 în timpul regulamentar şi 3-2 la loviturile de departajare): "Noi am meritat această victorie, am simţit regăsindu-ne că este ceva magic în atmosferă. Este o emoţie incredibilă, o savurăm pentru că este magnifică. În ciuda unui gol primit rapid, noi am dominat jocul. După acest triumf, vrem să ne bucurăm mâine cu toţi italienii, care merită din plin acest titlu".

La rândul său, portarul Gianluigi Donnarumma, ales cel mai bun jucător al Campionatului European, a afirmat că: "Este un vis, este excepţional, am scris istorie. Meritam această victorie. Avem un grup excepţional, ne iubim unii pe alţii, ştim de unde venim. Nimeni nu credea în noi, dar astăzi suntem aici". Selecţionerul Italian Roberto Mancini a ţinut să-şi laude elevii: "Aceşti băieţi au fost formidabili. Sunt foarte fericit, pentru că echipa a jucat bine şi meritam să câştigăm. Am fost dezamăgit că am ajuns până la loviturile de departajare, trebuia să ucidem meciul mai devreme, însă sunt foarte mulţumit pentru toţi italienii din întreaga lume. Am reuşit să le oferim o lună de succese, de bucurie şi suntem cu adevărat fericiţi pentru asta. Suntem încântaţi pentru poporul italian, pentru că merita după această perioadă atât de dificilă. Am fost curajoşi, cu adevărat curajoşi. Am încasat acel gol rapid, iar asta ne-a pus în dificultate, însă după aceea am dominat întâlnirea. Suntem fericiţi, este important pentru toată lumea, pentru toţi suporterii". Mancini a subliniat, totodată, că lacrimile pe care le-a vărsat imediat după încheierea finalei s-au datorat "emoţiei de a fi realizat un lucru incredibil, emoţiei de a-i vedea pe băieţi sărbătorind, de a-i vedea de asemenea pe fani sărbătorind în tribune, de a vedea ceea ce am reuşit să creăm, tot efortul depus în ultimii trei ani şi chiar în ultimele două săptămâni, care au fost foarte grele. Jucătorii au fost buni pe teren, au făcut un EURO grozav, dar mai presus de toate au dat dovadă de un spirit remarcabil. Asta arată că sunt băieţi foarte buni, care au creat cu adevărat ceva şi au foarte mult respect unul faţă de celălalt".

Marele învins al serii, selecţionerul Angliei, Gareth Southgate, consideră că elevii săi trebuie să fie mândri pentru parcursul pe care l-au avut la EURO 2020, în ciuda eşecului suferit în faţa reprezentativei Italiei: "Jucătorii au dat totul, nu doar în această seară, ci pe parcursul întregului turneu. Trebuie să ţină capul sus. Este o echipă care a dat ţării nopţi incredibile, dar în această seară este greu de măsurat suferinţa de a nu oferi Angliei trofeul dorit. Vă puteţi imagina atmosfera din vestiar. Este greu de spus în cuvinte ceea ce simt, însă sunt foarte mândru de jucători, care au dat totul. Ceea ce ei (jucătorii) trebuie să ştie, este că nu sunt singuri, au câştigat şi au pierdut împreună. Eu sunt cel care am ales jucătorii pentru loviturile de departajare, nu ei au fost cei care au decis cine execută. Le-am exersat la antrenament şi i-am ales pe cei mai buni executaţi pe care i-am avut pe teren în momentul acela. Jucătorii trebuie să fie mândri. Au scris mai multe pagini de istorie, au jucat atât de bine în prima repriză, într-o finală cu atâta pasiune. Nu au reuşit să ţină suficient mingea în a doua repriză, iar asta a făcut ca presiunea să crească. Acesta este un lucru în care trebuie să progresăm. Dar acum nu este momentul să facem o analiză aprofundată. Trebuie să felicităm Italia, care a fost excelentă pe tot parcursul turneului şi care, în această seară, a ştiut să folosească mingea mai bine decât noi. Din punct de vedere defensiv, au fost suficient de buni pentru a ne împiedica să creăm ceva în apropierea porţii lor". Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, care s-a aflat în tribunele Stadionul Wembley a transmis un mesaj de încurajare jucătorilor englezi: "Acesta a fost un rezultat dureros pentru finalul Euro-2020, dar Gareth Southgate şi echipa Angliei au jucat ca nişte eroi. Au făcut naţiunea mândră şi merită un mare credit", Pe de altă parte prim-ministrul britanic a denunţat "insultele rasiste" care i-au vizat pe trei jucători englezi: "Aceşti jucători ai echipei Angliei merită să fie trataţi ca nişte eroi şi nu să fie victimele insultelor rasiste pe reţelele de socializare. Responsabilii acestor abuzuri reprobabile ar trebui să le fie ruşine de ei înşişi". Marcus Rashford, Jadon Sancho şi Bukayo Saka au fost victimele unor insulte rasiste în mediul online, după ce au ratat la loviturile de departajare.

Marea reuşită a acestui turneu este că s-a putut desfăşura în condiţiile în care criza medicală nu a fost depăşită. Chiar dacă au existat numeroase restricţii, într-un fel sau altul, oamenii s-au putut bucura de fotbal.

Ronaldo, golgheterul Campionatului European

Dezamăgit de eliminarea prematură a echipei, portughezul Cristiano Ronaldo are şi un motiv de satisfacţie personală, a fost declarat golgheterul Campionatului European de fotbal - EURO 2020, chiar dacă a marcat acelaşi număr de goluri ca şi cehul Patrick Schick (5), atacantul lusitan având însă şi un assist (pasă de gol) reuşit pe parcursul celor 360 de minute în care s-a aflat pe teren. Ronaldo a înscris trei dintre golurile sale din lovituri de la 11 m, în timp ce Patrik Schick a avut o singură reuşită de la punctul cu var.

Cei doi sunt urmaţi în clasamentul marcatorilor EURO 2020 de englezul Harry Kane, belgianul Romelu Lukaku, francezul Karim Benzema şi danezul Emil Forsberg, toţi cu câte 4 goluri.

Clasamentul final al golgheterilor EURO 2020: 5 goluri (3 din penalty), un assist: Cristiano Ronaldo (Portugalia); 5 goluri (1 din penalty): Patrik Schick (Cehia); 4 goluri: Lukaku (Belgia), Benzema (Franţa), Kane (Anglia), Forsberg (Suedia); 3 goluri: Dolberg (Danmarca), Morata (Spania), Sterling (Anglia), Wijnaldum (Olanda), Lewandowski (Polonia); Seferovic, Shaqiri (ambii Elveţia); 2 goluri: Havertz (Germania), T. Hazard (Belgia), Perisic (Croaţia), Poulsen, Maehle, Damsgaard (toţi Danamarca), Sarabia, Torres (ambii Spania), Locatelli, Immobile, Pessina, Insigne, Chiesa (toţi Italia), Dumfries, Depay (ambii Olanda), Iarmolenko, Iaremciuk (ambii Ucrania); 1 gol: Gosens, Goretzka (Germania), Lainer, Gregoritsch, Arnautovic, Baumgartner, Kalajdzic (toţi Austria), De Bruyne, Meunier (ambii Belgia), Modric, Vlasic, Orsic, Pasalic (toţi Croaţia), Christensen, Braithwaite, Delaney (toţi Danamarca), Skriniar (Slovacia), McGregor (Scoţia), Laporte, Azpilicueta, Oyarzabal (toţi Spania), Pohjanpalo (Finlanda), Griezmann (Franţa), Moore, Ramsey, Connor Roberts (toţi Ţara Galilor), Fiola, Schafer, Szalai (toţi Ungaria), Maguire, Henderson, Shaw (toţi Anglia), Barella, Bonucci (ambii Italia), Pandev, Alioski (ambii Macedonia de Nord), Weghorst (Olanda), Linetty (Polonia), Guerreiro, Jota (ambii Portugalia), Holes (Cehia), Miranciuk, Dziuba (ambii Rusia), Claesson (Suedia), Embolo, Gavranovic (ambii Elveţia); Kahveci (Turcía), Zincenko, Dovbik (ambii Ucraina).

Probleme de organizare la final

Incidentele au lipsit pe tot parcursul turneului final, dar au apărut tocmai la marea finală. Mai mulţi fani fără bilete au intrat pe Stadionul Wembley pentru finala Euro 2020, a precizat poliţia britanică, după ce au au fost postate imagini cu numeroase persoane care au trecut barierele de la intrare. Fanii s-au luptat cu stewarzii şi cu poliţişti încercând să intre pe stadion. Federaţia Engleză de Fotbal (FA) consideră că sunt "total inacceptabile" aceste lucruri, iar cei implicaţi sunt "o ruşine pentru echipa Angliei". Poliţia Metropolitană a anunţat că a lucrat cu personalul de securitate pentru a preveni alte forţări şi, de asemenea, i-a sprijinit pe oficiali în evacuarea fanilor fără bilete. FA a menţionat că va "colabora cu autorităţile competente pentru a lua măsuri împotriva oricui este identificat că a forţat intrarea ilegală în stadion". Precizările poliţiei au venit după ce administratorii Stadionului Wembley au negat iniţial că vreo persoană fără bilet ar fi intrat. "Nu au existat persoane fără bilet care să fi trecut de barierele de securitate şi să fi intrat în interiorul stadionului", au susţinut ei. Într-o declaraţie ulterioară, un purtător de cuvânt al administraţiei stadionului a spus: "A existat o încălcare a securităţii şi un grup mic de oameni a intrat pe stadion. Lucrăm acum îndeaproape cu stewarzii şi cu forţele de securitate pentru a elimina aceste persoane. Orice persoană fără bilet din interiorul stadionului va fi evacuată instantaneu". Filmările din interiorul arenei au arătat persoane luptându-se să intre pe stadion, iar unii au reuşit. Corespondentul BBC a relatat că a durat până la pauză ca stewarzii să elibereze platforma destinată spectatorilor cu dizabilităţi de pe Wembley. Un număr mai numeros de suporteri fără bilete a încercat, de asemenea, să intre în fan zone-ul din Trafalgar Square cu puţin timp înainte de startul meciului, a declarat poliţia. În filmările făcute la Stadionul Wembley şi postate de video blogger-ul Paul Brown, fanii puteau fi văzuţi sărind peste bariere şi luptându-se cu stewarzii şi cu poliţişti. Brown a spus că nu există poliţie suficientă pentru a face faţă mulţimii.

Producătorul BBC News, Warren Moran, a declarat că a văzut oameni fără bilete forţându-şi drumul prin turnichete, dar nu a putut spune dacă au fost scoşi ulterior de pe stadion. El a adăugat că zeci de oameni forţau intrarea la porţile pentru persoanele cu dizabilităţi, care erau deschise. Un videoclip postat de reporterul Sky Sports, Michelle Owen, a arătat câţiva fani care au trecut peste bariere în timp ce stewarzii priveau.

Patruzeci şi nouă de persoane au fost reţinute şi 19 poliţişti au fost răniţi în incidente, potrivit unui nou raport.