Campionatul European de fotbal a oferit mai multe premiere, dar şi mai mult dramatism decât ar fi dorit cineva în primele patru zile de disputare. Turneul final al EURO 2020 a debutat puternic, dar nu toate momentele care au creat audienţă au fost pozitive. Până acum s-au înregistrat accidentări grave, momente de panică, un meci întrerupt, victorii în premieră şi elemente statistice interesante.

Jude Bellingham (Anglia) a devenit cel mai tânăr jucător care a disputat un meci la un turneul final al Campionatului European de fotbal, la 17 ani şi 349 de zile. Fotbalistul englez l-a înlocuit pe atacantul Harry Kane în minutul 82 al partidei pe care a Anglia a câştigat-o cu 1-0 în faţa Croaţiei, pe stadionul Wembley din Londra. Belligham, mijlocaşul echipei germane Borrusia Dortmund, a doborât cu această ocazie recordul lui Jetro Willems, care a jucat pentru reprezentativa Olandei la EURO 2012, la vârsta de 18 ani şi 71 de zile. În schimb, atacantul Goran Pandev, căpitanul selecţionatei Macedoniei de Nord, a devenit la 37 de ani 321 zile al doilea cel mai vârstnic marcator din istoria EURO, după golul său de la Bucureşti din meciul cu Austria (1-3), fiind depăşit doar de austriacul Ivica Vastic, care a marcat la vârsta de 38 de ani şi 257 zile, la turneul final din 2008. Rămânând în zonă, antrenorul echipei naţionale de fotbal a Austriei, Franco Foda, a declarat că jucătorii săi au făcut istorie reuşind prima victorie a selecţionatei lor la un turneu final al Campionatului European.

În ceea ce priveşte momentele dramatice, întreaga lume a fost şocată când internaţionalul danez Christian Eriksen a suferit un stop cardiac în timpul meciului Danemarca - Finlanda (0-1). Cauză nu poate fi deocamdată stabilită, a declarat medicul selecţionatei Danemarcei, Morten Boesen. "În acest moment, nu avem o explicaţie", a declarat Boesen în cursul unei conferinţe de presă. "Acesta este unul dintre motivele pentru care este încă internat, pentru a înţelege ce s-a întâmplat", a adăugat el, precizând că "examenele medicale la care a fost supus până acum Eriksen au fost bune". În finalul primei reprize a partidei de la Copenhaga, Christian Eriksen s-a prăbuşit brusc pe gazon, fără să aibă niciun contact cu vreun adversar sau cu mingea. "Era dus, i-am făcut manevrele de resuscitare. A fost un stop cardiac. L-am adus înapoi repede, cu ajutorul defibrilatorului", a precizat Boesens, adăugând că Eriksen va rămâne internat în continuare, pentru noi teste. Meciul de la Copenhaga a fost reluat, după o întrerupere de aproape două ore, încheindu-se cu o înfrângere pentru danezi (0-1). "Am sentimentul că nu ar fi trebuit să jucăm" finalul partidei, a spus selecţionerul danez Kasper Hjulmand, care a fost încântat însă să-l vadă "zâmbind pe Christian", în timpul unei conversaţii pe care au avut-o în cursul zilei de duminică. Internaţionalul belgian Timothy Castagne a suferit o dublă fractură la faţă înprima repriză a meciului cu Rusia (scor 3-0). Fundaşul dreapta, în vârstă de 25 ani, s-a lovit în plină viteză de mijlocaşul rus Daler Kuziaev, în minutul 26, şi nu a mai putut continua jocul, fiind înlocuit cu Thomas Meunier. Transportat la spital, Castagne a fost supus unui control medical în urma căruia s-a stabilit că a suferit "o dublă fractură orbitală", potrivit lui Martinez. Un accident şocant s-a petrecut şi în Anglia.

Un suporter venit să asiste la meciul Anglia - Croaţia a căzut din tribună în care se afla fiind transportat la spital "în stare gravă", a anunţat un purtător de cuvânt al arenei londoneze: "Putem confirma că un spectator a căzut din tribună, imediat după lovitura de start a meciului. Spectatorul a primit îngrijiri la faţa locului, iar apoi a fost dus la spital în stare gravă". Managerii stadionului, aflat în proprietatea Federaţiei engleze de fotbal (FA), vor efectua o anchetă asupra incidentului, care a avut loc în circumstanţe încă neclare, împreună cu UEFA, a mai spus oficialul englez.