Spania a eliminat vicecampioana mondială în urma unui meci de povestit cui va mai avea răbdare să asculte. Un meci de asemenea încărcătură nu s-a mai disputat de mult timp. Spania nu a mai văzut un autogol atât de caraghios de pe vremea lui Bănel Nicoliţă (a înscris în poarta lui Cernea într-un meci Real Madrid - Steaua). Atunci l-au numit tontogol, acum fiind vorba de unul de-al lor vor căuta alte epitete care să dăltuiască această reuşită în piatra moale a internetului, dar despre învingători numai de bine. Nici Croaţia nu a avut parte prea des de asemenea reveniri. Neutrii s-au bucurat de cel mai bun meci al acestui EURO. Fotbalul este generos cu cei care nu ţin neapărat să-l păcălească.

Spania a început optimea cu Croaţia în stilul deja consacrat, cu milioane de pase de-a lungul şi de-a latul. A fost nevoie de o pasă a lui Pedri de la 40 de metri la portarul Unai Simon, de un şut al acestuia pe lângă minge şi toată ecuaţia meciului s-a rescris, s-au înmulţit necunoscutele, iar soluţiile de rezolvare au devenit mai dificile. Croaţii au prins curaj, dar nu atât de mult încât să marcheze şi ei, i-au lăsat tot pe spanioli, dar de această dată nu le-a mai convenit poarta. Golul lui Sarabia a egalat situaţia şi meciul s-a reluat în repriza a doua, nu de la zero, ci de la 1-1.

În partea a doua Spania a avut 40 de minute de excepţie, cu două goluri, Azpilicueta (minutul 57), Feran Torres (77), Croaţiei i-au trebuit ultimele 10 minute să egaleze, Orsic (85), Pasalic (92). Remontada ar spune spaniolii, dar la momentul producerii ei nu mai aveau chef de cuvinte mari. În prelungiri Unai Simon şi-a răscumpărat gafa de la autogol iar ambele echipe au jucat cu un singur scop, să nu ajungă la loviturile de departajare. Un nou moment psihologic, de această dată portarul Spaniei a fost erou pozitiv pentru ai săi. Înjuratul, ameninţatul, contestatul Morata a înscris golul patru cu o execuţie de mare jucător. Oyarzabal a făcut 5-3, dar nimeni nu mai avea curaj să parieze niciu un sfert de euro că meciul este jucat. Secătuiţi, croaţii au refuzat să se predea, dar nu a mai fost să fie.

Spania s-a calificat spectaculos, Croaţia a murit frumos!