Anglia a trecut lejer de Ucraina şi a obţinut calificarea în semifinalele competiţiei, care din acest moment se va desfăşura doar la Londra, pe stadionul Wembley. Dacă la Italia observam că selecţionerul Mancini a reuşit să transforme meschinăria în generozitate fotbalistică, la englezi drumul pare să fie parcurs în sens invers. În ultimii 20-30 de ani fotbalul englez a încercat să scape de stilul simplist cu baloane lungi şi ploaia de centrări şi să practice un joc mai generos, combinativ. Actualul antrenor Southgate pare dispus să încerce o revenire la origini, iar până acum îl ajută şi rezultatele în demersul său de sluţire a stilului. De altfel, un jucător foarte bun, care l-a şi salvat de câteva ori, Grealish, este ţinut pe bancă fiind probabil mult prea tehnic pentru pretenţiile tehnicianului. Centrările au funcţionat, fazele fixe la fel, Anglia nu a primit gol la turneul final, aşa că imputările au termen de valabilitate limitat.

Inventatorii sportului rege au părut adesea că se adresează fotbalului precum părintele cu puţine idei, dar nervos, către propriul copil: "Eu te-am făcut, eu te omor".

Meciul cu Ucraina, unul jucat înainte să înceapă, aşa cum au susţinut mulţi, a debutat perfect pentru favoriţi, gol Kane în minutul 4. Ce a urmat în prima repriză nu a mai avut legătură cu perfectul, o luptă surdă, cu puţine reuşite şi cu o echipă a Ucraine care s-a trezit invitată să atace. A doua repriză a început la fel ca prima, doar că acum Kane a centrat şi Maguire a marcat. Nu a durat mult şi la o altă centrare, Kane a fost la primire, gol cu capul. Din acest punct nimeni nu a mai crezut că se mai poate răsturna ceva pe teren. A mai venit o centrare, o altă lovitură de cap, Henderson, şi aşa s-a născut şi golul patru. În semifinale, la Londra, se vor întâlni Italia cu Spania (marţi 6 iulie) şi Anglia cu Danemarca (miercuri 7 iulie).