Germania s-a trezit din pumni şi a învins clar campioana europeană. Fotbalul are perversităţile lui. Una dintre ele este şi aceasta: să înscrii trei goluri într-o repriză, toate câte s-au marcat, şi să te conducă adversarul. Portugalia a păţit-o, Ronaldo a înscris pentru ai săi, ceilalţi doi colegi, Ruben Dias şi Guerreiro, au făcut-o pentru Germania, în propria poartă. Germanii au scuturat şi ei plasa, dar arbitrajul video a descoperit un ofsaid de câţiva centimetri şi reuşita a fost ştearsă cu buretele.

Fotbalistic s-a spus adesea despre germani că nu trebuiesc consideraţi învinşi decât atunci când s-a fluierat finalul, iar echipele se află la vestiare. Poate portughezii s-au grăbit puţin în prima repriză şi au vrut să le facă ei pe absolut toate. Un contraatac de manual finalizat, un călcâi al lui Ronaldo care a ridiculizat doi adversari şi vigilenţa lusitanilor s-a prăbuşit admirativ în iarbă. S-a trezit spre final, dar era prea târziu.

În partea a doua, germanii au zis că nu e cazul să se bazeze doar pe cadouri şi au punctat şi ei. Havertz şi Gosens au făcut KO tehnic Portugalia. Au gândit bine, pentru că Diogo Jota, servit bine de Ronaldo, a redus din diferenţă şi Portugalia a reînceput să viseze, dar nu s-a mai petrecut nimic notabil până la final. În cea mai grea grupă de la EURO, toate echipele speră la calificare înainte de ultimele două meciuri.