Anglia a reuşit să ajungă în finala EURO 2020, după un meci epuizant cu remarcabila formaţie a Danemarcei. Un penlty a făcut, în cele din urmă, diferenţa. Fitilul acestui meci l-a aprins portarul danez Schmeichel (cu o carieră excelentă în Anglia), care s-a întrebat, la umbra ironiei, care sunt marile performanţe europene ale fotbalului englez. Din acel moment era clar că nu poate fi pace, deşi, evident, miza partidei nu lăsa loc de prea multă prietenie. Danemarca a venit cu grupul, foarte sudat, Anglia a propus marile individualităţi, dar avea şi avantajul jocului pe teren propriu. Partida a început tare, cu câteva faulturi de control şi cu o echipă gazdă furioasă. Furia nu înseamnă automat şi eficienţă, iar uşor, uşor Danemarca a echilibrat disputa şi a înscris din lovitură liberă în minutul 30, prin Damsgaard. Trezită din pumni, Anglia a reacţionat, Schmeichel a avut o intervenţie extraordinară în faţa lui Sterling, dar puţin mai târziu s-a văzut învins de propriul căpitan (autogol Kjaer), presat de acelaşi Sterling.

În repriza a doua "apele s-au ales" rapid. Anglia şi-a dorit să încheie socotelile în 90 de minute, Danemarca s-a agăţat total de prelungiri. Fără luciditate, în ciuda epuizării fizice a danezilor, englezii nu au reuşit să mai înscrie. Astfel, la fel ca în prima semifinală, s-a ajuns în prelungiri cu acelaşi 1-1 pe tabelă. Finalul timpului regulamentar de joc i-a găsit chiar şi pe suporteri într-o stare aflată la graniţa dintre uluială şi oboseală.

Când toată lumea aştepta penalty-urile, a venit penalty-ul, unul sosit parcă din alte vremuri, când croiala se făcea pentru favoriţi. Arbitrajul video are limitele sale! Excelentul Schmeichel a apărat în primă fază, dar Kane a reuşit să înscrie după respingere. Anglia putea obţine calificarea şi fără acestă "umbră", dar istoria fotbalistică are multe altfel de momente, în plus antrenorul Southgate nu e unul care să dea pe dinafară de curaj, o demonstraţie o reprezintă şi introducere/scoaterea lui Grealish şi pasul înapoi făcut în repriza a doua a prelungirilor.

Euro 2020 şi-a consumat primele 50 de meciuri, mai are unul: Italia - Anglia.