Spania este prima echipă calificată în semifinalele EURO 2020, după ce a trecut în urma loviturilor de departajare de eroica echipă a Elveţiei. Ambele formaţii veneau după două partide absolut nebune, cu un consum enorm de energie. Eram avertizaţi că o parte dintre combatanţi vor fi cu bateriile la nivel minim, pentru că, deocamdată, fotbalul este jucat de oameni şi nu de roboţi. Niciodată nu e bine să spui niciodată, iar aparent storşii jucători au dat totul, din nou, într-un meci de 120 de minute.

Fiind vorba de elveţieni, adesea m-am gândit de ce nu a făcut nimeni un ceas care să se audă la mişcarea secundarului: tiki-taka, tiki-taka. Dacă spaniolii ar fi fost orologieri cu siguranţă că am fi auzit şi asta, până la noi ordine, rămânem la tic-tac, tic-tac. Evident, rămânem cei care mai purtăm ceas (mecanic, automatic, quartz), restul îşi măsoară timpul pe muteşte, uitându-se la ce afişează ecranul telefonului mobil.

Privind la ecran, al televizorului de această dată, starea de oboseală a elveţienilor a fost evidentă în primele 45 de minute, la spanioli se observă mai greu, la ei aleargă foarte mult mingea. Faptul că în minutul 8, Zakaria a deviat nefericit mingea în propria poartă nu a făcut decât să mai toarne nişte plumb în picioarele celor, teoretic, veniţi din Alpi. La pauză, excelentul selecţioner Vladimir Petkovic a "întors ceasul" cu măiestria unui tehnician care ştie să lucreze nu doar cu muşchii ci şi cu psihicul, Shaqiri a reuşit să egaleze la o eroare a fundaşilor adverşi, iar garda elveţiană a rezistat până la final, chiar dacă şi-a pierdut un om, roşu direct pentru Freuler la un fault dur.

În prelungiri adesea se mizează pe lovitura norocoasă. Nu a fost să fie, în ciuda eforturilor ibericilor, Sommer a închis efectiv poarta şi toate speranţele se punea în el la loviturile de la 11 metri. Ambii portari au ieşit la rampă, Unai Simon (foto) parând două lovituri, dar diferenţa a fost făcută de jucătorii de câmp. Elveţia a ieşit din cursă cu fruntea sus, Spania ajunge în semifinale după două partide de câte 120 de minute.