Franţa, campioană mondială, a reuşit doar un egal, 1-1, la Budapesta. Maghiarii visează la finala EURO 2020, graţie unui meci în care cel mai bun jucător este Viktor Orban. Corul celor care vorbeau de o Franţă care va defila la acest turneu a început să cânte mai încet, după această partidă în care slăbiciunile celor mari au fost egale cu ambiţiile celor mici.

Franţa a reuşit să confirme toate şabloanele exprimate în fotbal într-un meci cu o favorită certă (tratarea de sus a adversarului, răzbunarea ocaziilor...), la finalul partidei trezindu-se precum corbul lui La Fontaine, cu caşcavalul plecat din cioc. În prima repriză, jucând uşor arogant, ratând exasperant, francezi au lăsat impresia că sunt convinşi că un meci poate fi câştigat şi din inerţia rezultatelor de campioană mondială în exerciţiu. Au avut o surpriză, la singura semi-ocazie a Ungariei, Fiola a înscris şi a aruncat stadionul din Budapesta în aer. Singurul care a realizat că lucrurile pot scăpa definitiv de sub control a fost antrenorul Didier Deschamps, care a răguşit în pauza meciului. Nu l-a ajutat prea mult. În partea a doua, o bară şi un gol au dres puţin busuiocul, dar Franţa şi-a arătat toate problemele, iar viitorii adversari cu siguranţă că vor încerca să profite de ele.

Gazdele, pentru că s-a jucat la Budapesta, au făcut risipă de efort şi ambiţie, mânate de la spate de un public frenetic. Ungaria nu are o mare echipă de fotbal, dar se gândeşte intens la finala EURO 2020. Cum se poate acest lucu? Foarte simplu, are un stadion frumos, mereu plin şi un guvern care din populism şi alte calcule e dispus să uite de pericolele pandemiei pentru câteva zile, doar, doar mai punctează la notorietate. Sunt şanse mari ca socotelile să iasă, mai ales că Londra nu pare dispusă să facă niciun fel de concesii în legătură cu carantina şi măsurile de distanţare. Dacă în legătură cu premierul Viktor Orban lumea este relativ lămurită, poate cu această ocazie Europa află şi cum stă treaba cu UEFA şi cam câţi bani dă aceasta pe restricţiile care au ţinut lumea în loc în ultimele 16 luni.