Participarea la turneul final al Campionatului European reprezintă în primul rând o chestiune de mândrie sportivă, dar, mai ales acum în acest context dificil, nu trebuie ignorată nici partea materială a "afacerii". Federaţiile care au echipe calificate la Euro 2020, vor primi fiecare cel puţin 9 milioane de euro, dar suma poate creşte în funcţie de performanţele înregistrate. UEFA va distribui 371 milioane de euro celor 24 de participante care vor evolua la turneul final al Euro 2020 (11 iunie - 11 iulie), cu 20% mai mult decât la ediţia precedentă. Astfel, fiecare echipă calificată la EURO 2020 are garantată suma de 9,25 milioane euro, în timp ce o victorie în faza grupelor va fi recompensată cu 1,5 milioane euro, iar un egal cu 750.000 euro. Accederea în optimile de finală va aduce echipelor calificate câte 2 milioane euro, în timp ce sfertfinalistele vor încasa alte 3,25 milioane euro. Calificarea în semifinale va fi recompensată cu 5 milioane euro de echipă, în timp ce viitoarea campioană europeană va primi 10 milioane euro, iar învinsa sa din finală 7 milioane euro. Astfel, câştigătoarea trofeului va putea încasa până la 34 milioane euro pe toată durata competiţiei, ale cărei meciuri se vor disputa în 11 oraşe din Europa, finala fiind programată pe stadionul Wembley din Londra. Pe lângă aceste sume, din veniturile generate de EURO 2020 vor fi distribuite în total 775 milioane euro celor 55 de federaţii europene pentru ciclul 2020-2024, în numele "solidarităţii", în timp ce cluburile vor împărţi la rândul lor suma de 200 milioane euro, pentru punerea jucătorilor lor la dispoziţia echipelor naţionale.

Ţara noastră este pe lista organizatorilor, Bucureştiul urmând să găzduiască patru meciuri de la turneul final, dar echipa noastră naţională nu se regăseşte printre participante, a fost eliminată în semifinala meciurilor de baraj de către Islanda, echipă scoasă din joc, la rândul ei, de către Ungaria.

Pandemia dă cantonamentele peste cap

Stabilite cu mult timp înainte de startul competiţiei, bazele de cantonament reprezintă o chestiune foarte importantă în "economia" atacării cu success a unui turneu final. Pandemia încurcă socotelile. Naţionala de fotbal a Croaţiei a anulat planurile privind stabilirea în Scoţia, la St Andrews, a taberei de bază pentru Euro 2020, alegând să rămână acasă, la Rovinj, din cauza restricţiilor existente în Marea Britanie pe fondul pandemiei de coronavirus. Federaţia croată de fotbal (HNS) a primit o recomandare din partea UEFA de a schimba locaţia pentru EURO 2020 din cauza unor potenţiale alte reglementări ale autorităţilor britanice în contextul evoluţiei pandemiei.

Lecţie de "aşa nu"

Faptul că Europa reuşeşte să găzduiască un turneu final în 11 oraşe din ţări diferite reprezintă o performanţă, având în vedere situaţia din alte zone. După ce Columbia a pierdut dreptul de a fi co-organizatoare a Copei America (13 iunie - 10 iulie), din cauza situaţiei tensionate din ţară, competiţia nu va avea loc nici în Argentina, din cauza pandemiei de coronavirus. "Conmebol informează că, având în vedere circumstanţele actuale, a decis să suspende organizarea Copei America în Argentina", se menţionează într-un comunicat al forului sud-american. Conmebol precizează că analizează "oferta altor ţări care şi-au exprimat interesul de a găzdui turneul continental". Copa America este cea mai importantă competiţie internaţională organizată de Conmebol. Argentina ar fi trebuit să găzduiască Copa America împreună cu Columbia, ţară în care tulburările sociale au dus la pierderea a zeci de vieţi şi au făcut imposibilă organizarea competiţiei.

În ceea ce priveşte Argentina, ministrul Sănătăţii, Carla Vizzotti, a avertizat recent despre dificultăţile de a organiza turneul, deoarece ţara de 45 de milioane de locuitori trece prin cea mai critică perioadă a pandemiei.

Grupele turneului final

Cele 24 de echipe, care vor împărţi banii de la UEFA, sunt împărţite în şase grupe după cum urmează:

GRUPA A

- Turcia

- Italia

- Ţara Galilor

- Elveţia

GRUPA B

- Danemarca

- Finlanda

- Belgia

- Rusia

GRUPA C

- Olanda

- Ucraina

- Austria

- Macedonia de Nord

GRUPA D

- Anglia

- Croaţia

- Scoţia

- Cehia

GRUPA E

- Spania

- Suedia

- Polonia

- Slovacia

GRUPA F

- Ungaria

- Portugalia

- Franţa

- Germania