Câteva zeci de ore ne mai despart de debutul EURO 2020, iar veştile care au legătură mai mult cu crizele (sanitară, geopolitică, socială) decât cu fotbalul se înmulţesc. Jucători care trebuie să îngenuncheze, deşi UEFA nu e de acord, loturi în pericol din cauza coronavirusului, chiar dacă s-au luat măsuri excepţionale, echipamente cu mesaje legate de conflicte istorice, sunt câteva dintre problemele apărute înainte de startul competiţiei. Fie că ne place sau nu, nu se mai poate vorbi doar de fotbal la o competiţie majoră, existând multe alte teme care trebuiesc aduse în discuţie.

Una dintre echipele care va juca la Bucureşti are probleme cu echipamentul şi cu ...orgoliile veciunului. Ucraina a provocat furia Moscovei în momentul prezentării echipamentului pentru turneul final al EURO 2020 (11 iunie-11 iulie), pe care figurează Crimeea anexată de ruşi şi sloganuri naţionaliste. Andrei Pavelko, preşedintele Federaţiei ucrainene de fotbal, a anunţat că jucătorii ucraineni vor purta "echipamente speciale" şi a postat fotografii cu tricourile în culorile bleu şi galben ale drapelului ucrainean. Ţinutele arborează forma Ucrainei şi includ Crimeea, anexată de Rusia în 2014, precum şi regiunile Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii pro-ruşi. De asemenea, pe tricouri mai figurează sloganurile "Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!", făcând referire la un cântec patriotic devenit strigăt mobilizator pentru manifestanţii care l-au înlăturat pe fostul aliat al Kremlinului, Viktor Ianukovici, după o mişcare populară în 2014. Acea revoltă a fost considerată ilegală de Moscova şi a declanşat criza dintre Rusia şi Ucraina, fostă republică sovietică independentă din 1991. Aceste sloganuri au suscitat critici din partea Moscovei, din cauza asocierii lor cu grupurile naţionaliste din al Al Doilea Război Mondial, care au luptat şi cooperat cu naziştii. "În timpul războiului, aceste sloganuri naziste au fost utilizate de unităţi armate ucrainene naţionaliste", a afirmat Maria Zakarova, purtător de cuvânt al Ministerului Rus de Externe. Reprezentativa Ucrainei va debuta în Grupa C, pe 13 iunie, la Amsterdam, contra Olandei. Vor urma apoi meciurile cu Macedonia de Nord (17 iunie) şi Austria (21 iunie), ambele la Bucureşti.

În schimb, una dintre favoritele turneului, Spania, are probleme cu coronavirusul, care a atacat mişeleşte, direct la căpitan. Mijlocaşul Sergio Busquets (FC Barcelona), căpitanul selecţionatei Spaniei, a părăsit cantonamentul naţionalei ţării sale după ce a fost testat pozitiv la Covid-19. Jucătorul, care "a părăsit grupul într-un vehicul medical", urmează să rămână în carantină timp de zece zile, potrivit protocoalelor UEFA şi ale guvernului spaniol. Federaţia Spaniolă a adăugat că "atât lucrătorii, cât şi celelalte persoane cu care jucătorul a intrat în contact vor rămâne în izolare în cadrul selecţionatei". Jucătorii La Roja se vor antrena în mod individual, rămânând într-o bulă sanitară, în aşteptarea primului lor meci de la EURO 2020, împotriva Suediei, care va avea loc la Sevilla, pe 14 iunie. Naţionala Spaniei, plasată în Grupa E a competiţiei, va mai înfrunta apoi Polonia, pe 19 iunie, şi Slovacia, pe 23 iunie. Selecţionerul Luis Enrique, care a anunţat un lot de doar 24 de jucători, deşi limita impusă de UEFA este de 26 la această ediţie, are la dispoziţie până pe 12 iunie, cu o zi înainte de primul meci, să facă schimbări în lot.

Staff-ul tehnic se teme în special de posibilitatea ca Busquets să fi infectat şi alţi coechipieri. Nouă din cei 24 de jucători spanioli convocaţi pentru Euro-2020 au avut deja Covid-19 (Eric Garcia, Jose Luis Gaya, Aymeric Laporte, Thiago Alcantara, Fabian Ruiz, Mikel Oyarzabal, Ferran Torres şi Adama Traore).

Englezii au şi ei probleme, dar de altă natură. Jucătorii naţionalei de fotbal a Angliei vor pune un genunchi pe pământ înainte de fiecare meci de la turneul final chiar dacă ar putea exista reacţii de dezaprobare, a declarat selecţionerul Gareth Southgate. "'Cel mai important lucru pentru jucătorii noştri este să ştie că suntem uniţi. Îl vom sprijini pe fiecare şi fiecare va sprijini echipa. Suntem extrem de hotărâţi să facem acest gest la fiecare meci indiferent de reacţii'', a spus Southgate. UEFA a anunţat încă de la începutul anului că nu va permite ca fotbaliştii să facă gesturi de protest la meciuri.

De astfel de ştiri vom tot avea parte în următoarea lună, evident că nu vor lipsi nici problemele de natură finaciară sau manifestările de huliganism. Fotbalul nu mai este de foarte mult timp doar despre 22 de jucători care aleargă după o minge.