Încurcate sunt căile de acces la un meci de fotbal în timpul pandemiei. Vremurile în care biletul era suficient au apus, acum s-au înmulţit procedurile, iar suporterul trebuie să fie înarmat cu multă răbdare, dacă vrea să asiste la un meci de de la Euro 2020. Federaţia Română de Fotbal (FRF) a publicat procedura de acces pe Arena Naţională din Capitală la meciurile din cadrul EURO 2020, conform căreia patru categorii de persoane pot asista la partide. Având în vederea legislaţia naţională în vigoare privind desfăşurarea evenimentelor sportive pe timp de pandemie de COVID-19, pot asista din tribune la meciurile EURO 2020 de pe Arena Naţională din Bucureşti următoarele categorii de persoane: A. Persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare; B. Persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore înaintea începerii meciului; C. Persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2; D. Persoanele care prezintă rezultatul negativ certificat de o unitate medicală al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore înaintea începerii meciului. Conform comunicatului FRF, deţinătorii de bilete la meciurile EURO 2020 de pe Arena Naţională care se încadrează în categoriile de mai sus trebuie să facă dovada imunizării de COVID-19. Pentru persoanele deţinătoare de bilete care se încadrează în categoriile A, B sau C: "Deţinătorul de bilete se prezintă în ziua sau în preziua meciului la unul dintre centrele medicale acreditate EURO 2020 din Bucureşti cu actele medicale doveditoare, în limba română sau limba engleză. Solicitantul va plăti la casierie costurile procedurii. Personalul medical verifică documentele şi semnalează voluntarului EURO 2020 prezent în locaţie că solicitantul este în regulă. Voluntarul EURO 2020 îi aplică solicitantului o brăţară de acces la încheietura mâinii. FRF precizează că odată scoasă de la mână, brăţara se autodistruge şi nu mai este valabilă pentru accesul pe stadion. Accesul se face pe baza biletului şi a brăţării. Doar unul dintre aceste elemente nu este suficient. Spectatorul trebuie sa aibă asupra lui şi actul de identitate cu care şi-a rezervat biletul. În caz de constatare a nevalabilităţii documentelor prezentate, solicitantul poate intra pe procedura de testare rapidă în ziua meciului - descrisă mai jos - şi încadrarea astfel în categoria D".

Pentru persoanele deţinătoare de bilete care se încadrează în categoria D:"Deţinătorul de bilete se prezintă în ziua meciului la unul dintre centrele medicale acreditate EURO 2020 din Bucureşti. Solicitantul va plăti la casierie costurile procedurii. Personalul medical îl testează cu un test rapid antigenic şi comunică rezultatul testului după perioada de aşteptare necesară. Personalul medical semnalează voluntarului EURO 2020 prezent în locaţie că solicitantul are test negativ. Voluntarul EURO 2020 îi aplică solicitantului o brăţară de acces la încheietura mâinii. Sunt valabile doar testele antigenice rapide efectuate la respectivul centru medical. În cazul constatării unui rezultat pozitiv la testul rapid antigenic, solicitantului nu i se mai aplică brăţara de acces. Personalul medical urmează procedurile legale de anunţare a autorităţilor medicale despre înregistrarea unui caz de COVID-19. Solicitantul nu va putea intra la meci şi nici nu i se vor returna banii pe bilet. Cu toate acestea, poate transfera biletul unui alt supporter".

Deţinătorii de bilete din ţări aflate pe lista galbenă sau roşie care sosesc în ziua sau în preziua meciului la Aeroportul Henri Coandă (Otopeni) vor urma procedurile specifice epidemiologice valabile pentru toţi călătorii. În zona de ridicare a bagajelor, deţinătorii de bilete vor găsi voluntari EURO 2020, cu ţinută cu însemnele EURO 2020. Suporterul se prezintă la voluntar, îi prezintă biletul de meci şi adeverinţa epidemiologică avizată de către autorităţile medicale prezente la frontieră care atestă exceptarea carantinei. Voluntarul EURO 2020 îi aplică solicitantului o brăţară de acces la încheietura mâinii. Odată scoasă de la mână, brăţara se autodistruge şi nu mai este valabilă pentru accesul pe stadion. Spectatorul se prezintă la stadion. Accesul se face pe baza biletului şi a brăţării. Doar unul dintre aceste elemente nu este suficient. Spectatorul trebuie sa aibă asupra lui şi actul de identitate cu care şi-a rezervat biletul. Suporterii care sosesc în România din ţări de pe listele roşie şi galbenă, cu avionul, prin punctul de frontieră de la Aeroportul Henri Coandă, cu mai mult de o zi înaintea meciului, vor urma procedura cu prezentare la centrele medicale din Bucureşti, descrisă mai sus, pentru a dovedi încadrarea în categoriile A, B, C sau D. Suporterii care sosesc în România din ţări de pe lista verde, cu avionul, prin punctul de frontieră de la Aeroportul Henri Coandă vor urma procedura cu prezentare la centrele medicale din Bucureşti, descrisă mai sus, pentru a dovedi încadrarea în categoriile A, B, C sau D. Suporterii care sosesc în România prin alte puncte de frontieră decât Aeroportul Henri Coandă vor urma procedura cu prezentare la centrele medicale din Bucureşti, descrisă mai sus, pentru a dovedi încadrarea în categoriile A, B, C sau D. Regimul de intrare al copiilor pe stadion: Fiecare persoană care intră pe stadion trebuie să deţină un bilet UEFA valabil, cu loc atribuit, indiferent de vârstă. Copiii nu pot fi ţinuţi în braţe şi trebuie să deţină propriul bilet. Din punct de vedere epidemiologic, se aplică legislaţia în vigoare. Deţinătorii de bilete trebuie să parcurgă procedura de obţinere a brăţării de acces la fiecare meci, dacă au bilete pentru mai multe partide la Bucureşti. Nu se eliberează în acelaşi timp brăţări pentru mai multe meciuri.

Bucureştiul va găzdui trei partide în cadrul Grupei C şi una în faza optimilor de finală. Astfel, pe Arena Naţională sunt programate meciurile Austria - Macedonia de Nord (13 iunie, ora 19:00), Ucraina - Macedonia de Nord (17 iunie, ora 16:00), Ucraina - Austria (21 iunie, ora 19:00), toate în Grupa C, precum şi partida din optimi care va opune câştigătoarea Grupei F şi formaţia clasată pe locul al treilea într-una din grupele A, B sau C (28 iunie, ora 22:00).

Recomandările UEFA pentru... turism în ţara noastră

Campionatul European nu înseamnă doar fotbal. Site-ul uefa.com recomandă microbiştilor care vor fi prezenţi la Bucureşti pentru cele patru meciuri din Campionatul European locuri de vizitat şi lucruri "ce trebuie făcute" pe perioada şederii: "Indiferent dacă eşti un suporter localnic sau în vizită, fie că este primul EURO la care participi sau ai pierdut şirul, UEFA Festival oferă ceva pentru fiecare". Este vorba despre activităţi care nu necesită bilete de acces. Cât priveşte Bucureştiul, suporterii sunt îndemnaţi să înveţe "ceva din limba română". Este precizat că vorbitorilor de italiană, spaniolă şi franceză le-ar fi mai uşor să înţeleagă şi a fost întocmită şi un foarte succint ghid de conversaţie care cuprinde câteva cuvinte si expresii traduse din engleză: "bună", "noroc", "vă rog", "mulţumesc", "o bere, vă rog" şi "Bucureşti, te iubesc!". UEFA susţine că românii au o slăbiciune pentru produsele de patiserie şi astfel de magazine se întâlnesc la tot pasul. "Delectaţi-vă cu nişte covrigi sau o Dobrogeană, măcar o dată pe zi". Este recomandată şi închirierea unei biciclete, pentru a explora oraşul, cu menţiunea de a fi evitate străzile principale. Arcul de Triumf, replică a celebrului monument din Paris, este un punct ce ar putea interesa vizitatorii, la fel şi Palatul Parlamentului. Cât priveşte gastronomia, sarmalele sunt recomandate, însoţite de mămăligă, iar între locurile potrivite pentru a fi menţionate în postări de Instagram se numără Cărtureşti Carusel, Grădina Botanică şi Calea Victoriei, cu arhitectură diversă. În plus, poate fi întreprinsă o călătorie de o zi la "Castelul lui Dracula", la Bran. Mulţi operatori de turism organizează astfel de călătorii, iar site-ul spune că raportul calitate - preţ este foarte bun.

Primă record pentru Germania

Jucătorii Germaniei vor avea o primă record de 400.000 de euro dacă vor câştiga Euro-2020. Cei 26 de jucători vor împărţi astfel 10,4 milioane de euro dacă se vor impune la competiţia la care sunt în grupă cu Franţa, Portugalia şi Ungaria. Pentru victoria de la Cupa Mondială din 2014, din Brazilia, nemţii au primit fiecare câte 300.000 de euro, în timp ce pentru câştigarea CM-2018 era prevăzută o primă de 350.000 de euro. Însă, eliminaţi încă din primul tur, ei nu au primit nimic.