ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Vacanţa mare devine tot mai mică. Inflaţia şi prudenţa consumatorilor afectează încasările industriei turismului

A.F.
Companii / 16 august

 ANALIZĂ XTB, Radu Puiu: Vacanţa mare devine tot mai mică. Inflaţia şi prudenţa consumatorilor afectează încasările industriei turismului

Perioada de vară este, prin definiţie, şi sezonul vacanţelor, ceea ce este aşteptat să genereze încasări mulţumitoare pentru industria turismului, însă anul acesta, există mai multe provocări care încurcă inclusiv aşteptările investitorilor, arată Radu Puiu, analist financiar în cadrul XTB România, companie de tranzacţionare pe bursele internaţionale, confrom unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, temperaturi record, preţuri în creştere la cazări şi atracţii turistice supraaglomerate sunt doar câteva aspecte care pot descrie destul de bine actuala perioadă de vacanţe. Având în vedere această situaţie, se poate spune că minusurile au efect asupra rezultatelor financiare ale celor mai cunoscute companii din domeniul ospitalier?

În urma redresării inegale a sectorului hotelier din SUA după pandemie, călătoriile de afaceri şi-au revenit, reducând decalajul de performanţă faţă de hotelurile de agrement. Cu toate acestea, în ciuda acestei tendinţe pozitive, performanţa generală a sectorului rămâne sub nivelurile prepandemice, previziunile pentru 2024 ajustând aşteptările în jos.

Valorile sunt variate, unele regiuni înregistrând o majorare a veniturilor, în timp ce altele înregistrează o scădere, influenţată de factori economici precum inflaţia şi ratele de economisire. În plus, o scădere notabilă a volumului tranzacţiilor din sectorul hotelier evidenţiază provocările permanente ale domeniului.

De exemplu, Lemon Tree Hotels, un lanţ hotelier din India, a suferit o scădere pe 8 august la un minim de peste două luni, după ce profitul său a scăzut, ratând estimările analiştilor. Profitul net al operatorului de hoteluri de lux a scăzut cu 28,6% de la an la an în trimestrul încheiat în iunie 2024. În acelaşi timp, cheltuielile totale ale grupului au crescut cu 30%.

Pe de altă parte, acţiunile Airbnb s-au depreciat pe 7 august, pe măsură ce investitorii au interpretat rezultatele mixte ale celui de-al doilea trimestru, cu profituri care au fost mai slabe decât se prognoza. De asemenea, compania a avertizat că observă o încetinire a cererii în SUA, arată Radu Puiu.

Directorul executiv al companiei, Brian Chesky, a afirmat că au observat termene de rezervare mai scurte la nivel global şi unele semne de încetinire a cererii din partea oaspeţilor din SUA, iar perspectivele companiei pentru al treilea trimestru încorporează tendinţele recente. Acest lucru se întâmplă în ciuda entuziasmului provocat de Jocurile Olimpice şi de creşterea puternică din regiunile America Latină şi Asia Pacific.

Al doilea trimestru a adus o continuare a unei tendinţe mai lente a creşterii rezervărilor pentru Airbnb. Valoarea totală a tuturor rezervărilor prin intermediul Airbnb a crescut cu 11% de la an la an, ajungând la 21,2 miliarde de dolari pentru perioada de trei luni. Aceasta reprezintă o scădere faţă de creşterea de 12% a rezervărilor din primul trimestru, de 15% în ultimul trimestru din 2023 şi de 17% în al treilea trimestru din 2023.

Comentariul Airbnb este foarte probabil să alimenteze şi mai mult teza de slăbire a consumului adoptată de mulţi participanţi la piaţă în acest moment. Un alt aspect ce trebuie subliniat este acela că ritmul de creştere Airbnb încetineşte pe măsură ce elementul de "revenge travel" (călătorii mai frecvente decât în perioada prepandemică, populaţia dorind să compenseze după lockdown) se estompează.

Booking a raportat o creştere mai lentă decât cea preconizată a numărului de nopţi de cazare rezervate. Compania a declarat că a observat o "slăbiciune" în călătoriile europene, punctează analistul din cadrul XTB România.

Un nou raport al Comisiei Europene de Călătorii privind cheltuielile de turism şi tendinţele de călătorie, publicat în al doilea trimestru al anului 2024 şi prezentat de Bloomberg, confirmă faptul că cererea pentru regiune continuă să crească.

Potrivit raportului, se estimează că turiştii internaţionali vor cheltui anul acesta în Europa o sumă record de 800 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creştere de 37% faţă de nivelul de 583 de miliarde de euro înregistrat înainte de pandemie, conform datelor Organizaţiei Mondiale a Turismului a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Reducerea dobânzilor, impulsul salvator?

Sosirile vizitatorilor străini au crescut cu 6% faţă de 2019 până în prezent, marcând un nou record pentru Europa. Totuşi, această valoare record nu este datorată doar unei cereri în creştere, ci mai degrabă este o urmare a unei creşteri agresive a costurilor de cazare şi a altor costuri adiacente unei vacanţe în comparaţie cu perioada dinainte de 2020.

Compania de date din sectorul ospitalier STR şi Tourism Economics şi-au redus recent previziunile privind creşterea cererii hoteliere în Statele Unite. Firmele de evaluare estimează acum o creştere mai modestă de 2,1% a tarifelor medii zilnice în acest an, în scădere faţă de estimarea anterioară de 3,1%.

În timp ce industria rămâne prudent optimistă în ceea ce priveşte restul anului, redresarea hotelurilor accesibile depinde de revenirea călătoriilor de agrement şi de potenţialele reduceri ale ratei dobânzii. O creştere între 2,1% şi 2,4% ar fi mai mică decât creşterea inflaţiei de 3,4% prognozată de către membrii Federal Reserve Bank of Philadelphia.

CBRE, companie lider în sectorul imobiliar comercial, a declarat că oferta tot mai mare de închirieri pe termen scurt şi de vacanţă şi revenirea ofertelor mai accesibile pentru navele de croazieră ar putea reprezenta un alt element de concurenţă pentru sectorul ospitalier tradiţional, subliniază analistul financiar din cadrul XTB România.

Totuşi, reducerea ratelor dobânzilor, atât de aşteptată de către pieţele de capital, ar putea contribui la atenuarea unei părţi din presiunea financiară asupra consumatorilor, ceea ce ar putea stimula cererea pentru hoteluri mai accesibile.

Dacă Rezerva Federală va reduce ratele dobânzilor, există optimismul că cererea hotelieră se va îmbunătăţi în ultima parte a anului, cu scăderi mai puţin severe datorită unui mediu economic în general mai bun, care va reduce presiunea bugetară în rândul populaţiei.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb