Condamnări în dosarul Microsoft

Ioana Dogaru
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 24 martie 2016

 Condamnări în dosarul Microsoft

Actualizare 14:52

Omul de afaceri Nicolae Dumitru a fost condamnat joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la un an şi şase luni închisoare cu suspendare, transmit televiziunile de ştiri.

Fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare.

Omul de afaceri Dorin Cocoş a fost condamnat joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare.

Fostul primar din Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan a fost condamnat joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la trei ani de închisoare cu executare.

--------------

Judecătorii ÎCCJ au anunţat că vor da sentinţa în dosarul Microsoft pe data de 24 martie, transmit televiziunile de ştiri.

La ultimul termen al procesului, procurorul de şedinţă a solicitat condamnarea la închisoare cu executare a celor patru şi confiscarea specială a unor sume de bani, respectiv 2 milioane euro de la Gabriel Sandu, 2 milioane euro de la Dorin Cocoş, 7,5 milioane dolari şi 2 milioane euro de la Nicolae Dumitru şi 4 milioane euro de la Gheorghe Ştefan.

Procurorii DNA au cerut pedeapsa cu închisoarea pentru toţi cei patru inculpaţi. Dintre aceştia, Gheorghe Ştefan, zis şi Pinalti, riscă cea mai mare pedeapsă, respectiv 7 ani după gratii, informează Antena3.

După calculele avocaţilor, Dorin Cocoş, Nicolae Dumitru şi Gabriel Sandu nu ar trebui să primească mai mult de 2 ani şi 4 luni de închisoare, precizează sursa citată.

La ultimul termen, avocatul lui Dorin Cocoş a spus că acesta a formulat un denunţ şi a colaborat cu procurorii DNA, şi-a recunoscut faptele, astfel încât pedeapsa maximă pe care ar trebui să o primească ar fi de 2 ani închisoare cu suspendare, aminteşte Agerpres.

De asemenea, avocatul lui Nicolae Dumitru a cerut ridicarea sechestrului pus de procurori pe bunurile acestuia, arătând că omul de afaceri a achitat 2 milioane de dolari şi un milion de euro, reprezentând prejudiciul reţinut în cazul lui.

Toţi cei patru inculpaţi au declarat în ultimul cuvânt că regretă faptele comise şi au cerut să fie condamnaţi la închisoare cu suspendare sau prestarea de muncă în folosul comunităţii.

"Regret din suflet că am ajuns să comit o faptă penală. Sper într-o pedeapsă cu suspendare, sub supraveghere, ca să pot munci şi să câştig banii pe care i-am însuşit şi să-i dau statului", a afirmat Dorin Cocoş.

"Azi am realizat că am greşit. Îmi pare rău, a fost o situaţie, într-un fel gândeşti la 53 de ani, altfel la 40 şi deloc la 20. Sunt de acord să muncesc oricând în folosul comunităţii. Vreau să fiu liber şi să-mi văd copiii", a declarat Gabriel Sandu.

"Regret faptele. În primul rând, regret că am intrat în politică. Merit o pedeapsă proporţională cu fapta mea. Vreau să fac muncă în folosul comunităţii, fără să fiu remunerat", a spus şi fostul primar Gheorghe Ştefan.

De asemenea, omul de afaceri Dumitru Nicolae a susţinut că regretă "profund" faptele pe care le-a comis şi speră să repare ce a greşit.

Potrivit DNA, contractul-cadru de închiriere de licenţe Microsoft din 15 aprilie 2004 ar fi fost încheiat în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României şi, implicit, permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate.

Astfel, susţin anchetatorii, contractul-cadru s-ar fi încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, invocându-se în mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens Computers, la un preţ cu cel puţin 40% mai mare faţă de preţul real, având la bază un necesar nefundamentat.

"La nivelul anului 2009, instituţiile beneficiare utilizau un număr de 150.694 licenţe ce au fost achiziţionate în perioada 2004 - 2008 în baza prevederilor contractului comercial de închiriere a licenţelor referitor la produsele Microsoft nr. 0115 RO şi a actelor adiţionale ale acestuia. Efectele contractului au încetat la 26 aprilie 2009, dată la care a expirat şi dreptul neexclusiv de utilizare a licenţelor. În contextul încetării dreptului de utilizare a licenţelor şi a efectelor contractului de închiriere de licenţe, a fost identificată o nouă oportunitate de afaceri în distribuirea de licenţe Microsoft către Guvernul României", preciza DNA.

În primăvara anului 2009 a avut loc o întrevedere între Cocoş, Ştefan, Sandu şi alte persoane pentru a se discuta chestiuni generale legate de posibilităţile pe care le avea Ministerul Comunicaţiilor la finalizarea contractului cu Fujitsu Siemens Computers, pentru asigurarea în continuare a licenţelor necesare: exercitarea dreptului de cumpărare sau încheierea unui nou contract de închiriere.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. Dar de domnul Dan Nica ce se mai aude?

    1. S-a dat la fund, s-a inghesuit pe lista de la europarlamentare, incercand sa dispara din atentia publica, doar-doar i se va perde urma.

    Dar de ce asa de putini ani ?

    1. Au fost vânturati aiurea doar cat sa arate DNA-ul ca actioneaza pe tot spectrul politic. Le-a dat cativa ani sa nu se judece astia la cedo pentru arestul preventiv.

      Spectacolul s-a terminat, DNA-ul incaleca iar pesedisti. 

      daca un om de rand fura o gaina 3 ani eu nu mai inteleg nimic suntem luati la misto populatiaacestei tari

      pai cat vrei sa le dea la atatea milioane de euro ce au luat miliarde de euro lasa ca la anu mai fac una ca scapa repede

      Asta e o invitatie la frauda! Adica fur,marturisesc si iau 2ANI!

      I nSUA pentru frauda se da 20 ani! 

      ....cu suspendare.

      Furi de 7,5 mil. de dolari si 2 mil.de Euro....Dai inapoi 2 mil.de dolari si un milion de Euro...Iti faci socoteala de afaceri::: Profit 5,5 mil. de dolari si 1 mil. de Euro si in final omul de afaceri este pedepsit la 1 an si sase luni cu suspendare.....Asta da afacere...ma abonez cu incredere si eu.

    da de dosarul eads d.na kovesi a uitat...

    poate pt. ca d.n blaga a sustinut ,candva numirea ei,? 

    Ce au primit penalii României din dosarul Microsoft este premiere. frumossssss . furați tot ce se poate. super baieți

    "procurorul de ședință a solicitat condamnarea la închisoare cu executare a celor patru și confiscarea specială a unor sume de bani, respectiv 2 milioane euro de la Gabriel Sandu, 2 milioane euro de la Dorin Cocoș, 7,5 milioane dolari și 2 milioane euro de la Nicolae Dumitru și 4 milioane euro de la Gheorghe Ștefan."

    A decis judecătorul și confiscarea? 

    1. stai linistit ca nu are ce sa le ia nu mai au nimic pe numele lor

    Incredibil,cat pt.o gaina;aproape ca i-a premiat,e strigator la cer,nu stii ce sa mai crezi..

    1. Paradisul hotilor girat de institutile statului!

    bai nene astia sunt nebuni numai atat lea dat pai mai bine te apuci de furat in romania decat sa muncesti ca bou ca la asa pedeapsa se merita

    1. Sunt rasplatiti ca au furat mult ?

    daca furi din magazin ca iti e foame ca asa sa ajuns in tara asta din cauza parlamentarilor asta care au distrus tara iti da mai mult decat lea dat la hotii astia .judecatori lu peste prajit o mana o spala pe alta .la furat ca nu mai tine nu vedeti ce pedepse mici la atatea milioane de euro

    la ce pedepse lea dat zici ca au furat 15 oi de la stana nu ca au furat milioane de euro .halal judecatori si procurori.

    1. Furatul in ROMANIA doar plutonul de executie il ma poate opri!

      No cui totii suntem de vina de ce se intampla!

      Ne lamentam numai pe faccebook! 

    vai mama noastra pentru o caruta de lemne din padure acum 2 ierni cineva a luat 2 ani cu executare avea 3 copii acasa sa dus sa ia lemne de foc pai nu te crucesti cand vezi ca astia au devalizat tara si ce pedepse le da

    1. e tare asta cu crucitu. scuipa in sin si esti ok.

    Sfidare, batjocura, bascalie, bataie de joc...

    Aceasta sentinta duce in derizoriu si lipseste de continut orice incercare de a pomeni despre dreptate si justitie in Romania. Este, in egala masura, o mare flegma in obrazul tuturor hotilor si gainarilor care au facut, fac sau vor face puscarie pentru te miri ce. Doamna Livia Stanciu tocmai si-au bagat p..a direct in toti romanii. Alooo, ambasada S.U.A., acum nu mai behaiti cacaturi prin comunicate de presa? 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb