Pe data de 29.08.2024, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a desfăşurat o acţiune de control operativ, în cadrul Comandamentului Litoral 2024, la Hotel Delta, din staţiunea Jupiter administrată de operatorul economic Delta Aurora SA, conform unui comunicat remis redacţiei.
Pentru abaterile de la legislaţia în domeniu constatate, comisarii ANPC au aplicat următoarele sancţiuni:
-amenzi contravenţionale în valoare de 63.000 lei
-oprirea temporară a prestării serviciilor în blocul alimentar, până la remedierea deficienţelor
-oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme
-remedierea deficienţelor de informare, în termen de maximum 30 de zile
-propunerea emiterii deciziei de încetare a practicilor comerciale înşelătoare privind informarea consumatorilor.
"Din păcate comisarii ANPC întâlnesc şi astfel de situaţii în cadrul controalelor. Chiar dacă au fost consiliaţi, unii operatori economici continuă să ignore prevederile legii, motiv pentru care suntem nevoiţi să luăm măsura opririi activităţii, menită să preîntâmpine punerea în pericol a consumatorilor" - Sebastian Hotca, preşedinte interimar al ANPC.
Neregulile întâlnite au fost următoarele:
- folosirea unor produse nesigure, respectiv: materii prime cu data durabilităţii minimale depăşită, utilizarea unor materii prime cu stare termică modificată, contrar impunerii producătorilor, depozitarea direct pe paviment a produselor alimentare şi materiilor prime
- prestarea unor servicii ce pot pune în pericol viaţa, siguranţa sau sănătatea consumatorilor prin: utilizarea unor agregate frigorifice insalubre, destinate băuturilor îmbuteliate in care se depozitau materii prime si alimente, echipamente frigorifice cu deficienţe de structură (cheder şi rafturi cu urme pregnante de rugină), utilizarea unui spatiu insalubru destinat depozitării legumelor şi fructelor utilizate în procesul tehnologic al blocului alimentar, utilizarea, la bar, a unor materii prime ce conţin, ca ingredient, E129 "Rosu Allura", fără a informa consumatorii asupra riscurilor de sănătate
- folosirea unor practici comerciale înşeătoare prin informarea intenţionat eronată a compoziţiei şi ingredientelor preparatelor finite destinate consumatorilor
- condiţii tehnice improprii: deficienţe de structură ale pavimentului si ale pereţilor în 2 din camerele de cazare ale unităţii, verificate prin sondaj, neetichetarea conformă a amperajului aparatelor de curent electric din unităţile de cazare verificate,