MACRON: "Propun să se creeze un program european care să susţină în mod direct finanţarea colectivităţilor locale care primesc şi integrează refugiaţi"

M.D.
Internaţional / 17 aprilie 2018

Emmanuel Macron (sursa foto: Facebook)

Emmanuel Macron (sursa foto: Facebook)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus, astăzi, în primul discurs pe care l-a susţinut în faţa eurodeputaţilor reuniţi în Parlamentul European (PE) la Strasbourg, să se creeze un "program european" privind finanţarea colectivităţilor care primesc refugiaţi, în vederea depăşirii "dezbaterii otrăvite" pe tema cotelor de repartizare în UE, relatează AFP, informează News.ro.

"Propun să se creeze un program european care să susţină în mod direct finanţarea colectivităţilor locale care primesc şi integrează refugiaţi", a declarat el.

În opinia sa, este vorba despre unul dintre dosarele în care "trebuie să obţinem rezultatele tangibile".

În acest scop, a subliniat Macron, este necesar "să se deblocheze dezbaterea cu privire la regulamentul de la Dublin şi relocalizări, dar să se depăşească această dezbatere, construind solidaritatea internă şi externă de care Europa are nevoie".

Statele membre UE şi-au dat termen până în iunie, să se pună de acord asupra unei reforme a "regulamentului de la Dublin", care desemnează ce ţară este responsabilă să soluţioneze o cerere de azil în Europa.

Acest dispozitiv, criticat, o încredinţează întotdeauna ţărilor în care se intră pe teritoriul UE, făcând să apese o povară disproporţionată asupra unor state ca Grecia şi Italia. Însă o reformare a dispozitivului este blocată de peste doi ani.

Comisia Europeană (CE), susţinută de Berlin, propune împărţirea primirii prin cote de "relocalizare", care să fie declanşate numai în cazul unor crize ca cea din 2015, când 1,26 de milioane de persoane au cerut azil în UE.

Însă mai multe ţări, cu Polonia şi Ungaria în frunte, refuză categoric orice idee de repartizare obligatorie, subliniind asupra opoziţiei opiniilor lor publice faţă de asemenea măsuri.

În pofida unei absenţe a consensului, UE a adoptat în 2015 un plan excepţional de "relocalizare" din Italia şi Grecia, în baza unor cote obligatorii de primire, care a expirat în septembrie 2017 şi pe care mai multe ţări din Europa de Est au refuzat să-l aplice.

Şeful statului francez a îndemnat de asemenea la o campanie energică în vederea alegerilor europene de anul viitor, în contextul în care Uniunea Europeană se pregăteşte de retragerea Regatului Unit şi se confruntă cu o ascensiune a naţionalismului, relatează The Associated Press.

Macron le-a transmis euparlamentarilor că "este important să existe o dezbatere democratică, critică, cu privire la ceea ce este Europa" înaintea alegerilor europene prevăzute în mai 2019.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb