Philip Morris declară că România este în topul ţărilor europene cu cele mai mari scăderi ale consumului ilicit de ţigări

T.B.
Companii / 28 iunie 2023

 Philip Morris declară că România este în topul ţărilor europene cu cele mai mari scăderi ale consumului ilicit de ţigări

Philip Morris International (PMI) avertizează cu privire la creşterea consumului ilicit de ţigări în Uniunea Europeană (UE), care privează guvernele de venituri la bugetul de stat de miliarde de dolari şi erodează politicile de control al tutunului. PMI solicită reevaluarea politicilor care au dus la creşterea pieţei ilegale din UE şi cere să fie luate în considerare abordări moderne care pot ajuta milioane de oameni să renunţe la continuarea fumatului.

Studiul anual KPMG pentru 2022 cu privire la consumul ilicit de ţigări în UE, Marea Britanie, Norvegia, Elveţia, Moldova şi Ucraina, realizat la cererea Philip Morris International, relevă faptul că doar în Uniunea Europeană au fost consumate 35,8 miliarde de ţigări ilicite, ceea ce a făcut ca guvernele să piardă venituri estimate de 11,3 miliarde de euro, cu 8,5% mai mult decât în 2021.

În ciuda creşterii totale a consumului ilicit, studiul KPMG notează că majoritatea ţărilor membre UE - 21 din 27 de ţări - au înregistrat o cotă stabilă sau în scădere a consumului de ţigări ilicite în 2022. Cu excepţia Franţei, consumul ilicit total în restul pieţelor care au făcut obiectul studiului s-a diminuat cu 7,5%, în mare parte datorită scăderilor din Grecia, Olanda, Portugalia şi România.

În Polonia şi România, conform datelor publicate în studiul KPMG, consumul ilicit de ţigări a atins un nivel minim istoric. Astfel, în România, consumul ilicit de ţigări a scăzut în 2022 şi a atins o medie anuală de 6,4%.

"Ne bucurăm că suntem un exemplu pozitiv la nivel european în ceea ce priveşte scăderea comerţului ilicit de ţigări. România este între primele patru ţări cu cele mai mari scăderi ale nivelului de consum ilicit din UE, cu o medie anuală de 6,4% în 2022. Suntem prezenţi în România de 30 de ani, iar în cele trei decenii de când Philip Morris International se află pe piaţa locală au fost investiţi aici peste 1 miliard de dolari. Intenţia noastră este să continuăm să investim şi să ne desfăşurăm activitatea în mod responsabil şi sustenabil, iar combaterea traficului ilicit de ţigări este o problemă care ne preocupă în mod constant. Philip Morris România va continua să susţină autorităţile statului în combaterea comerţului ilicit cu ţigări şi alte produse din tutun."- Mircea Scăunaşu, Director General, Philip Morris România.

În ciuda scăderii istorice a consumului ilicit de ţigări, în 2022, statul român a pierdut 259 milioane de euro la bugetul de stat din cauza ţigărilor ilicite (1,8 miliarde de ţigări ilicite consumate).

"Nivelul minim istoric al pieţei negre de ţigarete pe care România l-a înregistrat anul trecut se datorează efortului susţinut al autorităţilor de control şi unei politici publice fiscale predictibile, de creştere moderată a accizelor. Să nu uităm că România este statul european cu cele mai scumpe ţigări, raportat la puterea de cumpărare. În aceste condiţii, nivelul minim istoric al pieţei negre arată şi o foarte bună securizare a frontierelor, un pas esenţial în aderarea României la Schengen. La ce poate duce o politică de creştere agresivă a accizelor putem vedea în cazul Franţei, care, deşi este un stat semnatar al Acordului Schengen, s-a confruntat anul trecut cu un nivel-record al traficului ilicit de ţigarete, care a ajuns la 39%. Autorităţile de la Bucureşti ar putea să le dea lecţii celor de la Paris în această privinţă." - Dragoş Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

Creşterea pieţei ilegale din UE a fost determinată parţial de creşterea consumului de ţigări contrafăcute, care a atins cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată. Cea mai mare parte a ţigărilor contrafăcute (61,5%) au fost consumate în Franţa.

"Unele ţări nu sunt dispuse să adopte inovaţia şi să pună la dispoziţia fumătorilor adulţi, care altfel ar continua să fumeze, alternative mai bune şi continuă să se bazeze pe politici care au contribuit la starea actuală a comerţului ilicit. Costul ignorării impactului negativ pe care îl are consumul de ţigări ilicite asupra fumătorilor adulţi, precum şi asupra sănătăţii publice, este prea mare pentru a fi ignorat", a declarat Gregoire Verdeaux, Senior Vice President External Affairs, Philip Morris International. "A devenit cu adevărat o problemă "made in the EU", deoarece ţigările contrafăcute sunt fabricate, distribuite, vândute şi consumate în ţările din UE, iar în acest fel sunt subminate eforturile de reducere şi eliminare a fumatului şi obiectivele de sănătate publică în ansamblu."

Potrivit interviurilor cu autorităţile de aplicare a legii incluse în raportul KPMG, producţia şi distribuţia de ţigări contrafăcute în interiorul graniţelor UE este în creştere. Organizaţiile infracţionale îşi concentrează activităţile şi vizează statele membre ale UE cu cele mai mari taxe şi preţuri, ceea ce duce la profituri mai mari.

"Raportul KPMG arată în mod clar cum creşterea pieţei ilegale de ţigări reprezintă o ameninţare existenţială la adresa sustenabilităţii şi transformării industriei în Europa. Se observă că problema ţigărilor ilicite în UE este concentrată în câteva ţări, în care guvernele nu au adoptat politici inovatoare pentru a descuraja în mod eficient milioane de persoane să continue să fumeze", a adăugat Verdeaux. "Politicile tradiţionale de control al tutunului sunt pur şi simplu insuficiente. Politicile fiscale agresive, abordările prohibiţioniste şi lipsa de descurajare în ţări precum Franţa şi Belgia nu fac decât să aducă beneficii infractorilor şi să-i împingă pe fumătorii adulţi spre piaţa neagră."

Ţări precum Belgia, Danemarca, Franţa şi Germania înregistrează o creştere a capturilor de ţigări şi a raidurilor asupra operaţiunilor de producţie clandestină.

"Elaborarea eficientă a politicilor, calendarele fiscale, sancţiunile descurajatoare şi aplicarea eficientă a legii permit mai multor state membre ale UE să înregistreze o scădere a consumului de ţigări ilicite", a declarat Massimo Andolina, President Europe Region, Philip Morris International. "În alte ţări este regretabil că asistăm la trecerea pieţei legale către una condusă de reţele infracţionale, care atestă eşecul unor creşteri disproporţionate de taxe în cadrul unor politici care nu au în vedere principiul diferenţierii riscurilor. Raportul KPMG ar trebui să servească drept semnal de alarmă pentru autorităţile de reglementare şi factorii de decizie politică din UE pentru a lua în considerare faptul că milioane de consumatori se bazează pe piaţa neagră pentru a continua să fumeze."

Moldova şi Ucraina au fost incluse pentru prima dată în raportul KPMG. Concluziile raportului din 2022 au plasat Ucraina pe locul al doilea în Europa în ceea ce priveşte consumul ilicit de ţigări, cu 7,4 miliarde de ţigări ilicite. Ucraina se plasează astfel după Franţa, cu 16,9 miliarde de ţigări ilicite. Din 2018, ponderea ţigărilor ilicite în Ucraina a avut o tendinţă crescătoare, astfel, în 2022, una din cinci ţigări consumate provine de pe piaţa ilegală. A treia cea mai mare piaţă pentru ţigările ilicite din Europa este Marea Britanie, în creştere cu 5,9 miliarde din 2020.

"În aceste vremuri dificile din punct de vedere economic, în care inflaţia pune o presiune suplimentară asupra puterii de cumpărare a consumatorilor, avem nevoie de o aplicare robustă a legii, de abordări complexe de reglementare şi de politici de perspectivă care pot contribui la îmbunătăţirea vieţii a milioane de adulţi care continuă să fumeze", a remarcat Verdeaux. "Aceasta include şi adoptarea unor politici diferenţiate privind alternativele la ţigări, inclusiv accesul la informaţii despre alternative mai bune şi produse fără fum care să fie disponibile şi accesibile tuturor. Nimeni nu ar trebui să fie lăsat în urmă."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb