5 beneficii ale ventilaţiei corecte în şcoli

F.D.
Miscellanea / 14 septembrie 2022

5 beneficii ale ventilaţiei corecte în şcoli

Începutul şcolii înseamnă pentru un procent însemnat dintre elevi şi profesori şi un risc crescut de a contracta bolile de sezon, inclusiv coronavirusul. Studiul realizat de fundaţia Hume în şcolile din regiunea Marche, Italia concluzionează că incidenţa cea mai mică a cazurilor de Covid 19 se înregistrează acolo unde sistemele de ventilaţie sunt mai performante, conform unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Potrivit sursei citate, cu o densitate de aproximativ 30 de copii în fiecare clasă, într-un spaţiu incorect ventilat aerul devine rapid foarte poluat, un mediu propice de transmitere a virusurilor. Pentru protejarea sănătăţii copiilor şi creşterea capacităţii de concentrare este nevoie de aport de aer natural, care se obţine foarte simplu, prin automatizarea ferestrelor.

Clădirile destinate birourilor, la fel ca orice alte spaţii cu densitate mare de persoane sunt supuse aceluiaşi risc. Iată 5 beneficii ale ventilaţiei corecte în şcoli, valabile de altfel pentru toate spaţiile foarte aglomerate.

1.Sănătatea copiilor are de câştigat!

Soluţiile de automatizare a ferestrelor susţin un mediu sănătos în şcoli, pentru că asigură ventilarea naturală. Studiul realizat de fundaţia Hume în şcolile din regiunea Marche, Italia, în perioada Septembrie 2021 - Ianuarie 2022 a pus în evidenţă faptul că infecţiile cu coronavirus au scăzut proporţional cu frecvenţa împrospătării aerului. Astfel, la o ventilare completă de 2.4 ori pe oră infectările cu coronavirus au fost reduse cu 40%, cu 66.8% în cazul în care aerul era reîmprospătat de 4 ori pe oră şi cu 82.5% acolo unde acest lucru se întâmpla de 6 ori/oră. Studiul realizat de fundaţia Hume arată că şi sistemele de ventilaţie mecanică sunt la fel de eficiente. Astfel, dacă s-ar instala astfel de soluţii s-ar putea trece de la 250 de cazuri la 100.000 de elevi (nivelul de alertă setat de ministerul educaţiei italian) la 50 de cazuri la 100.000.

Ventilarea corectă a sălilor de clasă, amfiteatrelor şi a tuturor spaţiilor aglomerate, în care oamenii petrec timp îndelungat previne apariţia multor probleme de sănătate, între care se numără durerile de cap, alergiile, crizele de astm, erupţiile cutanate şi rinitele alergice.

2.Siguranţă în caz de incendiu

Pe lângă asigurarea ventilaţiei naturale zilnice si economia de energie electrică destinată climatizării, ferestrele automatizate pot avea şi funcţie desfumare (evacuarea fumului şi gazelor fierbinţi în caz de incendiu). Spre exemplu, dacă sunt conforme cu standardele naţionale (P118) şi cu normele europene (EN12101), actuatoare cu lanţ pentru ferestre denumite şi motoare cu lanţ pot fi utilizate pentru desfumare, atât la evacuarea fumului, cât şi la aportul de aer proaspăt, din exteror. În oferta KADRA, companie românească cu aproape 30 de ani experienţă pe piaţă se regăsesc şi motoare cu lanţ "inteligente", ce permit atât utilizarea în modul silenţios (viteză mică) pentru ventilaţie cât şi deschiderea rapidă şi totală (full stroke, full speed) în caz de incendiu.

3. Economii la menţinerea temperaturii optime

În condiţiile creşterii semnificative a preţului la energia electrică şi gaz, automatizarea ferestrelor ajută la realizarea unor economii substanţiale la energia necesară menţinerii unei temperaturi optime în clădire. Spre exemplu, un sistem de ventilaţie VAV (cu volum de aer variabil) bazat pe automatizări inteligente pentru ferestre poate genera o economie între 10% şi 21%.

4.Prevenirea apariţiei condensului şi mucegaiului

Umiditatea excesivă poate conduce la apariţia condensului şi a mucegaiului. La rândul lor, acestea influentează negativ starea de sănătate a copiilor şi profesorilor. Reacţiile alergice şi problemele respiratorii sunt doar câteva dintre afecţiunile ce pot fi dezvoltate în spaţiile umede. Ventilaţia corectă previne toate aceste probleme optimizând nivelul umidităţii.

5.Confort sporit, concentrare mai bună

Multe clase din şcolile româneşti sunt supraaglomerate, iar când foarte multe persoane se adună într-un spaţiu restrâns, mediul va deveni curând sufocant. Un spaţiu bine ventilat va fi instantaneu mai confortabil, creând un mediu mai relaxant, propice concentrării şi studiului. De altfel, aceasta este valabil atât pentru şcoli, cât şi pentru clădiri de birouri, spaţii de producţie, comerciale, se mai arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb