A fost arestat omul de afaceri Jaroslav Hascaka care ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack

J.P.
Internaţional / 2 decembrie 2020

A fost arestat omul de afaceri Jaroslav Hascaka care ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack

Omul de afaceri Jaroslav Ha¹èak, care ar fi ordonat uciderea jurnalistului slovac Jan Kuciack, a fost arestat, transmite aktuality.sk. Milidardarul Penta Investments, care a preluat şi farmaciile Sensiblu din România, este acuzat de fapte de corupţie şi spălare de bani, relatează dennikn.sk, conform G4media.

Potrivit publicaţiei, poliţia slovacă a efectuat marţi percheziţii la sediul Penta, acţiune în urma căreia omul de afaceri a fost reţinut.

Jaroslav Ha¹èak este cofondatorul Penta Investments, care are investiţii, mai ales în Europa de Est, în industria medicală, bancară, real estate şi aeronautică. Penta, pe care Ha¹èak o controlează împreună cu Mark Dospiva, are interese în Privatbanka, în lanţul de farmacii Dr. Max şi operatorul de pariuri sportive Fortuna.

Compania plănuia să deschidă şi în România peste 418 farmacii sub noul nume, în 93 de oraşe din toată ţara, după ce grupul din Cehia a cumpărat 43 de farmacii Belladonna.

Anul trecut, Penta a mai cumpărat şi A&D Pharma, din care fac parte farmaciile Sensiblu (reţeaua despre care presa a speculat în trecut că i-ar fi aparţinut Danei Năstase-soţia fostului premier Adrian Năstase).

De asemenea, Penta Investments Group este acţionarul majoritar al Fortuna Entertainment Group, operator ceh de pariuri sportive şi jocuri de noroc care deţine o cotă semnificativă din piaţa internă.

În 2017 operatorul a preluat în România companiile Bet Active Concept, Bet Zone, Public Slots şi Slot Arena de la Fortbet Holdings. Fortuna Entertainment Group este cea mai mare companie care acţionează în domeniul pariurilor şi jocurilor sportive din Europa Centrală şi de Est, cu peste 6.200 de angajaţi.

Grupul de investiţii Penta Investments a fost fondat în 1994 de către Marek Dospiva (din Cehia) şi Jaroslav Ha¹èak, Juraj Herko, Martin Kú¹ik şi Jozef Oravkin (din Slovacia) şi a fost considerat un exemplu legat de modul în care nomenclatura comunistă şi din fosta Cehoslovacie a reuşit să se "adapteze" la economia de piaţă. De altfel, ani întregi, Alojz Lorenc, fostul şef al Poliţiei secrete cehoslovace din vremea comunismului, a deţinut o poziţie importantă în companie, amplificând imaginea legăturilor cu trecutul comunist. Numele Penta a fost menţiunt ca un tribut pentru cei cinci fondatori.

Imaginea Penta Group a fost atinsă şi de aşanumitul Scandal Gorilla, o afacere de corupţie care a izbucnit în Slovacia în 2012, descrisă pe larg la acea dată de Euractiv. Mai multe informaţii care descriau potenţiale practici corupte între politicieni şi companii au fost făcute publice, deşi se pare că erau cunoscute în mediul politic şi al jurnaliştilor cu câţiva ani înainte.

Scandalul Gorilla s-a terminat fără concluzii clare, după ce s-a invocat lipsa autentiticităţii înregistrărilor. Ulterior, Jaroslav Ha¹èak a declarat pentru o publicaţie din Slovacia că persoanele şi tranzacţiile care apar în dosarul Gorilla se bazează pe realitate, dar contextul acestor întâlniri nu este adevărat.

Martin Kú¹ik e suspectat şi că ar fi ordonat uciderea jurnalistului Jan Kuciak

G4media reanimteşte că jurnalistul Jan Kuciak a documentat anchete despre activitatea dezvoltatorului imobiliar Marian Kocner. Jurnalistul a fost ucis în 2018, împreună cu logodnica sa Martina Kusnirova, la domiciliul lor situat la aproximativ 60 km de Bratislava, într-o execuţie în stil mafiot.

Omul de afaceri slovac Martin Kú¹ik e suspectat că a ordonat asasinarea jurnalistului de investigaţie Jan Kuciak a luat decizia privind eliminarea acestuia după ce a constatat că este imposibil să-l facă să tacă, potrivit unui document judiciar citat luni de numeroase media slovace.

Asasinarea jurnalistului a declanşat ample manifestaţii de protest care l-au forţat pe premierul Robert Fico să demisioneze şi au favorizat alegerea unei avocate anticorupţie, Zuzana Caputova, la preşedinţia Slovaciei. Totodată, ancheta asupra uciderii lui Kuciak a dus la concedierea a 12 judecători suspectaţi de corupţie şi de alte acte reprobabile.

În urma uciderii jurnalistului Jan Kuciak şi a logodnicei sale, în presa slovacă au apărut articole despre amploarea fenomenului corupţiei în interiorul poliţiei.

Un tribunal specializat din Slovacia l-a condamnat în 6 aprilie 2020 pe Miroslav Marcek, fost militar, la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a jurnalistului de investigaţie şi a logodnicei sale.

"Am bătut la uşă, domnul Kuciak mi-a deschis. L-am împuşcat în piept", a povestit la tribunal fostul soldat profesionist Miroslav Marcek, în vârstă de 37 de ani.

"Din nefericire, am văzut că era cu altă persoană, ea a fugit în bucătărie şi am tras asupra ei. Ştiu că a murit instantaneu. La plecare, am mai tras un foc asupra lui Kuciak, care era întins pe scări", a adăugat el.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb