A treia săptămână de război în Israel

F.D.
Internaţional / 21 - 29 octombrie 2023

A treia săptămână de război în Israel

Stare de război în Israel, în urma atacului Hamas

A doua săptămână de război în Israel

Actualizare - CNN: Israelul anunţă că forţele terestre "îşi extind operaţiunile"

Forţele de Apărare Israeliene (IDF) au anunţat vineri că "extind operaţiunile terestre" în Fâşia Gaza, potrivit purtătorului de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, relatează CNN.

Anunţul vine în timp ce CNN raportează că o serie mare de explozii care au zguduit oraşul Gaza vineri seara.

---

Actualizare - Oficiali Gaza: Peste 7.300 de persoane au murit în urma atacurilor

Peste 7.300 de oameni au fost ucişi în Gaza începând cu 7 octombrie, anunţă Ministerul Sănătăţii din Gaza, relatează NBC.

În Cisiordania, peste 100 de persoane au fost ucise şi peste 1.900 au fost rănite, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătăţii.

Peste un milion de persoane au fost strămutate în Gaza ca urmare a atacurilor aeriene israeliene.

----

Actualizare - Reuters: Israelul acuză Hamas că foloseşte principalul spital din Gaza ca scut pentru tuneluri şi centre operaţionale

Armata israeliană a acuzat vineri mişcarea islamistă Hamas că foloseşte principalul spital din Gaza ca scut pentru tunelurile şi centrele sale operaţionale...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - CNN: Negocierile pentru eliberarea ostaticilor au înregistrat "progrese semnificative"

Negocierile conduse de Qatar pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas au înregistrat "progrese semnificative", relatează CNN.

"Negocierile merg foarte bine. Avem un rezultat pozitiv", a declarat o sursă implicată în aceste negocieri pentru CNN. "În continuare avem probleme de rezolvat, dar discuţiile continuă şi suntm plini de speranţă".

Întrebat despre stadiul negocierilor, ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant a spus că "orice" Un oficial occidental a declarat că există în continuare "optimism" referitor la o nouă eliberare de ostatici dar că, în acelaşi timp, "ceasul ticăie", în sensul că Israelul nu va mai amâna multă vreme invazia terestră în Gaza.

---

Actualizare - NBC: Armata israeliană a atacat de pe mare o bază navală Hamas

Soldaţii israelieni din Flota a 13-a au efectuat un "raid ţintit" de pe mare în sudul Fâşiei Gaza în timpul nopţii trecute, conform nbcnews.com.

În cadrul operaţiunii, forţele IDF au distrus infrastructuri teroriste ale organizaţiei Hamas şi au operat într-un complex folosit de forţele de comando navale ale organizaţiei teroriste, potrivit sursei citate.

La atac au luat parte şi alte nave ale marinei şi avioane. Trupele au părăsit zona la încheierea misiunii.

---

Actualizare - ONU: 8 camioane cu ajutoare umanitare sunt aşteptate să intre vineri în Gaza

Se aşteaptă să intre în Gaza încă opt camioane cu ajutor umanitar, anunţă Coordonatorul Umanitar al ONU pentru Teritoriul Palestinian Ocupat, relatează CNN.

"Am văzut câteva livrări de camioane care au început. Au început pe 21 octombrie. Au venit aproximativ 74 de camioane. Aşteptăm încă opt astăzi", a spus Lynn Hastings vineri la o conferinţă de presă.

Hastings a continuat spunând că întârzierile au fost cauzate de controlul camioanelor. "Pe lângă problemele tehnice şi problemele de securitate, există şi probleme politice", a spus ea, adăugând că există şi "o anumită presiune asupra guvernului Israelului în ceea ce priveşte politica sa internă".

---

Actualizare - EFE: O rachetă a lovit o clădire la Tel Aviv

Cel puţin trei persoane au fost rănite vineri după ce o clădire de locuinţe din partea de sud a metropolei israeliene Tel Aviv a fost lovită de o rachetă cu rază lungă de acţiune lansată de gruparea islamistă Hamas, a anunţat serviciul israelian de urgenţă, conform EFE.

Imagini video distribuite pe social media arată partea superioară a unei clădiri avariate de impactul unei rachete.

Sirenele de raid aerian au fost declanşate la Tel Aviv, în împrejurimile oraşului şi în zona centrală a Israelului apropiată de Fâşia Gaza. Potrivit televiziunii israeliene Canal 12, alte opt rachete au fost interceptate de sistemele antiaeriene.

Braţul armat al grupării islamiste Hamas a confirmat lansarea unor rachete dinspre Fâşia Gaza către Tel Aviv. Brigăzile al-Qassam menţionează într-un comunicat că acest atac este "un răspuns faţă de masacrele sioniste împotriva civililor" în Fâşia Gaza.

Peste 7.000 de persoane au murit în Fâşia Gaza în urma bombardamentelor efectuate de Israel ca represalii după atacul surpriză al Hamas asupra unor comunităţi din sudul Israelului pe 7 octombrie, când au murit pe teritoriul israelian peste 1.400 de persoane şi mai mult de 200 au fost luate ostatice de gruparea islamistă.

Potrivit guvernului israelian, peste 8.000 de rachete au fost deja trase dinspre Fâşia Gaza de către militanţii palestinieni de când a început acest război odată cu atacul Hamas. Dar majoritatea rachetelor au fost interceptate de sistemul israelian anti-rachetă Iron Dome.

---

Actualizare - UNRWA: Foametea şi bolile devin rapid o problemă majoră în Gaza

Şeful Agenţiei ONU pentru Refugiaţi din Palestina (UNRWA) a avertizat vineri că foametea şi bolile devin rapid o problemă majoră în Gaza şi a spus că este nevoie urgent de mai mult ajutor în enclavă...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Agenţii de presă: "SUA dezvăluie noi sancţiuni împotriva Hamas"

Departamentul de Trezorerie al SUA a dezvăluit astăzi un nou val de sancţiuni care vizează Hamas pentru a-i tăia resursele financiare, informează nbc news.

"Acţiunea de astăzi vizează active suplimentare din portofoliul de investiţii al Hamas şi persoane care facilitează evaziunea sancţiunilor", a declarat secretarul adjunct Wally Adeyemo la Royal United Services Institute din Londra, potrivit unui comunicat, transmite sursa menţionată.

El a spus că ultimele desemnări "subliniază rolul critic pe care îl joacă Iranul în furnizarea de sprijin financiar, logistic şi operaţional Hamas", menţionează sursa citată.

Departamentul urmăreşte acum şi "companii fictive, intermediari şi facilitatori noi", a spus el, adăugând "Hamas nu ar trebui să aibă unde să se ascundă", conform nbc news.

---

Actualizare - CNN: UE promite un ajutor suplimentar de 50 milioane euro pentru Gaza

Uniunea Europeană va oferi un ajutor suplimentar de 50 de milioane de euro pentru Gaza, a declarat joi preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministrul francez de Externe: "Gaza are nevoie de sute de camioane cu ajutoare umanitare"

Ajutorul trebuie să intre în Gaza "cât mai curând posibil", având nevoie de sute de camioane în fiecare zi, a declarat vineri ministrul francez de externe, Catherine Colonna...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Reuters: Hamas spune că eliberează ostatici când se opresc bombardamentele

Gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a transmis prin intermediul presei ruse că nu va elibera ostaticii luaţi în cursul atacului din 7 octombrie asupra Israelului decât dacă se convine asupra unui armistiţiu...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Hastings, ONU: Israelul se opune "în mod clar" livrărilor de ajutor

Israelul se opune "în mod clar" livrării de ajutor umanitar în nordul Gazei, unde sute de mii de civili rămân prinşi în timpul bombardamentelor necontenite, informează aljazeera.com.

"Guvernul Israelului a fost clar că nu vrea să furnizăm ajutor în nord. Aşadar, personalul nostru va trebui să îşi asume anumite riscuri de securitate dacă stabilim asistenţa pe care o avem pentru a salva vieţi şi trebuie să fie furnizată. Am mai spus că peste un milion de oameni nu pot pur şi simplu să se mute în sud, unde au avut loc bombardamente repetate. Nu există servicii, nu există adăpost acolo. Trebuie să fim capabili să oferim asistenţă acelor oameni şi trebuie să fim capabili să oferim asistenţă oriunde oamenii au nevoie.", spune Lynn Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru Palestina, porivit sursei menţionate.

---

Actualizare - Şeful UNRWA: Camioanele care intră în Gaza prin Rafah "nu sunt mai mult decât firimituri"

Vorbind într-o conferinţă de presă în Ierusalimul de Est ocupat, Philippe Lazzarini a cerut un armistiţiu umanitar, informează aljazeera.com.

"Mulţi dintre noi au văzut în aceste camioane [care intră prin punctul de trecere a frontierei Rafah] o rază de speranţă. Cu toate acestea, acest lucru devine o diversiune. Aceste câteva camioane nu sunt decât firimituri care nu vor face diferenţa pentru două milioane de oameni pe străzi. Ar trebui să evităm să transmitem mesajul că aceste câteva camioane pe zi înseamnă că asediul este ridicat pentru ajutor umanitar; acest lucru nu este adevărat. Sistemul actual este conceput să eşueze. Ceea ce este necesar este un flux de ajutor consecvent şi neîntrerupt şi, pentru a reuşi, avem nevoie de un armistiţiu umanitar pentru a ne asigura că acesta ajunge la cei în nevoie. Nu ar trebui să fie prea mult să cerem asta." a declarat comisarul-general al UNRWA, potrivit sursei menţionate.

---

Actualizare - Mass-media: "Peste 480 de morţi în raidurile aeriene israeliene în ultimele 24 de ore"

Cel puţin 481 de persoane au fost ucise în urma raidurilor aeriene israeliene în ultimele 24 de ore, conform autorităţii sanitare din Gaza, informează aljazeera.com.

În zilele anterioare, numărul a fost uneori semnificativ mai mare, menţionează sursa citată.

În total, 7,028 de palestinieni au fost ucişi de la începutul ultimului conflict, 66% dintre ei fiind femei şi copii, potrivit autorităţii, transmite sursa precizată.

---

Actualizare -IDF: Armata israeliană (IDF) a expus joi în faţa unor jurnalişti arme utilizate de comandouri ale Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie şi dintre care unele ar fi fost furnizate de Coreea de Nord şi Iran, potrivit IDF.

În timpul unei vizite la un sit militar ce nu poate fi dezvăluit, armata israeliană a arătat presei un arsenal de câteva zeci de arme care, a adăugat ea, au fost confiscate la locurile atacurilor comise de membri ai mişcării islamiste palestiniene: mine, lansatoare de rachete, obuze şi drone fabricate artizanal.

"Cred că între 5% şi 10% dintre armele de aici au fost fabricate în Iran", a afirmat un responsabil al armatei israeliene, a cărui identitate nu poate fi divulgată. "Şi 10% (sunt) nord-coreene. Restul a fost fabricat în Fâşia Gaza", a afirmat ofiţerul.

Inedite prin violenţa şi amploarea lor după înfiinţarea statului Israel, atacurile din 7 octombrie s-au soldat cu cel puţin 1.400 de morţi, majoritatea civili, iar 224 de persoane au fost răpite şi luate ostatice de Hamas în Fâşia Gaza.

Declanşată imediat ca represalii, bombardarea neîncetată a Fâşiei Gaza de către armata israeliană a ucis peste 7.000 de persoane, tot civili în marea loc majoritate, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Actualizare - EFE: Rusia cere Hamas eliberarea ostaticilor din Gaza

Rusia a cerut joi grupării islamiste Hamas să-i elibereze "imediat" pe străinii răpiţi şi ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza, în cursul discuţiilor purtate la Moscova cu reprezentanţi ai braţului politic al grupării palestiniene, informează EFE.

Ministerul rus de Externe a declarat agenţiilor locale de presă că Moscova a discutat, de asemenea, despre "evacuarea ruşilor şi a altor cetăţeni străini de pe teritoriul enclavei palestiniene" cu şeful adjunct al biroului politic al Hamas, Musa Abu Marzuq.

Moscova a confirmat, de asemenea, "poziţia sa neschimbată" în favoarea punerii în aplicare a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU şi ale Adunării Generale privind crearea "unui stat palestinian suveran în graniţele din 1967, cu capitala în Ierusalimul de Est şi care să trăiască alături de Israel în pace şi securitate".

La finalul discuţiilor, Hamas a lăudat poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu, întrucât, în timp ce şi-a exprimat condoleanţele faţă de Israel, a condamnat uciderea civililor în atacurile israeliene asupra teritoriilor palestiniene.

"Delegaţia a apreciat în mod deosebit poziţia preşedintelui rus Vladimir Putin şi, de asemenea, eforturile intense ale diplomaţiei ruse", se arată în comunicatul Hamas, citat de agenţia de presă de stat RIA Novosti.

---

Actualizare - CNN: Ministerul francez de Externe: 9 persoane sunt încă dispărute în urma atacurilor Hamas din Israel

Nouă cetăţeni francezi sunt încă dispăruţi în urma atacurilor Hamas din Israel , a declarat joi Ministerul francez de Externe, relatează CNN.

Ministerul a adăugat că "a fost confirmat acum că unii dintre ei sunt ostatici ai Hamas". Declaraţia ministerului a mai spus că "face tot ce poate" pentru a asigura eliberarea ostaticilor francezi.

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a întâlnit cu familiile ostaticilor în recenta sa călătorie în Israel, la fel ca ministrul francez de externe Catherine Colonna pe 15 octombrie la Tel Aviv, a spus ministerul.

Potrivit ministerului, ultima cifră a cetăţenilor francezi confirmaţi morţi în urma atacurilor este de 35.

---

Actualizare - Al-Jazeera: Depozit de muniţie Hamas, distrus în Gaza

Forţele Aeriene ale Israelului au distrus un tunel subteran de depozitare a rachetelor al organizaţiei Hamas în oraşul Khan Yunis, informează mai multe canale Twitter, unde au apărut imagini cu o coloană groasă şi înaltă de fum care se ridică din spatele unor blocuri, într-un oraş din Fâşia Faza, potrivit Al-Jazeera.

---

Actualizare - Armata israeliană: 54 de cetăţeni thailandezi sunt ţinuţi ostatici de Hamas

54 de cetăţeni thailandezi se numără printre cei peste 200 de ostatici ai Hamas în Gaza, arată noile cifre publicate de guvernul israelian, notează Reuters.

Aproape toţi ar fi muncitori agricoli angajaţi în comunităţi vizate de atacurile din 7 octombrie. Autorităţile din Bangkok au anunţat, pe de altă parte, că cel puţin 33 dintre cetăţenii săi au fost ucişi şi 18 răniţi, dar că doar 18 se numără printre cei luaţi ostatici.

Ministerul thailandez al Afacerilor Externe a precizat joi că este încă în proces de verificare a numărului de ostatici furnizat de autorităţile israeliene. Prim-ministrul thailandez, Srettha Thavisin, a spus că este posibil ca numărul să includă atât decese, cât şi ostatici şi persoane dispărute.

---

Actualizare - The Guardian: Reprezentanţi ai Hamas au ajuns la Moscova

Purtătoarea de cuvânt a ministrului rus de Externe a declarat că reprezentanţi ai Hamas se află în prezent în vizită la Moscova, relatează The Guardian.

Maria Zaharova a spus că ministerul va furniza mai târiziu informaţii suplimentare. Agenţia de presă de stat RIA Novosti a scris că delegaţia Hamas este condusă de un membru al aripii politice a grupului, Moussa Abu Marzouk.

----

Actualizare - Purtătorul de cuvânt al Brigăzii Hamas Al-Qassam spune că aproximativ 50 de ostatici au fost ucişi în atacurile aeriene israeliene

Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Al-Qassam ale Hamas, a estimat că aproximativ 50 de ostatici au fost ucişi în Fâşia Gaza de atacurile aeriene israeliene, informează nbc news.

Al-Qassam Bridgades este aripa militară a Hamas, condusă de Mohammed Deif, menţionează sursa citată.

---

Actualizare - CNBC: Liderii UE susţin dreptul Israelului la autoapărare

Liderii UE reuniţi joi la un summit în Bruxelles şi-au arătat sprijinul faţă de Israelul vizat de Hamas, dar au apelat repetat la sprijin umanitar pentru civilii din Gaza, relatează CNBC.

Premierul olandez Mark Rutte a declarat reporterilor că este necesară o operaţiune militară pentru a elimina gruparea militantă palestiniană, dar a adăugat că trebuie să se întâmple în limitele dreptului internaţional, a informat Reuters.

"Din păcate, trebuie să aibă loc o operaţiune militară pentru eliminarea Hamas, nu există altă cale, altfel Israelul nu poate supravieţui pe termen lung", a spus Rutte.

Premierul belgian Alexander de Croo a reiterat dreptul Israelului la autoapărare ca răspuns la atacurile Hamas din 7 octombrie. Cu toate acestea, el a spus că acest lucru nu poate justifica blocarea completă a Gazei şi ajutorulului umanitar necesar pentru a-şi sprijini rezidenţii.

"Israelul are dreptul de a acţiona şi de a preveni viitoarele atacuri. Dar aceasta nu este niciodată o scuză pentru blocarea unei întregi regiuni, pentru blocarea ajutorului umanitar. Nu poate fi o scuză pentru a înfometa o populaţie", a spus de Croo.

Prim-ministrul Spaniei, Pedro Sanchez, a mai spus că ar dori să vadă o încetare a focului pentru a "trimite urgent tot ajutorul umanitar de care are nevoie populaţia palestiniană".

---

Actualizare - Al-Jazeera: Armata israeliană anunţă că a eliminat un lider Hamas

Avioanele de vânătoare israeliene, ghidate de informaţiile furnizate de serviciile de informaţii Shin Bet şi Aman, l-au eliminat pe Hassan Al-Abdallah, comandantul dispozitivului de lansare de rachete din nordul oraşului Khan Yunis al organizaţiei teroriste Hamas, a anunţat armata israeliană joi, într-o postare pe reţeaua X, conform Al-Jazeera.

---

Actualizare - Oficiali Gaza: Peste 7.000 de persoane au murit în atacurile israeliene

Cel puţin 7.028 de palestinieni au fost ucişi în bombardamentele israeliene, dintre care 2.913 copii, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii din Gaza, conform Reuters.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că nu are "încredere în numărul pe care palestinienii îl folosesc" pentru bilanţul morţilor, dar nu a oferit detalii suplimentare. Naţiunile Unite se bazează pe ministerul din Gaza pentru cifrele privind numărul de morţi.

---

Actualizare - Erdogan critică tăcerea Occidentului: "Ruşine pentru umanitate"

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan spune că atacurile Israelului asupra Gaza "au atins nivelul unui masacru" iar tăcerea comunităţii internaţionale este o "ruşine pentru umanitate", informează aljazeera.com.

El a discutat la telefon despre războiul Israel-Hamas cu Papa Francisc, spunând că toată lumea ar trebui să sprijine eforturile de a oferi "ajutor neîntrerupt civililor nevinovaţi" din Gaza, potrivit sursei menţionate.

Erdogan a reiterat poziţia Turciei conform căreia o soluţie permanentă a conflictului poate fi obţinută numai prin înfiinţarea unui stat palestinian independent, transmite sursa citată.

Miercuri, Erdogan a descris Hamas ca un grup care luptă pentru "eliberare" - şi nu o organizaţie teroristă, aşa cum a fost desemnată de Occident, relatează aljazeera. De asemenea, a amânat planurile de a vizita Israelul, informează sursa indicată.

---

Actualizare - Mass-media: China va oferi un ajutor de 2 milioane dolari pentru Gaza

China a anunţat joi că va oferi un ajutor de aproximativ 2,05 milioane de dolari Fâşiei Gaza, relatează CNN.

Potrivit unei declaraţii a Agenţiei de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare din China (CIDCA), ajutorul va fi compus din alimente, medicamente şi alte provizii de ajutor umanitar de urgenţă.

Într-o declaraţie anterioară din 16 octombrie, CIDCA a declarat că China va oferi ajutor Agenţiei Naţiunilor Unite pentru Refugiaţii din Palestina (UNRWA) şi Autorităţii Palestiniene pentru a atenua nevoile urgente de hrană, îngrijire medicală şi cazare.

---

Actualizare - CNN: OMS solicită acces "imediat şi neîntrerupt" în Gaza

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis că ajutoare umanitare sanitare aşteaptă la graniţa cu Egipt, scrie CNN.

Produsele medicale sunt necesare pentru a ajuta la intervenţii chirurgicale pentru 3.700 de pacienţi şi vizează medicamente şi echipamente medicale pentru 110.000 de oameni, din care 20.000 sunt pacienţi care suferă de boli cronice.

"Fără combustibil, medicamente şi provizii de sănătate, spitalele din Gaza se află la marginea unei catastrofe umanitare de neimaginat", a scris agenţia pe reţelele sociale. "OMS solicită acces imediat şi neîntrerupt în Gaza, astfel încât sistemul său de sănătate aflat în dificultate să poată fi ajutat de urgenţă."

---

Actualizare - CNBC: Hamas face apel la proteste masive în Israel, Cisiordania şi în lumea musulmană pentru deschiderea frontierei de la Rafah

Hamas face apel la proteste în masă în Israel, în Cisiordania şi în lumea musulmană, vineri şi duminică, pentru a cere deschiderea punctului de trecere a frontierei Rafah şi pentru a opri "războiul genocidar din Gaza", relatează CNBC.

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah se află în extremitatea sudică a Fâşiei Gaza, la graniţa cu Egiptul, şi este singura poartă de acces din Gaza către restul lumii, care nu este controlată în mod direct de Israel, fiind gestionată de Egipt, ca parte a unui acord cu UE şi Israel.

---

Actualizare - The Guardian: Biden spune că nu are încredere în bilanţul victimelor furnizat de palestinieni

Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri că nu are "încredere în numărul pe care palestinienii îl folosesc" pentru bilanţul morţilor, dar nu a spus de ce este sceptic, relatează The Guardian.

Enclava este controlată de Hamas, inclusiv la nivel administrativ. Bilanţurile zilnice ale morţilor în urma raidurilor israeliene sunt anunţate de Ministerul Sănătăţii din Gaza, aflat sub conducerea Hamas. Cu toate acestea, Naţiunile Unite se bazează pe ministerul din Gaza pentru cifrele privind numărul de morţi.

Atacurile de represalii israeliene au ucis peste 6.500 de persoane, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii din Gaza.

În SUA, Consiliul pentru Relaţii Americano-Islamice (CAIR) s-a declarat "profund tulburat" de comentariul lui Biden cu privire la cifrele din Gaza şi vrea ca preşedintele să îşi ceară scuze.

Pe măsură ce numărul morţilor creşte în Gaza, palestinienii îşi îngroapă morţii neidentificaţi în gropi comune, cu un număr în loc de un nume, spun localnicii. Unele familii folosesc brăţări în speranţa de a-i găsi pe cei dragi în cazul în care aceştia ar fi ucişi.

---

Actualizare - Armata israeliană: 250 de ţinte Hamas lovite în ultimele 24h în Gaza

În ultima zi, avioanele militare israeliene au atacat peste 250 de ţinte ale organizaţiei teroriste Hamas în Fâşia Gaza, anunţă IDF, conform Reuters.

Printre ţintele care au fost atacate se numără infrastructuri teroriste, cartiere generale operaţionale, puţuri de tuneluri teroriste şi lansatoare de rachete amplasate într-un mediu civil, care au fost folosite pentru a trage asupra Israelului în timpul luptelor.

---

Actualizare - Putin: "Conflictul Israel-Hamas s-ar putea extinde dincolo de Orientul Mijlociu"

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat miercuri că actualul conflict dintre Israel şi Hamas s-ar putea extinde mult dincolo de Orientul Mijlociu şi a declarat că este greşit ca femeile, copiii şi bătrânii nevinovaţi din Gaza să fie pedepsiţi pentru crimele altora...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Reuters: OMS îndeamnă Hamas să elibereze toţi ostaticii

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut Hamas să furnizeze dovezi că ostaticii pe care îi deţine sunt în viaţă şi să îi elibereze pe toţi "din motive umanitare şi de sănătate", notează Reuters.

"Este urgent ca cei care au capturat ostatici să demonstreze că aceştia sunt în viaţă şi beneficiază de îngrijiri şi să îi elibereze pe toţi cei care au fost capturaţi, din motive umanitare şi de sănătate", a spus într-un comunicat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

---

Actualizare - Agenţii de presă: "Netanyahu spune că va veni incursiunea în Gaza"

Premierul Benjamin Netanyahu spune că Israelul pregăteşte un atac la sol asupra Gaza, dar a refuzat să precizeze când va avea loc, informează aljazeera.com.

"Suntem într-un război pentru suveranitatea noastră, pentru existenţa noastră şi ne-am propus două obiective fundamentale: să eradicam capacităţile militare şi guvernamentale ale Hamas şi să facem tot posibilul pentru a aduce ostaticii... înapoi acasă", a spus Netanyahu într-un discurs televizat, conform sursei menţionate.

Preşedintele american Biden a vorbit telefonic cu liderul israelian şi "a reiterat că Israelul are tot dreptul şi responsabilitatea de a-şi apăra cetăţenii de terorism şi de a face acest lucru într-o manieră conformă cu dreptul internaţional umanitar", transmite aljazeera.com.

---

Actualizare - Lynn Hastings: "Nicăieri nu este sigur în Gaza"

Coordonatorul umanitar al ONU pentru Teritoriile Palestiniene a declarat că "Nicăieri nu este sigur în Gaza" şi a avertizat că "avertismentele prealabile ale Israelului nu fac nicio diferenţă" pentru siguranţa celor 2,3 milioane de locuitori ai enclavei, informează nbc news.

"Când lipsesc elementele esenţiale pentru supravieţuire şi când nu există asigurări pentru întoarcere, oamenii nu au decât alegeri imposibile. Nicăieri nu este sigur în Gaza", a spus ea, adăugând că civilii trebuie protejaţi "oriunde s-ar afla şi dacă ar fi să alegi să te muţi sau să rămâi.", transmite sursa menţionată

Hastings a cerut, de asemenea, eliberarea imediată şi necondiţionată a tuturor ostaticilor, conform nbc news.

---

Actualizare - Netanyahu: "Israelul pregăteşte invazia terestră în Gaza"

Israelul pregăteşte invazia terestră în Gaza, a declarat miercuri prim-ministrul Benjamin Netanyahu într-o declaraţie televizată, dar a refuzat să ofere detalii sau alte informaţii despre operaţiune, relatează CNBC.

El a spus că decizia cu privire la momentul în care forţele vor intra în enclava palestiniană blocată va fi luată de cabinetul special de război al guvernului.

Peste 6.500 de oameni au fost ucişi în bombardamentele israeliene asupra Gaza, potrivit ministerului palestinian al Sănătăţii. Hamas nu a anunţat numărul luptătorilor săi care au fost ucişi în Gaza de la atacurile teroriste ale Hamas din 7 octombrie, dar mulţi dintre cei care au murit au fost civili.

În Israel, 1.400 de oameni au murit, inclusiv 308 membri ai forţelor armate israeliene.

---

Actualizare - CNN: SUA trimit două noi baterii Iron Dome Israelului

Statele Unite au acceptat să trimită încă două baterii Iron Dome Israelului, a confirmat un oficial in domeniul apărării de la Washington, miercuri, relatează CNN.

Nu este clar dacă bateriile, deţinute de armata SUA, au fost deja trimise spre livrare. Armata americană şi Israelul au un acord din 2019 pentru două baterii Iron Dome, însă conform armatei, acestea au fost livrate în 2020. Aceste dispozitive militare din stocurile SUA vin pe lângă interceptoarele Iron Dome pe care SUA le-a furnizat din stocurile sale din Israel.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, general Patrick Ryder a declarat, săptămâna trecută, că interceptoarele din stocuri "pe care SUA le au în ţară au fost furnizate rapid Israelului" şi că alte interceptoare adiţionale vor fi trimise "în zilele care urmează".

---

Actualizare - Macron: "Franţa trimite portelicopterul amfibie (PHA) Tonnerre pentru susţinerea civililor din Fâşia Gaza"

Portelicopterul amfibie (PHA) Tonnerre a plecat miercuri după-amiaza din Toulon pentru a "susţine spitalele" din Fâşia Gaza, anunţă miercuri, într-o vizită la Cairo, preşedintele francez Emmanuel Macron...Citeşte mai mult

---

Actualizare - Reuters: Liderii mondiali caută să întrerupă luptele Israel-Hamas pentru a permite intrarea ajutoarelor în Gaza

Statele Unite şi Rusia conduc apelurile internaţionale pentru o pauză în luptele dintre Israel şi Hamas, pentru a permite accesul ajutoarelor în Fâşia Gaza asediată, în timp ce Israelul a continuat să bombardeze enclava în care palestinienii trăiesc în condiţii îngrozitoare...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - UNRWA: "Operaţiunile ONU în Gaza s-ar putea opri astăzi dacă nu este furnizat combustibil"

Operaţiunile Naţiunilor Unite în Fâşia Gaza ar putea fi forţate să se oprească de îndată ce în această seară, când rezervoarele sale de combustibil se usucă complet pe fondul unei blocade continue a enclavei de către Israel, informează nbc news.

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) a avertizat că are nevoie urgentă de combustibil sau că nu îşi va putea îndeplini misiunea umanitară pentru peste 2 milioane de palestinieni prinşi în luptele dintre Hamas şi Israel, potrivit sursei menţionate.

UNRWA a spus că trebuie lăsate livrările de combustibil pentru a se asigura că civilii au apă potabilă curată, spitalele pot rămâne deschise şi operaţiunile de ajutor pentru salvare pot continua, menţionează sursa citată.

Armata israeliană a reiterat că combustibilul nu va intra în Gaza atâta timp cât va ajunge în mâinile Hamas, care conduce enclava, informează nbc.

---

Actualizare - Al Jazeera: "Armata israeliană spune că a atacat infrastructura Hamas din Gaza"

Armata israeliană spune că a atacat mai mulţi membri şi infrastructura Hamas din Fâşia Gaza, informează aljazeera.com.

Armata a spus că printre ţinte se numără tunelurile, sediile, depozitele de arme şi armele în sine, potrivit sursei citate.

Au fost atacate şi poziţiile aşa-numitului "aparat de securitate al Hamas", responsabil cu supravegherea şi întemniţarea oponenţilor grupului, se arată în comunicat, transmite aljazeera.

---

Actualizare - Armata israeliană: Ofensiva terestră este amânată din "considerente strategice"

Şeful Statului Major al Forţelor de Apărare israeliene, general-locotenentul Herzi Halevi, a admis că ofensiva terestră a Israelului în Fâşia Gaza este amânată din "considerente strategice", notează Reuters.

"Israelul se află în mijlocul unui război care a fost lansat de gruparea teroristă Hamas. Îl regretă deja", a declarat el într-o conferinţă de presă în apropierea frontierei cu Gaza.

"Ne-am pregătit pentru asta. IDF şi Comandamentul de Sud au pregătit planuri ofensive de calitate pentru a atinge obiectivele războiului", a afirmat generalul Halevi. "IDF sunt pregătite pentru manevră şi vom lua o decizie împreună cu eşalonul politic în ceea ce priveşte forma şi calendarul următoarei etape", a adăugat el.

Potrivit generalului israelian, există "considerente tactice şi chiar strategice" care întârzie ofensiva terestră, dar toate acestea permit IDF să se pregătească mai bine.

"Profităm de fiecare minut ca să fim şi mai pregătiţi", spune el. "Şi cu fiecare minut care trece, lovim inamicul şi mai mult de cealaltă parte, ucigând terorişti, distrugând infrastructura, colectând mai multe informaţii pentru următoarea etapă", a adăugat şeful IDF, completând: "Acesta este statul nostru, casa noastră şi îl vom apăra prin toate mijloacele".

Totodată, el a subliniat că "ceea ce s-a întâmplat este fără precedent de la înfiinţarea statului Israel". "Va fi nevoie de o schimbare fundamentală în realitatea noastră de securitate. Aceasta va avea un cost, inclusiv în ceea ce priveşte durata războiului", a spus el.

"Acest război are o singură adresă: conducerea Hamas şi toţi cei care au acţionat sub comanda sa. Ei vor plăti preţul pentru ceea ce au făcut", a afirmat generalul Halevi, potrivit căruia nimeni nu ar trebui să se îndoiască de cruzimea şi barbaria Hamas.

"Recomandăm ca Hamas să-i trateze cu respect pe cetăţenii israelieni pe care îi ţine ostatici", a declarat el, avertizând că aceasta este "esenţial", întrucât are legătură directă cu "gravitatea tratamentului" pe care IDF îl vor aplica Hamas. În acelaşi timp, şeful Statului Major al armatei israeliene a subliniat că IDF luptă împotriva Hamas, nu împotriva populaţiei din Gaza. "IDF doreşte ca locuitorii din Gaza să treacă prin acest război cât mai nevătămaţi posibil", spune el, de unde şi îndemnul Israelului ca locuitorii din Gaza să se evacueze în zone sigure, unde vor găsi alimente, apă şi medicamente. "Fiecare locuitor din Gaza ar trebui să ia decizia responsabilă de a se evacua de dragul vieţii sale", mai spune el. Referitor la lipsa de combustibil, generalul Halevi a afirmat că acolo unde civilii au nevoie de combustibil, Israelul se va asigura că acesta să fie disponibil. "Nu vom permite furnizarea de combustibil pentru Hamas, cu care să poată continua să lupte împotriva Israelului", a declarat el.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Atac cu rachete asupra unei baze din Irak unde se află trupe americane

Două rachete au aterizat în interiorul bazei aeriene din Irak Ain al-Asad, la vest de Bagdad, unde se află staţionate forţe americane şi alte forţe internaţionale, au declarat marţi două surse de securitate, conform Reuters.

Una dintre surse a precizat că rachetele erau de dimensiuni mari, iar un lansator de rachete a fost găsit la aproximativ 50 km sud-est de bază.

Baza aeriană Ain al-Asad este situată în vestul provinciei Anbar, notează Reuters.

---

Actualizare - Reuters: Hamas a anunţat că a eliberat două femei din motive umanitare

Hamas a eliberat două femei din motive umanitare şi ca răspuns la o mediere a Qatarului şi Egiptului pentru situaţia ostaticilor, potrivit unei declaraţii făcute de Abu Ubaida, purtătorul de cuvânt al braţului armat al mişcării, pe canalul său de Telegram, relatează Reuters.

"Am decis să le eliberăm din motive umanitare şi din motive de sănătate precară... În ciuda acestui fapt, inamicul a refuzat să le primească vinerea trecută", se arată în declaraţie.

---

Actualizare - Rishi Sunak: "Marea Britanie alocă un ajutor suplimentar de 20 milioane lire pentru Gaza"

Marea Britanie va oferi un ajutor umanitar suplimentar de 20 de milioane de lire sterline (24,4 milioane de dolari) civililor din Gaza, a anunţat luni prim-ministrul britanic Rishi Sunak...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - CNBC: Armata israeliană spune că a interceptat o dronă din Liban

Forţele aeriene israeliene au declarat luni că luptătorii pentru apărarea aeriană au interceptat o dronă din Liban în Ein HaMifratz, în nordul Israelului, relatează CNBC.

"În urma raportului iniţial privind activarea unei alerte în zona Galileii, luptătorii de apărare antiaeriană au interceptat o aeronavă fără pilot care s-a infiltrat de pe teritoriul libanez în statul Israel din spaţiul maritim, în zona Ein HaMifratz", a declarat Israeli Air. Forţa a spus prin X, cunoscut anterior ca Twitter, conform NBC.

Israelul şi-a extins recent evacuările planificate ale comunităţilor din nordul ţării, pe măsură ce ciocnirile transfrontaliere se intensifică cu luptătorii din grupul militant libanez Hezbollah.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Turcia trimite încă două avioane cu ajutoare pentru Gaza

Turcia a trimis luni două avioane cargo în Egipt, care transportau echipamente medicale şi provizii pentru Gaza, a declarat ministrul Sănătăţii Fahrettin Koca, adăugând că alte două avioane vor fi trimise cu mai multe provizii, conform Reuters.

La începutul acestei luni, Turcia a trimis trei avioane care transportau ajutoare pentru Gaza. Duminică, a trimis, de asemenea, o echipă medicală şi provizii în Egipt, spunând că Ankara este pregătită să trateze palestinienii răniţi din Turcia, dacă este necesar, şi să înfiinţeze un spital de campanie la aeroportul El Arish din Egipt şi la punctul de trecere a frontierei Rafah.

---

Actualizare - Oficiali Gaza: Bilanţul victimelor a trecut de 5.000 de morţi

Ministerul palestinian al Sănătăţii din Gaza a anunţat luni că numărul morţilor în Gaza, din 7 octombrie încoace, a crescut la 5.087, o creştere cu 436 de victime faţă de ziua precedentă, notează BBC.

Potrivit sursei citate, au murit 2.055 de copii, 1.119 femei şi 217 persoane în vârstă. Mai mult de 15.273 de persoane au fost rănite.

BBC reaminteşte că ministerul sănătăţii, ca şi alte agenţii guvernamentale din Fâşia Gaza, este controlat de Hamas.

---

Actualizare - CNN: Un al treilea convoi cu ajutoare umanitare a intrat din Egipt în Gaza

Un al treilea convoi cu camioane care transportă ajutoare umanitare a intrat din Egipt în Gaza, prin punctul de trecere Rafah, relatează CNN.

Cel puţin 34 de camioane cu alimente, apă, medicamente şi produse medicale au intrat în Gaza sâmbătă şi duminică. Convoiul de duminică a fost supus unor verificări de securitate "suplimentare", a declarat un oficial de securitate pentru CNN.

Însă grupările pentru drepturile omului au avertizat că ajutorul nu este suficient.

---

Actualizare - Reuters: UE continuă discuţiile privind încetarea atacurilor în războiul Israel-Hamas

UE continuă să discute despre încetarea atacurilor dintre Israel şi Hamas, dar există diferite modalităţi de a obţine ajutor atât de necesar palestinienilor din Gaza, a declarat luni ministrul suedez de externe Tobias Billstrom, conform Reuters.

"Discuţiile sunt în desfăşurare, dar întrebarea nu este despre încetarea focului, ci despre cum să aducem ajutorul şi asta se poate face în foarte multe moduri diferite", a spus el reporterilor după o întâlnire a miniştrilor de externe ai UE la Luxemburg.

Ministrul a spus că Suedia preferă o propunere ONU pentru un coridor umanitar.

---

Actualizare - The Guardian: Israelul anunţă că 222 de ostatici sunt deţinuţi de Hamas

Forţele de Apărare ale Israelului au ridicat la 222 numărul persoanelor confirmate ca fiind ţinute ostatice de Hamas în Gaza începând cu 7 octombrie...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Agenţii de presă: Israelienii efectuează raiduri terestre limitate în Gaza

Armata israeliană a anunţat luni că forţele sale terestre au efectuat duminică noaptea raiduri limitate în Fâşia Gaza, împotriva unor trăgători palestinieni; în acelaşi timp, loviturile aeriene ale Israelului s-au concentrat asupra locurilor de adunare ale luptătorilor grupării islamiste Hamas care se pregăteau să riposteze unei invazii israeliene de amploare, conform Reuters.

Contraamiralul Daniel Hagari, şeful purtătorilor de cuvânt militari, a anunţat că s-a confirmat numărul ostaticilor luaţi de Hamas în cursul atacului din 7 octombrie pe teritoriul israelian: teroriştii au dus cu forţa în Fâşia Gaza 222 de cetăţeni israelieni şi străini.

Gruparea armată Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam din cadrul Hamas a comunicat că luptătorii islamişti s-au ciocnit cu forţele israeliene infiltrate în Gaza, apoi s-au retras la bază după ce au distrus echipamente militare - două buldozere şi un tanc - şi i-au forţat pe israelieni să se retragă.

Palestinienii afirmă că o forţă blindată israeliană s-a infiltrat în sudul Fâşiei Gaza, la est de localitatea Khan Younis, în timp ce se aşteaptă o ofensivă terestră amplă din partea Israelului, care şi-a masat forţele pe întreg perimetrul teritoriului controlat de Hamas.

Israelul nu a comentat imediat despre distrugerea unor echipamente sau vehicule.

---

Actualizare - Yossi Beilin: Israelul nu ar trebui să caute "răzbunare" în Gaza

Israelul nu ar trebui să caute "răzbunare" în timp ce forţele sale se pregătesc pentru o invazie terestră aşteptată a Fâşiei Gaza, a declarat Yossi Beilin, fost ministru israelian al Justiţiei, pentru Al Jazeera, informează sursa menţionată.

"Răzbunarea nu ar trebui să fie niciodată ţinta unui atac [israelian]. Sentimentele din Israel, după cum probabil ştiţi, sunt îngrozitoare şi triste. Înţeleg că oamenii vor să se răzbune, dar guvernele nu trebuie să se răzbune. Există un obiectiv în atacul viitor şi acesta este să înlocuiască conducerea Hamas în Gaza. Dacă nu există conducerea Hamas în Gaza şi în alte structuri arabe, fie că este vorba de Autoritatea Palestiniană sau Liga Arabă, atunci ar trebui să punem capăt violenţei. Nu voi sprijini o încetare a focului acum. Este în regulă să avem o încetare a focului umanitar timp de câteva ore pentru a permite apă şi hrană, nevoi medicale pentru palestinienii din Gaza. Cred că trebuie să înlăturăm conducerea Hamas", a spus Beilin, potrivit aljazeera.com.

---

Actualizare - NBC: "Liderii francezi şi olandezi vin în vizită Israel"

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul olandez Mark Rutte vor sosi luni şi marţi în Israel pentru întâlniri cu premierul Benjamin Netanyahu, a anunţat biroul său, informează nbc news.

Acesta vine după ce Netanyahu a purtat mai multe discuţii cu lideri europeni în weekend, potrivit biroului său, transmite sursa menţionată.

Vizitele lor le vor urma pe cele ale preşedintelui Joe Biden şi ale primului ministru britanic Rishi Sunak săptămâna trecută, ambii care au călătorit personal în Israel pentru a-şi jura solidaritatea şi sprijinul, transmite nbc news.

---

Actualizare - Reuters: "Borrell susţine un armistiţiu umanitar în conflictul Israel-Hamas"

Şeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, s-a alăturat luni apelurilor pentru o pauză în conflictul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas pentru a permite mai multe ajutoare în Gaza: "Acum, cel mai important lucru este ca sprijinul umanitar să intre în Gaza", a declarat Borrell reporterilor la sosirea la o întâlnire a miniştrilor de externe ai UE la Luxemburg", informează reuters.

Borrell a spus că miniştrii vor discuta despre apelul secretarului general al ONU, Antonio Guterres, pentru o pauză ca să permită mult mai mult ajutor umanitar pentru civilii palestinieni să intre în Gaza, transmite sursa menţionată.

"Nu pot anticipa rezultatul reuniunii, dar este cu siguranţă ceva despre care miniştrii vor trebui să discute... Secretarul general al Naţiunilor Unite a cerut foarte mult acest lucru. Personal, cred că este necesară o pauză umanitară pentru a permite sprijinului umanitar să intre şi să fie distribuit", a spus Borrell, transmite reuters.

---

Actualizare - The Guardian: Momentul declanşării ofensivei terestre a Israelului în Gaza rămâne incert

Cu tancuri şi trupe masate la graniţa cu Gaza, aşteptând ordinul de a trece, Israelul şi-a intensificat bombardamentele asupra enclavei în cursul nopţii, dar momentul declanşării aşteptatei ofensive terestre rămâne incert, scrie The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că Israelul a intensificat loviturile aeriene în Gaza pentru a lovi ţinte care să reducă riscul pentru trupe în următoarea etapă a războiului.

O invazie terestră este aşteptată, dar momentul acesteia rămâne neclar. Întrebat luni de către postul australian de televiziune ABC dacă invazia a fost amânată pentru a da timp scoaterii ostaticilor israelieni din Gaza, un alt purtător de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), Jonathan Conricus, a fost evaziv. "Aceasta este o întrebare foarte bună. Răspunsul pe care îl pot oferi este că vom dezmembra Hamas în totalitate şi ne vom aduce oamenii acasă", a spus el.

Întrebat dacă o invazie este inevitabilă, el a răspuns: "Scopul aici este de a dezmembra total Hamas din punct de vedere al capacităţilor sale militare. Dacă acest lucru se poate face din aer... cu o expunere foarte limitată a trupelor noastre şi cu mai puţine pagube la sol, ar fi minunat", a comentat oficialul. "Dacă Hamas ar ieşi din ascunzătorile pe care le disimulează luând ca scut civili şi dacă ne-ar returna ostaticii, toţi cei 212, şi s-ar preda necondiţionat, atunci războiul s-ar încheia", a punctat el. "Dacă nu o vor face, probabil că va trebui să intrăm şi să rezolvăm problema", a adăugat Conricus.

Washingtonul a sfătuit Israelul să amâne preconizata invazie terestră în Gaza pentru a câştiga timp pentru a negocia eliberarea a 212 ostatici deţinuţi de Hamas şi pentru a permite accesul mai multor ajutoare pentru civilii palestinieni, a relatat The New York Times, citând oficiali americani.

De asemenea, SUA doresc mai mult răgaz pentru a se pregăti pentru posibilele atacuri ale unor grupuri susţinute de Iran asupra intereselor americane, a relatat ziarul, adăugând că astfel de atacuri ar putea creşte atunci când Israelul îşi va lansa invazia.

Cu toate acestea, publicaţia precizează că oficialii au declarat că administraţia Biden nu a formulat propriu-zis o solicitare în acest sens Israelului şi susţine în continuare invazia terestră şi obiectivul Israelului de a eradica Hamas. The New York Times scrie însă că "sfatul" a fost transmis de secretarul apărării Lloyd Austin. Pentagonul a consiliat Israelul pe probleme militare, iar Austin a avut convorbiri telefonice aproape zilnice cu omologul său israelian Yoav Gallant.

Temerile legate de extinderea războiului au crescut în condiţiile în care avioanele de război israeliene au lovit duminică două aeroporturi din Siria şi o moschee din Cisiordania ocupată care ar fi fost folosită de militanţi. Armata israeliană a declarat, de asemenea, că a lovit obiective din Liban în timpul nopţii. "Forţele noastre au lovit infrastructura teroristă Hezbollah din Liban, inclusiv un complex militar şi un post de observare", a declarat luni IDF într-o postare pe X/Twitter, adăugând: "4 celule teroriste Hezbollah care operează la graniţa cu Libanul au fost lovite".

---

Actualizare - NBC: Un tanc israelian a lovit din greşeală o poziţie egipteană

Un tanc israelian a tras din greşeală asupra unei poziţii egiptene, a anunţat duminică un purtător de cuvânt al forţelor armate ale Israelului (IDF) într-un comunicat, relatează nbcnews.com.

Lovitura accidentală a avut loc în apropiere de frontieră şi de Kerem Shalom, localitate israeliană aflată lângă Fâşia Gaza.

"Incidentul este în curs de anchetare, iar detaliile sunt reexaminate. IDF îşi exprimă regretul cu privire la incident", arată comunicatul, fără a da alte detalii.

---

Actualizare - Oficiali Gaza: 4.741 de oameni au murit şi peste 15.000 au fost răniţi în atacurile Israelului

Ministerul palestinian al Sănătăţii anunţă că peste 4.700 de oameni au murit în atacurile Israelului asupra Fâşiei Gaza, declanşate după atacul sângeros al Hamas din 7 octombrie, relateează The Guardian.

Au decedat 4.741 de persoane, iar 15.898 de oameni au fost răniţi.

Mai devreme, autorităţile din Gaza au anunţat că dintre cei decedaţi, 40 la sută erau copii.

Atacul din data de 7 octombrie al Hamas în Israel s-a soldat cu peste 1.400 de israelieni morţi, majoritatea civili.

---

Actualizare - ONU: Gaza va rămâne fără combustibil în 3 zile

ONU a avertizat duminică faptul că Gaza va rămâne fără combustibil în următoarele 3 zile, notează CNN.

Până acum toate camioanele cu ajutoare umanitare care au intrat în Gaza prin punctul de la Rafah au fost cu alimente, apă şi medicamente, dar niciunul nu a avut combustibil.

Conform ONU, combustibilul este esenţial pentru funcţionarea spitalelor (generatoare de curent) dar şi pentru funcţionarea staţiiilor de desalinizare a apei sau pentru funcţionarea uzinele de filtrare a apei în Gaza.

---

Actualizare - Netanyahu: Dacă Hezbollah decide să intre în război, "va fi greşeala vieţii sale"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, într-un mesaj adresat militarilor israelieni, că Hezbollah va face "greşeala vieţii sale" dacă decide să intre în război cu Israelul, potrivit CNBC.

"Dacă Hezbollah decide să intre în război, va fi al doilea război din Liban. Va fi greşeala vieţii sale. Îi vom lovi (pe cei din Hezbollah) cu o putere de neimaginat, iar consecinţele pentru Hezbollah şi Liban vor fi devastatoare", a spus Netanyahu.

---

Actualizare - Al-Jazeera: Un al doilea convoi umanitar a intrat în Gaza

Un al doilea convoi de camioane cu ajutor umanitar a intrat în Fâşia Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, anunţă mai multe instituţii de presă internaţionale şi egiptene...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministrul turc al Sănătăţii: "Turcia a trimis în Egipt un avion cu ajutor umanitar pentru Gaza"

Turcia a trimis duminică în Egipt un avion cu o echipă medicală şi provizii, care transportă ajutor umanitar pentru Gaza, a declarat ministrul turc al Sănătăţii...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Armata israeliană: Şeful adjunct al forţelor de rachete ale Hamas a fost ucis peste noapte

Şeful adjunct al forţei de rachete Hamas şi "zeci de terorişti" au fost ucişi în lovituri de peste noapte asupra Gaza, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Forţelor de Apărare ale Israelului (IDF), amiralul Daniel Hagari, într-o conferinţă de presă, relatează CNN.

Hagari a mai spus că numărul persoanelor ţinute ostatici în Gaza a ajuns la 212.

Afirmaţiile vin după ce Hagari a spus sâmbătă că Forţele de Apărare Israelului vor intensifica atacurile aeriene asupra Gaza.

---

Actualizare - Reuters: Canada afirmă că nu Israelul a bombardat spitalul din Gaza

Departamentul Naţional de Apărare al Canadei a declarat sâmbătă că nu Israelul este responsabil de bombardarea spitalului Al-Ahli din Gaza, din 17 octombrie...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - ONU: Gaza trebuie să primească ajutor pentru evitarea unei catastrofe umanitare

Este nevoie de un ajutor consistent pentru a preveni o catastrofă umanitară în Gaza, unde alimentele şi apa potabilă au devenit rare, a anunţat duminică Agenţia specială a ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA)...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - CNN: 65 de persoane au fost arestate peste noapte în Cisiordania

Cel puţin 65 de palestinieni au fost arestaţi în Cisiordania ocupată, peste noapte, anunţă Clubul Prizonierilor Palestinieni, notează CNN.

Aceste noi arestări aduc numărul total al arestărilor de la începutul lui octombrie, la peste 1.130, conform unui comunicat al organizaţiei. Numărul acesta nu include muncitorii sau oamenii reţinuţi în Gaza.

Clubul Prizonierilor Palestinieni este un ONG din Cisiordania care lucrează pentru a-i reprezenta pe palestinienii închişi în închisori israeliene şi în centre de detenţii, mai scrie CNN.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Israelul critică Summitul pentru Pace organizat de Egipt

Autorităţile israeliene au criticat sâmbătă Summitul pentru Pace pentru Gaza şi "chestiunea palestiniană", organizat de Egipt, pentru că participanţii la reuniune nu au transmis o condamnare directă a grupării islamiste palestiniene Hamas...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Al-Jazeera: Armata israeliană afirmă că 212 persoane au fost răpite de Hamas

Purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari a declarat duminică că 212 israelieni au fost identificaţi ca fiind răpiţi de Hamas în Gaza, adăugând încă doi la cei cunoscuţi de armată anterior, relatează Al-Jazeera.com.

---

Actualizare - CNN: Israelul a anunţat extinderea planului de evacuare pentru comunităţile de la graniţa cu Libanul

Ministerul israelian al apărării şi IDF au anunţat, duminică, extinderea planului de evacuare pentru comunităţile de la graniţa cu Libanul, relatează CNN.

El se va aplica pentru alte 14 comunităţi. Anterior, IDF şi alte agenţii militare israeliene anunţau că luni se va pune în aplicare planul de evacuare a 28 de comunităţi care locuiesc într-un perimetru de 2 kilometri de la graniţa libaneză.

De vineri şi până acum, în jur de 123.000 de civili au fost evacuaţi din casele lor din nordul şi sudul Israelului.

---

Actualizare - Mass-media: SUA propune ONU să susţină autoapărarea Israelului şi să ceară Iranului să nu mai exporte arme grupărilor teroriste

Statele Unite au propus sâmbătă un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU care spune că Israelul are dreptul de a se apăra şi cere Iranului să nu mai exporte arme către "miliţii şi grupuri teroriste care ameninţă pacea şi securitatea în regiune", conform Reuters.

Proiectul de text, văzut de Reuters, solicită protejarea civililor - inclusiv a celor care încearcă să ajungă în siguranţă - menţionează că statele trebuie să respecte dreptul internaţional atunci când răspund la "atacuri teroriste" şi îndeamnă la livrarea de ajutor în Fâşia Gaza "continuu, suficient şi nestingherit

Nu a fost imediat clar dacă sau când plănuiesc Statele Unite să supună la vot proiectul de rezoluţie.

Pentru a fi adoptată, o rezoluţie necesită cel puţin nouă voturi pentru şi niciun veto din partea Rusiei, Chinei, SUA, Franţei sau Marii Britanii.

Mişcarea Statelor Unite vine după ce au respins miercuri un text elaborat de Brazilia care ar cerea pauze umanitare în conflictul dintre Israel şi militanţii palestinieni Hamas, pentru a permite accesul ajutorului în Gaza.

Ambasadorul SUA Linda Thomas-Greenfield a justificat dreptul de veto de miercuri spunând consiliului că este nevoie de mai mult timp pentru diplomaţie pe teren, deoarece preşedintele Joe Biden şi secretarul de stat Antony Blinken au vizitat regiunea, concentrându-se pe intermedierea accesului ajutorului în Gaza şi încercând să elibereze ostaticii deţinuţi de Hamas.

Hamas a eliberat doi ostatici americani vineri, iar primul convoi de ajutor umanitar a sosit în Gaza din Egipt sâmbătă.

Israelul a promis că va şterge de pe pământ gruparea islamistă Hamas care conduce Gaza, după ce bărbaţii săi înarmaţi au pătruns pe 7 octombrie prin bariera care înconjoară enclava şi au răscolit oraşele şi kibuţurile israeliene, ucigând 1.400 de oameni.

De atunci, Israelul a lovit Gaza din aer, a impus un asediu şi se pregăteşte pentru o ofensivă terestră.

Autorităţile palestiniene spun că peste 4.000 de oameni au fost ucişi în enclavă.

ONU spune că peste un milion de oameni au rămas fără adăpost.

Proiectul de text al SUA nu cere nicio pauză sau armistiţiu în lupte, dar face apel la toate statele să încerce să oprească "violenţa din Gaza, să nu se extindă în alte zone din regiune, inclusiv cerând încetarea imediată de către Hezbollah şi alte grupuri armate a tuturor atacurilor".

---

Actualizare - Presa siriană: Israelul a lansat atacuri aeriene asupra aeroporturilor din Damasc şi Alep

Agenţia de presă de stat siriană a raportat atacuri aeriene împotriva aeroporturilor din Damasc şi Alep la primele ore ale zilei de duminică, relatează CNN.

"Astăzi, aproximativ la ora 5:25, inamicul israelian a efectuat simultan o agresiune aeriană cu rafale de rachete din direcţia Mării Mediterane la vest de Latakia şi din direcţia Syrian Golan ocupat, vizând aeroporturile internaţionale Damasc şi Alep ", a raportat agenţia, citând o sursă militară.

---

Actualizare - MAE: O persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, este ostatică în Fâşia Gaza

Ministerul Afacerilor Externe precizează, sâmbătă, în contextul situaţiei de securitate din Statul Israel şi Fâşia Gaza, că potrivit informaţiilor furnizate de către autorităţile israeliene, unul dintre cetăţenii cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, cu domiciliul în Statul Israel, semnalat iniţial pe lista persoanelor dispărute, este ostatic în Fâşia Gaza...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Reuters: SUA trimit sisteme de apărare aeriană în Orientul Mijlociu

Statele Unite vor trimite în Orientul Mijlociu un sistem Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) şi batalioane suplimentare de sisteme de apărare antiaeriană Patriot în Orientul Mijlociu, a anunţat sâmbătă Pentagonul, ca răspuns la atacurile recente asupra trupelor americane din regiune, scrie Reuters.

"În urma discuţiilor detaliate cu preşedintele Joe Biden cu privire la escaladarea recentă a Iranului şi a forţelor sale din regiunea Orientului Mijlociu, astăzi am direcţionat o serie de paşi suplimentari pentru a consolida şi mai mult poziţia Departamentului Apărării în regiune", a declarat secretarul Apărării Lloyd Austin într-o declaraţie.

---

Actualizare - Biden: "SUA se angajează să asigure civililor palestinieni acces la bunuri esenţiale"

Statele Unite se angajează să se asigure că civilii din Gaza vor continua să aibă acces la hrană, apă şi îngrijire medicală fără ca acestea să fie deturnate de Hamas, a declarat sâmbătă preşedintele Joe Biden...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - CNN: Israelul a eliminat terorişti într-un atac aerian asupra moscheii din Jenin

Armata israeliană a anunţat că a lansat un atac aerian duminică dimineaţă, asupra unei moschei din oraşul Jenin, din Cisiordania, pentru a contracara ceea ce a numit "un atac terorist iminent...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Armata israeliană: Hezbollahul ''atrage Libanul în război''

Armata israeliană a acuzat duminică Hezbollahul libanez că încearcă să obţină o escaladare militară în zona de frontieră cu riscul de a atrage Libanul în război, după noi schimburi de focuri între Israel şi gruparea şiită...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Reuters: Hamas nu va discuta despre militarii israelieni ostatici până când Israelul "nu va pune capăt agresiunii" în Gaza

Gruparea islamistă palestiniană Hamas a anunţat sâmbătă că nu va discuta despre soarta militarilor israelieni luaţi ostatici până când Israelul nu va pune capăt agresiunii din Fâşia Gaza, notează Reuters.

"Poziţia noastră cu privire la ostaticii din rândul armatei israeliene este clară: este legată de un (posibil) schimb de prizonieri şi nu vom discuta până când Israelul nu va pune capăt agresiunii împotriva Fâşiei Gaza şi a palestinienilor", a declarat Osama Hamdan, un oficial Hamas, vorbind la un post de televiziune din Liban.

---

Actualizare - CNN: Franţa şi Germania subliniază că Israelul are dreptul la autoapărare, dar trebuie să protejeze şi civilii

Miniştrii de externe ai Franţei şi Germaniei au declarat sâmbătă că, deşi Israelul are dreptul la autoapărare, are şi responsabilitatea de a proteja populaţia civilă din Gaza, relatează CNN.

Într-un discurs adresat liderilor la summitul pentru pace de la Cairo, ministrul german de externe Annalena Baerbock a subliniat că Hamas poartă responsabilitatea supremă pentru "suferinţa din ultimele săptămâni".

"Hamas a fost cel care a adus teroare îngrozitoare asupra Israelului pe 7 octombrie, comiţând crime atroce. Ca orice altă ţară din lume, Israelul are dreptul să se apere şi să-şi protejeze poporul împotriva acestei terori în cadrul dreptului internaţional", a spus Baerbock.

Baerbock a avertizat că această "luptă împotriva Hamas trebuie să se desfăşoare cu cea mai mare atenţie posibilă pentru situaţia umanitară pentru bărbaţii, femeile şi copiii nevinovaţi din Gaza".

Ministrul francez de externe Catherine Colonna a vorbit presei după ce a participat la summitul pentru pace de la Cairo.

Ministrul francez de externe Catherine Colonna a reiterat, de asemenea, că "Nimic nu justifică terorismul. Înfruntând terorismul, Israelul are dreptul să se apere".

"Israelul, în răspunsul său legitim la atacul terorist al căruia a fost victimă, trebuie să protejeze populaţia civilă în conformitate cu dreptul umanitar", a continuat Colonna.

Franţa "condamnă acţiunile Hamas", dar continuă să "susţină drepturile poporului palestinian aşa cum am făcut-o întotdeauna", a remarcat Colonna, adăugând că Franţa va trimite în curând 10 milioane de euro în ajutor palestinienilor.

---

Actualizare - CNBC: 100.000 de persoane au protestat la Londra în sprijinul palestinienilor

Aproximativ 100.000 de manifestanţi pro-palestinieni au mărşăluit sâmbătă la Londra şi în alte oraşe pentru a cere Israelului să oprească bombardamentul în Gaza, în timp ce războiul Israel-Hamas a intrat în a treia săptămână, potrivit CNBC.

Protestatarii s-au adunat la Marble Arch, lângă Hyde Park din Londra, înainte de a mărşălui către districtul guvernamental, Whitehall.

Fluturând steaguri palestiniene, participanţii au cerut încetarea blocadei Israelului şi a atacurilor aeriene lansate în urma unei incursiuni brutale în sudul Israelului a grupării militante Hamas care controlează Gaza.

Autorităţile britanice au îndemnat demonstranţii să fie atenţi la durerea şi anxietatea resimţită de comunitatea evreiască. Poliţia Metropolitană din Londra a declarat că a înregistrat o creştere de 13 ori a raportărilor privind infracţiunile antisemite în octombrie, comparativ cu anul trecut. Rapoartele despre crime anti-musulmane s-au dublat.

---

Actualizare - Armata israeliană: 210 persoane au fost luate ostatice de Hamas

Armata israeliană a informat familiile a 210 israelieni că rudele lor se numără printre ostaticii luaţi de teroriştii Hamas în Gaza, pe fondul atacului lor atroce asupra Israelului de acum două săptămâni. "Misiunea noastră este să-i întoarcem acasă", a spus IDF, potrivit Al-Jazeera.com.

---

Actualizare - Agenţii de presă: Preşedintele Egiptului cere stabilirea unei foi de parcurs pentru a stopa criza umanitară din Gaza

Preşedintele egiptean, Abdel Fattah al Sisi, a cerut sâmbătă stabilirea unei foi de parcurs astfel încât ajutorul pentru Gaza să continue să treacă prin punctul de frontieră de la Rafah - care a fost deschis în cursul dimineţii şi între timp închis din nou -, pentru a permite încheierea "crizei umanitare" din enclava palestiniană, relatează EFE.

În discursul său de deschidere a Summitului pentru Pace care se desfăşoară în Noua Capitală Administrativă a Egiptului, la est de Cairo, şi la care participă lideri şi miniştri din aproape toată lumea, Al-Sisi a subliniat că participanţii s-au întâlnit sâmbătă pentru a "veni cu o foaie de parcurs menită să pună capăt crizei umanitare şi să activeze fluxul de ajutor umanitar către Fâşia Gaza", printr-un punct de acces "sigur şi sustenabil".

Punctul de la Rafah a fost deschis în sfârşit sâmbătă pentru a permite intrarea a 20 de camioane de ajutor umanitar în enclava palestiniană, aflată sub asediul armatei israeliene ca represalii după atacul surpriză comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas împotriva statului israelian la 7 octombrie.

Preşedintele egiptean, a cărui ţară a acţionat de-a lungul istoriei ca mediator între Israel şi Palestina, s-a întrebat dacă nu este timpul ca conflictele din Orientul Mijlociu să se încheie: "Nu este timpul să căutăm soluţii pentru crizele din Orientul Mijlociu?''.

Al-Sisi a reamintit în discursul său că se opune total strămutării palestinienilor din Gaza, în contextul în care Egiptul afirmă că Israelul intenţionează să facă acest lucru, prin ofensiva sa împotriva Hamas, pentru a-i ''împinge'' în peninsula egipteană Sinai, o linie roşie de neacceptat pentru fostul mareşal egiptean.

---

Actualizare - EFE: Punctul de trecere a frontierei de la Rafah a fost închis după finalizarea descărcării celor 20 de camioane cu ajutor umanitar în Gaza

Autorităţile care gestionează punctul de trecere a frontierei de la Rafah, care leagă nordul Sinaiului egiptean de Fâşia Gaza, au închis sâmbătă trecerea de ambele părţi ale graniţei după descărcarea celor 20 de camioane cu ajutor umanitar convenite în această primă misiune, conform EFE.

Preşedintele Semilunii Roşii din Sinaiul de Nord, Khaled Said, a declarat pentru EFE că "punctul de trecere este închis de ambele părţi, atât pe partea egipteană, cât şi pe cea palestiniană, după ce cele 20 de camioane care au intrat (în Fâşie) prin Rafah au descărcat ajutoarele şi s-au întors în Egipt".

Said a subliniat că proviziile livrate în partea palestiniană a punctului de la Rafah reprezintă "doar asistenţă medicală", că niciunul dintre transporturi nu includea combustibil şi că nu se ştie când va fi efectuată o nouă livrare de ajutor în enclava palestiniană şi câte camioane vor putea intra.

Said a adăugat în trecere - remarcă EFE - că "nu există informaţii despre plecarea cetăţenilor străini din Gaza" şi a subliniat că "nu se ştie încă nimic" despre când şi cum ar putea avea loc.

---

Actualizare - Regele Iordaniei: "Occidentul trebuie să înţeleagă că viaţa unui arab este la fel de valoroasă ca cea a unui israelian"

Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei a cerut sâmbătă, cu prilejul participării sale la Summitul pentru Pace care se desfăşoară în apropierea capitalei Egiptului, Cairo, ca ţările occidentale care susţin Israelul să înţeleagă odată pentru totdeauna că viaţa unui arab nu valorează mai puţin decât cea a unui israelian şi că tăcerea lor în faţa "sălbăticiei" de a ataca civili nu contribuie la pace, notează EFE.

Monarhul haşemit, unul dintre principalii mediatori din regiune, a cărui ţară recunoaşte Israelul, a vorbit pe un ton dur şi direct în limba engleză în faţa participanţilor la summit, "pentru că mesajul său este adresat direct lumii".

În acest sens, Abdullah al II-lea a avertizat comunitatea internaţională "că nu există o soluţie militară pentru securitatea Israelului", ci doar pace şi "soluţia celor două state" în vechea Palestină.

---

Actualizare - Reuters: Hamas solicită evacuarea răniţilor din Gaza din cauza colapsului sistemului de sănătate

Gruparea islamistă palestiniană Hamas, care controlează Fâşia Gaza, a cerut sâmbătă, într-un comunicat, ca răniţii să fie evacuaţi din fâşie "din cauza incapacităţii" sistemului de sănătate de a-i îngriji, relatează EFE.

Directorul biroului de presă al guvernului Hamas, Salamat Maarouf, a declarat că ajutorul care a intrat sâmbătă în Gaza prin punctul de trecere a frontierei de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, este "limitat" şi că nu schimbă "catastrofa umanitară" din enclavă, asediată de armata israeliană.

El a subliniat că important este să se garanteze trecerea în siguranţă a acestui ajutor pentru a acoperi nevoile umanitare, precum şi scoaterea răniţilor din enclavă pentru ca aceştia să poată fi trataţi corespunzător.

Maarouf a subliniat că este important ca punctul de frontieră de la Rafah să fie menţinut deschis, pentru a permite intrarea şi altor ajutoare, pe fondul penuriei de combustibil şi a lipsei de medicamente şi produse sanitare, dar şi a hranei şi a electricităţii.

Purtătorul de cuvânt al forţelor armate israeliene, Daniel Hagari, a confirmat sâmbătă într-o conferinţă de presă că alimente, apă şi asistenţă medicală urmează să intre în partea de sud a Gazei, dar în niciun caz combustibil, esenţial pentru punerea în funcţiune a centralei electrice din enclavă.

Hagari a precizat că forţele armate israeliene "continuă să bombardeze bastioanele Hamas din nordul Gazei".

Aproximativ douăzeci de camioane au pătruns în Gaza sâmbătă prin punctul Rafah, într-o operaţiune desfăşurată de Semiluna Roşie. În interiorul enclavei, asistenţa va fi distribuită spitalelor din sudul Gazei de către agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).

Un oficial al UNRWA din Gaza a declarat pentru EFE că agenţiei nu i se permite să ducă ajutor umanitar în nordul Fâşiei şi că acesta poate fi distribuit doar spitalelor din sudul enclavei palestiniene.

---

Actualizare - Mahmoud Abbas: "Nu vom pleca, vom rămâne pe pământul nostru"

Preşedintele Autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat sâmbătă că palestinienii nu vor pleca, ci vor rămâne pe pământul lor, în discursul său de deschidere a Summitului pentru Pace din capitala Egiptului, Cairo, scrie Reuters.

"Nu vom pleca niciodată, nu vom părăsi niciodată pământurile noastre (...) Şi vom rezista până la capăt", a transmis Abbas în discursul său.

Abbas a insistat că Autoritatea Naţională Palestiniană pe care o prezidează este "singura entitate" care îi reprezintă pe palestinieni şi că singura soluţie pentru regiune este crearea a două state în vechea Palestină, cu Ierusalimul de Est drept capitală a statului palestinian.

Preşedintele Abbas a deplâns "uciderea civililor de ambele părţi" şi a cerut "eliberarea ostaticilor de ambele părţi".

El şi-a reiterat apelul pentru deschiderea coridoarelor umanitare şi intrarea ajutoarelor în Fâşia Gaza, dar "desigur, Israelul nu a permis acest lucru".

Summitul este organizat de Egipt în contextul în care Israelul se pregăteşte pentru un asalt terestru în Gaza după atacul surpriză lansat la 7 octombrie de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra sudului Israelului, în care au fost ucişi peste 1.400 de oameni.

De atunci, peste 4.100 de palestinieni au murit în contraofensiva lansată de Israel, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, pe fondul unei crize umanitare în creştere.

---

Actualizare - Crucea Roşie: Ajutorul umanitar din Gaza va ajunge doar la spitale şi nu include apă

Ajutorul umanitar care a intrat sâmbătă în Fâşia Gaza, controlată de gruparea islamistă palestiniană Hamas, va fi livrat doar spitalelor din enclavă şi nu include apă, a confirmat un oficial al Crucii Roşii, relatează EFE.

Sursa citată a indicat că asistenţa umanitară include doar conserve, medicamente, pături şi saltele.

Totodată, Programul Alimentar Mondial al Naţiunilor Unite (PAM) a anunţat că primul convoi cu asistenţă umanitară pentru Fâşia Gaza conţine 60 de tone de alimente, transmite dpa.

Conserve de ton, făină, pastă şi fasole, printre altele, vor fi distribuite celor aflaţi în nevoie cât mai repede cu putinţă, a transmis PAM sâmbătă.

Directoarea executivă a PAM, Cindy McCain, a transmis un mesaj din Cairo, pledând pentru "accesul umanitar imediat, sigur şi susţinut în Gaza". Ea a declarat că este doar o chestiune de zile până când hrana se va epuiza şi locuitorii Gazei vor flămânzi.

PAM mai are pregătite încă 930 de tone de alimente în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei cu Gaza, de la Rafah, şi intenţionează să asiste circa 1,1 milioane de oameni în următoarele două luni.

---

Actualizare - CNN: Israelul cere cetăţenilor săi să părăsească imediat Egiptul, Iordania şi Marocul

Israelul a cerut, sâmbătă, cetăţenilor săi care se află în Egipt, Iordania şi Maroc să părăsească aceste ţări "cât mai repede cu putinţă" din cauza "agravării manifestaţiilor împotriva Israelului...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Ministrul german de externe: "Nu vom renunţa la umanitatea noastră"

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat sâmbătă că ororile comise de Hamas au rănit Israelul şi sunt inumane. Ea a spus că lumea trebuie să cunoască poveştile înfiorătoare ale familiilor afectate. "Nu vom renunţa la umanitatea noastră", a spus ea, adăugând că acesta este ceea ce diferenţiază democraţiile precum Israelul de teroriştii Hamas, notează Ynetnews.com.

---

Actualizare - EFE: ONU confirmă intrarea în Gaza a 20 de camioane cu hrană, apă şi medicamente

Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, OCHA, a confirmat sâmbătă că 20 de camioane cu alimente, apă şi medicamente au intrat în Fâşia Gaza, controlată de gruparea islamistă palestiniană Hamas, prin punctul de trecere al frontierei de la Rafah, la graniţa cu Egiptul, conform EFE.

Directorul adjunct al Biroului OCHA din teritoriile palestiniene, Andrea De Domenico, a declarat pentru EFE că Crucea Roşie Egipteană conduce operaţiunea de a aduce asistenţă umanitară în enclava palestiniană.

La rândul său, AFP transmite că primele camioane cu ajutor umanitar au intrat în Fâşia Gaza, dinspre Egipt.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat începerea livrărilor de ajutoare pentru Fâşia Gaza, potrivit dpa.

"Este bine şi este important că primul ajutor umanitar ajunge acum la oamenii din Gaza. Au nevoie de apă, hrană şi medicamente - nu-i vom lăsa singuri. Guvernul federal continuă să folosească toate canalele pentru a uşura suferinţa în acest conflict", a scris Scholz pe social media.

Şi ministrul de externe britanic James Cleverly a reacţionat sâmbătă, apreciind că deschiderea punctului de frontieră între Egipt şi Gaza nu poate fi "un eveniment izolat".

"Camioane care transportă ajutor vital încep să treacă dinspre Rafah către Gaza", a confirmat şeful diplomaţiei britanice, într-un mesaj postat pe X.

Cleverly a declarat că ajutorul umanitar "este o gură de oxigen pentru cei aflaţi în suferinţă" în enclava palestiniană. "Regatul Unit va continua să facă presiuni pentru a se permite accesul umanitar în Gaza", a adăugat ministrul britanic, care intenţionează să participe sâmbătă la summitul internaţional organizat de Egipt pentru a aborda conflictul dintre Israel şi gruparea islamistă Hamas.

---

Actualizare - Hamas: "Camioanele cu ajutoare nu vor schimba condiţiile medicale catastrofale din Gaza"

Gruparea militantă palestiniană Hamas a declarat sâmbătă că livrarea camioanelor de ajutor umanitar prin trecerea Rafah "nu va schimba condiţiile medicale catastrofale din Gaza", potrivit Reuters.

---

Actualizare - BBC: Primele camioane cu ajutoare umanitare intră în Gaza

Punctul de trecere de la Rafah s-a deschis temporar cu 40 de minute mai târziu decât fusese anunţat, iar primele camioane cu ajutoare umanitare pentru palestinieni au intrat în Gaza din Egipt, relatează BBC.

Nu se ştie încă perioada pentru care va rămâne deschis punctul de trecere şi nici dacă civilii şi cetăţenii străini vor fi lăsaţi să treacă frontiera.

---

Actualizare - ONU: 1,4 milioane de persoane şi-au părăsit casele din Gaza în urma atacurilor israeliene

Numărul persoanelor care şi-au părăsit casele din Gaza din cauza atacurilor israeliene a crescut în prezent la 1,4 milioane, adică aproape două treimi din cele 2,2 milioane de oameni care locuiesc în enclava palestiniană, a informat sâmbătă Biroul de Coordonare al Afacerilor Umanitare al Naţiunilor Unite, scrie EFE.

---

Actualizare - Agenţii de presă: ONU cere evacuarea şcolilor din Gaza după un avertisment israelian

Agenţia ONU pentru Refugiaţi Palestinieni (UNRWA) a cerut vineri evacuarea mai multor şcoli ale sale în care palestinienii s-au refugiat în oraşul Gaza, considerând că locurile "nu mai sunt sigure" după ce a primit un avertisment din partea Israelului...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - SUA: Punctul de trecere Rafah, posibil să se deschide sâmbătă pentru ca străinii să părăsească Gaza

Ambasada SUA în Israel a declarat că frontiera dintre Fâşia Gaza şi Egipt s-ar putea deschide sâmbătă, sugerând că o astfel de decizie le-ar permite străinilor să părăsească enclava palestiniană aflată sub asediu...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Blinken: "Toţi ostaticii ţinuţi în Gaza trebuie eliberaţi"

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat vineri că două cetăţene americane, mama şi fiica Judith şi Natalie Ra'anan se aflau în Israel după ce au fost eliberate de răpitorii Hamas şi o echipă de la ambasada din Ierusalim se va întâlni cu ele în curând. Secretarul le-a spus reporterilor că toţi ceilalţi ostatici trebuie, de asemenea, să fie eliberaţi, iar administraţia va depune toate eforturile posibile în acest scop, notează Reuters.

---

Actualizare - Biden: "Hamas a atacat pentru a submina normalizarea relaţiilor Israelului cu Arabia Saudită"

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a atacat Israelul cu scopul, printre altele, de a submina discuţiile ce vizează normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Arabia Saudită, a declarat vineri preşedintele american Joe Biden...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - BBC: Cel puţin 22 de jurnalişti au fost ucişi în conflictul dintre Israel şi Hamas

Cel puţin 22 de jurnalişti au fost ucişi de la izbucnirea luptelor dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, potrivit Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor, relatează BBC.

Printre aceştia se numără 18 palestinieni, trei israelieni şi un libanez, precizează comitetul într-un comunicat.

CPJ atribuie 15 dintre aceste decese atacurilor aeriene israeliene şi două atacurilor Hamas în sudul Israelului. Opt jurnalişti au fost raportaţi ca fiind răniţi, iar trei sunt fie dispăruţi, fie au fost reţinuţi, adaugă acesta.

"CPJ subliniază că jurnaliştii sunt civili care fac o muncă importantă în perioade de criză şi nu trebuie să fie ţinta părţilor beligerante", precizează un purtător de cuvânt.

---

Actualizare - Politico: Egiptul găzduieşte o conferinţă de pace dedicată Orientului Mijlociu

Liderul egiptean Abdel Fattah el-Sisi găzduieşte sâmbătă la Cairo un summit de pace, în speranţa că poate evita ca situaţia din Gaza să escaladeze într-un război regional mai amplu, însă problema sa cheie este că trio-ul de ţări extrem de important - SUA, Israel şi Iran - nu se va afla la masa discuţiilor...Citeşte mai mult...

---

Hamas a eliberat doi ostatici americani - o mamă şi fiica ei - "din motive umanitare", ca răspuns la eforturile de mediere din Qatar, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al grupării Hamas, Abu Ubaida, potrivit Al-Jazeera.

"Ca răspuns la eforturile din Qatar, Brigăzile Al-Qassam au eliberat doi cetăţeni americani (o mamă şi fiica ei) din motive umanitare şi pentru a demonstra poporului american şi lumii că afirmaţiile făcute de Biden şi de administraţia sa fascistă sunt false şi lipsite de temei", a declarat gruparea teroristă într-un comunicat.

Opinia Cititorului ( 28 )

  1. Dupa parerea mea,atacarea instalatiilor nucleare iraniene nu mai poate fie amanata.Asta este adevarata amenintare.In plus, odata cu detronarea conducerii dictatoriale iraniene se mai calmeaza spiritele in zona.Poporul iranian este un popor civilizat si nu merita asemenea conducere si nu mai trebuie facuta greseala din Irak,Siria,tari care au fost distruse de razboi.Totul trebuie facut cu o precizie chirurgicala in Iran fara a ataca civilii!Nu are niciun rost sa atace Gaza,vor muri civili palestinieni si soldati israelieni de pomana si isi vor pune si tot mapamondul in cap.Problema Hamasului si a Hezbollahului se va rezolva odata cu problema iraniana insa pentru a ataca Iranul americanii trebuie sa rezolve problema cu Rusia fiindca nici autoritatile ucrainene nu au fost fara de prihana de-a lungul anilor si problema cu China.Daca nu-si mai baga nasul in Taiwan problema va fi in mare parte rezolvata.Dupa cum SUA are nevoie de un spatiu de siguranta,asa au nevoie si rusii si chinezii.Pot sa mai spun ca Hamasul poate fi anihilat in timp mai ales ca sefii lor sunt prin Qatar ca niste lasi ce sunt.Se ocupa Mossadul de asta,sunt experti,nu este momentul pentru zanganitul armelor in Gaza.Le zice sa se refugieze,unde sa se refugieze?Oamenii pot deveni civilizati daca sunt tratati ca oameni,exista puterea exemplului,in Cisiordania parca este alt nivel de civilizatie si la acest lucru au contribuit si israelienii.Oricum,trebuie tratata cauza fiindca altfel nu este loc de vindecare.

    1. "Poporul iranian este un popor civilizat". Care este sursa acestor informații?

      Lumea ar trebui să vadă atacul terorist lansat de Hamas, în care au fost ucise 1.400 de persoane, ca făcând parte dintr-un conflict mult mai extins susținut de Kremlin, potrivit unui fost viceprim-ministru al Israelului citat de The Daily Beast. Putin pregătește un „nou imperiu al răului” cu care să înfrunte Occidentul. De la militanții Hezbollah din Liban la posibilul rol jucat de guvernul iranian ce are relații apropiate cu Rusia lui Vladimir Putin, există multe puncte de fricțiune care ar putea transforma conflictul dintre Israel și Hamas într-un război mult mai mare. „Putin – adevăratul aliat al Hamas – a trasat liniile marii confruntări: Hamas, Iran, Rusia, China de o parte și Israel, Ucraina și SUA de partea cealaltă”, a spus Natan Șaranski, un fost disident care a fost închis în timpul erei sovietice înainte de a emigra în Israel unde a intrat în politică. Kremlinologii din Ucraina, Israel și Rusia vorbesc despre un joc global din ce în ce mai periculos pe care Putin îl practică în încercarea de a distrage atenția de la războiul din Ucraina.

      La Kiev, există un consens ferm în privința faptului că Putin a jucat un rol în operațiunea foarte bine pregătită a grupării Hamas împotriva Israelului. „Șeful seriviciului de informații al armatei ne-a spus clar că Kremlinul a știut despre atacul împotriva Israelului [lansat] de Hamas”, potrivit editorului șef al Ukrainska Pravda, Sevgil Musaeva. 

      „Rusia a continuat să ne bombardeze în est și sud, omorând sute de civili, dar Ucraina a dispărut din știrile principale. Chiar și când Rusia a bombardat înmormântarea din satul Groza omorând oameni din aproape fiecare casă, toate știrile s-au concentrat pe războiul dintre Israel și Hamas, ceea ce bineînțeles că a fost în avantajul lui Putin”, a spus Musaeva. Propagandiștii Moscovei se laudă cu atacul terorist din Israel de parcă ar fi fost lansat de armata rusă Putin a călătorit săptămâna trecută în China acolo unde s-a întâlnit cu Xi Jinping și a promovat una dintre marile lui fantezii: „unificarea Eurasiei cea mare” - o înțelegere între lideri autoritari care sunt de mult timp la putere pentru a forma un fel de alianță militară, economică și ideologică antioccidentală. În timp ce presa pro-Kremlin din Rusia sărbătorea summitul din China cu Putin și Xi, propagandiștii Kremlinului de la TV se lăudau cu atacul terorist din Israel de parcă ar fi fost lansat de armata rusă și propuneau alte ținte care ar putea fi lovite. „Washingtonul trebuie să se concentreze: Putin creează repede o uniune a tiranilor și dictatorilor din Orientul Mijlociu, Coreea de Nord, Africa pentru a copleși SUA înainte de alegeri, folosind vechile tactici GRU și FSB de a distrage atenția de la principalul teatru de operațiuni din Ucraina”, a spus și Gennadi Gudkov, fost membru al Dumei rusești și ofițer KGB. Simțind pericolul care se apropie, în special din partea Iranului, SUA și-a mărit prezența militară din jurul Israelului și a anunțat că a trimis și mai multe sisteme de apărare antiaeriană, pe lângă cele două portavioane pe care le are în zonă. 

      Nu este clar însă dacă demonstrația de forță a celei mai puternice armate din lume va fi destul pentru a evita erupția crizei regionale, alimentată fiind de conflictul dintre mai multe facțiuni rivale, într-un război total în Orientul Mijlociu care va avea consecințe globale, scrie Sky News. „Săptămâna trecută m-am întâlnit cu opoziția democratică din Africa. Ei avertizează: Wagnerul lui Putin a organizat lovituri de stat militare și non-militare în Mali, Republica Centrafricană, Niger, iar acum plănuiesc să devasteze și mai multe țări africane”, a declarat Gudkov. „Putin sprijină teroriști în Liban, acolo unde bănuim că GRU i-a antrenat pe [militanții] Hamas înainte de atac.” Putin copiază o veche strategie a serviciilor secrete din URSS Potrivit președintelui organizației Memorial, care apără drepturile omului și a câștigat Premiul Nobel pentru Pace în 2022, a spus că strategia lui Putin este la fel de veche ca manualele sovietice despre serviciile de informații militare: cu cât se întâmplă mai multe tragedii și violențe în regiunile sprijinite de SUA, cu atât mai bine pentru Moscova. „Destabilizarea organizată a fost cea mai importantă ocupație a Moscovei începând cu era Hrușciov, Putin doar copiază vechea strategie”, a explicat Alexander Cerkasov. „A trimis spioni să organizeze o lovitură de stat în Muntenegru în 2016, s-a împrietenit cu talibanii, a deschis baze [militare] în Siria și Africa. Serviciile speciale ale armatei au lucrat dintotdeauna în direcția extinderii, așa că strategia asta este o continuare directă.” Cu cât Occidentul devine mai epuizat de războiul din Ucraina, cu atât propagandiștii ruși și bloggerii pro-Kremlin jubilează mai tare pe Telegram. Analistul pro-Kremlin, Marat Bașirov, a spus că Rusia amenință că îl va ține ocupat pe președintele american Joe Biden până la următoarele alegeri în 2024. „Ucraina nu este destul pentru tine? Ia de aici Israelul. Israelul nu este destul? Ia de aici... lista e lungă. V-am surclasat, dar acest lucru nu este clar pentru mulți, deocamdată.” 

      Serviciul de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării (GUR) a avertizat pe 9 octombrie că Moscova pregătește o nouă provocare: următorul pas în planul lui Putin va fi să lanseze „acuzații false despre armata ucraineană care ar fi vândut arme din Occident teroriștilor”. GUR a avut dreptate. Campania de dezinformare condusă de Kremlin împotriva Ucraina a început în ziua următoare când marile posturi media rusești au raportat, fără să ofere dovezi, că Ucraina i-a înarmat pe militanții Hamas. Netanyahu „nu ar fi trebuit să îi răspundă lui Putin” la telefon A fost o vreme când Șaranski aproape că a crezut că Putin va fi prietenos cu Israelul, dar „toate promisiunile s-au transformat în minciuni”, a spus fostul viceprim-ministru israelian. Putin a vrut să demonstreze că dorește relații bune cu comunitatea evreiască, dar „Siria și Iran erau cărțile sale de joc cu care să pună presiune pe Occident”, a spus Șaranski. „Știam că atunci când va veni momentul să aleagă între Siria, Iran și Israel, el nu va ezita și, bineînțeles, el a înarmat Siria... acum, aliatul principal al Rusiei este Iran.” Putin l-a sunat pe Benjamin Netanyahu numai după ce a vorbit cu aliații săi din Orientul Mijlociu după masacrul din 7 octombrie. „Bibi nu ar fi trebuit să răspundă apelului de la Putin pentru că era deja clar că Putin are relații apropiate cu Hamas”, a spus Șaranski. „Societatea noastră divizată, extrema stângă și extrema dreaptă, este unită acum, cu toții am fost de acord să luptăm și să distrugem Hamas. Numai unitatea în luptă va pune la pământ Imperiul Răului”, a mai spus Șaranski.

      mai da-l incolo pe putler. ieri era cu rotile-n sus prin dormitor pe la kremlin. din pacate sia- revenit.momentan

    am meditat asupra situatiei si mi-am dat seama de ceva.

    urmeaza in Europa o atmosfera de razboi civil cu violente stradale din partea migrantilor arabi (pe motiv de frictiuni Israel-arabi) asupra europenilor comuni.  

    mie imi pare rau de romanii care au plecat acolo in vestul Europei la (zic ei ca prostii) mai bine.  

    vor muri injunghiati pe strazi si in magazine si otraviti cu chimicale in apa de baut si in aerul respirat in mall-uri si metrou, etc...  

    asa e cand te rupi de la radacina tarii tale...mori ca un prost mic pe meleaguri straine.  

    eu am tot zic sa revina romanii in tara ca urmeaza un mare rau si nu vor mai putea sa revina. 

    deja fereastra de oportunitate pentru revenire in Romania e inchisa. Inchisa bocna.  

    Sa le fie tarana usoara romanilor care s-au rupt de la radacina Tarii Romania.  

    Ban.Cher.Vali 

    1. paranoia...

      Nu e paranoia, se văd deja semințele urii extinse in Europa.

      Cum stii tu totul, Gicule!

      Parca aveai alta treaba. Nu trebuia sa te conentrezi ca sa-l omoei pe Putin cu puterea gandului?! Te-ai razgandit? Altfel nu-mi explic cum de mai traieste. 

      zici ca e paranoia?

      mai vedem in saptamanile si lunile urmatoare. 

      eu in locul autoritarilor vest-europene as institui paza militara la rezervele de apa ale marilor orase , as asigura masuri extreme de securitate in privinta metroului si a altor spatii inchise cu multi oameni (ex: mall-uri) pe acolo prin tarile "civilizate".  

      Ban.Cher.Vali 

      conform daily express (care preia informatia de pe un canal de telegram unde posteaza generali din fsb si gru) Putin a suferit un atac de cord ieri duminica la 21.10 la resedinta sa.

      garzile sale au auzit zgomote de cadere de obiecte si l-au gasit pe Putin in cursul unei crize cardiace , cu spasme, ochii peste cap, etc.  

      a fost imediat internat in camera de urgenta UPU de la Kremlin si in prezent e in viata dar nu se stie daca e constient.  

      informatia a fost publicata si pe mediafax azi la 14:54. 

      multumesc pentru rabdare. 

      nu aduce anul ce aduce ceasul si nu aduce nici un serviciu din lumea asta ce aduce nea Vali remote, de la distanta :) :P  

      Ban.Cher.Vali 

      Chiar daca moare Putin vine unul mai nebun!Daca ai putea schimba mentalitati...

      nu e mort

      imi pare rau, nu pot schimba mentalitati batand din palme.

       

      ar trebui sa fiu de 1000x mai destept si mai cult decat sunt si sa am acces la poporul rus dintr-o pozitie vizibila, conducatoare sau in proximitatea conducerii tarii (ex: ceva gen Dimitrie Cantemir).  

      si nu putin, ci mult, zeci de ani - pentru a implementa toate ideile care sa schimbe in 1-2 generatii adn-ul mentalitatilor rusesti.  

      e foarte greu... nu imposibil, doar ca foarte greu. Problema e ca nu mai am anii care sa imi permita o astfel de abordare timp de 2 generatii. Deci... nu pot. Am ideile dar nu mai am timpul disponibil (datorita varstei).  

      Ban.Cher.Vali 

      Imi pare rau,schimbarea mentalitatii oamenilor este solutia impotriva razboaielor si violentelor!Din pacate raul predomina .

      Kremlin a infirmat integral povestea cu infarctul lui Putin.

      Pe cine sa credem ?  

      Daily express sau Kremlin? :)  

      Si pe cine sa mai credem cu o suita de 4-5 sosii ale lui Putin fiind rulate la diverse evenimente?  

      Poate Putin e deja mort si nimeni nu stie decat cei din Kremlin! Poate l-au inchis undeva in beci cu terci de orz sa nu se scape-n pantaloni si o mana de oameni conduce Rusia in numele lui Putin! :)))  

      Ban.Cher.Vali 

      "Pe cine sa credem ? Daily express sau Kremlin? :) "

      Pe tine? .... :) 

      :)) noi ii credem pe cei de la Kremlin...de-acolo vine lumina.. :))

      de ce-ti pare rau , te-a rugat cineva ceva ?

    dupa ce i-au cotropit pe palestinieni , israelul are dreptul la aparare. nici macar nu sunt in granitele recunoscute international. palestina nu are dreptul la tara lor. sau sa se apere. eu sunt penibili.

    nu fac decat sa-si apere interesele meschine.

    1. Se apara omorand civili nevinovati la nimereala,de toate nationalitatile,in orice mod posibil si luand ostatici.Acum omoara ostaticii si dau vina pe bombardamentele israeliene.Teroristii hamas(nu scriu cu litera mare din lipsa de respect pentru acesti teroristi)se ascund prin pesteri si arunca cu rachete in timp ce capii lor sunt prin Qatar,se plimba pe la Moscova,nu cumva sa le cada vreo bomba in cap,sa moara prostimea,ei sunt destepti.Nu isi apara propriul popor si au pretentia sa-l apere altii,astia carora le-a halcuit rudele si cunostintele!Oameni inapoiati,de secol VII incluzand si autoritatile iraniene si mai sunt si altii,nu-i mai pomenesc ca se stie ce si cum!Si Putin,acest tradator,musulmanii sunt uniti,sa-i fie rusine!

      israelienii omoara tot copii deci sunt TOT TERORISTI.

      de ce nu ii prinde doar pe hamas/cei responsabili cum facut SUA dupa 9/11? 

      pt 9/11 l-au prins pe bin laden si apropiatii lui. 

      cu asta as fi foarte de acord.

      dar ce se intampla acum in gaza e terorism si exterminare in masa cu nimic diferit fata de ce fac arabii.  

      Cum sa-i prinda ca se ascund ca sobolanii.In Gaza nu au voie sa intre,aia nu,aia nu.Frumos a fost cum au macelarit psihopatii de la hamas civilii!Daca era neamul tau nu ai mai fi fost atat de marinimos.Cretinii alesi de ei au macelarit civilii iar poporul palestinian a aplaudat.Eu nu sunt de acord cu violenta dar nici nu poti sta cu mainile in san!Vitejii la la hamas care omoara civili sa iasa din pesteri si sa se lupte cu armata israeliana!Nu vezi ca nu se potolesc?Arunca cu rachete asupra civililor istaelieni.De ce trebuie sa ne fie noua care nu suntem musulmani mila de ei daca conducatorilor lor nu le pasa?In plus,s-a umplut Europa de bo....i.Noi ce lasam mostenire copiilor nostri?O civilizatie de secol VII?

      cum l-au prins americanii pe bin laden , asa tot cu ajutorul americanilor se rezolva si hamas

      Hai sa ne amintim ce au facut americanii in Afganistan si au stat 20 de ani acolo.Si cat e Afganistanul,cat e Gaza?Cum.sa gasesti sobolanii care se ascund printre civili fara sa afectezi civilii?In plus,israelienii vor sa se duca in Gaza dupa ei dar croncaneste toata arabimea si nu numai!

      un pic de compasiune nu strica nimanui

      Ai dreptate.Simt compasiune pentru poporul israelian.Sa ai asemenea vecini!Arabii si iranienii nu au loc de ei in Orientul Mijlociu dar Europa sa aiba loc pentru toti bo....i!Si sa stii,in general nu am compasiune pentru oamenii care nu muncesc,nu invata,se tin numai de rele dar cand trebuie sa raspunda pentru deciziile si faptele lor incep sa se lamenteaza in dreapta si in stanga si sa ceara clementa!Apoi o iau de la capat si tot asa.Oricum,oricat as sta sa ma gandesc,cel mai mult ma deranjeaza tradatorul asta de Putin.

      pacat ca ajungem sa gandim ca dc unii sunt mai lenesi sau mai fara carte, merita sa moara. si unii mai destepti si mai superiori nu merita sa moara.

      Sa zicem ca Romania ar ajunge in situatia Palestinei. Un exercitiu de imaginatie. I-am ajutat pe ucrainieni cand a fost greu la ei, razboi si bombardamente, lasati fara apa, curent. Ok si ii ajutam pe ucrainieni sa vina la noi in tara unde sunt in siguranta. si ei tot vin si vin vreo 7 milioane. si asta e ok, pt ca vrem sa-i ajutam. dar dupa un timp ucrainienii din romania isi fac tara in tara la noi, numita sa zicem Ucraina 2. incepe un razboi din cauza asta pe care noi roamnii il pierdem, ocazie cu care ucraina 2 mai ia niste judete. asa ca romanii au ramas doar in dobrogea si o parte din ardeal. in rest e ucraina 2.  

      ei dar avem si noi extremistii nostri (basarabia e romania, etc), si aia fac o nefacuta cu rapiri de ucrainieni, omorat copii etc.(rezistenta in mintea lor) 

      si pt asta, chiar dc majoritatea populatiei n-a stiut ce fac acesti extremisti, ca s-au facut planuri in secret, te trezesti ca, constanta e rasa de pe suprafata pamantului de ucraina 2 , au murit 7000 de romani si umeaza o invazie. n-avem apa curent, case nimic. adica de fapt cam ce s-a intamplat cu ucraina inainte de a veni la noi sa-i salvam. not ok.  

      sigur ca o sa spuneti dar nu se poate intampla la roamani sau in europa ca suntem ue nato si suntem mari si tari. poate. dar s-a intamplat in palestina.

      Cum nu se pune problema in Europa?E plina Europa de musulmani care sunt mobilizati doar la o bataie din palme a sefilor lor religiosi.Vezi ce scandal fac pe teritoriul Europei!Sa ne imaginam cum ar fi daca arabii nu ar mai comite atentate in numele religiei iar tarile musulmane ar acorda dreptul la libertatea religioasa,cum au si musulmanii in tarile care i-au adoptat,le-au dat de mancare,adapost, le-au acordat drepturi si ei,ce fac? Arunca cu pietre,se bat cu fortele de ordine si toate alea!Una e sa nu te duca capul sa inveti,alta e sa nu vrei sa inveti si sa fii lenes.Una e sa nu fii apt fizic pentru a munci,alta e sa nu vrei sa muncesti si sa fii lenes!Lenea nu are scuze.Nu muncesc,nu invata dar au pretentii.Arabii si iranienii nu au loc de israelieni in Orientul Mijlociu, dar Europa sa aiba loc pentru toata arabimea care mai face si scandal!Sa se duca si ei in tarile de origine sau unde a dus mutul iapa!Nu vor sa devina civilizati si cu asta basta,nu pot sa-i inteleg sau sa-i compatimesc.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb