Acţionarii OMV Petrom sunt convocaţi, în 12 septembrie, pentru aprobarea distribuirii de dividende speciale

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 28 iulie 2023

Acţionarii OMV Petrom sunt convocaţi, în 12 septembrie, pentru aprobarea distribuirii de dividende speciale

Dividendul propus are un randament brut de 8,2%

Acţionarii OMV Petrom (SNP) sunt convocaţi, în data de 12 septembrie, pentru aprobarea distribuirii unui dividend special de 2,8 miliarde lei, respectiv 0,045 lei pe titlu, conform raportului producătorului de petrol şi gaze publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Faţă de preţul curent al acţiunii SNP, de 0,5474 lei, dividendul propus echivalează cu un randament brut de 8,2%. Data de înregistrare, cea care defineşte acţionarii care vor beneficia de dividende în cazul în care propunerea va trece de votul AGA este 28 septembrie, în timp ce data plăţii propusă este 19 octombrie.

 Anul acesta, OMV Petrom a operat deja o distribuţie de dividende în valoare de aproape 2,34 miliarde de lei. "Propunerea de dividend special mai sus menţionată va conduce la un dividend total pe acţiune distribuit anul acesta de 0,0825 lei (incluzând dividendul de bază în valoare de 0,0375 lei aprobat de Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor din 26 aprilie 2023), ceea ce duce la un randament total al dividendului de 19,6%", se menţiona într-un raport publicat ieri de companie.

Pentru primul semestru al anului, OMV Petrom a raportat un profit net în scădere cu 80%, la 944 milioane de lei, comparativ cu rezultatul net de 4,646 miliarde lei consemnat în perioada similară a anului trecut.

Austriecii de la OMV deţin 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,64% din producătorul de petrol şi gaze.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Un divident de toata jena. Eu vand.

    1. Serios? Dividendul este mai bun decat cel normal.

      Cum o sa vrei un dividend special mai mare cand au investit 6 miliarde anul acesta? 

      Un dividend rezonabil avand in vedere ca Petromul face si investitii viabile (spre deosebire de companiile energetice administrate de stat care nu fac investitii, nu acorda dividende substantiale, dar tin banii la banci pe dobanzi cu randamente mici si oricum mult mai mici decat ar aduce investitiile viabile) pentru care are nevoie de bani. Eu nu vand, cel putin deocamdata. Petromul se misca, totusi si nu arde gazul degeaba ca sistemul bugetar autohton.

    Problema e cu profitul in scadere, ca nu stii pana cand sau unde va scadea, ei fiind producatori si de petrol, dar si gaz si curent, plus tot felul de taxe mai vechi si mai noi. Dividendul e f ok.

    Omv a facut un profit de 10.6mld ron in 2022 pt ca a fost scamul cu pretul de minim 7.5 ron la benzina. Acum e 6.8 si e in crestere.Benzina si motorina se vand cam aceasi cantitate, pt ca firmele, persoanele fizice cumpara cat e necesar.Avand in vedere ca au platit taxa de solidaritate , investitii majore in rafinarii in 2023, Neptun deep project, au 3 dividente date in 2023 cu tot acesta , 2 speciale de 0,045 si urmeaza si al 3 lea pt ca daca faci un calcul ei m-au au peste 1.5 mld ron profit ramas din 2022. Cel mai probabil il vor da pana la sf de 2023 sau il vor da in 2024.

    In 3 ani Neptun Deep v-a aduce incasari record pt omv pe partea de gaz, pretul actiunilor se vor dubla. Doar statul v-a incasa 20mld euro din taxe. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb