Acţiunile "Turbomecanica" - investiţie pe termen lung

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 28 ianuarie 2004

Societatea comercială "Turbomecania" SA din Bucureşti activează în domeniul construcţiilor de maşini, sectorul indus-triei aeronautice. Societatea este listată la categoria I a Bursei de Valori Bucureşti (simbol TBM) şi are în prezent o capitalizare bursieră de aproximativ 18 milioane de dolari şi o lichiditate relativ redusă: în anul 2003 au fost tranzacţionate pe piaţa Regular un număr de 1.308.000 acţiuni, reprezentînd 8,85% din numărul total al acţiunilor emise. Una din explicaţiile acestei lichidităţi reduse o constituie structura acţionariatului societăţii, care este concentrat în proporţie de 63% la nivelul asociaţiei PAS Turboact, 21% la fonduri de investiţii, rămînînd un free-float de numai 16%. Evident că odată cu dizolvarea asociaţiei PAS, există premisele ca lichiditatea să crească, dar pînă atunci, dezavantajul lichidităţii reduse a fost şi va fi în continuare compensat printr-o politică de distribuire de dividende generoase, în ultimii trei ani aproximativ 73% din profitul net realizat fiind astfel distribuit, făcînd din "Turbomecanica" una dintre cele mai atractive plasamente potenţiale, analizată prin prisma randamentului dividendului.

Analiza fundamentală pre-zentată în continuare recomandă investiţia pe termen lung (şi nu speculaţia!) în acele acţiuni, care satisfac una din următoarele două condiţii:

- sînt tranzacţionate pe piaţă la preţuri sub valoarea lor intrinsecă (reală), în raport cu veniturile realizate ale societăţii, cu cîştigurile viitoare estimate sau cu valoarea contabilă a aces-teia;

- oferă un potenţial ridicat de creştere a valorii lor în timp, ca urmare a capacităţii profesionale a managerilor societăţii, a segmentelor atractive de piaţă deţinute de societate sau a unor bune rezultate financiare trecute.

În analiza raportului între valoarea acţiunii TBM şi a preţului său de piaţă (38.000 lei/acţiune) se pot folosi metode pornind de la analiza rezultatelor istorice şi/sau metode de comparaţie cu alte societăţi cotate.

Aplicînd metoda capitalizării profitului (determinarea pe ba-za profiturilor reale trecute, corectate cu inflaţia, a capacităţii societăţii de a produce profituri viitoare), se obţine o valoare medie în jurul a 113 miliarde lei, care capitalizată la o rată de 17% (conservatoare la o inflaţie prognozată sub 10%) şi îm-păr-ţită la numărul de acţiuni, conduce la o valoare a ac-ţiunii de aproximativ 45.000 lei.

Valoarea contabilă a acţiunii (determinată pe baza activului net contabil la 30.09.2003 este de 32.600 lei), conduce la o valoare a indicatorului valoare contabilă/preţ de 0,86. Media indicatorului în cazul societăţilor cotate la categoria I (excluzînd societăţile cu pierderi) se situează în jurul valorii de 0,5, sugerînd o subevaluare a acţiunii TBM în raport cu celelalte societăţi cotate.

Şi analiza comparativă a indicatorului PER (raportul preţ-profit pe acţiune) sugerează acelaşi lucru. La nivelul rezultatelor anului 2002, cele mai interesante societăţi cotate la BVB, au avut un PER mediu în jurul valorii 5, iar TBM un PER de 4,78. La nivelul rezultatelor parţiale la nouă luni (corelate cu prevederile bugetare ale emitenţilor) şi preţuri la zi, valoarea medie a PER pentru aceleaşi societăţi este de 7,5, iar la TBM este de 5 (sub rezerva realizării prevederilor BVC pentru anul 2003).

Aceeaşi subevaluare o sugerează şi indicatorul randamentul dividendului, care a fost pentru TBM de 18% în 2001 şi de 21% în 2002. Anticipez (din nou sub rezerva realizării prevederilor BVC 2003 şi la preţul curent) o valoare de minim 15% pentru 2003. Toate aceste valori sînt situate sensibil peste media Bursei.

Metodele de analiză folosite su-gerează faptul că acţiunea TBM este în prezent subevaluată de piaţă, şi deci recomandă cumpărarea acesteia pe termen mediu şi lung.

În plus, faţă de acest aspect, managementul societăţii "Turbomecanica" a reuşit să conducă societatea prin perioada foarte dificilă a tranziţiei economice şi să obţină rezultate istorice foarte bune, care creează premisa că valoarea societăţii să continue să crească şi în viitor. Începînd cu anul 1998, cel mai greu an al societăţii prin prisma analizei principalilor indicatori financiari, activitatea a cunoscut o îmbunătăţire continuă, cu valorile cele mai bune la nivelul anului 2002.

O analiză a principalilor indicatori de profitabilitate, separaţi pe componente conform mo-delului DuPont, indică faptul că randamentul capitalului propriu, unul dintre cei mai importanţi indicatori financiari pentru investitori, a crescut continuu, pînă la o valoare maximă, în 2002, de 22,5% - una dintre cele mai bune valori între societăţile cotate la Bursă. Aceas-tă creştere a fost posibilă datori-tă îmbunătăţirii continue a mar-jei de exploatare - prin eficientizarea vînzărilor şi un bun control al costurilor, scăderea ponderii cheltuielilor financiare datorată scăderii gradului de în-datorare dar şi scăderii generale a dobînzilor pe piaţă, precum şi îmbunătăţirii randamentului utilizării activelor societăţii.

Adăugînd la această analiză şi faptul că managementul a reuşit o creştere medie anuală a profitului net în termeni reali de peste 40% în ultimii 6 ani (1,1 miliarde în 1996 - 120 miliarde în 2002), că societatea exportă mai bine de 60% din cifra de afaceri, consider că sînt întrunite toate condiţiile ca şi în viitor, profiturile societăţii să crească, antrenînd astfel şi preţul acţiunii "Turbomecanica".

În concluzie, şi prin prisma potenţialului de creştere al valorii societăţii în timp, recomandarea în cazul TBM este una de cumpărare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb