Adrian Câciu: "90% dintre români câştigă sub 4.000 de lei pe lună şi noi dezbatem despre 5.000 lei cheltuiţi la un comerciant"

S.B.
Politică / 3 noiembrie 2023

Adrian Câciu: "90% dintre români câştigă sub 4.000 de lei pe lună şi noi dezbatem despre 5.000 lei cheltuiţi la un comerciant"

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene Adrian Câciu a declarat, vineri, că încă din anul 1996 este limitat cash-ul, atât la persoane fizice, cât şi juridice, iar acum a fost doar luată măsura ca să fie redus plafonul pe cash de la 10.000 lei la 5.000 lei pentru un singur comerciant, ceea ce înseamnă că poţi cheltui orice sumă, însă doar câte 5.000 lei în fiecare magazin, informează news.ro.

Social-democratul a mai spus că 90% din populaţia României câştigă sub 4.000 lei pe lună, iar în acest context dezbaterea despre acei 5.000 lei cheltuiţi la un singur comerciant este "puţin disproporţionată".

"Eu nu ştiu care sunt resorturile pentru care s-a făcut această declaraţie. Până la urmă ne-am asumat răspunderea pe o legislaţie şi această răspundere şi-a asumat-o atât Guvernul, Parlamentul nu a depus moţiune de cenzură, deci vorbim de Parlament şi de toate partidele politice. Bănuiesc că cei care aveau alte opinii puteau să spună până la momentul promulgării de către preşedinte, dar pot să înţeleg retorica politică. Pe de altă parte, cred că nu se spune adevărul. Se folosesc foarte multe sintagme «limitarea cash-ului» ca o noutate. Cash-ul este intrat în România din 1996. Paradoxul este că în 1996 era o guvernare de dreapta. Din '96 este limitat cash-ul, atât la persoane fizice, cât şi juridice. Antreprenorii cred că ştiu lucrul acesta pentru că au şi plafonul de casă, au şi acest cash limitat între firme, între companii, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale", a afirmat Adrian Câciu, întrebat vineri la Digi 24 despre faptul că liderul PNL Nicolae Ciucă a spus că măsura limitării plăţilor cash trebuie rediscutată.

El a mai spus că "ceea ce s-a întâmplat acuma este că s-au redus aceste plafoane care deja existau în legislaţie".

"La persoane fizice, de exemplu, de la 10.000 lei s-a redus la 5.000 lei pentru un singur comerciant. Practic tu poţi cumpăra de mai mulţi bani, cash, dar de la un singur comerciant doar de 5.000 lei. Dacă vrei să cheltui un milion de lei cash într-o zi, poţi să cheltui dar câte 5.000 lei în fiecare magazin. La 6.000 lei eu cred că se poate introduce şi plata cu cardul. Este o dezbatere care trebuie pusă şi într-o poză. În România, 90% dintre cetăţeni câştigă sub 4.000 lei pe lună. Şi noi vorbim de 5.000 lei, nu pe zi, ci la un singur comerciant. Mi se pare puţin disproporţionată prezentarea. Oricum legea a fost asumată. Este o legislaţie în vigoare. Evident, orice legislaţie poate fi îmbunătăţită, în cazul în care se arată că există anumite deficienţe, dar la acest moment când discutăm, pentru că dezbaterea este despre oameni, nu despre companii, 90% din populaţie câştigă sub 4.000 lei pe lună. Deci nu văd unde este această inflamare", a completat Câciu.

Ministrul PSD a reiterat că este necesară discuţia de, săptămâna viitoare, între premier, ministrul de Finanţe, reprezentanţii Băncii Naţionale a României şi cei din sistemul bancar pentru a explica de ce au crescut, peste noapte, comisioanele bancare.

"Încă o dată, mai ales într-o ţară în care majoritatea cetăţenilor, chiar şi pensionarii, ştiţi că noi acum acordăm vouchere de alimente, le dăm cu card, deci partea aceasta cu carduri nu mai este o chestiune străină de cetăţenii României, eu cred că nu este un efort prea mare. În schimb, ceea ce nu trebuie să se întâmple, ceea ce am observat şi eu, a observat şi premierul, nu trebuie acum ca sistemul bancar să profite de această piaţă. Noi am observat o creştere a comisioanelor care nu este fundamentată, nu este explicată. Săptămâna viitoare, din ce înţeleg, o să fie o astfel întâlnire la Guvern, cu premierul, cu ministrul de Finanţe, cu Banca Naţională şi cu sistemul bancar să explice care sunt argumentele pentru care peste noapte au crescut comisioanele bancare", a conchis Câciu.

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, vineri, că lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash şi că este intolerabil să creşti artificial comisioanele bancare. Şeful Executivului a anunţat că va convoca, săptămâna viitoar, la Guvern o întâlnire cu specialiştii din Ministerul Finanţelor şi BNR, dar şi cu reprezentanţii micilor întreprinzători, ai băncilor şi ai societăţii civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash.

Liderul PNL Nicolae Ciucă a declarat, vineri al Sinaia, referitor la limitarea folosirii banilor cash, că nu a susţinut această măsuri deoarece nu trebuie consideraţi toţi românii ca producând efecte de evaziune fiscală. "Este o decizia care s-a luat în coaliţie. Vom merge în continuare în coaliţie şi ne vom susţine punctul de vedere şi în funcţie de efectele acestei măsuri vom ajunge la o decizie în coaliţie", a mai spus preşedintele liberalilor, care a adăugat că este absolut anormal ca băncile să mărească valoarea comisionului, ca urmare a acestei măsuri.

Opinia Cititorului ( 35 )

  1. Dacă tot vor să mă oblige să folosesc sistemele bancare în detrimentul banilor "cash" atunci să suporte cine are beneficiul.

    Pai bai Bula...maestru în stabilirea veniturilor și cheltuielilor in bugetul pe 2023..dacă veniturile cumulate ale sotilor sunt de 5.000 de lei pe luna... nu trebuie ba sa dezbatem? Nu aveți nici măcar decenta de a va ține gura.

    Bai da omul asta unde a fost pina acuma. Are perfecta dreptate, cei care lucram la patron......

    1. Ne-au vândut și încearcă sa ne îngenuncheze, sunt aserviți altor interese, nicidecum ale României și romanilor. Ne umilesc cu vouchere, cu carduri de energie, cu tichete de masa acordate pensionarilor cu pensii mici.... după o viata de munca... Le doresc tuturor celor care participa la acest genocid împotriva poporului roman sa trăiască încă 100 de ani în aceleași condiții pe luare încearcă ei sa ni le impuna noua. O mana de parveniți care se dau specialiști rotindu-se de la un minister la altul și impartindu-si ciolanul. Mizerabili care nu au nici un Dumnezeu.. Abia după promulgarea legii cash-ului se așează la discuții și consulta societatea civila? Blasfemie!

    Nu știam că politicienii noștri țin atâția oameni în iobăgie. Ce ne tot agităm atâta pentru pragul de 5000 de lei, când majoritatea suntem ținuți în sărăcie?

    Cîciule Faci pe nestiutorul.Spui că nu vezi de ce atîta inflamare . Îți mai spunem și ție și celorlalti participanti la limitarea libertatii oamenilor si controlul total al vietii lor Voi ne incalcati si anulati dreptul la proorietate obligindu ne sa folosim banii nostri care sint proprietatea particulara cum vreti voi.Voi vă faceti stapini pe proprietstea noastra sub pretext ca combateti evaziunea .Pai daca omul are sub 4000 lei pe luna nu are ce evaziune sa faca. Atunci de ce veniti peste noi cu restrictii aberante Stiti unde se face evaziunea dar fiind cointeresati voi ii protejati. A ti instaurat deja dictatura .

    Cetrece de 5000 platesc cei care si-au asumat si sunt ysri in gură ca ei nu au nici o raspundere Ce au aprobat cumva Raspunderea ministetială ?

    Este prea greu de înțeles cum românii tot nu au înțeles ca politicienii au ajuns in sfere prea înalte de unde habar nu au ca, milioane de români sunt la propriu "muritori de foame". Ca sunt milioane de români care, nici in vis nu se văd " fericiții câștigători a vaniturilor si provilegiilor de lux uriase" ale politicienilor si acoliților lor, magistratii. Romania, o tara unde politicienii au deveniți si stăpâni si slugile strainilor iar milioanele de români, simple marionete, skugi amărâte.

    Câciu ăsta din articol nu este același Câciu care a evaluat anapoda veniturile și cheltuielile în bugetul pe 2023 și datorită căruia suntem acum îngropați?

    1. ...nu ar trebui să aibă declarațiile preluate în niciun ziar, ar trebui aruncat direct la coșul de gunoi al istoriei.

    Cei din conducerea tarii nici nu știu cum trăiesc romanii.Daca minimul pe economie este 3300 brut cum limitezi plățile cash?,Spui ca persoanele juridice pot plăti un furnizor cu maxim 1000 pe zi și avansul spre decontare este de 1000 lei pe zi pe persoana dar plafonul maxim zilnic este 2000 lei cum pot ridica trei persoane câte 1000 lei pe zi ?

    1. Pai și atunci de ce atâta Tam Tam pe Cash.profita toți sa și facă campanie electorala.eu mi as dori sa se scoată de tot cashul.s ar elimina corupția foarte mult.ex.cum dai șpagă la un medic sau polițiștilor.problema cea mai grava este a celor care au bani și nu i pot justifica,nu a celor cu 4000 de lei pt oricum sunt pe card și 90 %toți cu cardul platesc.in tarile scandinave unde este scos total cashul,nu mai plâng atâta ca noi ca nu au libertate și trăiesc mult,mult mai bine ca noi.eu zic ca aceasta ar fi scăparea de corupție.0 Cash.multumesc

      Te invit la tara și nu la 10 km de București sau de un oraș, sa vezi cum se folosec cardurile, din 10 încercări de 2-3 ori nu poți plăti cu cardul din prima din mai multe motive, lipsa curent, semnal internet, etc. Un politician cu o singura semnătura deturnează sute de mii sau chiar milioane de euro pe diferite lucrari care (nu) sunt executate calitativ. Eu vad că se restrânge libertatea oamenilor prin aceasta lege, acum nu mai poți cumpăra nici un TV sau laptop nou fara sa cumperi unul uzat moral cu cash. La bunica in sat multi pensionari vindeau porcul, diferite produse agricole și cumpareau de Crăciun pentru ei, nepoți un laptop, un TV, un frigider, o mașină de spălat fără să aibă carduri . Acum can inflația a mâncat 20-30% din puterea de cumpărare, s-au redus plafonul.

    Nenorociților , ați furat în disperare , ați jefuit până la os totul , ați luat și pielea de pe noi și ați golit bugetul,acum pe minus. Psd și pnl , coaliția națională de jefuire a României !

    Blestemați să fiți hoților, voi și neamurile voastre nesătule pe care îi puneți în toate funcțiile și cei care vă vor mai vota ! Blestemați să fiți voi și odraslele voastre care se scaldă în lux deși voi sunteți bugetari ! De unde aveți atâția bani hoților? Copiii voștri de unde au atâta bogăție? Amantele , frații, mamele voastre de unde ? Huoooo !!! 

    De la săracii care câștigă puțin vreți sa luați comisioane bancare grase. Apoi va prefăcuți ca le plafonati. Muie PSD !

    Are dreptate Tarzan,nenorocitilor care a-ti jefuit tara asta si o face-ti in continuare sunte-ti niste sarantoci veniti din fundul pamantului, care v-ati trezit peste noate sefi pe tarla Nu stiu cum de va mai rabda dumnezeu pe pamantul asta .Blestemati sa fiti voi, copiii vostri si tot neamul vostru pentru prapadul care l-ati creat poporului asta. Sper sa va ajunga si sa va loveaca toate blestemele oamenilor,si atunci sa realizati,ptr. Ce toate acestea! Netrebnicilor !!!!!!

    Adio,PSD,adio,PNL

    Cashul ofera drept de Anonimat! - partial (traseitatea codului de pe bacnote)

    Cashul ofera Vot Independent si ne urmarit - instant 

    Cashul ofera Libera Circulatie! 

    Cashul Ofera un confort Psihic cand se afla la "saltea" atunci cand avem risc bacar -care se repeta ciclic. 

    Cashul ofera o viteza mai mare de tranzactionare! 

    Cashul ofera o putere mai mare de achizitii la "reduceri"  

    Cashul este sfant in depressi economice! 

    s c c r e t 

    1. Cine nu crede cat de "important e cashul" ii recomand perioada 2009-2013... atat in romania cat si in italia 2014-2018...

      Sau ii recomand in Liban sa mai arunce o privire... cu jaful puterii de cumparare a "guvernului". de au bagat instant milioane de oameni in saracie... pentru ca avea "averea" in conturi... si ilichida. 

      Majoritatea populatiei are avere "ilichida"... iar de asta profita periodic guvernul cand are de platit datorii sau de coborat deficite.... Cine nu are si o parte din avere "lichida" ia trenul marfar din plin la urmatoarea cotitura. 

      s c c r e t 

    Țara este condusă de bancherii străini, iar troglodiții din guvern sunt simpli executanți, în defavoarea poporului român. Iată dovada: am vrut să plătesc la trezorerie otaxă judiciară către MJ. La trezoreria statului nu se mai primesc plăți în numerar (cash pentru românii vopsiți). Am fost obligat să fac operațiunea prin bancă întocmind un OP. Taxa judiciară a fost 36 de lei, iar banca a încasat un comision de 45%, respectiv 16 lei. Trogloditul de Câciu ar trebui să de-a o explicație, dacă bancherii îi permit.

    Ma tem ca aceasta măsură, care chipurile vine în ajutorul statului roman pentru limitarea evaziunii fiscale, are alta acoperire mult mai perfida, evident probabil venita din mediul bancar prin asa numita pleiada de consilieri.

    Dobânzile la creditele bancare au atins cifre astronomice, dar dobânzile la depozite se scalda în aceleași cifre minuscule. De când toate salariile si pensiile se încasează pe card, de asemenea de când toate plățile la supermarket-uri se fac intr-o proporție destul de mare cu cardul, băncile nu fac altceva decât sa ne controleze toți banii, au bani la discreție, și limitează dobânzile la depozite, nu mai vorbesc de conturile curente, cele pe care se încasează salariul fără niciun fel de dobanda, în plus mai plătim și administrare de cont. Dacă facem un calcul simplu, pentru un salariat cu salariul minimde 2000 lei, intr-un an se tranzacționează prin banca 24000 lei, pentru fiecare angajat. 

    Da! Tu ca stat vrei sa limitezi evaziunea fiscala, pentru plățile cuprinse între 2000de lei și vechiul plafon de 10000lei, obliga domnule comerciantul sa emită factura cu CNP-ul cumpărătorului!  

    De ce s-a abrogat legea averilor ilicite? Ori trebuiau sa răspundă decidenții mafiei politice în fata legii? Palatele țigănești de sute de mii de euro de ce nu le impozitează nimeni? Cine a emis autorizatie de construcție pt astfel de construcții mamut? Se știe destul de bine ca prin jocurile de noroc de tip pacanele și ruleta nu se cultiva decât un flagel periculos pentru tineri, pt noua generație, de ce nu se emite un card special, care sa fie limitat ca suma lunara la jumătate din suma câștigată lunar? Adică, dacă tu câștigi 6000 de lei, sa nu poți juca lunar mai mult de 3000lei? Și asta cu cerere de jucător înregistrat, iar ca stat as impune și o taxa pt emiterea acestui card? Presupun ca prin aceste jocuri, multe persoane din mediul infracțional albesc banii obținuți ilegali. Dacă nu ai venituri sau dacă ești șomer sa nu poți juca. Nu era nai simplu sa limitezi pierderea de bani de către lichelele tarii, prin emiterea unui card de autorizare pt jocurile de noroc, decât sa impui unui om de la tara care își cumpără produse de construcții de la depozit, sa dețină card pentru sume mai mari de 5000 lei???

    Halal conducători, ne-ati distrus industria și locurile de munca, ne-ati gonit afara, ne-ati dezumanizat și ne-ati distrus credința, ne-ati distrus alpararea, armata și industria de armament și asta prin incompetenta voastră și prin sărăcirea tarii!!! Ați distrus țăranul roman, care era mic producător agricol, prin restricționarea promovării produselor tradiționale. Produsele alimentare oferite cetățeanului roman sunt imbacsite cu aditivi, ceea nu prea se întâmplă pt cetățeanul Europei occidentale. Ne-ati distrus prin furtișaguri întreprinderi fanion ale industriei naționale + alte întreprinderi care au lucrat peste tot în lume! DRAGI POLITICIENI, ASTA SUNTETI, NISTE INCOMPETENTI! DIN PACATE IN COMPARATIE CU ALTE PERIOADE ALE ISTORIEI ROMANIEI, AVEM MII SI MII DE POLITICIENI, DAR NICI MACAR UNUL, MACAR UN OOMM POLITIC!!!  

    Prostii, au taxat cifra de afaceri a bancilor, acum se mira ca au crescut comisioanele.

    1. exact!

      s c c r e t 

    Cipriotii au intrat iar in hora speculativa...

    Ce le mai place lor ciclurile astea de parasutare.... 

    Sa vedeti in fata cat de important o sa fie iar cashul.... "cand nu il mai ai" ca pondere ..."circulat" prin piata. 

    Ca acum nu putem vorbii de "bani cash" circulati prin piata ci de "bani credit cash" circulati prin piata. 

    s c c r e t 

    Vreau 0 Cash.totul pe card.in Scandinavia e de mult asa și o duc de 10 ori mai bine ca noi.0 cash-0 coruptie.aia cu bani mulți nejustificati plâng după Cash nu ăștia cu 4000 de lei doar ca sunt spălați pe creier de ceilalti

    1. da vezi in irlanda cipsuri la 5 euro... cardul e bun la inflatie.... nu se prinde omul cand ii iei caramizi de bani din palma... asa pe car ...la cifre... nu are simt de atingere / palpabil... a puterii pierdute furate in timp.

      s c c r e t 

      cardul are putere de control a maselor... cand se rascoala asupra sistemului... cardul e bun cand "creditul urca"... sa vezi ce rau e cand creditul intra sub apa... - nu crezi?! vezi dobanzile la bonduri in deflatia din 2012 de prin europa... si panica bancara in mai multe state europene... sau protestele si "revolutiile" oamenilor cu conturi bancare inchise.

      Sa spui ca "iubesti" doar cardul... inseamna ca nu ai luat cv "crize" bancare periodice... si speculative de imbiliare prabusite... prin viata. 

      s c c r e t 

      Tu ai inghitit propaganda ca utilizarea cash e infractiune. Statul s-ar conecta direct la neuronii tai daca ar fi tehnologie. Ti-ar taxa si respiratia daca ar putea sa o masoare.

      Cat timp a fost dobanda 0 ani de zile, nu era nici o deosebire intre a tine cash si a-i tine la banca. 

      La inflatia de azi ar trebuie sa le multumeasca celor ce stau in cash pentru ca accepta o taxare implicita de 10%. Ce vor mai mult? 

      Coruptia nu depinde de cash. Pot sa-i dau mita unui medic si in bijuterii sau genta de lux sau cafea sau altceva. Se gasesc solutii. 

    si asta face pe prostu , si aia care castiga sub 4000 la un moment dat vrea sa cumpere ceva peste 5000 , e asa greu de inteles pentru un ministru ?

    1. dar nu... ca "vrea"... ci puri si simplu costurile se vor duce acolo... in cat sunt mai scumpe bunurile decat posibilitatea de achizitie cash....

      aia e problema cu "inflarea prin taxari reversibile de gov". 

      s c c r e t 

    Limitarea cashului înseamnă dictatură. Nu vedeți că peste tot se face această limitare? Conform constituției, guvernul nu are dreptul să limiteze să schimbe sau să retrictioneze banii care circulă pe piață. Orice lege care o promovează ei nu este legală. Curtea constituțională unde este? Folosiți banii fizici cat de mult puteți.

    Limitarea plăților la persoane juridice va duce la mari probleme,pe tot lanțul.Ii va încurca pe cei corecți care oricum lucrau cu factura și plăteau numerar și primeau chitanță.Nu înțeleg cum această măsură va elimina evaziunea.

    Depunerea la bancomat a numerarului va fi dificila din cauza numărului redus de bancomate care ar trebui sa deservească și persoanele juridice și pe cele fizice.Vor fi probleme cu bancomatele pentru că va fi un rulaj mare de numerar și vor ceda.Sunt sigur că se vor forma cozi și administratorul in loc să-și vadă de administrarea afacerii va pierde timp cu transportul și depunerea numerarului. 

    Băncile vor fi singurele câștigate din aceasta decizie și Anaful care va urmări sa amendeze persoanele care depășesc plafonul impus...care este o absurditate. 

    Evazioniștii își vor vedea de treabă în continuare și își vor cheltui banii liniștiți in alta țară. 

    Măsura nu elimina evaziunea...doar încurca.

    Caciu nu știe ca în 1996 la guvern era reformistul Nicolae Văcăroiu pus acolo de FDSN adică actualul PSD? Abia în noiembrie au fost alegerile în urma cărora la guvern a venit CDR în alianta cu USD (PD + PSDR). PD și PSDR erau doua partide de stânga.

    din putzul adanc al gandirii guvernantilor asta va pune capac evaziunii fiscale. asa o fi, ca numai si numai asa se poate colecta tva la buget nu ca acum 2/3 din ce platesc fraierii, numai asa se combate munca la negru ca sa vedeti si voi.

    intra marfurile de contrabanda ca prin ciur prin vamile romaniei, institutiile sunt pline de putori bine platite, iar spaga de 10% din contracte a devenit ceva normal. dar noi luptam contra evaziunii cu toate fortele, cu toti analfabetii angajati si promovati pe criterii de partid, rudenie, etc.

    da este adevarat ca numerarul duce la o economie nefiscalizata, dar asta ne va fi combatuta niciodata. apropo o remarca... 90% castiga sub 4000 NET... am incheiat citatul.... pai asta e e tara proiectata de ceata de gunoaie care se tot perinda in varf si care se tot inmulteste.  

    Asa cum aceasta coalitie a bagat de seama ca a primit deficite mari de rezolvat ,la bbuget si la cont curent si a facut legislatie corectiva ,si bancile se pregatesc pt a supravietui in 2024 si 2025 . Fac niste ajustari pt ca erau comisionae record de mici . In ce priveste dobanda , bancile au numai o mica marja peste dobinda BNR care e 7 % ! Si nici macar BNR nu e de vina ,cresterea de dobanzi si inflatia asta vin direct de la FED american prin intelegerea cu ECB europeana . Deci va rog fara linsaj la banci ,aveti nevoie de ele ,toate programele guvernamentale si europene se desfasoara prin banci.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb