Adunarea Generală a SRJ MediaSind cere Coaliţiei guvernamentale să nu devină groparul libertăţii de exprimare!

Comunicate de presă / 28 martie 2022

Adunarea Generală a SRJ MediaSind cere Coaliţiei guvernamentale să nu devină groparul libertăţii de exprimare!

MediaSind cere Ministerului Muncii şi Solidarităţii Naţionale să nu mai gireze eliminarea drepturilor salariaţilor din sectorul Cultură şi Mass-Media, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, delegaţii prezenţi astăzi, 28 martie 2022, la Adunarea Generală a Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind au votat mai multe rezoluţii prin care cer actualei coaliţii aflate la putere să nu desconsidere drepturile membrilor celei mai mari organizaţii naţionale din mass-media prin tot felul de stratageme juridice orchestrate la nivelul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Naţionale, menite să blocheze negocierile colective din principalele instituţii din cultură şi mass-media!

Din informaţiile noastre, în dispreţul legii, unii funcţionari din Ministerul Muncii încearcă să blocheze negocierile Contractelor Colective de Muncă din  Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, pentru ca angajaţii din aceste două instituţii publice să nu mai primească cele 10, respectiv 12 salarii compensatorii în caz de disponibilizări colective, dar şi alte drepturi, cum ar fi  clauza de conştiinţă a jurnaliştilor.  Practic, câţiva funcţionari de la Ministerul Muncii, la ordin politic, refuză să recunoască prevederile art. 534 alin. 1 din Codul de Procedură Civilă potrivit cărora Încheierile prin care se încuviinţează cererile din cauzele necontencioase sunt executorii de drept şi dau posibilitatea organizaţiilor reprezentative să negocieze şi să semneze contracte colective de muncă.

MediaSind atrage atenţia guvernanţilor că lipsa dialogului social cu reprezentanţii organizaţiilor sindicale din sector a generat situaţia dezastruoasă în care se află acum cei peste 100.000 de lucrători din Cultură şi Mass-Media. Conducătorii Ministerului Muncii şi ai Ministerului Culturii, de cele mai multe ori oameni fără viziune, numiţi politic, au adoptat politici păguboase, care au demonstrat că, mai ales în perioade de criză cum este aceasta pe care o traversăm, pot produce adevărate drame umane în sistem, atât în instituţiile centrale cât şi în cele locale.

  O delegaţie a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind din care vor face parte şi liderii SRJ MediaSind, se va deplasa joi, 31 martie 2022, la Bruxelles, pentru a sesiza oficial Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, Comisia Europeană şi Parlamentul European despre aceste noi abuzuri ale autorităţilor împotriva angajaţilor din România şi pentru a stabili  acţiunile de protest care se impun la nivelul instituţiilor internaţionale.

Situaţia din mass-media este dramatică deoarece lipsesc măsurile de protecţie a sănătăţii angajaţilor, dar şi siguranţa locurilor lor de muncă, fapt ce aduce atingere interesului public. Să nu uităm că instituţiile de media au o importanţă vitală pentru informarea cetăţenilor în astfel de perioade grele. Ori, o presă cu vulnerabilităţi nu poate garanta corectitudinea informaţiei.

Totodată, în acord cu Rezoluţia votată şi în cadrul Consiliului Naţional al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, reprezentanţii SRJ MediaSind cer coaliţiei aflate la Putere să nu devină groparul libertăţii de exprimare şi  să majoreze cu 30% salariile din instituţiile din cultură şi mass-media pentru a acoperi creşterile aberante de la energie, alimente, carburanţi, utilităţi dar şi o inflaţie galopantă. (amănunte aici: Consiliul Naţional al FAIR-MediaSind cere Coaliţiei guvernamentale să nu se transforme în groparul sectorului Cultură şi Mass-Media!)

Adunarea Generală a SRJ MediaSind solicită  respectarea  Legii Salarizării Unitare nr.153/2017 prin acordarea restanţelor la creşterile salariale prevăzute în anexa în care se regăseşte Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, dar şi acordarea  unei compensaţii care să acopere rata inflaţiei, ajunsă la un nivel foarte mare.

În scopul deblocării dialogului social la nivel de sector şi de instituţie, precum şi în domeniul negocierilor colective, delegaţii prezenţi solicită modificarea, în regim de urgenţă, a Legii nr.62/2011 a Dialogului Social. România este singura ţară din Uniunea Europeană în care nu există contracte colective negociate la nivel de sector, din cauza condiţiilor imposibile impuse de către această lege care, de fapt, blochează dialogul social. Suntem singura ţară din UE în care este restricţionat dreptul la grevă!

În cadrul şedinţei, au fost prezentate problemele cu care se confruntă membrii din Filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind RadioRomânia şi MediaSind Freelanceri. Totodată, au fost prezentate şi votate  Raportul de activitate pentru anul 2021, Strategia organizaţiei pentru anul 2022, Bilanţul şi Raportul Comisiei de Cenzori şi descărcarea de gestiune a conducerii SRJ MediaSind pentru anul 2021. De asemenea, delegaţii prezenţi au fost informaţi despre stadiul  celor  44 de dosare  în care cea mai mare organizaţie a lucrătorilor din mass-media este implicată în instanţa de judecată împotriva abuzurilor  unor angajatori  din acest vital domeniu pentru democraţie.

În cazul în care solicitările către coaliţia de guvernare nu vor fi puse în aplicare în cel mai scurt timp, Adunarea Generală a SRJ MediaSind va fi convocată în sesiune extraordinară pentru a decide declanşarea acţiunilor de protest în cadrul instituţiilor din mass media, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb