Agenţii de presă: "Tinerii din sistemul de protecţie beneficiază de sprijin între 18 şi 26 de ani"

T.B.
Politică / 31 octombrie 2023

Agenţii de presă: "Tinerii din sistemul de protecţie beneficiază de sprijin între 18 şi 26 de ani"

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea care prevede că tinerii din sistemul de protecţie vor beneficia de sprijin oricând, între 18 şi 26 de ani, nu numai până la vârsta majoratului, fiind impusă condiţia de continuare a studiilor sau angajare la un loc de muncă, informează agerpres.ro.

Potrivit sursei citate, Actul normativ modifică art. 129 din Legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului: "La cererea tânărului, exprimată după dobândirea capacităţii depline de exerciţiu, dacă îşi continuă studiile o singură dată în fiecare formă de învăţământ prevăzută de lege, protecţia specială se acordă, în condiţiile legii, pe toată durata continuării studiilor, dar fără a se depăşi vârsta de 26 de ani", prevede actul normativ.

Conform agerpres, De asemenea, tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială au dreptul, la ieşirea din sistemul de protecţie specială, indiferent de momentul ieşirii, inclusiv în situaţia în care au optat pentru continuarea acesteia, la o indemnizaţie care se acordă o singură dată, al cărei cuantum reprezintă de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, stabilit potrivit legii: "Tinerii care au beneficiat de o măsură de protecţie specială stabilită în condiţiile legii şi care fac dovada că urmează o formă de învăţământ prevăzută de lege sau au un loc de muncă pot opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială (...) ori pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR până la împlinirea vârstei de 26 de ani. Opţiunea poate fi exprimată o singură dată, indiferent de momentul ieşirii din sistemul de protecţie socială", stabileşte legea.

La dezbaterile din Parlament, deputatul USR Oana Ţoiu, unul dintre iniţiatorii proiectului, a explicat că modificarea Legii 272 pentru protecţia copilului "va permite de acum încolo tinerilor din sistemul de protecţie să aleagă, între 18 şi 26 de ani, oricând se simt pregătiţi, să păşească spre o viaţă independentă, dacă continuă studiile sau se angajează sau ambele", transmite sursa menţionată.

Potrivit sursei citate, "Practic, între ziua în care împlinesc 18 ani şi 26 de ani, tinerii o să poată să continue în îngrijirea statului în sistem rezidenţial, la asistenţii maternali sau să primească lunar sprijin pentru chirie, pentru transport, pentru hrană, echivalentul a 2.870 lei şi să primească, la ieşirea din sistemul de protecţie, o sumă de aproximativ 10.000 lei pentru achiziţiile de care au nevoie, poate un laptop, haine şi alte lucruri de care au nevoie pentru a-şi continua mai departe studiile sau pentru a merge către un loc de muncă", a spus deputatul USR, la începutul lunii octombrie.

Ea a arătat că necesitatea modificării legii în vigoare a apărut după ce a primit mai multe semnale din partea tinerilor din sistemul de protecţie, informează agerpres:"Această modificare este necesară pentru că tineri din sistemul de protecţie au venit şi ne-au spus că până acum legea îi obliga să facă această opţiune doar la 18 ani, dar ziua lor de naştere putea să fie de exemplu cu două - trei luni înainte de Bacalaureat şi erau forţaţi să rămână în sistemul de protecţie până la 26 de ani sau să aleagă, exact în momentul în care ar fi avut nevoie de sprijin şi de îndrumare, să plece pe cont propriu şi să îşi găsească o locuinţă nouă, chirie, să se organizeze de unii singuri", a explicat Ţoiu.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. tinerii din sistem .. peneficieaza de o protectie cu prea mult bani in contul lor de "externare".

    a verificat cineva din sistem de mai sus sa vada cum acesti "tineri" isis scot periodic cu "buletinul" banutii adunati in conturi (inainte de "externare") si ii papa la cazinouri - pacanele - droguri - vacante.... sau isi imprumuta "personalul social care au grija de ei"? 

    sunt destui tineri din sistem care si-au facut praf la propriu nu figurat miile de euro din conturi... au facut praf la nivel de tara peste cateva milioane bune de euro ajutor social pentru ei. 

    statul greseste ca le da acces la acest bani direct cu buletinul; fara ca acesti tineri (unii dintre ei / printre care multi) sa se fi angajat, sa se duca mai departe la facultate, sa nu fie corijenti sau repetenti, sa nu se drogheze, sa nu aibe antecedente de violenta sau suicid... si altele.... statul ar trebuii sa le deblocheze accesul acestor tineri la banii doar direct serviciilor accesate: adica: 

    te-ai angajat, faci venituri, iti cauti chirie sau sa cumperi casa accesezi ajutorul direct facand banca plata catre beneficiar sau cel ce iti ofera servicul. 

    te-ai inscris la facultate ... faci contract cu facultatea,, costurile se vireaza direct din banca la facultate.... dar daca esti defavorizat social poti beneficia de extra burse si bonusuri de studii si poti chiar sa aduni surplus in cont... si iesi din facultate cu alt plus de bani in cont... daca te si angajezi cu norma partiala si beneficiezi inca de stat in "apartamente sociale / sau camine" la sfarsit aduni ceva banuti calumea sa isi dai avans de o cocioaba. 

    Actualul sistem de ajutorare cu multi bani... foarte multi.... comparativ cu vremurile lul Vanghelie de mintea si promitea si in schimb a dat teapa la peste 150 de copii din secorul 5 .... azi au astia sute de milioane in cont .. si ii baga la pacanele droguri alcool. pe premurile trecute abea daca iti cumparai un schimb de haine pe an din "bursa primita". 

    s c c r e t 

    1. si sunt inca multe multe lepre in sistem cica ajutate social!

      ar trebui sa se curete din buruieni... sunt copii ... familii... ce au nevoie mai mare de ajutor decat actualii drogati si pariori din sistem / apartamente / camine....  

      s c c r e t 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb