ALEGERI LEGISLATIVE GRECIA EXIT POLL: Syriza, pe primul loc cu 35%; Noua Democraţie a obţinut între 23-27% din voturi

Internaţional / 25 ianuarie 2015

EXIT POLL: Syriza, pe primul loc cu 35%; Noua Democraţie a obţinut între 23-27% din voturi

Actualizare 19:10

Secţiile de vot s-au închis azi la ora 19:00 în Grecia. Primele exit-poll-uri arată că partidul de stânga Syriza a obţinut cele mai multe procente, 35%, în timp ce partidul conservator al premierul Antonis Samaras, Nouă Democraţie, a obţinut între 23 şi 27%, transmite HotNews.

Potrivit Reuters, pe locul al treilea se află, foarte apropiate, partidul de centru To Potami şi extreme dreapta Zorii Aurii.

---------

Actualizare 12:39 Alexis Tsipras: "Viitorul comun al Europei nu este al austerităţii, ci al solidarităţii"

Viitorul "comun" al Europei "nu este cel al austerităţii", ci al "solidarităţii", a declarat, azi, Alexis Tsipras, liderul formaţiunii de extremă-stânga Syriza, favorită în scrutinul legislativ organizat în Grecia, transmite AFP.

"Viitorul nostru comun în Europa nu este cel al austerităţii, este cel al democraţiei, solidarităţii şi cooperării", a spus Tsipras, în vârstă de 40 de ani, după ce a votat la Atena, potrivit Mediafax.

"Grecii sunt chemaţi la urne astăzi pentru a face un ultim pas spre revenirea la speranţă, pentru a se pune capăt temerilor. Vom decide dacă, mâine, Troica (CE/BCE/FMI) va reveni în Grecia pentru aplicarea măsurilor stabilite cu premierul Antonis Samaras sau dacă va accepta negocieri dificile pentru revenirea la demnitate", a spus Tsipras.

"Astăzi, vom decide dacă avansăm sau dacă plonjăm în necunoscut", a declarat Samaras după ce a votat.

"Sper că nimeni nu va pune în pericol viitorul european al Greciei", a adăugat premierul.

Aproape zece milioane de alegători greci sunt chemaţi astăzi la urne pentru desemnarea membrilor viitorului Parlament.

-----------

Grecii au de ales duminică (n.r. astăzi) între prudenţă - reprezentată de partidul Noua Democraţie, şi speranţa de schimbare radicală împotriva austerităţii - reprezentată de partidul de extremă stânga Syriza, scrie AFP într-o analiză a scrutinului din 25 ianuarie, care poate avea impact asupra întregii Europe.

"Puneţi-vă centurile de siguranţă", titrează sâmbătă săptămânalul liberal Proto Thema, făcând referire la aşteptata victorie a stângii radicale, Syriza, partid care ar putea da primul şef de guvern european care se împotriveşte măsurilor de austeritate.

Este vorba despre europarlamentarul Alexis Tsipras, 40 de ani, care îşi doreşte în mod special să renegocieze datoria de peste 300 miliarde euro (175% din PIB) a ţării. Şi a mai spus că, deşi respectă instituţiile europene, nu se simte obligat să respecte obligaţiile fixate de troika creditorilor (UE, BCE, FMI), care a impus Greciei o disciplină de fier de patru ani, în schimbul împrumutului de 240 miliarde euro.

O victorie a Syriza ar putea să impulsioneze altele în Europa, precum cea a partidului prieten Podemos (Putem) în Spania, sau Frontul de stânga din Franţa.

Ultimele cinci sondaje publicate vineri arătau un avans cuprins între 2,9 şi 6,7 puncte procentuale pentru Syriza în faţa conservatorilor de la Noua Democraţie, ai premierului Antonis Samaras. Nehotărâţii reprezentau însă între 10 şi 15%.

Potrivit AFP, Tsipras a fost văzut luând masa la o cafenea din centrul Atenei sâmbătă, într-o cămaşă albastră, zâmbind. Tabăra sa mizează pe un avans mai mare chiar, de până la 10% faţă de Noua Democraţie, însă nu se ştie dacă vor putea obţine majoritatea de 151 de locuri în parlament din cele 300, astfel că se aşteaptă să facă o alianţă cu partide mai mici, pentru a nu fi nevoie de noi alegeri la începutul lui martie.

La rândul sau, Samaras s-a întâlnit cu susţinătorii săi la sediul partidului din piaţă Syntagma. Samaras estimează că "cei 14% indecişi sunt cu noi". "Oamenii vor stabilitate", a asigurat el.

Eurogrupul se va reuni chiar luni pentru a evalua variantele de dialog cu noul guvern de la Atena. De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a asigurat vineri că Grecia "va continua să facă parte din istoria europeană", iar prim-ministrul italian Matteo Renzi a menţionat că "indiferent cine va câştiga alegerile în Grecia, vom lucra cu noul premier în linişte şi respectând parcursul deja convenit".

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Grecia, cea care a inventat democrația? Să fie Grecia care să ne dea tuturor un semnal că elitele sunt corupte și oligarhice?

    Bravo Grecia! Dreptate și democrație. 

    Atât de îngâmfată. M-a revoltat citatul pe care îl dați în care, chipurile, Merkel s-ar substitui unei instituții care dă permise de intrare în istorie. Era gata să îmi tip indignarea într-un comentariu.

     

    Dar, spre onoarea ei, Merkel nu a spus asta. Nu știu de unde ați luat traducerea, Bursa. Eu am luat din BBC:

    "I want Greece, despite the difficulties, to remain part of our story." 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb