ALERT / LIVE TEXT: ALEGERI ÎN SUA Donald Trump a câştigat alegerile

Andrei Stan
Ziarul BURSA #Internaţional / 9 noiembrie 2016

Donald Trump a câştigat alegerile

Actualizare 23.34 Alegerea lui Trump a stârnit dorinţa de secesiune în California

După ce a devenit clar că Donald Trump va câştiga alegerile prezidenţiale din SUA, în faţa lui Hillary Clinton, cei nemulţumiţi de rezultat au sugerat o desprindere a Californiei de Statele Unite, potrivit sanfrancisco.cbslocal.com.

Californienii au discutat pe reţelele de socializare despre acest subiect, cu hashtag-ul #Calexit, după exemplul votului britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană - Brexit.

Totodată a apărut şi un site dedicat unui referendum pentru independenţa Californiei, care ar urma să aibă loc în 2019. Organizaţia You California Independence Campaign promite că va propune pentru 2018 o iniţiativă cetăţenească, în acest sens. Dacă aceasta va trece, atunci, în 2019, se va organiza un referendum, în care californienii vor decide dacă vor să rămână sau să părăsească SUA.

Cetăţeni şi din alte state americane, precum Texas sau New York, s-au exprimat, pe reţelele de socializare, în favoarea desprinderii din SUA.

....

Actualizare 22:07 Angela Merkel: "Mă ofer să lucrez îndeaproape cu viitorul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump"

Cancelarul german Angela Merkel - criticată de Trump pentru că a permis accesul a peste un milion de migranţi în ţară anul trecut, l-a felicitat pe Trump, dar a sugerat că există o oarecare incertitudine.

"Germania şi America sunt legate de valori - democraţie, libertate, respectarea statului de drept, a demnităţii oamenilor, indiferent de origine, de culoarea pielii lor, de religie, gen, orientare sexuală şi de opiniile politice", a spus Merkel, potrivit unor surse din presă.

"Pe baza acestor valori, mă ofer să lucrez îndeaproape cu viitorul preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump", a adăugat ea.

-----

Actualizare 21:45 Viktor Orban consideră victoria lui Trump drept "o veste bună"

Prim-ministrul ungar, Viktor Orban, l-a felicitat pe candidat la preşedinţie, Donald Trump pentru victoria sa, precizând că democraţia este încă în viaţă, a scris acesta pe pagina sa de Facebook, relatează Reuters.

Orban a declarat în iulie că planurile lui Trump privind migraţia şi politica externă au fost "vitale" pentru Ungaria, în timp ce cele ale rivalului democrat Hillary Clinton, au fost "moarte".

Anterior, într-o postare pe Facebook, premierul ungar a scris că victoria lui Trump este "o veste grozavă" care arată că "democraţia încă trăieşte".

------

Actualizare 20:15 Obama: "Voi face tot ce pot ca următorul preşedinte să aibă un mandat de succes"

Preşedintele american Barack Obama a vorbit cu preşedintele ales Donald Trump şi l-a invitat să vină joi la Casa Albă, a spus Obama într-o scurtă declaraţie, informează Reuters.

Preşedintele american a spus că " nu e niciun secret" că există diferenţe de viziune destul de semnificative între el şi Trump.

"Tranziţiile de succes sunt ceea ce caracterizează democraţia noastră," a afirmat Obama.

Preşedintele a mai spus că este mândru de Hillary Clinton şi i-a mulţumit pentru activitatea depusă ca secretar de stat.

El a mai spus că SUA au nevoie de unitate, incluziune şi respect pentru instituţii.

------

Actualizare 19:10 Ban Ki-moon speră că Donald Trump va consolida cooperarea internaţională

Secretarul general în exerciţiu al Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, şi-a exprimat astăzi speranţa că administraţia viitorului preşedinte al SUA, Donald Trump, va "consolida punţile de cooperare internaţională" şi a descris-o pe candidata democrată Hillary Clinton drept "un solid simbol al puterii femeilor", relatează Reuters.

''După o luptă dură, care adesea a provocat discordie, merită să reamintim şi să reafirmăm că unitatea în diversitate a Statelor Unite este una dintre cele mai mari forţe ale acestei ţări. Încurajez toţi americanii să rămână consecvenţi faţă de acest spirit'', a spus Ban, în urma anunţului victoriei candidatului republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale.

''Oameni din întreaga lume aşteaptă de la Statele Unite să-şi folosească puterea remarcabilă de a ajuta la ridicarea umanităţii şi de a lucra pentru binele comun'', a adăugat secretarul general al Naţiunilor Unite.

------

Actualizare 18:55 Gorbaciov speră că victoria lui Trump va duce la îmbunătăţirea relaţiilor ruso-americane

Mihail Gorbaciov, ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, speră că victoria lui Trump va duce la îmbunătăţirea relaţiilor dintre Washington şi Moscova, potrivit unor surse din presă.

Mihail Gorbaciov a declarat: "Nu exclud ca odată cu noul preşedinte al SUA relaţiile ruso-americane să se îmbunătăţească semnificativ". Domnia sa a apreciat că Rusia şi SUA trebuie să înceapă un "dialog la cel mai înalt nivel, mai ales în ceea ce priveşte principalii vectori ai politicii internaţionale".

------

Actualizare 18:10 Alegerea lui Trump pune presiuni asupra producătorilor dependenţi de comerţul cu Mexic

Alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite ale Americii pune presiuni asupra companiilor producătoare de automobile şi a altor producători care sunt dependenţi de comerţul deschis cu Mexic, şi creşte riscul ca aceştia să se confrunte cu costuri mai mari, informează Reuters.

------

Actualizare 17:40 Prim-ministrul Israelului îl consideră pe Trump prieten al ţării

Prim-ministrul Israelului a declarat că îl consideră pe Trump prieten adevărat al ţării şi aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu el.

"Preşedintele ales Trump este un prieten adevărat al statului Israel si aştept cu nerăbdare să lucrez cu el pentru a avansa securitatea, stabilitatea şi pacea în regiunea noastră", a declarat Benjamin Netanyahu, prim ministrul Israelului, informează Fox News.

------

Actualizare 17:30 Justin Trudeau l-a felicitat pe Trump şi a subliniat legăturile strânse între Canada şi SUA

Premierul canadian Justin Trudeau l-a felicitat astăzi pe Donald Trump pentru victoria sa şi a subliniat prietenia şi legăturile strânse între cele două ţări, relatează Reuters.

Justin Trudeau a afirmat într-un comunicat că doreşte să lucreze strâns cu preşedintele ales Trump, cu administraţia sa şi cu Congresul SUA în următorii ani în domeniul comerţului, în cel al investiţiilor şi pentru pacea şi securitatea la nivel mondial.

------

ACTUAIZARE 17:20 Preşedintele Mexicului declară că este "gata să coopereze" cu Trump

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto s-a declarat astăzi "gata să coopereze" cu Donald Trump, ales preşedinte al SUA, dând asigurări pe Twitter că cele două ţări sunt "prietene", potrivit Reuters.

"Mexicul şi SUA sunt prietene, partenere şi aliate, şi ar trebui să colaborăm pentru competitivitatea şi dezvoltarea Americii de Nord", a precizat Nieto pe Twitter.

Trump a declarat că va renunţa la Acordul de comerţ liber nord-american (NAFTA), care a intensificat comerţul între Mexic, SUA şi Canada.

-----

Actualizare 16:39 Trump şi-a actualizat Twitter-ul pentru a-şi anunţa victoria

Republicanul Donald Trump şi-a actualizat biografia de pe Twitter pentru a anunţa că este noul preşedinte ales al Statelor Unite. De asemenea, noua fotografie de copertă a miliardarului republican îl arată pe acesta la Casa Albă împreună cu vicepreşedintele ales Mike Pence, potrivit Digi24.ro.

De asemenea, viitorul preşedinte american a precizat că noaptea alegerilor a fost una frumoasă şi extrem de importantă pentru alegătorii republicani uitaţi de sistem.

Donald Trump a lansat un nou apel de unitate pe Twitter, după ce în discursul său de acceptare a victoriei a precizat că va fi preşedintele tuturor americanilor, inclusiv a democraţilor şi progresiştilor care au votat împotriva sa.

------

Actualizare 15:35 Cioloş a transmis o scrisoare preşedintelui ales al SUA, în care a subliniat importanţa Parteneriatului Strategic

Guvernul României adresează felicitări preşedintelui ales al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Totodată, premierul Cioloş a adresat felicitări şi vicepreşedintelui ales al Statele Unite ale Americii, Michael Richard Pence, potrivit unui comunicat al Guvernului.

"Cu această ocazie, prim-ministrul Cioloş a subliniat importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, fundamentat pe valori şi responsabilităţi împărtăşite, ca fiind unul solid ce oferă premisele pentru dezvoltarea sa pe mai departe, în toate dimensiunile", se precizează în comunicat.

România este şi va rămâne un aliat şi partener de încredere al SUA. "Cooperarea dintre România şi SUA contribuie la asigurarea securităţii comune şi a întregii comunităţi transatlantice", potrivit sursei citate.

De asemenea, Guvernul României va acorda pe mai departe o atenţie sporită dezvoltării şi aprofundării relaţiilor bilaterale cu SUA pe dimensiunea economică, în baza oportunităţilor existente pentru avansarea prosperităţii comune, mai arată comunicatul.

-----

Actualizare 14:25 Marian Munteanu: "Prin votul său, poporul american a demonstrat încă o dată capacitatea de a-şi asuma un proiect măreţ de reconstrucţie"

Preşedintele Alianţei Noastre România, Marian Munteanu i-a transmis felicitări lui Donald Trump, declarând că prin votul său, poporul american a demonstrat încă o dată capacitatea de a-şi asuma, cu răspundere şi curaj, un proiect măreţ de reconstrucţie şi dezvoltare, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Alianţa Noastră România salută cu bucurie alegerea domnului Donald J. Trump în înalta funcţie de Preşedinte a Statelor Unite ale Americii.

Prin votul său, poporul american a demonstrat încă o dată capacitatea de a-şi asuma, cu răspundere şi curaj, un proiect măreţ de reconstrucţie şi dezvoltare bazat pe principiile fondatoare ale naţiunii americane: spiritul de libertate, respectul muncii şi al iniţiativei, iubirea de patrie, demnitatea naţională şi credinţa în Dumnezeu", a spus Munteanu.

Acesta a mai precizat că are încredere că parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii va cunoaşte o dezvoltare importantă

"Am încredere că în timpul administraţiei Trump parteneriatul strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii va cunoaşte o dezvoltare importantă iar valorile susţinute cu fermitate de noul Preşedinte al SUA vor căpăta o susţinere tot mai puternică în întreaga lume", conform sursei citate.

------

Actualizare 14:15 Juncker şi Tusk îl invită pe Trump la un summit UE-SUA "de îndată ce îi va fi convenabil"

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, l-au invitat astăzi pe Donald Trump la un summit UE-SUA în Europa, cât mai curând posibil, transmite Reuters.

În mesajul lor, cei doi lideri europeni subliniază că "este mai importantă ca oricând să se consolideze relaţiile transatlantice", securitatea în estul şi sudul Europei, precum şi negocierile pentru tratatul de liber-schimb TTIP drept cruciale în cooperarea cu SUA.

-----

Actualizare 14:05 Renzi îl felicită pe Trump, şi spune că prietenia Italiei cu S.U.A. va rămâne solidă

Prim-ministrul italian Matteo Renzi, care a sprijinit-o deschis pe Hillary Clinton, l-a felicitat pe Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA şi a declarat că relaţiile Italiei cu Statele Unite au rămas puternice.

"Îi doresc numai bine. Prietenia italiano-americană este solidă", a declarat Renzi la începutul unui discurs la Roma.

-----

Actualizare 14:00 Iohannis îl felicită pe Trump, subliniind "relaţia solidă dintre România şi Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic"

Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis o scrisoare de felicitare noului preşedinte al Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, subliniind "angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securităţii şi de a continua să acţioneze, în calitate de aliat şi partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură", potrivit Administraţiei Prezidenţiale.

Conform sursei citate, şeful statului român "a evidenţiat relaţia solidă dintre România şi Statele Unite ale Americii, prin Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI, element cheie în dezvoltarea profilului strategic al ţării noastre, în calitate de membru NATO şi UE".

"Totodată, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat angajamentul ferm al României de a aprofunda cooperarea bilaterală în domeniul securităţii şi de a continua să acţioneze, în calitate de aliat şi partener strategic de încredere al SUA, conştient de toate implicaţiile care decurg din această postură", i-a transmis Klaus Iohannis noului preşedinte al SUA.

Iohannis a mai transmis, în mesajul său, şi că dimensiunea de securitate a Parteneriatului Strategic cu SUA, caracterizată de o cooperare continuă şi aprofundată, a înregistrat numeroase succese şi a permis României să acţioneze astăzi ca furnizor de securitate în regiune, în Europa, şi nu numai: "România este pe deplin conştientă de responsabilităţile care provin din calitatea de aliat şi partener strategic al SUA. Mesajul Preşedintelui Iohannis mai arată că România înţelege pe deplin să contribuie la eforturile comune menite să promoveze stabilitatea şi securitatea în regiune şi la nivel global şi subliniază că România este pregătită şi capabilă să aprofundeze cooperarea bilaterală în domeniul securităţii".

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a accentuat şi importanţa dezvoltării dimensiunii economice a Parteneriatului Strategic cu SUA, care "oferă oportunităţi de a aduce mai multă prosperitate, în beneficiul ambelor naţiuni" şi a exprimat "întreaga disponibilitate de a conlucra cu noul preşedinte american în promovarea obiectivelor comune şi a unei relaţii transatlantice puternice şi dinamice, arătând că SUA poate conta pe sprijinul ferm al României în promovarea democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept".

-----

Actualizare 13:55 Tăriceanu despre rezultatul alegerilor din SUA: "A prevalat voinţa cetăţenilor"

Indiferent de afinităţi, un lucru a prevalat în urma alegerilor din SUA: voinţa cetăţenilor, scrie preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

''Toată lumea a fost cu ochii aţintiţi asupra alegerilor care au avut loc în Statele Unite. Pentru mulţi, probabil, rezultatul a fost o surpriză, alţii se aşteptau la o asemenea turnură a evenimentelor. Indiferent de afinităţi, un lucru a prevalat în urma acestor alegeri: voinţa cetăţenilor. Statele Unite ale Americii reprezintă un model pentru democraţiile din lume, iar votul dat de americani reprezintă voinţa poporului. Am văzut din nou ce înseamnă voinţa cetăţenilor. Politicienii au obligaţia de a respecta votul pe care oamenii îl acordă'', a scris Tăriceanu.

-----

Actualizare 13:40 Vladimir Putin l-a felicitat pe Donald Trump

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, l-a felicitat astăzi pe republicanul Donald Trump pentru victoria sa în alegerile prezidenţiale din SUA.

Într-o telegramă, Putin i-a spus lui Trump că dialogul dintre Moscova şi Washington trebuie să servească interesele ambelor ţări şi şi-a exprimat speranţa unei bune conlucrări în relaţiile dintre Rusia şi SUA, a relatat RIA. Totodată, potrivit Interfax, liderul de la Kremlin a spus că speră să poată conlucra cu Trump în probleme internaţionale, potrivit ştiripesurse.ro.

-----

Actualizare 13:20 Theresa May afirmă că aşteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Donald Trump

Premierul britanic Theresa May l-a felicitat astăzi pe Donald Trump pentru victoria în alegerile prezidenţiale din SUA, declarând că Marea Britanie şi SUA vor rămâne "parteneri puternici şi apropiaţi în privinţa comerţului, securităţii şi apărării", transmite Reuters.

"Vreau să îl felicit pe Donald Trump pentru că a fost ales noul preşedinte al SUA, în urma unei campanii dure", a precizat May într-un comunicat.

"Marea Britanie şi Statele Unite au o relaţie specială şi de durată bazată pe valorile libertăţii, democraţiei şi spiritului întreprinzător. Suntem şi vom rămâne parteneri puternici şi apropiaţi în privinţa comerţului, securităţii şi apărării", a spus ea.

"Aştept cu nerăbdare să lucrez cu preşedintele ales Donald Trump şi să construim pe aceste relaţii pentru a asigura securitatea şi prosperitatea naţiunilor noastre în anii următori", a adăugat premierul britanic.

------

Actualizare 13:15 Dragnea: "După discursul lui Trump, sunt optimist referitor la menţinerea parteneriatelor internaţionale ale SUA"

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a scris, astăzi, pe Facebook, că, după discursul preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, este optimist în ceea ce priveşte menţinerea parteneriatelor internaţionale ale Statelor Unite.

"Cetăţenii Statelor Unite au decis. În primul rând, este o victorie a democraţiei. Votanţii au trimis un mesaj despre cât de important este ca liderii pe care îi aleg să le înţeleagă problemele economice şi să vină cu soluţii. Sunt optimist după declaraţiile de acum o oră ale preşedintelui ales referitoare la menţinerea parteneriatelor internaţionale ale Statelor Unite. Sunt convins că parteneriatul României cu Statele Unite va rămâne unul puternic", a scris Dragnea.

------

Actualizare 13:10 Steinmeier: "Trebuie să acceptăm victoria lui Donald Trump, deşi nu este ceea ce germanii îşi doreau în cursa pentru Casa Albă"

Ministrul de Externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a declarat în această dimineaţă că victoria miliardarului republican în alegerile prezidenţiale nu este tocmai ceea ce germanii îşi doreau, însă rezultatele scrutinului trebuie să fie acceptate de toată lumea. Demnitarul german a avertizat că politica externă americană nu va mai fi previzibilă sub conducerea lui Donald Trump, transmite Reuters.

"Rezultatul scrutinului nu trebuie să fie subestimat. Acest rezultat este extem de diferit de ce îşi doreau oamenii din Germania. Dar desigur că vom accepta victoria", a susţinut Steinmeier.

Liderul diplomaţiei germane a amintit că Donald Trump nu s-a sfiit în timpul campaniei electorale să fie extrem de critic la adresa UE şi Germaniei.

"Trebuie să ne obişnuim cu ideea că politica externă americană va fi mai puţin previzibilă în viitorul apropiat", a declarat Frank-Walter Steinmeier.

------

Actualizare 10:55 Preşedintele filipinez Rodrigo Duterte l-a felicitat pe Trump pentru victorie

Rodrigo Duterte, preşedintele filipinez, a declarat că aşteaptă cu nerăbdare să "îmbunătăţească relaţia dintre Filipine şi Statele Unite ale Americii, relaţie bazată pe respect reciproc, avantaj reciproc şi un angajament comun faţă de idealurile democratice şi faţă de statul de drept", informează Bloomberg.

-------

Actualizare 10:47 China va menţine relaţii stabile cu SUA

Ministerul de externe al Chinei susţine că ţara va căuta să menţină relaţii "sănătoase şi stabile" cu cel mai mare partener comercial al său (SUA, n.r.).

Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor Externe, a declarat la Beijing că ambele părţi au beneficiat de comerţul cu două sensuri. Lu Kang a afirmat că Republica Populară China este încrezătoare că cele două ţări vor avea o relaţie stabilă prin care să se poată ocupa de probleme, informează Bloomberg.

-------

Actualizare 10:25 Reacţii "la cald" Saxo Bank: pieţele au tras deja concluzia

Angajaţii Saxo Bank au reacţionat în urma victoriei lui Donald Trump, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

John J Hardy, head of FX strategy, a declarat că "dolarul scade versus investiţiile sigure ", iar "pieţele au tras deja o concluzie".

Totodată, acesta a declarat că "sună ceasul şi pentru plecarea lui Janet Yellen de la cârma Rezervei Federale ".

Economist şef şi CIO, Steen Jakobsen, a declarat că începe un proces de anti-globalizare, declanşat de maturizarea "generaţiei Zidului de la Berlin" şi că ne pregătim de schimbări majore în peisajul global politic.

"Probabilitatea unei creşteri de dobândă Fed scade, în acest moment " a mai decalarat Steen Jakobsen.

Peter Garnry, head of equity strategy, a afirmat că ne putem aştepta la o "baie de sânge" pe piaţa mexicană de acţiuni, iar Asia Pacific e deja mai jos cu 3,4% însă, "instrumentele pe Asia Pacific se «ţin» mai bine decât era de aşteptat ".

Ole Hansen, head of commodity strategy, a declarat că petrolul şi cuprul au scăzut, aurul a crescut semnificativ.

" Politicile pro-petrol ale lui Trump ar putea însemna revigorarea producţiei petroliere a SUA", a mai declarat Ole Hansen.

Michael Boye, specialist pe instrumente cu venit fix, a spus că titlurile Trezoreriei americane scad, cele pe 2 ani au scăzut cu 20 de puncte de bază, iar profiturile scad dramatic.

"Politica Fed e aruncată complet în aer şi nu cred că vom mai vedea o creştere de dobândă pe mâna lui Yellen", a mai declarat Michael Boye, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Actualizare 09:46

Donald Trump: "Hillary Clinton ne-a felicitat, iar eu am felicitat-o la rândul meu (...) Este momentul ca americanii să vindece rănile, este momentul să ne unim. Voi fi preşedintele tuturor americanilor (...)Mă adresez celor care nu m-au votat, pentru sprijinul dumneavoastră, ca să lucrăm împreună. Voi începe sarcina urgentă de a ne uni ţara şi de a împlini visul american. America are un potenţial fantastic. Fiecare american va avea posibilitatea să îşi îndeplinească potenţialul. Bărbaţi şi femei- nimeni nu va fi uitat".

Donald Trump a mai spus: "Trebuie să ne recuperăm destinul ca naţiune, să avem vise măreţe. Vreau să spun lumii că, deşi interesul Americii va fi pe primul loc, nu vom eşua în faţa nimănui. Nu veţi vedea din partea noastră ostilitate, veţi vedea parteneriat şi nu conflict".

Trump a descris un "proiect naţional de înnoire": "Ne vom dubla creşterea economică şi vom avea cea mai puternică economie din lume. În acelaşi timp, ne vom înţelege bine cu toate naţiunile care vor să se înţeleagă cu noi".

"Veţi fi mândri de preşedintele dumneavoastră", a conchis Donald Trump.

--------

Actualizare 09:38 Conform CNN, Hillary Clinton l-a sunat pe Trump să-şi recunoască înfrângerea

-------

Actualizare 09:33 AP: Donald Trump a fost ales preşedintele Statelor Unite

Potrivit estimărilor AP, citate de The Guardian, Trump a câştigat statul Wisconsin

------

Actualizare 09:27

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, a declarat că victoria neaşteptată a lui Donald Trump, ce pare asigurată, este "un şoc enorm".

"Cred că Trump ştie că acesta nu a fost un vot pentru el, ci un vot împotriva Washingtonului, împotriva Guvernului", a adăugat ea.

-------

Actualizare 09:21 Donald Trump a ajuns la sediul de campanie şi urmează să susţină un discurs

--------

Actualizare 9:16 Nigel Farage, fostul lider UKIP, compară victoria lui Trump cu Brexit-ul

Victoria lui Trump va fi "mai mare decât revoluţia politică Brexit" a declarat fostul lider al partidului britanic pro Brexit UKIP, Nigel Farage, informează Sputnik News. "Se pare că 2016 va fi anul a două revoluţii politice mari @realDonaldTrump va fi mai mare decât Brexit!" a scris Nigel Farange pe contul său de Twitter.

--------

Actualizare 9:14 Fostul ambasador al SUA în Rusia dă vina pe Vladimir Putin pentru victoria lui Trump

Fostul ambasador al SUA în Rusia Michael McFaul dă vina pe "băgăcioşii" din Moscova pentru victoria lui Trump, transmite Sputnik News. Michael McFaul a declarat că presupusa intervenţie a Rusiei în campania prezidenţială din SUA s-a dovedit a fi de succes după ce rezultatele preliminare au arătat victoria lui Donald Trump. "Putin a intervenit în alegerile noastre şi a reuşit", a scris McFaul pe contul său oficial de Twitter.

-------

Actualizare 09:09 CNN precizează că Hillary Clinton nu va susţine un discurs

(M.I.)

--------

Actualizare 9:08 Marine Le Pen îl felicită pe Donald Trump pentru victorie

Marine Le Pen, liderul partidului Frontul Naţional din Franţa l-a felicitat pe candidatul republican Donald Trump pentru victoria sa în cursa prezidenţială, deşi voturile încă se numără,informează Sputnik News.

Marine Le Pen a scris pe Twitter: "Felicitări noului preşedinte al Statelor Unite ale Americii Donald Trump şi poporului american liber".

-------

Actualizare 8:55 Sursă citată de CNN: Trump va susţine un discurs unificator

O sursă din tabăra lui Donald Trump a afirmat că discursul său pregătit pentru victorie va fi "binevoitor" - va face un pas către cei care nu l-au votat şi îi va îndemna să i se alăture, potrivit CNN. Discursul a fost scris cu mai mult timp în urmă.

------

Actualizare 8:54 CNN estimează că Trump a câştigat Alaska şi mai are nevoie de trei electori pentru a deveni noul preşedinte al Statelor Unite

--------

Actualizare 8:40 Trump a câştigat Pennsylvania

Donald Trump a câştigat alegerile în Pennsylvania, potrivit AP, citată de The Guardian. El are, astfel, 264 de electori, în condiţiile în care mai sunt de numărat voturile din Wisconsin, Michigan şi Arizona. Câştigarea oricărui din aceste state îl poate face preşedinte.

------

Actualizare 08:32 Japonia: Reuniune de urgenţă la Ministerul de Finanţe şi Banca Centrală pe fondul unei posibile victorii a lui Donald Trump

Ministerul japonez de Finanţe, Agenţia de servicii financiare şi Banca Centrală a Japoniei au decis să organizeze o reuniune de urgenţă pentru a examina situaţia de pe pieţele financiare, în contextul în care se preconizează o posibilă victorie a lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA, informează AFP.

Reuniunea este prevăzută să aibă loc la ora locală 15:00 (06:00 GMT), ora la care se închide bursa de la Tokyo, la sediul Ministerului japonez de Finanţe "pentru a face schimb de informaţii cu privire la situaţia de pe pieţe", a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt de la Banca Centrală a Japoniei.

Probabilitatea crescută a unei victorii a candidatului republican la alegerile prezidenţiale din SUA a provocat panică pe pieţele financiare asiatice, şi mai târziu pe pieţele la termen occidentale, cu o creştere bruscă a yenului şi o cădere de 6% a indicelui Nikkei al bursei de la Tokyo, precum şi o coborâre în teritoriul negativ a randamentului pentru obligaţiunile japoneze pe zece ani.

SUA sunt o piaţă vitală pentru un număr important de mari companii japoneze care sunt afectate deja de mai multe luni de aprecierea monedei nipone, tendinţă care s-a accentuat miercuri, în condiţiile în care yenul constituie o valoare de refugiu în cazul unei crize internaţionale.

Perspectiva unei victorii a lui Donald Trump îi îngrijorează şi mai mult pe investitori deoarece este vorba de o persoană care nu are nicio experienţă politică şi pare a fi imprevizibil.

Rezultatele alegerile prezidenţiale americane sunt anunţate progresiv, iar la ora 14:30 la Tokyo (05:30 GMT) finalul era încă imprevizibil, conform sursei citate.

(M.I.)

--------

Actualizare 08:25 Ultimele secţii de vot pentru alegerile prezidenţiale s-au închis la 8 ora României

(M.I.)

--------

Actualizare 08:06

Incertitudinea şi necunoscutul începe să se deseneze cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă, a declarat Iulian Chifu pe pagina sa de Facebook.

"Ne-am trezit într-o altă Americană, într-o altă lume. Incertitudinea şi necunoscutul începe să se deseneze cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă. SUA va continua să-şi respecte angajamentele în politica externă, în securitate şi în apărare, voluntarismul lui Trump va fi limitat de Congres şi de Curtea Supremă, dar America e altă faţă de ceea ce ştiam, ce arătau sondajele, studiile sociologice şi analizele experţilor. Iar Lumea se schimbă proporţional", a afirmat Iulian Chifu, conform sursei citate.

(M.I.)

---------

Actualizare 08:05 Clinton a câştigat în Nevada; Trump are 238 de electori, Clinton - doar 215 (CNN)

Hillary Clinton a câştigat alegerile in Nevada, potrivit estimărilor CNN.

Astfel, Clinton a obţinut în prezent susţinerea a 215 electori, în timp ce Donald Trump a câştigat 238 de electori, arată cele mai recente estimări CNN.

Potrivit Fox News, scorul este, la acest moment, de 245 la 215 electori, în favoarea lui Trump.

În acest context, estimările pentru Michigan, Wisconsin, Arizona, New Hampshire, Pennsylvania, Minnesota, Maine şi Alaska devin cruciale pentru rezultatul alegerilor.

(S.A.)

----------

Actualizare 07:57 Trump a câştigat alegerile în Iowa şi Utah

Donald Trump a câştigat alegerile în statele Iowa şi se apropie de victoria în alegeri, arată cele mai recente estimări ale CNN.

Trump a câştigat şi statul Utah, potrivit Associated Press.

(S.A.)

----------

Actualizare 07:15 Pierderile se adâncesc pe bursele asiatice, pe măsură ce Trump se apropie de victorie

Principalii indici asiatici continuau să se deprecieze, astăzi, în contextul în care Donald Trump este cotat cu prima şansă la victoria în alegerile prezidenţiale din SUA.

Astfel, indicele japonez Nikkei 225 scădea cu 5,42%, iar indicele Topix cobora cu 4,93%.

În acelaşi timp, indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong se deprecia cu 3,6%.

(S.A.)

----------

Actualizare 06:55 Trump îşi măreşte avansul

Candidatul republican a câştigat sprijinul a 232 de electori, în timp ce Hillary Clinton a rămas cu 209 electori, indică cele mai recente estimări CNN.

Fox News păstrează scorul anterior: Trump - 254 de electori, Clinton - 209 electori.

(S.A.)

----------

Actualizare 06:40 Trump este dat câştigător, potrivit rezultatelor parţiale, şi de CNN

Donald Trump a obţinut sprijinul a 216 de electori, în timp ce Hillary Clinton a câştigat 209 electori, arată cele mai recente estimări CNN.

Fox News îl dă pe Trump în frunte, cu 254 de electori, comparativ cu Clinton - 209 electori.

(S.A.)

----------

Actualizare 06:35 Indicii asiatici scădeau, la mijlocul şedinţei, pe fondul unei eventuale victorii a lui Trump

Principalii indici bursieri asiatici erau în depreciere la mijlocul şedinţei de tranzacţionare de astăzi, investitorii reacţionând, astfel, la estimările care îl dau pe Donald Trump favorit în cursa pentru preşedinţia SUA.

Indicele Nikkei 225 al bursei japoneze scădea cu 4,35%, la 16.425,1 puncte, iar indicele Hang Seng al bursei din Hong Kong cobora cu 2,82%, la 22.262,74 puncte.

În acelaşi timp, indicele S&P/ASX 200 al bursei din Australia se deprecia cu 1,54%, la 5.176,8 puncte.

Indicele chinez Shanghai era în scădere cu 1,32%, la 3.106,226 puncte.

Indicele Shenzhen al bursei din Shanghai se afla în depreciere cu 1,39%, la 2.051,618 puncte.

(S.A.)

----------

Actualizare 06:18 Estimările CNN arată că, la acest moment, Hillary Clinton conduce, la numărul de electori, cu 197, faţă de 187 de electori cât a obţinut Donald Trump. Fox News estimează că Trump a câştigat sprijinul a 222 de electori, iar Clinton a câştigat 209.

Candidatul care obţine sprijinul a 270 de electori câştigă alegerile.

(S.A.)

----------

Actualizare 06:18 New York Times estimează, la acest moment, că Donald Trump are mai mult de 95% şanse să câştige alegerile

Actualizare 06:18 Clinton a câştigat în California, statul cu cel mai mare număr de electori; Trump a învins în Carolina de Nord şi Idaho

Hillary Clinton a câştigat în California, statul american cu cel mai mare număr de electori (55), în timp ce Donald Trump a învins în Carolina de Nord şi Idaho, arată estimările CNN.

(S.A.)

----------

Actualizare 06:10 Trump a câştigat statul-cheie Florida

Donald Trump a câştigat Florida, cel mai disputat stat (29 de electori), arată o estimare Associated Press, potrivit The Guardian.

Republicanul a ajuns la 186 de electori la acest moment.

(S.A.)

----------

Actualizare 06:05 Clinton preia conducerea, după ce a câştigat Virginia şi Colorado

Hillary Clinton va câştiga în Virginia (13 electori), arată estimările CNN.

Reuters anunţă că Hillary Clinton a câştigat şi în Colorado (nouă electori).

La acest moment, potrivit exit-poll-urilor CNN, Clinton a câştigat 190 de electori, iar Donald Trump - 171.

(S.A.)

----------

Actualizare 06:00 Trump, aproape să câştige Florida, cel mai disputat stat

Donald Trump este, la acest moment, foarte aproape să câştige Florida, statul cel mai disputat. Candidatul republican a obţinut 49,2% din voturi, după numărarea a 95% din sufragii, potrivit estimărilor CNN.

Hillary Clinton a obţinut 47,7% din voturi.

Florida ar fi al doilea stat cheie pe care l-ar câştiga Trump, după ce acesta a învins şi în Ohio.

(S.A.)

----------

Actualizare 05:49 Petrolul, dolarul şi moneda mexicană scad pe burse

Dolarul american se devaloriza, iar pieţele financiare din Asia reacţionau, în această dimineaţă, pe măsură ce estimările exit-pollurilor de la alegerile prezidenţiale americane indică o cursă foarte strânsă, cu un avantaj în creştere pentru Donald Trump.

Investitorii văd într-o eventuală victorie a lui Trump o înrăutăţire a posibilităţilor de export, transmite Digi24.ro.

Moneda mexicană devenise, cu precădere, un indicator al rezultatelor alegerilor americane, apreciindu-se sau depreciindu-se în funcţie de avantajul pe care exit-pollurile îl indicau fie pentru Clinton, fie pentru Trump.

Peso, moneda mexicană, s-a devalorizat cu 6% faţă de dolar, însă dolarul s-a devalorizat, la rândul său, cu 2,4% faţă de yen.

La momentul transmiterii acestei ştiri, euro a câştigat mai bine de 1,5%, ajungând la 1,126 dolari.

Aurul a urcat la 1.308 dolari uncia, în timp ce petrolul american se ieftinea, iar indicele Brent era în scădere.

(S.A.)

-----------

Actualizare 05:42 New York Times: Trump are 92% şanse să câştige alegerile

New York Times realizează un calcul pe baza alegerilor anterioare şi ale voturilor electorilor înregistrate până acum şi estimează că Donald Trump are 92% şanse să câştige.

(S.A.)

----------

Actualizare 05:33 Trump a câştigat în Ohio, unul dintre cele şase state cheie

Donald Trump a câştigat în Ohio, unul dintre cele şase state cheie, obţinând 53,4%, după numărarea a 78% din sufragii, arată estimările CNN.

Clinton a obţinut 42,2% din voturi în acest stat.

Ohio are 18 electori.

La acest moment, Donald Trump se bucură de susţinerea a 167 de electori, faţă de 104 Hillary Clinton.

(S.A.)

----------

Actualizare 05:23 Trump a câştigat până acum 149 de electori, iar Clinton 109 electori

Trump a obţinut până acum susţinerea a 136 de electori, iar Clinton a câştigat 104 electori, arată rezultate parţiale publicate de CNN.

(S.A.)

----------

Actualizare 05:19 Donald Trump va câştiga în Montana, stat care are trei electori, arată estimările CNN

Actualizare 05:14 Trump conduce la votul popular, potrivit rezultatelor parţiale ale votului

Donald Trump a obţinut 49% din voturi, iar Hillary Clinton are 46,9% din sufragii, la nivel naţional, arată rezultatele parţiale anunţate după numărarea a 48% din voturi, potrivit CNN.

Astfel, Trump a fost votat de 31.711.491 de alegători, iar Clinton a obţinut 30.553.725 de voturi.

(S.A.)

-----------

Actualizare 05:05 Florida, New Hampshire, Carolina de Nord, Ohio, Virginia şi Pennsylvania sunt cele şase state considerate decisive pentru rezultatul alegerilor, potrivit CNN

După numărarea a 95% din voturi, rezultatul în Florida este, în continuare, foarte strâns: Trump a obţinut 49,2%, iar Clinton 47,7%.

În Virginia, rezultatul este aproape egal, după numărarea a 83% din voturi: Clinton 47,7%, iar Trump 47,2%.

(S.A.)

---------

Actualizare 04:44 Trump a câştigat 136 de electori, iar Clinton 104 electori

Trump a obţinut până acum susţinerea a 136 de electori, iar Clinton a câştigat 104 electori, potrivit CNN.

Hillary Clinton a câştigat în Connecticut (şapte electori), iar Donald Trump a câştigat în Louisiana (opt electori), informează The Guardian.

(S.A.)

---------

Actualizare 04:40 Hillary Clinton va câştiga Connecticut, arată estimările Associated Press

Actualizare 04:32 Răsturnare de situaţie: Trump a devansat-o pe Hillary Clinton în privinţa numărului de electori

Republicanul Donald Trump a devansat-o pe Hillary Clinton în privinţa numărului de electori, arată estimările CNN.

Astfel, Trump a obţinut 128 de electori, în timp ce Hillary Clinton a câştigat până la acest moment 97 de electori.

(S.A.)

----------

Actualizare 04:26 Echilibru în Florida

Rezultatele parţiale anunţate după numărarea a 94% din voturi indică rezultate apropiate în Florida pentru cei doi candidaţi.

Trump a obţinut 49,2% din voturi, în timp ce Hillary Clinton a obţinut 47,7%, potrivit estimărilor CNN.

(S.A.)

----------

Actualizare 04:19 Trump va câştiga în Texas şi Arkansas, potrivit estimărilor CNN

Actualizare 04:10 Clinton va câştiga în New York, iar Trump în Nebraska, arată estimările CNN

Potrivit acestora, până acum Clinton conduce la numărul de electori (97). Donald Trump a obţinut doar 84 de electori.

(S.A.)

----------

Actualizare 04:04 Votul s-a încheiat în alte 14 state din SUA, printre care New York, Texas, Colorado şi Michigan

Actualizare 03:53 Hillary Clinton va câştiga Rhode Island (4 electori), estimează Associated Press

Actualizare 03:49 Scor intermediar electori: Hillary Clinton - Donald Trump 68-66, arată estimările CNN

Lupta cea mai strânsă se duce în Florida, până acum.

(S.A.)

-----------

Actualizare 03:45 Republicanii îşi vor păstra controlul în Camera Reprezentanţilor, potrivit estimărilor NBC News

Actualizare 03:35 Trump câştigă şi Alabama (9 electori), potrivit estimărilor The Guardian

Donald Trump a obţinut cu 22% mai multe voturi decât predecesorul său republican, Mitt Romney, în 2012.

(S.A.)

-----------

Actualizare 03:33 Trump câştigă Carolina de Sud şi Tennessee, informează The Guardian şi Associated Press

Actualizare 03:12 Secţiile de vot s-au închis în alte 16 state importante, printre care Florida

Secţiile de vot s-au închis la ora 3 (ora României) în 16 state importante, printre care Florida, dar şi în Districtul Columbia, unde se află capitala SUA, relatează CNN.

În statul extrem de intens disputat secţiile s-au închis la ore diferite. Ultimele s-au închis la ora 3. Pe măsură ce voturile sunt numărate, echilibrul de forţe între Donald Trump şi Hillary Clinton s-a tot schimbat, potrivit News.ro. Tot la ora 3 (20.00, ora locală) s-au închis şi secţiile de vot din Pennsylvania şi Michigan, state cu un număr important de electori.

Celelalte state unde s-a încheiat votul sunt Alabama, Connecticut, Delaware, District Of Columbia, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Massachusetts, Mississippi, Missouri, New Jersey, North Dakota, Oklahoma, Rhode Island, Tennessee şi Texas.

În total, aceste state pun în joc 172 de electori.

(S.A.)

-----------

Actualizare 03:03 O persoană a fost ucisă şi cel puţin trei au fost rănite lângă o secţie de votare din California

O persoană a fost ucisă şi cel puţin trei au fost rănite în urma unor focuri de armă în Azusa, sudul Californiei, a anunţat poliţia din Los Angeles, potrivit Reuters.

Secţia de votare a fost închisă, după ce o persoană a deschis focul în direcţia unui grup de alegători.

Două dintre răniţi se află în stare gravă, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei din Los Angeles.

Primele indormaţii au indicat patru răniţi.

(S.A.)

-----------

Actualizare 02:51 Trump conduce în Ohio, potrivit primelor rezultate parţiale

Donald Trump conduce în Ohio, cu 52,1%, în timp ce Hillary Clinton a obţinut 44,1%, după numărarea a 3% din voturile exprimate, transmite CNN.

(S.A.)

-----------

Actualizare 02:40 Secţiile de vot s-au închis în Virginia de Vest, Ohio, Carolina de Nord şi Florida

Actualizare 02:36 Trump câştigă Virginia de Vest, potrivit primelor rezultate parţiale anunţate de CNN

(S.A.)

---------

Actualizare 02:28 Clinton conduce în Virginia, potrivit primelor rezultate parţiale

Candidatul democrat conduce, în faţa lui Donald Trump, în Virginia, potrivit primelor rezultate parţiale, transmite CNN.

Astfel, după numărarea a 1% din voturi, Clinton a obţinut 49,5%, iar Trump 45,5%.

(S.A.)

---------

Actualizare 02:22 Donald Trump s-a impus în Florida

Trump a câştigat Florida, cu 58,5% din voturi, arată primele rezultate, potrivit CNN.

Florida, considerat stat care poate decide soarta alegerilor, are 29 de delegaţi în Colegiul Elector.

(S.A.)

---------

Actualizare 02:08 Rezultate parţiale: Trump a câştigat în Indiana şi Kentucky, Clinton câştigă în Vermont (CNN)

Candidatul republican Donald Trump a câştigat în Kentucky şi Indiana, iar Hillary Clinton în Vermont, arată primele rezultate parţiale, informează CNN.

În Georgia, Virginia şi Carolina de Sud, cursa este prea strânsă pentru a face momentan predicţii, mai scrie pagina online a postului american.

În aceste condiţii, Trump a câştigat 19 electori, iar Clinton doar trei.

Indiana şi Kentucky sunt state tradiţional republicane.

(S.A.)

-----------

Actualizare 01:52 Un astronaut American a votat din spaţiul extraterestru

Shane Kimbrough a votat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale. (NASA)

(T.F.)

-----------

Actualizare 01:45 Primele rezultate parţiale: Trump a obţinut 69,3% din voturile din Indiana

Donald Trump a primit 69,3% din voturile din Indiana, în timp ce Hillary Clinton a obţinut 27,5% din voturi, potrivit primelor rezultate parţiale, transmite CNN.

Statul Indiana are 11 mari electori în Colegiul Electoral.

(S.A.)

----------

Actualizare 01:33 Focuri de armă în apropierea unei secţii de vot

Mai multe focuri de armă au fost trase în apropierea unei secţii de votare din California.

Sunt patru răniţi, între care doi poliţişti, transmite Digi 24. Secţia de votare a fost închisă. Atacatorul a tras asupra alegătorilor şi este în prezent căutat.

(S.A.)

----------

Actualizare 01:30 Primele secţii de vot din SUA au început să se închidă

Este vorba despre unele zone statele Indiana şi Kentucky.

(S.A.)

----------

Actualizare 01:24 Primele rezultate parţiale: Trump a câştigat alegerile în Kentucky

Donald Trump a obţinut 79,1% din voturile din Kentucky, în timp ce Hillary Clinton a obţinut doar 18%, arată rezultatele parţiale anunţate după numărarea a 1% din voturi, transmite CNN.

Kentucky are opt delegaţi în Colegiul Elector şi este, în mod tradiţional, un stat republican.

(S.A.)

-----------

Actualizare 01:15 Fostul preşedinte american George W. Bush a lăsat buletinul de vot necompletat

George W. Bush şi soţia sa, Laura, nu au completat buletinele de vot la alegerile prezidenţiale de marţi, a anunţat un purtător de cuvânt al fostului preşedinte american, potrivit agenţiei DPA, care citează CBS News.

Aşadar, George W. Bush nu a votat decât pentru celelalte alegeri de pe buletinul de vot.

Conform presei americane, niciun fost preşedinte american aflat în viaţă nu a votat pentru Donald Trump.

Anterior, în presă au apărut informaţii potrivit cărora soţii Bush au votat pentru Hillary Clinton.

(S.A.)

-----------

Actualizare 00:58 Exit-poll ABC News: 61% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Trump, iar 54% despre Clinton

Aproximativ 54% dintre alegătorii americani au o părere negativă despre Hillary Clinton, în timp 61% au o părere negativă despre Donald Trump, potrivit unui exit-poll preliminar publicat de pagina online a postului ABC News.

În comparaţie, 46% dintre alegători aveau o părere negativă despre Barack Obama în 2012, iar 50% despre Mitt Romney.

Exit-poll-ul mai arată că numeroşi alegători consideră că nici Clinton, nici Trump nu sunt demni de încredere (59% au această părere despre candidatul democrat şi 65% despre candidatul republican).

Totodată, 56% dintre cei care au votat marţi spun că Hillary Clinton are personalitatea potrivită pentru a conduse SUA, faţă de 34% în cazul lui Trump.

În ceea ce priveşte temele de campanie, 71% dintre alegători cred că imigranţii fără acte ar trebui să poată obţină cetăţenia, în anumite condiţii, faţă de 25% care sunt împotrivă.

De asemenea, 54% dintre cei chestionaţi se opun construcţiei unui zid la graniţa cu Mexicul, faţă de 40% care sunt de acord cu această iniţiativă.

(S.A.)

-----------

Actualizare 00:46 CNN: Aproximativ 62% dintre americani au decis înainte de luna septembrie cu cine vor vota

Aproximativ 62% dintre americani au decis înainte de luna septembrie cu cine vor vota, ceea ce sugerează că destul de puţini alegători s-au hotărât pe ultima sută de metri, potrivit unui exit-poll difuzat de CNN.

O altă întrebare la care au răspuns alegătorii care s-au prezentat la urne a fost legată de calităţile pe care le-au căutat în candidatul preferat.

38% dintre ei au spus că vor un candidat care să aducă schimbare - unul dintre mesajele cheie ale lui Donald Trump, conform News.ro.

Pe de altă parte, 22% au ales un candidat cu experienţă, iar alţi 22% un candidat cu un mod corect de a gândi - două dintre atributele pe care a mizat Hillary Clinton.

În sondajul realizat de CNN, 54% dintre alegătorii care au votat spun că sunt mulţumiţi de mandatul de preşedinte al lui Barack Obama, dar numai patru din zece spun că ar fi bucuroşi sau optimişti să o vadă pe Hillary Clinton sau Donald Trump la Casa Albă, relatează Digi24.ro.

Cu toate acestea, aproape 70% dintre alegători spun că sunt nemulţumiţi sau chiar enervaţi de modul în care a lucrat guvernul.

Aproape patru din zece alegători au spus că cel mai mult în opţiunea lor a cântărit în ce măsură candidatul ar putea aduce schimbarea necesară, dar în aceeaşi proporţie spun că au votat experienţa sau judecata candidatului. Doar o mică proporţie dintre alegători au spus că au votat candidatul în funcţie de simpatie.

Cei mai mulţi au declarat că economia este cea mai importantă temă. E aproape egalitate între alegători atunci când sunt întrebaţi cine ar putea să se ocupe mai bine de economie, Clinton sau Trump.

De asemenea, potrivit datelor din sondajul CNN, aproape 80% dintre persoanele intervievate au declarat că au încredere că rezultatele votului vor fi numărate corect.

(S.A.)

----------

Actualizare 00:44 Un tribunal din Nevada a respins contestaţia depusă de avocaţii lui Donald Trump privind votul anticipat din Nevada, potrivit The Independent.

(S.A.)

----------

Actualizare 00:41 Primele secţii de votare se vor închide pe coasta de est a SUA începând cu ora locală 07:00 (00:00 GMT, miercuri, 02:00 ora României) şi ultimele se vor închide în Alaska, miercuri, la ora 6:00 GMT (08:00 ora României).

Reţelele de televiziune americane vor anunţa rezultatele în fiecare stat.

Primele exit polluri apar la ora 02:00 (ora României), iar numele câştigătorului va fi anunţat în jur de ora 06:00, ora României, potrivit ŞtirileProTV.ro.

(S.A.)

----------

Actualizare 00:31 Mii de alegătoare au mers la urne în costume cu pantaloni şi sacou, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Clinton

Mii de alegătoare au mers marţi la vot în costume cu pantaloni şi sacou, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de candidatul democrat Hillary Clinton, scrie BBC.com.

Femeile care au ales această ţinută fac parte din comunitatea online @paintsuitnation, formată pentru a discuta motivele pentru care Hillary Clinton reprezintă o sursă de inspiraţie.

Comunitatea a fost formată iniţial din circa 50 de persoane, dar a atras ulterior mai mult de 2,6 milioane de membri.

(S.A.)

----------

Actualizare 00:25 Wall Street a închis în creştere, în aşteptarea rezultatelor alegerilor

Principalii indici bursieri de pe Wall Street, New York, au închis şedinţa de tranzacţionare de ieri în apreciere, investitorii aşteptând deznodământul votului pentru preşedinţia SUA.

Dow Jones a crescut cu 0,4%, ajungând la 18.332,74 puncte, iar indicele S&P 500 a sporit cu 0,38%, la 2.139,56 puncte.

Indicele compozit Nasdaq s-a apreciat cu 0,53%, la 5.193,49 puncte.

Indicele compozit S&P/TSX din Toronto a consemnat o creştere de 0,03%, atingând valoarea de 14.656,84 puncte.

(S.A.)

----------

Actualizare 00:13 Donald Trump nu e încă hotărât dacă va accepta rezultatul alegerilor

Întrebat de reporteri dacă va recunoaşte rezultatul alegerilor, candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a răspuns: "O să vedem ce se întâmplă".

Întrebat cu cine a votat, Trump a răspuns că a fost "o decizie grea", potrivit Agerpres. Agenţia DPA scrie că Trump a votat marţi în statul New York. Un reporter al cotidianului Los Angeles Times relatează că el s-a prezentat la secţia de votare însoţit de soţia sa, Melania, şi de fiica sa Ivanka, iar la ieşire şi-a reafirmat rezerva faţă de acceptarea rezultatelor votului.

Trump a făcut o declaraţie similară şi în cursul celei de-a treia dezbateri în direct cu adversara sa democrată, Hillary Clinton, în timpul campaniei electorale. Atunci, el a răspuns unei întrebări directe a moderatorului despre recunoaşterea unei eventuale înfrângeri cu cuvintele: "o să vă ţin în suspans".

(S.A.)

-----------

Actualizare 00:00 Cozi şi probleme nesemnificative

Alegătorii americani semnalează cozi lungi, defecţiuni ale echipamentelor electronice de votare şi cazuri izolate de hărţuire, dar nu s-au raportat probleme majore la alegerile prezidenţiale de marţi, din SUA, informează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

Grupuri de militanţi pentru drepturile omului au anunţat că au primit plângeri de intimidare în apropierea unor secţii de vot din statele Pennsylvania şi Florida. Cei 7000 de voluntari înregistraţi au primit 20.000 de apeluri la o linie telefonică de urgenţă până în prima parte a după-amiezii de marţi.

Potrivit lui Kristen Lake, preşedinta unei organizaţii de apărare a drepturilor civile, mai mult de jumătate din reclamaţii se refereau la orele de deschidere a secţiilor de votare şi la echipamentele electronice.

Au existat însă şi plângeri privind hărţuirea alegătorilor cu scopul de a-i intimida, în număr mai mare decât la alegerile prezidenţiale din 2012, a afirmat Lake. Mai mult de jumătate din reclamaţiile de acest gen au provenit din statul Pennsylvania, unde operatorii pentru sondajele de opinie întrebau alegătorii care stăteau la cozi ce candidat susţin, iar alegătorii ridicau uneori tonul unii la ceilalţi, a relatat o altă activistă, Karen Hobert Flynn, lidera grupului Common Cause. Procuratura din Pennsylvania a declarat însă pe Twitter că nu a primit mai multe plângeri decât de obicei.

O secţie de votare din Carolina de Nord a decis prelungirea programului, după probleme cu computerele, a relatat organizaţia pentru drepturi civile NAACP.

În statul Florida, doi oficiali dintr-o secţie de votare au fost concediaţi după un conflict privind soluţionarea plângerilor de intimidare a alegătorilor. Tot în Florida, un bărbat a refuzat să părăsească secţia de votare când i s-a cerut acest lucru.

O sursă din Partidul Democrat a afirmat că stafful de campanie al candidatei democrate Hillary Clinton nu s-a confruntat cu probleme de sistem, altele decât cele minore, întâlnite în orice zi de alegeri.

Candidatul republican Donald Trump, pe de altă parte, a dat în judecată statul Nevada, unde programul unei secţii de votare a fost prelungit săptămâna trecută, pentru votul anticipat. În ton cu acuzaţiile sale din timpul campaniei că alegerile sunt "aranjate", el şi-a lăsat marţi deschisă opţiunea de a contesta alegerile. Întrebat de reporteri dacă va recunoaşte rezultatul votului, el a răspuns: "O să vedem ce se întâmplă".

(I.S.)

-----------

Actualizare 23:44 (08.11.2016) Hans Klemm: "O temă comună a lui Clinton şi Trump este «Votaţi!», ceea ce îi încurajez şi pe români să facă pe 11 decembrie"

Actualizare 23:28 (08.11.2016) Madonna a dat un concert surpriză în Washington Square, anunţat dimineaţa pe net

Actualizare 23:20 (08.11.2016) Basculante uriaşe încărcate cu nisip înconjoară locaţiile celor doi candidaţi (Trump Tower şi Javits Center) aflaţi în aşteptarea rezultatelor finale ale votului

Actualizare 23:03 (08.11.2016) Probleme la sistemul electronic de vot în Carolina de Nord

Actualizare 22:42 (08.11.2016) Eric Trump, vizat de o plângere după ce şi-a publicat buletinul de vot

Actualizare 22:30 (08.11.2016) Donald Trump a declarat la Fox News că au fost semnalate unele probleme cu maşinile de votare (fabricate de Soros)

Actualizare 22:10 (08.11.2016) Indicii de pe Wall Street evoluează în creştere

Actualizare 22:02 (08.11.2016) Donald Trump, criticat pentru că s-a uitat pe buletinul de vot al soţiei sale, Melania

Actualizare 21:42 (08.11.2016) Autorităţile au înregistrat o prezenţă ridicată la vot în cinci state cheie

Actualizare 21:01 (08.11.2016) Primele rezultate: Clinton a câştigat în insula Guam

Actualizare 20:49 (08.11.2016) Avocaţii lui Donald Trump au lansat un proces privind votul anticipat din Nevada

Actualizare 20:42 (08.11.2016) Bursele europene au închis în urcare, în aşteptarea rezultatului alegerilor din SUA

Actualizare 20:21 (08.11.2016) La secţia de votare de la Şcoala Publică 59 din Manhattan Donald Trump a fost huiduit zgomotos de către votanţii din stradă

Actualizare 20:16 (08.11.2016) Washington Times: Primele exit polluri (Politico/Morning Consult) conţin semne potenţial pozitive pentru Donald Trump

Actualizare 19:57 (08.11.2016) Zeci de mii de alegători din ţinutul Washington, în statul Utah, afectaţi de o defecţiune a maşinilor de vot

Actualizare 19:52 (08.11.2016) Eric Trump, fiul lui Donald Trump, a încălcat legea la urne, după ce a postat o poză cu buletinul său de vot

Actualizare 19:13 (08.11.2016) În ajunul alegerilor, WikiLeaks a făcut un rezumat video, postat pe YouTube, ale celor mai nocive dezvăluiri pentru Hillary Clinton, neexistând materiale similare pentru Donald Trump

------------

Peste 120 de milioane de americani îşi aleg cel de-al 45-lea preşedinte din istoria Statelor Unite dintre democrata Hillary Clinton şi republicanul Donald Trump. Ambii candidaţi au votat deja, reprezentanta Partidului Democrat prezentându-se marţi, la ora locală 08.00, la o secţie de vot din localitatea New Castle din statul New York, în timp ce Donald Trump a ajuns împreună cu soţia sa, în jurul orei locale 11.00, la o şcoală publică din Manhattan, potrivit News.ro.

Autorităţile electorale din cinci state cheie au înregistrat o prezenţă ridicată la vot, care a dus la formarea unor cozi lungi la intrarea în secţiile de vot.

Opinia Cititorului ( 40 )

  1. Bravo Andrei!

    1. Multumesc!

      Felicitări pentru ediția din aceasta noapte!

      Da.

      Nu ma asteptam la Trump. 

      8:32 f important

      Make du-i o cafea la Andrei :)))))))

      Nici eu la Iohannis. 

    Ascensiunea unor politicieni de genul lui Donald the Duck este posibila din cauza politicienilor "correctness", deci de ce ai vota cu Hillary, ca peste 4 ani sa-ti "produca" un candidat si mai saltimbanc?? Din cand in cand sistemul politic are nevoie de o resetare, acesta ar putea fi un moment bun pentru America.

    1. As vrea sa fiu de acord cu ce spui dar daca ne uitam din partea cealalta constatam ca cei care au decis soarta au fost red-necks, ca si in cazul Brexit. Se pare ca sunt niste timpuri ale proletariatului; n-as avea nimic impotriva daca sceleratul ala n-ar avea acces la butonul rosu. Vrajeala vehiculata ca n-o sa-l lase Secret Service sa faca prostii este la fel cu a crede ca Secret Service este alba-ca-zapada.

      Trump nu este nebun. Există teste medicale pe care un președinte le trece.

      Poate nu știai dar nu există un buton roșu pe biroul lui Obama. Dacă te-ai uitat în pozele din biroul oval, nu există nimic acolo. Asta este vrăjeala. Că cică ar fi un buton roșu și președintele american ar sta cu el sub pernă. 

      Corect.

      Gigel, tot auzind la tv ca vor fi scimbari mari ca urmare a victoriei lui Trump, a intrebat:mamica, vor fi/ ne vor da mai multe filme cu ratoiul Donald, de acum incolo? 

      Ma bucur pentru tine ca inca mai crezi in zane. Paranoia are mai multe stagii pana cand ajunge sa trebuiasca tratata clinic. Acest om este rasist; acest lucru nu este testat medical. Nu stiu daca are ura, dar dispret are fata de diverse etnii -vezi mexicanii. Singurul criteriu de care tine cont este RENTABILITATEA. Daca intr-o zi va constata ca este rentabil sa fie prieten cu mexicanii, va reseta tot ce-a spus si va face invers decat pana atunci. Practic, dispretul poate fi anulat de avaritie. Pe bune, ai vrea sa ai asa o cunostinta ? (ca sa nu zic sef sau presedinte)

      buton rosu contra cui? rusia si sua se vor intelege mult mai bine decit daca iesea hillary , ne-a trecut glontul pe linga ureche , multe lucruri care le-a spus trump sint de bun simt , este o victorie a normalitatii oricit de rea ar arata ea

      a nu fi rasist inseamna amestecul raselor, a triburilor , a culturilor , nimeni nu mai stie cui apartine, in final distrugerea natiunilor si a nationalismului , inseamna o ciulama tocmai buna ptr propasirea NWO

      Nu confunda termeni medicali precum narcisismul, paranoia, narcisismul malign, cu puțină sociopatie, impulsivitate și egocentrism. Guess what? ar spune americanii.... Mulți dintre CEO de mare succes din America sunt EXACT AȘA. Așa era și Jobs, așa este și Gates, etc. Știu, poate nu ai auzit de vaccinul anti-reproductiv și eugenia populației din gura lui Gates și crezi că este vreun sfânt.

       

      Software billionaire Bill Gates, who previously has advocated the reduction of the human population through the use of vaccines, and his wife Melinda marked the 100th year since the First International Eugenics Congress in London with a “family planning” summit with abortionists and the United Nations. 

       

      Dacă nu știi la ce mă refer, iată DEX: 

      EUGENÍE s. f. Pseudoștiință burgheză care, sub pretextul că studiază ameliorarea rasei omenești, propagă cele mai reacționare idei despre inegalitatea biologică și intelectuală a oamenilor și a raselor umane și încearcă să fundamenteze din punct de vedere biologic existența claselor sociale, pentru a justifica dominația unora asupra altora și a menține exploatarea. 

       

       

       

      Deci, nu judeca după aparențe. Trump nu este nebun. Ci are alte caracteristici psihice care l-au dus la succes, la depășirea multor eșecuri care ar fi dărmat sau resemnat un om cu psihicul obișnuit. 

       

       

      Revenind la rasism, nu. Am citit un articol din Huffingtonpost, unul dintre cele mai anti-trump ziare. Și enumera 13 exemple de "rasism". 

       

      Pot accepta exemplu din 1973 când compania lui a fost amendată pentru discriminarea la chiriile mai mari pe care le cerea clienților de culoare. Dar știi câtă lume era rasistă în America acelor ani? Ha. Aproape toată populația albă din America. A acuza pe Trump acum, după 50 de ani, pentru rasismul angajaților lui de la recepția hotelurilor anilor 70 este o tâmpenie cât casa. Așa era toată lumea atunci și gata. 

       

       

      Dar Trump are stereotipuri rasiale. Toată lumea are (mai puțin cei bolnavi de manie). Un stereotip de gândire rasial se transformă în rasism dacă mintea, rațiunea nu primează și nu stabilește că temerile nu sunt fondate. Iar atitudinea față de persoana din față nu trebuie condusă după prima impresie care este una rasială. 

       

      Un exemplu dat de Huffington este al unei glume cu subtext rasial. Că Trump ar prefera ca evreii să îi numere banii, nu contabilii de culoare pe care îi are angajați. Bancuri ca ăsta aud mereu. Și nu sunt bancuri "politically correct". Dar asta a spus Trump într-o conversație privată, ca pe un banc. Și a ajuns în presă. Acesta nu este rasism. Este un stereotip rasial. 

      “And isn’t it funny. I’ve got black accountants at Trump Castle and Trump Plaza. Black guys counting my money! I hate it,” O’Donnell recalled Trump saying. “The only kind of people I want counting my money are short guys that wear yarmulkes every day.” 

      Frumos scris.

    Acest rezultat i-a luat ca "din oală" pe profunzii noștri analiști.

    Cât și-or fi pregătit ei, săracii, "cronica etapei", câte orgasme, ce osanale și mesaje de adeziune la adresa conducătorului iubit ar fi provocat în presa noastră un rezultat favorabil doamnei Clinton. 

    Băieții o dau acum la întors, o să iasă repejor din silenzio stampa și o să analizeze rezultatul cu obiectivitatea lor cunoscută, pe principiul "limba noastră-i o comoară" :)). 

    Deocamdată analiștii îngână de zor hitul zilei (cu Hillary în loc de cuvântul dragoste) ...

    Dar unde Hillary nu e nimic nu e, nici soare nu-i, nici viață nu-i, iar eu mă simt al nimănui :))) 

    1. Ar fi fost hilar sa castige Hillary; inca nu a venit randul doamnelor in America. Doamne feri! 

    Bravo Bursa!

    Felicitari pentru felul in care ati urmarit si redat desfasurarea alegerilor! 

    In alta ordine de idei, se pare ca sprijinul rusesc a functionat.

    Putin cred ca este fericit! 

    Era de asteptat sa castige Trump,mai ales dupa campania de presa.I s-a zugravit lui Clinton o imagine ,aparent de politician echilibrat,ceva semnale de om corupt ,facand parte dintr-o clasa politica asemanatoare si care,de fapt,nu ar face mare lucru ca presedinte....Astfel,oamenii au prins ideea ca Trump e ''salvatorul'',mai direct spus,oamenii au fost ''calauziti '' catre Trump....Si eu l-as fi votat pe el,daca eram american si daca eram nevoit sa votez,dar numai daca eram fortat...

    Se pare ca se confirma regula conform careia democratii nu pot castiga mai mult de doua mandate consecutiv.

    Felicitari Trump !

    Astept editia de maine a Bursa ! 

    1. Anonimus, te cunosti cu Trump? 

    Pierderea suferită de Clinton mă bucură mai mult decât victoria lui Trump.

    Trump este un rău mai mic decât Clinton. Brexitul m-a bucurat mai tare. 

    1. Wtf

      ''Cred că Trump știe că nu a fost un vot pentru el, ci mai degrabă împotriva Washingtonului, împotriva establishment-ului'', a declarat Ursula Von der Leyen, ministrul apărării, la televiziunea germană ARD.

      Corect

      Orice reprezentant al unui GUVERN MARIONETA al Moscovei nu mai poate avea CREDIBILITATE ! Ca si postacii Moscovei...

      Vezi ca te doare capul si suferi de paranoia. Daca nu, atunci esti un puiut sorosist cu cas la gura care vorbeste despre lucruri pe care nu le intelege. Mergi si cauta pokemoni.

    E evident. Da un model in lume. Markela nu se astepta deloc.

    Se vede siguranta de sine, om cu bani, om care a muncit pentru bani. E unic acel moment, e prea mult de descris in cuvinte.

    ACTUALIZARE 9:14 Fostul ambasador al SUA în Rusia dă vina pe Vladimir Putin pentru victoria lui Trump. 

    Gresit: Basescu e de vina. 

    1. Putin si-a trimis nevasta-amanta gimnasta sa voteze Trump, de aia a iesit.

      Piratu' cred ca e obosit de vapori spirtoase scumpe. Cum o zis Hrebenciuc : "betiv" ? 

    Felicitari pentru acest flux de informatii.

    Cat despre castigatorul alegerilor, eu nu pot fi obiectiv, fiindca nu sunt american. Asa ca eu privesc America in Oglinda. Poate ca ce ar fi mai bine pentru noi, pentru ei ar fi mai rau. Poate ca ei s-au cam saturat, la fel ca si britanicii.

    Asta este tot ceea ce poate oferi SUA mai bun?

    1. Atat de putin ai inteles din aceste alegeri? Foarte putin, spre zero. Romania are doar cetateni ca tine?

      "În opt din ultimele nouă alegeri prezidenţiale, dacă PIB-ul real s-a îmbunătăţit faţă de anul precedent, partidul la putere a câştigat Casa Albă.

      În cazul actual, alegerile urmează acest model. Creşterea PIB-ului este mai scăzută decât anul trecut, iar oamenii vor o schimbare. 

      Trump a propus reducerea taxelor individuale de la un maxim de 44% la 33%, reducerea taxelor pe profitul companiilor de la 35% la 15% şi eliminarea taxelor pe proprietăţi. În schimb, Hillary Clinton vrea creşterea celor trei tipuri de taxe. 

      Sigur, preşedinţii americani sunt constrânşi de Congres. Legislaţia fiscală porneşte din Camera Reprezentanţilor şi trebuie să fie aprobată de Senat, înainte de a fi promulgată de preşedinte. 

      Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Paul Ryan, a propus o reformă fiscală asemănătoare cu cea a lui Trump, dar Senatul sprijină multe dintre principiile fundamentale. Dacă Congresul rămâne sub control republican, reformele lui Trump au şanse bune să devină lege." 

      Am vazut cine a ajuns presedinte (mare om, mare caracter, multa demagogie) si am inteles tot. Tocmai si-a sarbatorit victoria denuntand acordul climatic de la Paris! Oare ce urmeaza? Nu am inteles insa ce amestec are Romania si cetatenii ei in povestea asta, iluminatule. Romania are cetateni care in fiecare an se intorc acasa cu numeroase premii obtinute la concursurile stiintifice internationale! Spre rusinea ei insa, are si cetateni care au ales calea pribegiei si scuipa in ea de peste ocean.

      iobagule esti un luzeeeeer maxim

      Minciuna. Nu a spus asa ceva azi. Subiectul este vechi si este scos din context.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb