ALERT - STRASBOURG, FRANŢA Focuri de armă la Târgul de Crăciun

V.D.
Internaţional / 11 decembrie 2018

Sursa foto: Twitter

Sursa foto: Twitter

Actualizare - Iohannis a transmis condoleanţe preşedintelui francez

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis astăzi un mesaj de condoleanţe preşedintelui Emmanuel Macron, dar şi poporului francez, după atacul de la Strasbourg în care trei persoane au murit şi 12 au fost rănite. Iohannis a transmis că România este alături de Franţa în lupta împotriva celor care atentează la viaţa oamenilor nevinovaţi şi la modul de viaţă al societăţilor noastre.

"Am aflat cu profundă indignare despre tragicul atac armat care a avut loc în seara zilei de 11 decembrie 2018 în centrul oraşului Strasbourg, soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi răniţi. Doresc să transmit, în numele poporului român şi al meu personal, condoleanţe familiilor îndoliate şi însănătoşire grabnică celor răniţi.", se arată în mesajul preşedintelui, conform News.ro.

(E.M.)

------

Actualizare - Cinci persoane au fost reţinute în cadrul căutării atacatorului

Cinci persoane au fost reţinute în cadrul căutărilor autorului atacului de ieri din Piaţa de Crăciun de la Strasbourg - soldat cu trei morţi şi 13 răniţi, între care opt grav -, însă atacatorul nu a fost prins, a anunţat astăzi secretarul se stat de la Ministerul francez de Interne, Laurent Nunez, relatează The Associated Press.

Atacatorul ar fi putut să fi fugit în Germania, a declarat Laurent Nunez la postul de radio France-Inter.

(E.M.)

------

Actualizare - PE nu se lasă "intimidat de atacuri teroriste" şi îşi continuă activitatea

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a anunţat azi-noapte că instituţia urmează să-şi continue activitatea până la sfârşitul săptămânii, în pofida atacului armat de la Strasbourg şi închiderii sediului acesteia, relatează The Associated Press.

PE "nu va fi intimidat de atacuri teroriste sau criminale. Să mergem înainte", a îndemnat Tajani.

(E.M.)

------

Actualizare - MAE: Nu sunt confirmate victime cetăţeni români în urma atacului

MAE transmite că până în acest moment nu sunt confirmate victime cetăţeni români în urma atacului armat de la Strasbourg şi nu au fost înregistrate solicitări de asistenţă consulară. Într-o postare pe Twitter, MAE îşi exprimă solidaritatea cu cei afectaţi de acest atac.

De asemenea, Consulatul General al României la Strasbourg monitorizează situaţia, menţine legătura cu autorităţile locale, fiind pregătit să intervină dacă situaţia o va impune, potrivit News.ro.

Ministerul Afacerilor Externe aminteşte că cetăţenii români afectaţi pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Consulatului General al României la Strasbourg +33 369.321.938, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al oficiului consular: +33 6.27.05.00.22.

(E.M.)

------

Actualizare - Viorica Dăncilă condamnă atacul armat

Premierul Viorica Dăncilă condamnă, într-o postare pe Twitter, atacul armat de la Strasbourg şi se declară profund întristată.

"Am fost profund întristată de informaţiile îngrozitoare de la Strasbourg. Condamn cu fermitate acest atac asupra oamenilor nevinovaţi care voiau doar să viziteze târgul de Crăciun. Gândurile mele sunt alături de victime şi de familiile lor", scrie premierul.

(E.M.)

------

Actualizare - Autorul atacului a fost identificat, dar nu a fost capturat încă

Sute de poliţişti încă îl caută astăzi pe autorul atacului armat de la Târgul de Crăciun dint Strasbourg, în condiţiile în care bilanţul victimelor a ajuns la trei morţi şi 12 răniţi, anunţă BBC.

Suspectul a scăpat după mai multe schimburi de focuri cu serviciile de securitate şi se crede că el ar fi rănit.

"A avut două rânduri de confruntări cu forţele de securitate", a declarat ministrul de Interne francez, Christophe Castaner, care a spus că au fost intensificate controalele la frontieră şi a fost sporită securitatea la toate târgurile de Crăciun.

Atacatorul este căutat de 350 de forţe de securitate.

(E.M.)

------

Actualizare 2:10 - Preşedintele Macron s-a alăturat celulei de criză de la sediul Ministerului de Interne

--------

Actualizare 2:00 - Simpatizanţi ai Statului Islamic sărbătoresc atacul de la Strasbourg pe Telegram

Simpatizanţi ai Statului Islamic (SI) sărbătoreau în noaptea de marţi spre miercuri atacul armat de mari seara de la Strasbourg, soldat cu cel puţin trei morţi, pe diverse canale de pe Telegram, identificate de "Site intelligence", un site specializat în supravegherea reţelelor de socializare, relatează Le Figaro.

--------

Actualizare 1:30 - Premierul Philippe activează celula de criză la sediul Ministerului de Interne

Şeful guvernului "a decis să declanşeze celula interministerială de criză cu scopul de a reuni ministerele şi serviciile în cauză pentru monitorizarea şi gestionarea atacului armat de la Strasbourg", a declarat Palatul Matignon.

--------

Actualizare 1:10 - Trei morţi şi 12 răniţi, anchetă pentru "acţiune teroristă"

Un schimb de focuri a făcut trei morţi şi 12 răniţi marţi seară la Târgul de Crăciun de la Strasbourg, în nord-vestul Franţei, şi forţele de ordine l-ar fi încercuit pe atacatorul care a fugit, cunoscut de poliţie, au informat surse concordante, notează AFP.

După evaluarea situaţiei, Parchetul din Paris a deschis o anchetă pentru "asasinat, tentativă de asasinat în legătură cu o acţiune teroristă şi conspiraţie criminală", a anunţat acesta.

---------

Actualizare 00:40 - Agresorul a fost încolţit de poliţie

Poliţiştii l-au încercuit pe agresorul care a deschis focul în centrul Strasbourgului marţi seara ucigând trei persoane şi au fost auzite focuri de armă, a declarat o sursă apropiată de operaţiune, relatează Reuters.

Autorul atacului a fost identificat ca fiind un bărbat în vârstă de 29 de ani, a cărui reşedinţă a fost percheziţionată de poliţie mai devreme în aceaşi zi în legătura cu un jaf, au spus două surse din poliţie.

Pe de altă parte, AFP scrie că suspectul trebuia să fie interpelat marţi dimineaţa de jandarmi în cadrul un ei anchete pentru tentativă de omor.

Motivul atacului armat din cursul serii nu a fost imediat clar, dar procurorul anti-terorism a deschis o investigaţie.

---------

Actualizare 00:00 - Poliţia germană opreşte la graniţă maşinile care merg din Germania în Franţa

Poliţiştii germani de la punctele de trecere a frontierei opresc maşinile care merg din Germania în Franţa, informează dpa.

"În prezent, întărim (...) controalele de la frontiera franco-germană", a scris pe Twitter poliţia din statul german de Baden-Wuerttemberg.

---------

Actualizare 23:45 - Suspectul este cunoscut de poliţia franceză

Suspectul în cazul atacului cu armă de foc de la târgul de Crăciun din Strasbourg este cunoscut de poliţie în legătură cu activitate infracţională fără caracter terorist (fişă S, infracţiuni de drept comun), a declarat marţi seară ministrul de interne francez Christophe Castaner, citat de dpa.

Oficialul francez a adăugat că mai multe persoane dintre cele 11 rănite în incident sunt în stare critică.

Potrivit postului francez BFMTV, suspectul este un bărbat în vârstă de 29 de ani. El este înarmat şi a reuşit să fugă de la locul atacului. Niciun complice nu a fost identificat până în prezent.

Secţia antiteroristă a Parchetului din Paris a anunţat marţi seară că evaluează 'situaţia' existentă după atacul armat de la Strasbourg (estul Franţei), soldat cu doi morţi şi 11 răniţi, transmite AFP.

----------

Actualizare 23:00 - Sediul parlamentului European din Strasbourg, unde zilele acestea se desfăşoară o sesiune plenară, este blocat după un schimb de focuri la târg de Crăciun, potrivit unui europarlamentar, relatează dpa.

"Parlamentul European a activat un protocol de urgenţă. Suntem în prezent blocaţi pentru a proteja oamenii aici. Rămâneţi în siguranţă şi în interior", a scris Eva Kaili (Grecia) pe Twitter.

O persoană a murit şi şase au fost rănite marţi seara în urma unui schimb de focuri.

----------

Un schimb de focuri a avut loc marţi seară în centrul oraşului francez Strasbourg, unde este organizat Târgul de Crăciun, şi primăria a îndemnat locuitorii "să rămână acasă", transmite AFP.

"Schimb de focuri în centrul oraşului Strasbourg. Vă invităm să rămâneţi acasă în aşteptarea clarificării situaţiei", a scris pe Twitter Alain Fontanel, prim-adjunct al primarului oraşului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb