Alin Burcea, ANAT: "Până la finalul anului, vom avea un fond de garantare, pentru turişti"

ADELINA TOADER
Ziarul BURSA #Companii #Turism / 13 iulie 2016

Alin Burcea, ANAT: "Până la finalul anului, vom avea un fond de garantare, pentru turişti"

Agenţiile de turism sunt asigurate, în prezent, la sume mult prea mici, care nu pot despăgubi turiştii în cazul unor falimente, astfel până la finalul anului va fi creat un fond de garantare, a declarat Alin Burcea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Fondul de garantare, la care lucrăm de şase ani, va aduce linişte pentru turişti. Astăzi, se merge pe o asigurare la agenţii de numai 50.000 de dolari, făcută de mine când eram secretar de stat în 2002, numai că atunci nu erau probleme de falimente. Este evident că 50.000 de dolari este o sumă foarte mică. Am încercat să discutăm cu companiile de asigurări, care au ele însele probleme şi nu sunt interesate de temă, iar singura formulă pe care am găsit-o este fondul de garantare", a precizat Alin Burcea.

Acest fond mutual de garantare va fi finanţat de agenţiile de turism din ţară, potrivit oficialului ANAT.

"Probabil că intrarea va fi de câteva mii de euro, după care se va plăti o sumă anuală, astfel încât să se facă un fond de garantare care, la 1.500 de agenţii, probabil va fi de câteva milioane de euro. Nu ştiu în ce măsură vom putea îndeplini directiva europeană potrivit căreia toate sumele încasate să fie garantate", a precizat Alin Burcea.

Preşedintele ANAT a mai adăugat: "Nu ştiu dacă vom reuşi să garantăm integral banii clienţilor, probabil că nu, dar să creşti de la 50.000 de dolari la 1 milion de dolari este un lucru mare".

Dragoş Anastasiu, proprietarul Grupului Eurolines, a afirmat că industria turismului este lăsată în vânt de autorităţi, iar pericolul de dispariţie al agenţiilor este foarte mare.

De asemenea, domnul Anastasiu a mai precizat că există un risc major şi pentru clienţi ţinând cont că în agenţiile de turism se lucrează cu bani de la clienţi în avans chiar şi cu 6 luni.

Alin Burcea a mai adăugat că în ultimii şapte ani, au fost câteva sute de turişti afectaţi de falimentul agenţiilor de turism de la care îşi cumpărase pachetele turistice. Astfel, existenţa unui fond de garantare va creşte încrederea turiştilor în agenţii.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Evident ca nu exista o suma suficient de mare pentru a acoperi incompetenta. Agentiile de turism din Romania isi bat joc de clienti intr-un mod incredibil.. chiar de curand am avut o problema cu agentia de turism New Concept Travel, cu care colaboreaza firma la care lucrez eu.. fac niste scamatorii cu rezervarile hoteliere de te doare capul.. ba la un hotel, ba la altul.. te plimba de colo colo in batjocura, dupa care se fac ca ploua. Domnule Burcea, va rog, faceti ceva ca sa responsabilizati agentiile de turism din tara asta! Sunt total lipsite de profesionalism si de seriozitate in relatia cu clientii! Suntem oameni de business, nu putem sa ne permitem sa se joace niste agenti de travel cu nervii si cu timpul nostru!

    1. Nu stiu ce problema ati avut dumneavoastra, dar aveti dreptate in privinta seriozitatii agentiilor de turism. Ca persoana fizica am lucrat doar cu Paralela 45 sau Christian Tour, care in principiu sunt ok. De New Concept Travel nu cunosc foarte mult, compania la care m-am angajat de vreo 2 ani lucreaza cu ei.. Va referiti presupun la acea New Concept Travel, legata de American Express? Prin natura postului meu, nu prea calatoresc in interes de afaceri, deci n-as putea sa ma pronunt. Dar din auzite de la colegi, sunt destul de nemultumiti de agentia asta, din diverse motive, de la rezervari ratate sau gresite, la tarife mai mari decat pe site-uri.. Ciupeala, pesemne, sau incompetenta, cum spuneati.. Sa nu fim totusi surprinsi, avand in vedere tara in care traim. Nimic nu este perfect

      Niste indivizi incalificabili astia de NCT! Si-au batut joc de mine, am lucrat la ei si au facut tot posibilul sa scape de mine! Salariu mizerabil si bataie de joc zilnica! Ipocriti si ticalosi!

    Felicitari pentru initiativa acestui fond de garantare. Sa speram ca se va si concretiza. E un lucru bun pentru siguranta turistilor

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb