ANALIZĂ SAXO BANK: Vremea menţine mărfurile agricole pe val


Companii / 16 august 2021

Vremea menţine mărfurile agricole pe val

Sectorul mărfurilor, cu excepţia unor produse alimentare cheie, rămâne în defensivă, deoarece creşterea actuală a cazurilor de coronavirus în ţările cu economii majore afectează perspectivele pe termen scurt de creştere şi cerere. În plus, perspectiva pentru o revenire mai devreme decât era de aşteptat la un regim de austeritate de către Rezerva Federală SUA a contribuit la presiunea ascendentă asupra randamentelor obligaţiunilor şi a dolarului, reducând astfel atracţia pentru metale, cum ar fi aurul şi argintul.

Perspectivele macroeconomice rămân afectate de actualul val Covid-19 care continuă să se răspândească în Asia şi părţi ale SUA, creând astfel o mare incertitudine în ceea ce priveşte cererea pe termen scurt pentru creştere şi mărfurile dependente de cerere, de la ţiţei şi benzină, la cupru şi minereu de fier. Având în vedere acest lucru, este mai puţin probabil ca SUA să-şi reducă programul masiv de cumpărare de active, ceea ce ar putea duce la creşterea randamentelor Trezoreriei SUA şi la un dolar mai puternic.

La fel ca în săptămâna precedentă, au rămas piloni de stabilitate, mai multe mărfuri agricole cheie continuând să găsească sprijin după ceea ce până acum a fost un sezon meteorologic foarte volatil în unele dintre regiunile cheie pentru creştere ale lumii. Vremea rece din unele părţi din Brazilia a afectat recolta de trestie de zahăr, provocând în acelaşi timp daune considerabile şi cafelei din regiune. În altă parte, căldura extremă care duce la secetă a slăbit aşteptările pentru recolta de cereale din acest an, în special porumb şi grâu.

În cea mai recentă perspectivă mondială a ofertei şi cererii (WASDE), Departamentul Agriculturii SUA a prognozat cea mai mică recoltă de grâu din SUA din ultimii 19 ani, aprovizionările globale suferind o scădere ulterioară ca răspuns la reduceri mari la estimările din câmpurile afectate de secetă din Canada şi Rusia. Perspectiva livrărilor mai mici din Rusia, cel mai mare exportator mondial, a făcut ca grâul de măcinare cu conţinut ridicat de proteine tranzacţionat la Paris să crească la un maxim de peste 255$ pe tonă, cu aproximativ 35% peste media de cinci ani.

Preţurile gazului în Europa au crescut la un alt record înainte de a se retrage puţin, preocupările privind aprovizionarea fiind oarecum compensate de sentimentul mai slab de pe piaţa mai largă a energiei, având în vedere cel mai recent val al Covid-19. În SUA, preţurile gazelor s-au îndreptat către cea mai mare pierdere săptămânală după o creştere mai mare decât era de aşteptat a acţiunilor.

În Europa, o reducere inexplicabilă a fluxurilor din Rusia combinată cu creşterea concurenţei din Asia pentru transporturile de GNL a făcut mai dificilă reumplerea siturilor de depozitare deja epuizate înainte de iarna viitoare. Aceste evoluţii au condus la creşterea cererii de cărbune, forţând astfel utilizatorii industriali şi utilităţile să cumpere mai multe permise de poluare, al căror preţ se tranzacţionează deja la preţuri record. Una peste alta, aceste evoluţii au dus la creşterea preţurilor la electricitate, care în cele din urmă vor fi puse pe spinarea consumatorilor, adăugându-se astfel la costurile suportate deja de toţi.

Aurul a petrecut cea mai mare parte a săptămânii încercând să se recupereze după prăbuşirea preţurilor care a urmat raportului privind locurile de muncă mai puternic decât era de aşteptat în SUA din 6 august. În august, sentimentul a fost deja afectat de incapacitatea aurului de a creşte, ca răspuns la scăderea din iulie a randamentelor Trezoreriei. O scădere a randamentelor care s-a încheiat cu doar câteva zile înainte de recesiune, când randamentele SUA ajustate la inflaţie pe 10 ani au atins un nivel record de -1,22%.

Perspectivele pe termen scurt rămân delicate din cauza riscului generat de randamente şi de dolarul care, la rândul lor, sunt influenţate de întâlnirea de la sfârşitul lunii august a şefilor băncilor centrale de la Jackson Hole. Simpozionul anual care în trecut a fost folosit pentru a trimite semnale de schimbare a politicilor sau priorităţilor către piaţă.

Petrolul rămâne unul dintre cei mai mari pierzători din această lună, "depăşit" doar de minereul de fier şi argint. După câteva luni în care accentul a fost pus pe OPEC+ şi capacitatea sa de a susţine preţurile prin menţinerea pieţei relativ strânse, accentul a revenit din nou la o perspectivă incertă a cererii cauzată de răspândirea rapidă a variantei coronavirusului Delta, în special în importatorul-cheie China. O evoluţie care a dus la reduceri de creştere şi a ridicat întrebări cu privire la perspectivele cererii pe termen scurt pentru produse petroliere şi combustibil de la cel mai mare cumpărător din lume.

În timp ce unii dintre cei mai importanţi "tauri" de pe Wall Street întrevăd că perturbarea de la varianta Delta este tranzitorie şi are un impact negativ asupra cererii doar pentru câteva luni, atât AIE, cât şi OPEC, în ultimele lor rapoarte lunare ale pieţei petrolului, şi-au redus perspectivele cererii pentru restul anului. Ultimul val duce la o reducere reînnoită a mobilităţii în întreaga lume, cea mai mare preocupare fiind apariţia virusului în China, unde un număr încă mic de infectaţi a fost întâmpinat printr-o abordare agresivă pentru a contracara focarul.

Cu toate acestea, flexibilitatea prezentată de grupul OPEC+ în ultimul an va preveni probabil o corecţie mai profundă în cazul în care cererea de creştere va suferi o piedică mai mare decât era de aşteptat din cauza focarului actual. Având în vedere acest lucru şi lipsa de răspuns din partea producătorilor americani, în ciuda preţurilor ridicate, menţinem o viziune pozitivă asupra direcţiei preţurilor către sfârşitul anului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb