ANC face încă un pas spre dematerializarea documentelor

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 7 octombrie 2008

Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) a adoptat ieri două decizii care deschid calea către dematerializarea documentelor. Este vorba de decizia privind normele tehnice şi metodologice pentru aplicarea Legii nr.451/2004 privind marca temporală şi de decizia privind procedura de verificare şi omologare a sistemelor informatice destinate operaţiunilor de emitere a facturilor în formă electronică.

"Economia României ar fi trebuit demult să beneficieze de avantajele societăţii informaţionale, în care hârtia capătă un rol secundar, iar documentele emise în format electronic devin opţiunea numărul unu. Deciziile adoptate au parcurs o perioadă îndelungată de consultare publică la nivel naţional şi european, dar reflectă în primul rând consultările purtate cu industria din România. Am depus toate eforturile pentru ca aceste decizii, în care şi Ministerul Economiei şi Finanţelor a avut un cuvânt greu de spus, să fie cât mai repede deblocate şi transformate în reglementări", a declarat Liviu Nistoran.

În ceea ce priveşte emiterea facturilor electronice, decizia ANC stabileşte o procedură simplă de omologare, pe baza unei opinii de audit emise de un terţ independent, care să ateste îndeplinirea de către sistemul informatic supus omologării a celor trei componente de bază ale securităţii informatice: integritatea, confidenţialitatea şi disponibilitatea datelor din sistem. Decizia stabileşte şi condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească auditorii independenţi.

Sistemele informatice utilizate de persoanele care emit, transmit sau arhivează facturi, chitanţe şi bonuri fiscale în formă electronică trebuie să îndeplinească o serie de cerinţe minimale de performanţă şi securitate, a căror respectare va fi verificată prin intermediul procesului de omologare.

Cadrul legal din România (Legea nr.260/2007 privind înregistrarea operaţiunilor comerciale prin mijloace electronice, Legea nr.135/2007 privind arhivarea documentelor în formă electronică, Codul Fiscal împreună cu normele sale de aplicare, noul regim de numerotare şi emitere a facturilor, legile privind semnătura electronică, marca temporală şi activitatea notarială electronică) asigură condiţiile necesare pentru realizarea transferului către mediul de lucru digital al operaţiunilor comerciale şi financiar-contabile. Facturile electronice vor putea fi emise după ce Ministerul Economiei şi Finanţelor adoptă normele de aplicare ale legii 260/2007 care sunt în responsabilitatea sa, însă sistemele informatice vor putea fi omologate odată cu intrarea în vigoare a deciziei ANC.

"Facturarea electronică poate fi utilizată în toate domeniile care presupun tranzacţii financiare, iar avantajele sale sunt evidente: îi va ajuta pe comercianţi să îşi scadă costurile, prin eficientizarea proceselor, dar şi prin eliminarea suportului de hârtie şi a eforturilor pe care le presupune stocarea şi transmiterea documentelor pe suport de hârtie. Va creşte, de asemenea, nivelul de securitate şi de confidenţialitate a documentelor", a apreciat Preşedintele ANC.

Marcarea temporală este serviciul prin care unui document electronic îi este asociată o informaţie care garantează că acel document a existat în forma respectivă la un anumit moment în timp. Marca temporală este necesară pentru a autentifica documente şi are aplicaţii practice în domenii precum: comerţul electronic, semnătura electronică, activitatea notarială electronică, arhivarea electronică, facturarea electronică.

Potrivit deciziei adoptate astăzi, poate deveni furnizor de servicii de marcare temporală orice persoană interesată care notifică ANC cu 30 de zile înainte de începerea activităţii. În acelaşi timp cu notificarea, furnizorii de servicii de marcare temporală au obligaţia de a comunica ANC informaţiile referitoare la procedurile de securitate pe care le vor folosi, măsurile pe care le vor aplica pentru protecţia datelor cu caracter personal, precum şi orice alte informaţii solicitate de Autoritate. La începerea activităţii, furnizorul trebuie să dovedească faptul că deţine deja calitatea de operator de date personale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb