ANEVAR: "Numărul rapoartelor de evaluare a scăzut cu 6%, în ultimul an"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii / 4 octombrie 2018

"Numărul rapoartelor de evaluare a scăzut cu 6%, în ultimul an"

Numărul rapoartelor de evaluare întocmite de Autoritatea Naţională a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR) a înregistrat o scădere cu 6%, la 30 iunie 2018, după trei ani de activitate a Bazei Imobiliare de Garanţii (BIG), a anunţat ieri Adina Ababei, preşedintele asociaţiei.

Domnia sa a precizat că, faţă de anul al doilea, a fost păstrat trendul referitor la suma valorilor de piaţă ale tuturor proprietăţilor evaluate, după cum urmează: în anul al treilea s-au înregis-trat 116.500 de rapoarte, totalizând o valoare de piaţă a proprietăţilor evaluate de circa 24,273 miliarde euro, faţă de anul al doilea, în care s-au întocmit 123.700 de rapoarte, cu o sumă a valorilor de piaţă de circa 24,427 miliarde euro.

"Acest aspect evidenţiază tendinţa proprietarilor de a se gândi mai bine atunci când intenţionează să obţină finanţare, în trecut existând impulsul de a solicita rapoarte de evaluare nu pentru scopul final - garantarea unui împrumut - ci pentru a convinge un eventual investitor că proprietatea deţinută merită investiţia", conform ANEVAR.

Cel mai mare număr de rapoarte înregistrat în ultimul an rămâne, asemeni anului anterior, cel aferent evaluării proprietăţilor imobiliare rezidenţiale (aproximativ 76% din totalul rapoartelor), urmat de cel care se referă la terenuri (circa 8%), aproximativ la acelaşi nivel cu cel aferent proprietăţilor comerciale. Sursele citate apreciază că acesta va fi trendul şi în următorii ani.

Judeţul în care au fost înregistrate cele mai multe rapoarte de evaluare în anul al treilea este Ilfov, cu 10.701 rapoarte efectuate, mai mult cu circa 4% faţă de volumul înregistrat în anul precedent, urmat de judeţul Cluj, cu 7.947 rapoarte, totalizând o creştere a volumului de rapoarte cu aproximativ 8% faţă de anul anterior şi Timiş, pentru care au fost înregistrate 7.082 rapoarte, mai mult cu circa 2%.

Reprezentanţii ANEVAR au subliniat, ieri, într-o conferinţă de presă, că judeţul în care a fost înregistrată cea mai mare creştere a volumului de rapoarte (15%), în ultimul an, este Constanţa, semn că apar noi zone de dezvoltare, în plus de cele foarte mediatizate în ultimii ani (Cluj şi Timişoara). BIG atrage atenţia şi asupra faptului că judeţul Iaşi începe, încet-încet, să atragă atenţia finanţatorilor bancari.

Preşedintele ANEVAR a mai menţionat: "O analiză a evoluţiei lunare a volumului de rapoarte de evaluare înregistrate în BIG în cei doi ani analizaţi relevă faptul că există tendinţa ca ianuarie să reprezinte luna cu cel mai scăzut nivel de activitate de evaluare în scopul garantării împrumutului, cu o medie de circa 6.000 de rapoarte realizate, martie este luna cu cel mai mare volum de rapoarte efectuate, înregistrând o creştere cu aproximativ 100% faţă de ianuarie, iar lunile de vară şi toamnă (iunie-octombrie) reprezintă perioada de plafonare a volumului de rapoarte în jurul a 9.000-10.000 de rapoarte/lună".

În ceea ce priveşte evoluţia valorii de piaţă/mp de suprafaţă utilă a proprietăţilor imobiliare rezidenţiale de tip apartament amplasat în bloc, Indicele imobiliar ANEVAR indică, în cazul municipiului Bucureşti, o uşoară creştere a acesteia (0,81%) în trimes-trul al doilea faţă de primul trimestru al anului 2018.

Pentru Cluj-Napoca, contrar evoluţiei întotdeauna pozitive semnalate de indicele imobiliar în ultimele trimestre analizate, se observă o uşoară scădere a valorii de piaţă unitare (-0,13%). Municipiile Iaşi, Braşov, Timişoara şi Constanţa înregistrează aprecieri ale acestei valori.

Protocol de colaborare între ANEVAR şi AAFBR

ANEVAR şi Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR) au încheiat un protocol de colaborare în domenii comune de interes, care urmăreşte realizarea unui mediu informaţional comun şi dezvoltarea profesională a membrilor asociaţiilor semnatare, precum şi aducerea la cunoştinţa publicului larg a datelor specifice fiecărei profesii, cu scopul informării adecvate a acestuia.

"Colaborarea dintre ANEVAR şi AAFBR se va materializa într-un schimb permanent de experienţă, conferind membrilor celor două asociaţii posibilitatea de a participa şi de a fi informaţi despre manifestările ştiinţifice, conferinţele profesionale sau programele specifice de pregătire profesională organizate de acestea şi prin garantarea accesului la publicaţiile editate de cele două entităţi, dar şi la alte informaţii de interes din domeniile comune de activitate", a declarat Dana Ababei.

La rândul său, Iancu Guda, preşedinte AAFBR, subliniază: "Cred că parteneriatul dintre AAFBR şi ANEVAR poate contribui la atingerea unor obiective comune declarate: dezvoltarea profesională a membrilor (prin schimbul de experienţă şi evenimentele comune realizate) şi informarea obiectivă şi profesionistă cu privire la perspectivele economiei româneşti şi pe plan internaţional. Prin intermediul acestui parteneriat, putem oferi instrumente şi opinii utile către companiile interesate de evoluţiile macroeconomice în cadrul proceselor interne de administrare a activelor şi pasivelor, analiştilor care doresc un punct de reper pentru propriile estimări, presei care identifică provocări economice în prezent şi propune soluţii pentru viitor, mediului universitar care se orientează asupra cercetării ştiinţifice în domeniul financiar sau mediului politic unde dezbaterile pe marginea propunerilor legislative financiare pot contribui la elaborarea celor mai bune măsuri pentru mediul de afaceri şi populaţie".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb