Echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov, coordonate de vicepreşedintele Autorităţii naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Mihai Culeafă, au desfăşurat, pe 12.04.2023, o amplă acţiune de control a modului în care este respectată legislaţia în domeniu, la operatorii economici care activează în Piaţa Obor din Capitală, conform unui comunicat remis redacţiei.
Potrivit sursei citate, au fost verificaţi 50 de operatori economici şi, pentru neregulile constatate, până în acest moment, comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au aplicat următoarele sancţiuni:
-amenzi contravenţionale în valoare de 293.000 lei
-7 avertismente
-oprirea definitivă de la comercializare a produselor alimentare neconforme
-oprirea temporară a prestării de servicii, până la remedierea deficienţelor, pentru 4 operatori economici
-propunerea închiderii unităţii pentru o perioadă de până la 6 luni, pentru un operator economic
-propunerea închiderii unităţii pentru o perioadă de la 6 la 12 luni, pentru un operator economic
-propunerea măsurii de încetare a practicilor comerciale incorecte
-sigilarea a 2 depozite de carne şi a unei maşini pline cu carcase de miel, cărora nu li s-a putut identifica proprietarul.
"Îmi pare rău să constat că, în cea mai veche şi cea mai mare piaţă din Bucureşti, cea în care mergeam cu bunicul în copilărie, pentru cumpărăturile de fiecare zi, vând astăzi unii operatori economici care, profitând de aglomeraţia generată de sărbători, nu ţin cont de reguli sau de lege.
Am întâlnit astăzi, în Obor, maşini de toate tipurile încărcate cu carne, fără documente, nepăstrată în condiţii de frig, aşa cum e normal, sau comercianţi care nu fac curăţenie în spaţiile pe care le folosesc, gândindu-se că, în perioada asta, se vinde oricum. Din nou. Iar noi, din nou, îi sancţionăm, până când vor respecta legea" - Mihai Culeafă, vicepreşedinte ANPC.
Principalele abateri constatate de comisari au fost:
-lipsa afişării preţului de vânzare al mărfii
-lipsa afişării, pe etichetă, a elementelor de identificare-caracterizare ale produselor alimentare, a ţării de provenienţă a produselor şi a datei durabilităţii minimale
-lipsa graficelor de monitorizare a temperaturii vitrinelor frigorifice
-comercializarea produselor din carne proaspătă căreia nu i s-a putut stabili trasabilitatea şi implicit data limită de consum
-comercializarea unor produse congelate cu surplus de gheaţă
-nerespectarea temperaturii de depozitare a produselor (depozitarea acestora în afara vitrinei frigorifice, la temperature mediului ambiant etc.)
-existenţa pavimentului deteriorat şi neigienizat
-folosirea unor vitrine frigorifice neigienizate, cu reziduuri, acumulări de praf şi grăsime, cu acumulari de lichid, resturi alimentare si impuritati, cu chedere depreciate
-nerespectarea condiţiilor impuse de producător privind manipularea şi depozitarea
-folosirea unui depozit insalubru şi deteriorat (cu paviment spart, vopsea exfoliată, cu resturi menajere, rugină)
-depozitarea unor produse alimentare în contact direct cu pavimentul
-nerespectarea vecinatăţii produselor
-comercializarea unor produse alimentare cu modificări organoleptice de aspect şi consistenţă
-lipsa graficului de schimb al uleiului de prăjire
-lipsa informării referitoare la alergeni
-folosirea unor vase de bucătărie cu uzură şi grăsime arsă, a unor recipiente de depozitare neigienizate
-neconcordanţă între data limită de consum menţionată pe declaraţiile de conformitate şi cea expusă pe etichetele din vitrină, se menţionează în comunicat.