Anularea programului Euro 200 ar afecta atât elevii, cât şi piaţa de IT, potrivit companiilor IT

F.A.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 1 iulie 2009

Producătorii şi distribuitorii de echipamente IT consideră că abandonarea programului prin care Ministerul Educaţiei susţinea financiar achiziţionarea de calculatoare pentru elevii fără posibilităţi materiale va afecta atât educaţia copiilor din familiile sărace, cât şi piaţa IT.

"Considerăm că această decizie va avea un impact negativ atât în plan economic şi social, în primul rând asupra beneficiarilor programului, tinerii cu venituri modeste, cât şi asupra pieţei de IT per ansamblu şi nu în ultimul rând, asupra nivelului de taxe şi impozite colectate la bugetul de stat", a declarat Valentin Negoiţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informaţiilor şi Comunicaţiilor (APDETIC), într-o scrisare deschisă trimisă ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu.

Prin programul "Euro 200", în perioada 2004-2008, peste 150.000 de tineri au beneficiat de cuponoane de 200 euro pentru achiziţionarea de calculatoare personale. Cei mai mulţi dintre ei trăiesc în mediul rural, unde educaţia tehnologizată a pătruns foarte greu sau deloc.

Producătorii şi distribuitorii de echipamente IT subliniază că fără acest ajutor elevii fără posibilităţi nu vor mai avea acces la tehnologia actuală, în condiţiile în care ţara noastră încă se poziţionează în urma celorlalte ţări europene la indicatorul "număr de calculatoare la mia de locuitori".

Mai mult, APDETIC atrage atenţia şi asupra faptului că în contextul actualei crize economice, în care numărul de calculatoare desktop vândute in 2009 a scăzut la 30%, 47 mii unităţi în trimestrul 1/2009 faţă de 154 mii unităţi în trimestrul 1/2008), Programul Euro 200 ar putea contribui la revenirea temporară a pieţei per ansamblu, mai ales în lunile de vară.

"Suspendarea programului Euro 200 îi va afecta pe producătorii şi distribuitorii de echipamente IT, iar faptul ca ei vor ramâne cu stocuri de marfă va genera pierderi greu de suportat în acest an marcat de criza. În condiţiile în care programul va fi suspendat, resursele financiare suplimentare la care au apelat distribuitorii, pentru a putea susţine termenele de plată implicate de program, se vor transforma în pierderi", se mai arată în scrisoarea APDETIC.

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu a anunţat, săptămâna trecută, că intenţionează să renunţe la mai multe programe sociale, printre care "Euro 200", prin care se ofereau câte 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator tinerilor din familii sărace, şi "Cornul şi laptele", prin care elevii din ciclul preuniversitar primeau o gustare gratuită la şcoală.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb