APC: Pomelo din China cu trei tipuri de pesticide, retras din 172 magazine

G.B
Miscellanea / 4 martie 2022

Pomelo din China cu trei tipuri de pesticide, retras din 172 magazine

Asociaţia Pro Consumatori (APC) a luat act cu îngrijorare de notificarea transmisă de ţara noastră ieri, la ora 15:45 pe platforma RASFF (Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje) a Comisiei Europene cu privire la  identificarea în fructul pomelo a trei tipuri de pesticide (dinotefuran, isoprocarb şi lufenuron), dintre care două pesticide, dinotefuran şi isoprocarb, nu sunt autorizate a se folosi în Uniunea Europeană, conform unui comunicat postat astăzi pe site-ul APC.

Potrivit sursei citate, limita maxim admisă pentru cele trei tipuri de pesticide a fost depăşită de 4,2 ori în cazul pesticidului dinotefuran, de 4,5 ori în cazul pesticidului isoprocarb şi de 1,2 ori în cazul pesticidului lufenuron. Din conţinutul notificării reiese că s-a dispus măsura rechemării de la consumatori a fructelor comercializate, respectiv măsura distrugerii cantităţilor care nu au fost comercializate, fără a se indica cantitatea retrasă de la comercializare.

Conform informaţiilor de pe site-ul ANSVSA fructele pomelo aparţin Lotului 8340 importat de SC Karema SRL din China şi au fost retrase din 80 magazine Mega Image, din 55 magazine Carrefour,  din 29 magazine Metro, din 4 magazine Profi, din 3 magazine Penny şi dintr-un magazin Selgros. Din păcate, din conţinutul niciuneia din cele trei notificări de pe site-ul ANSVSA nu reiese perioada în care au fost comercializate aceste fructe în magazinele din care s-au retras.

"Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor nu oferă pe site-ul acesteia informaţii esenţiale pentru consumatori cu privire la fructele pomelo în conţinutul cărora au fost depistate reziduuri de pesticide peste limita maxim admisă, respectiv valoarea identificată pentru fiecare tip de pesticid, precum şi care este limita maxim admisă pentru fiecare tip de pesticid. ANSVSA încalcă unul din drepturile fundamentale ale consumatorilor şi anume dreptul de fi informaţi, în mod complet, corect şi precis cu privire la aceste incidente comerciale care pun în pericol sănătatea şi viaţa acestora", a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb