APELUL MEDIASIND CĂTRE CLASA POLITICĂ: Nu puneţi la TVR aceeaşi Mărie cu altă pălărie!

J.P.
Miscellanea / 22 februarie 2021

Nu puneţi la TVR aceeaşi Mărie cu altă pălărie!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a trimis o scrisoare deschisă către Klaus Iohannis, Preşedintele României; Florin Cîţu, Primul Ministru; Ludovic Orban, Preşedintele PNL; Dan Barna, Co-preşedinte al Alianţei USR - Plus; Dacian Cioloş, Co-preşedinte al Alianţei USR - Plus; Marcel Ciolacu, Preşedinte PSD; Kelemen Hunor, Preşedinte UDMR; Varujan Pambuccian, Preşedinte Grupul Minorităţilor Naţionale prin care militează în favoarea apărării demnităţii profesionale a lucrătorilor din media, conform unui comunicat remis de MediaSind.

"Noi am înţeles întotdeauna importanţa serviciilor publice de presă şi am cerut mereu, atunci când s-au constatat derapaje, să dispară imixtiunea politică din Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune.

Cu sprijinul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor am obţinut susţinere privind depolitizarea celor două instituţii, chiar din partea Comisiei Europene şi al Parlamentului European.

Organizaţia noastră a prezentat public abuzurile şi ilegalităţile săvârşite în timpul administraţiilor politice ale Radioului şi Televiziunii Naţionale. Ele au fost prezentate şi organelor de anchetă, multe dintre acestea fiind acum subiecte de cercetare în mai multe dosare penale.

Salutăm decizia coaliţiei de guvernare de a demite actualele conduceri ale SRR şi SRTV, care au subordonat propriile instituţii interesului de partid! Credem, totodată, că aceste schimbări nu rezolvă nici pe departe problema reabilitării serviciilor publice de Radio şi Televiziune, care trebuie urgent depolitizate şi susţinute de un management profesionist. De aceea avem nevoie de o lege nouă de organizare a SRR şi SRTV, care să scoată instituţiile din paradigma politică prin care sunt desemnate conducerile celor două instituţii. În decursul ultimilor ani, noi am făcut propuneri în acest sens, dar nu au fost luate în considerare. Dacă doriţi, puteţi să contaţi pe experienţa noastră şi oricând suntem în măsură să oferim sugestii şi soluţii pentru creionarea unui nou cadru legislativ", arată sursa citată.

Conform comunicatului, Televiziunea Română se află în cea mai neagră situaţie din câte au fost în întreaga ei istorie. Se ştie că anomaliile şi ilegalităţile din instituţie, reclamate de SRJ MediaSind în decursul anilor, nu au fost luate în considerare niciodată de decidenţii politici. Lipsa unei reacţii din partea acestora am pus-o pe seama aroganţei ciocoieşti, o trăsătură comportamentală probată în numeroase situaţii publice notorii şi pe care, cei mai mulţi dintre ei nu o pot masca. Din păcate, criza din Televiziunea Naţională este pentru astfel de politicieni o problemă marginală în raport cu aria lor de interese.

"Televiziunea Română a ajuns în pragul colapsului pentru că a fost condusă doar de politruci care nu au avut nici priceperea şi nici buna- credinţă cu care trebuie gestionată o instituţie atât de specială. Mai mult, abuzurile, derapajele de la lege ale unor «manageri» nu au fost niciodată sancţionate de către clasa politică, în sensul declanşării unor anchete, nici parlamentare şi, cu atât mai puţin, penale.

Decizia dumneavoastră de a demite administraţia Gradea este salutară şi sperăm să nu avem de-a face cu o "schimbare de dragul schimbării", cum se zice, pentru că dacă îi înlocuim pe "ai lor" cu "ai noştri" nu vom face nimic.

Vestea că, în sfârşit, conducerea TVR va fi schimbată a provocat emoţii puternice după zecile, poate sutele de reacţii din partea SRJ MediaSind şi a MediaSind TVR, a organizaţiilor profesionale care denunţau dezastrul în care a ajuns Televiziunea Română.

În acelaşi timp, a provocat şi mare agitaţie printre taberele din TVR. Camarila Doinei Gradea, şi-a conservat privilegiile prin numirea în funcţii, pe ultima sută de metri, a celor care au demonstrat loialitate sistemului. Aşa au ajuns în funcţii de şefi ai unor compartimente importante din TVR menajere, secretare şi alte persoane fără nicio experienţă în domeniile respective, ca în celebrul caz al ospătăriţei de la Apele Romane.

O altă grupare este cea a aşa-zisei opoziţii, reprezentată de Monica Ghiurco care, pentru că a ratat funcţia de PDG promisă de fostul preşedinte al PSD, Liviu Dragnea, întrucât acesta din urmă a fost condamnat şi întemniţat, a căpătat brusc simpatii de dreapta şi ţinteşte (visează) din nou, acelaşi post. Mai mult, dna. Ghiurco, după discuţii preliminare cu unii lideri din Coaliţie de la care doreşte susţinere, întocmeşte variante de organigrame cu noii şefi, dar şi tot felul de planuri de reorganizare şi restructurare pentru a fi pe placul noilor stăpâni. Considerăm că o numire, fie ea şi interimară, a acestei persoane în fruntea instituţiei ar fi o mare greşeală. Monica Ghiurco, chiar dacă este un jurnalist cu unele calităţi recunoscute şi apreciate de organizaţia noastră, nu are anvergura necesară unei asemenea funcţii. Asta ar însemna că vom avea de-a face cu "aceeaşi Mărie, cu altă pălărie"!

TVR are nevoie de un manager profesionist, fie el şi interimar, capabil să scoată din criză o instituţie atât de mare şi de complexă în raport cu cerinţele societăţii şi ale publicului.

Cei mai mulţi dintre salariaţi, care muncesc în condiţii precare şi pe salarii care abia le ajung de la o lună la alta, privesc cu speranţă, aşteptând o soluţie înţeleaptă de la dumneavoastră. În acest timp, liderii politici anunţă tot felul de reforme pentru "eficientizarea aparatului bugetar". Dar, problema este că o reformă reală şi eficientă în TVR nu se poate face cu aceeaşi oameni care, de mulţi de ani, se află ori în CA, ori în CD, ori în aşa-zisa opoziţie, urmărind mai mult satisfacerea intereselor personale", relatează MediaSind.

Acesta este motivul pentru care MeidaSind solicită politicienilor să nominalizeze în noul Consiliu de Administraţie persoane noi, profesionişti, care să aibă respect faţă de ceea ce trebuie să însemne o Televiziune Naţională, adică aflată în slujba publicului. MediaSind cere, de asemenea, să depolitizeze şi Consiliul Naţional al Audiovizualului care, "prin nesancţionarea organizaţiilor media ce promovează dezinformarea de dragul creşterii audienţelor şi din interese politice, au adus deservicii imense democraţiei".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb